جمهوری دموکراتیک سوسیالیستی سریلانکا جزیرهای واقع در جنوب آسیا، اقیانوس هند و جنوب هند به مرکزیت سیاسی 'سری جایاواردنپورا کوته' و پایتخت تجاری شهر کلمبوست. این کشور ۲۲ میلیون نفری امروز شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بود.
انتخابات امروز پس از هفت ماه از حملات تروریستی در مراسم روز پاک مسیحیان برگزار می شود. در این حملات بیش از ۲۵۰ نفر کشته شدند.
این سومین انتخابات ریاست جمهوری سریلانکا از سال ۲۰۰۹ تاکنون و پس از پایان جنگ های داخلی این کشور است. مجموعا ۳۵ نفر به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری در انتخابات سریلانکا شرکت کرده اند.
ماتریپیلا سریسینا رییس جمهوری کنونی سریلانکا پس از آنکه به دلیل ناتوانی از جلوگیری از وقوع حملات تروریستی در این کشور به شدت مورد انتقاد قرار گرفت، تصمیم گرفته است که در انتخابات نامزد نشود.
دولت سریلانکا پس از وقوع این حملات اعتراف کرد که به اخطارهای موجود توجه نکرده و از یک ضعف اطلاعاتی بزرگ رنج برده است.
چند ساعت قبل از آغاز انتخابات ریاست جمهوری سریلانکا در روز شنبه، افراد مسلح به یک کاروان از اتوبوسهای حامل رایدهندگان مسلمان در سریلانکا که برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری میرفتند، آتش گشودند.
پلیس گزارش داده که در این تیراندازی کسی مجروح نشده است.
چه کسی می تواند رییس جمهوری بعدی سریلانکا باشد؟
با وجود حضور تعداد زیادی از کاندیداها در رقابت های انتخاباتی سریلانکا، اما در واقع دو شخصیت سیاسی دارای بیشترین شانس برای پیروزی در این انتخابات سراسری را دارند.
"گوتانبایا راجاپاکس" برادر "ماهیندا راجاپاکس" رییس جمهوری سابق سریلانکا محسوب می شود. وی در زمان ریاست جمهوری برادرش به عنوان وزیر دفاع در کابینه دولت حضور داشت و توانست شورش جدایی طلبان تامیل موسوم را سرکوب کند. گوتانبایا راجاپاکس همچنین متهم به نقض حقوق بشر و جنایت جنگی در طول جنگ های خونین داخلی این کشور شده است.
سازمان عفو بین الملل تخمین می زند نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر در طول جنگ های سریلانکا مفقود شده اند. یک تیم سازمان ملل که در این خصوص تحقیق می کند اعلام کرده است که مفقود شدن افراد به صورت سازمانی و گسترده انجام شده است.
جنگ داخلی سریلانکا از سال ۱۹۸۳ از سوی اقلیت تامیل برای ایجاد کشوری مستقل به نام تامیل در قسمت های شمالی و شرقی جزیزه سریلانکا آغاز شد. ارتش سریلانکا با شکست شبه نظامیان ببرهای تامیل پس از ۲۶ سال، به جنگ داخلی در این کشور پایان داد. براساس گزارش های منتشر شده، بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر، از شبه نظامیان ببرهای تامیل و نیروهای دولتی، و افراد عادی در جنگ داخلی این کشور کشته شدند.
حملات تروریستی هفت ماه پیش علیه مسیحیان سریلانکایی، شانس گوتانبایا راجاپاکس را برای پیروزی در انتخابات افزایش داده است. موضع جدی وی در مورد امنیت بسیاری از جمعیت سریلانکا با اکثریت بودایی را تحت تاثیر قرار داده است.
اهمیت امنیت برای رای دهندگان از سوی رقبای راجاپاکس نیز مورد توجه قرار گرفته است. "ساجیت پرماداسا" رقیب اصلی راجاپاکس اعلام کرده است که در صورتی پیروزی وی در انتخابات، او "سارات فونسکا" فرمانده ارتش سریلانکا را برای تامین امنیت این کشور استخدام خواهد کرد. "سارات فونسکا" فرماندهی عملیات مختلف علیه شورشیان تامیل را بر عهده داشت.
ساجیت پرماداسا همچنین به مسایل اجتماعی توجه داشته است و اعلام کرده قصد دارد فقر در سریلانکا را ریشه کن کند.
پراماداسا فرزند رانا سینگ پراماداسا رییس جمهور اسبق سریلانکاست که در سال ۱۹۹۳ در بمب گذاری شورشیان تامیل به قتل رسید. وی وزیر مسکن و نماینده حزب حاکم محسوب می شود و در شعارهای انتخاباتی خود وعده یک رهبری جدید در سریلانکا را داده است.
