حبیبالله ترشیزیان روز پنج شنبه در نخستین همایش بررسی مشکلات و چالشهای بخش معدن و صنعت منطقه ترشیز بزرگ که با محوریت معرفی طرح احیاء و فعال سازی معادن کوچک و متوسط مقیاس به منظور اشتغالزایی در کاشمر برگزار شد افزود: استفاده از این ظرفیت عظیم برای رشد و توسعه اقتصادی کشور مستلزم پرداختن با نگاهی تخصصی به مسائل فراروی این عرصه است.
وی ادامه داد: ایران در رتبه پنجم کشورهای دارای منابع طبیعی ارزشمند دنیا قرار دارد و به لحاظ ذخائر معدنی جزء ۱۰ کشور نخست جهان و نخستین کشور خاورمیانه است مثلا منطقه زون درونه و تکنار در بردسکن جزء مناطق متالوژینی بسیار ارزشمند ایران هستند که معادن طلا و مس در این مناطق قرار دارد.
رئیس نظام مهندسی معدن خراسان رضوی گفت: سطح مساحت معادن استان خراسان رضوی از کل کشور یک دهم درصد است و در حال حاضر ۸۴ معدن در منطقه ترشیز شامل شهرستانهای کاشمر، خلیلآباد و بردسکن فعالند که ۱۵ معدن، مس، دو معدن، طلا و بقیه سایر منابع معدنی هستند.
ترشیزیان با اشاره به تنوع مواد معدنی در منطقه کاشمر، خلیلآباد و بردسکن افزود: برخی مناطق مثل سنگان خواف فقط سنگ آهن دارند ولی در منطقه ترشیز تنوعی از تمام مواد معدنی وجود داردلذا جا دارد از مسئولان مراکز آموزش عالی بخواهیم در زمینه تربیت تکنسین معدن و فرآوری در این منطقه به خصوص بردسکن اقدام کنند.
وی ادامه داد: باید آمایش سرزمینی داشته باشیم و بر اساس نیاز منطقه طرحها را انجام دهیم زیرا بدون شک آینده منطقه ترشیز صنعتی و معدنی خواهد بود و حتی کشاورزی این منطقه باید صنعتی شود به همین خاطر باید برنامهریزیهای لازم صورت گیرد.
رئیس اداره اکتشافات فلزی سازمان زمین شناسی شمال شرق کشور نیز گفت: سازمان زمین شناسی شمال شرق سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی را پوشش میدهد و برای نخستین بار قبل از انقلاب اکتشاف ژئوشیمیایی از منطقه کاشمر شروع شد.
حسن عزمی افزود: تاکنون معادن بسیار ارزشمندی در این منطقه شناسایی شده است و اراضی روستاهای کریز و کلاتهتیمور، تجرود و خضربیگ در شمال شهر کاشمر با همت سازمان زمین شناسی مورد شناسایی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در کوهسرخ منطقهای معروف به چشمه نقره وجود دارد که از قدیم در آن نقره استخراج میشده است همچنین در جنوب روستای تنورچه نیز اقداماتی در دست انجام است.
رئیس اداره اکتشافات فلزی سازمان زمین شناسی شمال شرق گفت: می توان با همت سرمایهگذاران بخش خصوصی به ذخایر بسیار بزرگی دست پیدا کرد هرچند متاسفانه تاکنون در بخش معادن کم کار شده است.
عزمی افزود: اگرچه متراژ حفاریها در منطقه کاشمر و بردسکن به حد استاندارد نزدیک شده اما در حدود هشت سال قبل تمامی حفاریهای استان به ۳۰ هزار متر نمیرسید.
وی ادامه داد: در منطقه کاشمر سه محدوده از جمله مناطق کلاته تیمور، چشمه نقره و تجرود هستند که اقدامات لازم برای واگذاری آنها به بخش خصوصی در دست انجام است.
رئیس اداره اکتشافات فلزی سازمان زمین شناسی شمال شرق با اشاره به مغفول ماندن کاربرد مواد معدنی در کشاورزی گفت: اگرچه در دنیا از گلوکونیک به عنوان کودهای طبیعی استفاده میکنند اما هنوز در ایران این استفاده رایج نیست.
رئیس خانه معدن استان خراسان رضوی نیز در این همایش گفت: ترشیز بزرگ و به خصوص کاشمر یکی از مستعدترین مناطق معدنی استان خراسان رضوی محسوب می شود.
غلامرضا نازپرور با بیان اینکه در حال حاضر هزار و ۸۱ پروانه بهرهبرداری معدنی در سطح استان خراسان رضوی صادر شده است افزود: هم اکنون ۲۷۰ محدوده معدنی در سطح این استان غیر فعالند.
وی از طرح معادن کوچک مقیاس خبر داد و گفت: براساس این طرح برای احیاء و فعال سازی محدوده های معدنی که بنا به هر دلیلی غیر فعالند بودجهای را دولت توسط ایمیدرو تخصیص داده و کار را به مجری خود، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران واگذار کرده است که از ابتدای امسال اقدامات خوبی در هشت استان انجام شده و در استان خراسان رضوی هم این پایش در حال انجام است.
کاشمر با وجود ۱۴ محدوده معدنی در جنوب غرب مشهد قرار دارد.
نظر شما