سورنا ستاری روز سهشنبه با حضور در یکصد و هفتاد و هفتمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه ما به شهر مانند کارخانه بزرگ نوآوری نگاه میکنیم، اظهارداشت: مدیریت شهری باید به عنوان سکوی (پلتفورم) واگذاری خدمات به استارتاپهای نوآور تبدیل شود.
وی، افزایش درآمد و کاهش هزینههای مدیریت شهری، تبدیل چالشهای شهری به فرصت افزایش اشتغال و رشد استارتاپها را از جمله ویژگیهای تبدیل مدیریت شهری به این پلتفورم دانست.
ستاری، بهبود خدمترسانی و افزایش رضایت اجتماعی، شفافسازی و جلوگیری از فساد را از دیگر ویژگیهای ایجاد شهرهای هوشمند و تبدیل مدیریت شهری به حامی استارتاپها عنوان کرد.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه چه شما بخواهید و چه نخواهید، جوانان نوآور فعالیت خود را انجام میدهند، از اعضای شورای اسلامی شهر تهران خواست مقابل فعالیتهای استارتاپی جوانان نایستند.
وی ادامه داد: فعالیت استارتاپها یک فرصت استثنایی در اختیار شماست که صاحب شهر بشوید.
ستاری اظهارداشت: شهرها در آینده وضعیت متفاوتی خواهند داشت و حتی وضع نظام آموزشی به طور کامل متحول میشود.
وی گفت: هماکنون نیز حتی افرادی که آموزش تخصصی ندیدهاند با استفاده از گوشی همراه خود کار میکنند و بسیاری از خدمات را از جمله خریدها و رزرو هتل و ... را از این طریق انجام میدهند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: این نوع فعالیت به دلیل زیرساختی است که شهر در اختیار آنها قرار داده است.
ستاری با بیان اینکه به استارتاپها به عنوان تامین نیروی انسانی نگاه میکنیم، اظهارداشت: در حال حاضر ۴ هزار و ۶۰۰ شرکت دانش بنیان با ۹۰ هزار میلیارد تومان درآمد و ۳۰۰ هزار شغل مستقیم داریم که توسط جوانان نخبه و نوآور ایجاد شده است.
وی گفت: ۷۰۰ تا ۸۰۰ جوان نخبه را از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا به کشور بازگرداندیم و بسیاری از استارتاپهای شهر را این جوانان تاسیس کردهاند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه نظام تامین مالی در اقتصاد دانشبنیان متفاوت است، افزود: در این نظام دیگر بانکها عامل نیستند.
ستاری با اشاره به اینکه سال گذشته بانکها برای شروع به کار استارتاپها ۱۲ هزار میلیارد تومان وام دادند، اظهارداشت: به دنبال یکهزار میلیارد تومان سرمایهگذاری هستیم.
وی ادامه داد: در این نظام اقتصادی، جوانان سرمایهگذاری میکنند و سرمایه آنها مغزهایشان است.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به راهاندازی کارخانههای نوآوری در کشور گفت: تا سال ۱۴۰۰، یک میلیون فضای استارتاپی، ۲۰۰ شتابدهنده و ۷۰۰هزار شغل مستقیم و هشت کارخانه نوآوری خواهیم داشت.
ستاری تاکید کرد: تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۲هزار جوان نخبه به کشور بازخواهند گشت.
وی با طرح این سوال که آیا شهرداری میخواهد جلوی این حرکت بایستد یا اینکه خودش این حرکت را ایجاد کند، افزود: تهران جزء ۵۰ شهر استارتاپی دنیا است اما درآمد شهرداری از استارتاپها تنها یک و نیم درصد است که اگر شهرداری مقابل آنها نمیایستاد و خود با آنها همراهی میکرد، این درآمد به ۴۰درصد میرسید.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه تهران و فضاهای اطراف میتواند نواحی فوقالعادهای برای فعالیت استارتاپها باشد، اظهارداشت: دانشگاهها و نیروی انسانی فوقالعاده و جمعیت ۱۵ تا ۱۶ میلیونی میتواند فضای فوقالعادهای برای استارتاپها ایجاد کند و شهرداریهای خودشان از این فضا کسب درآمد کنند.