چه اتفاقی برای رییس جمهوری کنونی سریلانکا افتاد؟
ماتریپیلا سریسینا در سال ۲۰۱۵ در مقابل رقیب خود یعنی ماهیندا راجاپکس در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد. اما از آن زمان تاکنون از محبوبیت وی در میان مردم سریلانکا کاسته شده است.
در طول ریاست جمهوری ماتریپیلا سریسینا، سریلانکا شاهد تلاش ناموفق وی برای برکناری "رانیل ویکرام سینگ" نخست وزیر کنونی این کشور بود که منجر به وقوع یک بحران سیاسی و بروز اختلافات در درون دولت سریلانکا شد.
همچنین انتشار گزارش هایی مبنی بر عدم توجه سریسینا به اخطار های اطلاعاتی در خصوص احتمال وقوع یک حمله گسترده تروریستی در این کشور به انتقاد ها از وی دامن زد.
رای دهندگان سریلانکایی به دنبال دست یابی به چه هدفی هستند؟
حدود ۱۶ میلیون نفر سریلانکایی واجد شرایط برای حضور در انتخابات هستند و آنها باید از میان ۳۵ نفر، رهبر جدید خود را انتخاب کنند. کاندیدای ریاست جمهوری باید بتوانند بیش از ۵۰ درصد از آرا را کسب کنند تا بتوانند به عنوان رییس جمهوری جدید سریلانکا انتخاب شوند.
گوتانبایا راجاپاکس در زمینه روابط بین المللی سریلانکا وعده داده است که در صورت پیروزی روابط دوجانبه با چین به عنوان بزرگ ترین حامی مالی این کشور را احیا خواهد کرد.
چین در سال های اخیر به بزرگ ترین حامی مالی سریلانکا تبدیل شده است و بزرگ ترین پروژه های جاده سازی، راه آهن و توسعه بنادر را در این کشور بدست آورده است.
سال گذشته پکن بندر همبانتوتا را بر اساس یک توافق ۱.۱ میلیارد دلاری به مدت ۹۹ سال اجاره کرد. از سوی دیگر ساجیت پرماداسا فردی محسوب می شود که بیشتر علاقه مند به نزدیک شدن به هند و آمریکا است.
اهمیت این انتخابات برای هند
موقعیت جغرافیایی سریلانکا این کشور را برای هند بسیار مهم می کند. دهلی نو علاقه ای به افزایش حضور چین در منطقه اقیانوس هند ندارد و نگران مقاصد نظامی چین در منطقه است به طوری که در سال ۲۰۱۷ نسبت به پهلو گرفتن ۲ زیر دریایی چینی در سریلانکا به شدت اعتراض کرد.
در طول چند سال گذشته، زیردریایی های جنگی چینی بارها در اقیانوس هند دیده شده اند. هرچند مقامات نظامی پکن مقابله با دزدان دریایی درخلیج عدن را از دلایل حضور این زیردریایی ها اعلام کرده اند ولی به گفته کارشناسان نظامی برای مقابله با قایق های کوچک دزدان دریایی، نیازی به اعزام زیردریایی هسته ای نیست.
علاوه بر هند، آمریکا و فرانسه نیز در منطقه اقیانوس هند دارای پایگاه های نظامی هستند و علاقه ای به حضور چین در این منطقه ندارند. در سال جاری دولت سریلانکا یک وام ۹۸۹ میلیون دلاری از بانک اکسیم چین برای تکمیل پروژه بزرگ راه مرکزی که مناطق روستایی این کشور را به استان های توسعه یافته سریلانکا متصل می کند، دریافت کرد.
چین کشور سریلانکا را بخش مهمی در پروژه عظیم این کشور موسوم به طرح "یک جاده یک کمربند" می داند. بخش اعظمی از بدهی خارجی سریلانکا متعلق به چین است.
شرایط اقتصادی سریلانکا در سال ۲۰۱۸ بسیار ضعیفتر از انتظار عمومی بود و به دلیل تعطیلی دو ماهه دولت، به اقتصاد این کشور ضربهای مهلک نیز وارد شد. سریلانکا اکنون ۵۰ میلیارد دلار به وام دهندگان خارجی بدهکار است که این رقم حدود ۷۷ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را شامل می شود.
سری لانکا باید بیش از چهار میلیارد دلار از وامهای خارجی خود را پرداخت کند که به دلیل تنشهای سیاسی و کاهش ارزش روپیه در مقابل دلار بازپرداخت بدهی ب بسیار دشوار شده است. ارزش روپیه سریلانکا در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۷ درصد کاهش یافت.
نظر شما