ستاری با اشاره به فعالیت ۴۰ پارک علمی و فناوری در کشور گفت: در حال حاضر در دانشگاه صنعتی شریف بیش از ۵۰۰شرکت علمی و فناوری، چهار پژوهشکده، پنج مرکز نوآوری و هفت شتابدهنده فعال هستند.
وی با بیان اینکه در اطراف تهران در شهرستان پردیس کارخانه نوآوری در محل یک کارخانه قدیمی و متروک ایجاد شده است، اظهارداشت: بزرگترین مرکز استارتاپی منطقه در این محل در ۱۸هزار متر مربع ایجاد شده که موجب اشتغال یکهزار و ۱۰۰ نفر در قالب ۵۰۰ تیم استارتاپی و ۹ شتابدهنده است.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری همچنین به تبدیل خانه تاریخی سرهنگ ایرج به محل استقرار هفت تیم استارتاپی اشاره کرد.
ستاری با تاکید بر اینکه در آینده شهرداریها میتوانند خدمات بیشتر و ارزانتری با استفاده از استارتاپها ارائه دهند، گفت: استارتاپها میتوانند مدیریت آلودگی هوا، کیفیت و مصرف آب و خدمات ورزشی، سلامتی و سایر خدمات را به شهر ارائه دهند.
پایه قرار دادن مسائل رانتی در هر فعالیت اقتصادی سم است
رئیس شورای اسلامی شهر تهران خطاب به معاون رئیس جمهور گفت: پایه قرار دادن مسائل رانتی و یارانهای برای هر فعالیت اقتصادی در آینده سم است چرا که گروهی جذب این فعالیتها شده و برای آن نیاز به جراحی داریم.
محسن هاشمی پس از صحبتهای سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور خطاب به وی گفت: از شما درخواست میکنم که فعالیتهای اقتصادی نوآورانه رانتی نشود.
وی ادامه داد: در موضوع یارانههای سوخت دیدند که چه مسالهای ایجاد شد و تعدادی کشته و مجروح در کشور طی روزهای گذشته داشت.
به گفته هاشمی، پایه اصلی شهر هوشمند دیتاست و در این راستا همه ارگان ها باید دیتاهای خود را به اشتراک بگذارند.
وی افزود: چاره ای جز حرکت به سمت شهرهای هوشمند نداریم ولی ارگان ها در خصوص اشتراک قرار دادن دیتاها با هم خوب عمل نمی کنند و دیتاهایشان را یک سرمایه فرض می کنند.
هاشمی به ذکر مثالی پرداخت و گفت: اگر در تهران خیابان را بخواهیم بکنیم نمی دانیم که جانمایی کابل و لوله در زیر زمین کجاست و که این مساله به دلیل متصل نبودن دیتاها به یکدیگر است.
وی خاطر نشان کرد: از حضور و فعالیت شرکت های استارتاپی در شهرداری حمایت می کنیم اما تمامی اطلاعات شهر باید به صورت پایه ای به هم متصل شود تا شهر هوشمند شکل گیرد.
استارتاپ ۷هزار میلیارد تومانی در بورس قیمتگذاری شد
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه تا چند سال گذشته کسی نمیدانست استارتاپ (کسب و کار نوپا) چیست، گفت: در حال حاضر استارتاپی در کشور وجود دارد که ۷ هزار میلیارد تومان در بورس قیمتگذاری میشود.
ستاری پس از شنیدن نقطه نظرات اعضای شورا در خصوص شهر هوشمند اظهارداشت: از زمان آمدنم به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مسائل دانشبنیان را به صورت ویژه دنبال کردیم.
وی افزود: امروز در کشور موفقیتهای زیادی در زمینه فناوری و نوآوری از جمله بایوتک، هوافضا، سلولهای بنیادی و استارتاپ کسب کردیم.
به گفته ستاری، ۴هزار و ۶۰۰ شرکت استارتاپی هماکنون در زمینه و فعالیتهای مختلف در کشور فعال هستند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: ۶ هزار سال از تاریخ دانش در ایران میگذرد اما ما تنها ۱۰۰ سال است که فقط به نفت اکتفا کردیم و این موضوع باعث شده که فرهنگ کارآفرینی و نوآوری دیده نشود.
وی با بیان اینکه با فرهنگ بچه پولداری کارآفرینی درست نمیشود، تاکید کرد: تکیه به منابع زیرزمینی باید به فراموشی سپرده شود و روحیه کارآفرینی و نوآوری متبلور شود.
ستاری خطاب به اعضای شورای شهر و نقطه نظرات آنان گفت: شما از اختیارات و پتانسل در شورای شهر و شهرداری چندان استفاده نکردید و میتوان گفت که شهر در دست شما نیست.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: بیش از یک میلیون متر مربع فضای نوآوری در کشور ایجاد شده و حتی در چابهار پارک فوق العاده نوآوری راهاندازی کردیم که این موضوع نشان میدهد هر چقدر افراد محرومتر باشند، نوآوری در آن منطقه بیشتر و انگیزه برای کار افزایش مییابد.
به گفته ستاری، سرمایهگذاری در بخش نوآوری مهم است و پژوهشی محصول میدهد که بخش خصوصی در آن سرمایهگذاری کند.
پیشنهادات اعضای شورای شهر به معاون رئیس جمهوری
پس از سخنان ستاری در صحن شورای شهر برخی از اعضا نقطه نظرات خود را در مورد موضوع شهر هوشمند و کسب و کارهای نوین بیان کردند.
رئیس کمیته اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران در این زمینه گفت: باید شرایط فرایند نوآوری از طرح ایده تا سرانجام فراهم شود اما زیرساخت اقتصادی در حال حاضر مشخص نیست که لیبرال است یا سوسیال.
الهام فخاری افزود: جامعه ما گرفتار بوروکراسی، قدرت سلیقه و رانت است و با در نظرگرفتن این مسائل، موضوع نوآوری را بسط و گسترش داد.
فخاری اظهارداشت: نوآوری پیش نیاز دارد و همچنین الگوی گزینش و به کارگیری آن باید مشخص شود.
ناهید خداکرمی دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز بیان کرد: فناوریهای نو، احتیاج به زیرساخت مناسب دارد و باید خدمات و اطلاعات استاندارد در اختیار باشد تا این مهم انجام شود.
وی افزود: روزهای اخیر در زمینه اینترنت مشکلاتی ایجاد شده و میدانیم زیرساخت هر کسب و کارنوینی دسترسی به اینترنت است.
همچنین شهربانو امانی دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران با تایید صحبتهای خداکرمی گفت: کسب و کارهای نو زیرساختی به نام اینترنت میخواهد و برای اینکه بخواهیم اینترنت ملی را جایگزین اینترنت جهانی کنیم باید دید که دانش آن را داریم یا خیر.
وی ادامه داد: آیا زیرساخت اینترنتی ما مشابه اتومبیلسازی است که هنوز نتوانستیم خودرویی در حد استاندارد تولید کنیم یا خیر؟
امانی تاکید کرد: کسب و کار نوین، زمان و مکان نمیشناسد و اکنون زنان هندوستانی در حوزه آی سی تی کار میکنند در صورتی که قبلا در حوزه صنایع دستی فعال بودند.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: در حوزه کسب و کارهای نوین و شهر هوشمند نباید فقط به دانشگاه شریف توجه کرد که باید از ظرفیت دانشگاههای دیگر هم استفاده کنیم.
امانی پیشنهاد داد که املاکی از شهرداری در اختیار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گیرد تا کسب و کارهای نوآورانه توسعه پیدا کند.
شاید جدیترین واکنش اعضای شورا به صحبتهای معاون رییس جمهوری را مجید فراهانی داشت.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران خطاب به ستاری گفت: توجه به پایداری کسب و کارهای اینترنتی ضرورت دارد و در این زمینه براساس قانون شوراها به وزیر ارتباطات تذکر میدهم.
وی با اشاره به حوادث اخیر در شهرهای کشور و برخی اعتراضات به موضوع سهیمهبندی بنزین گفت: اخلالگری و ایجاد ناامنی محکوم است چرا که امنیت شهروندان را هدف قرار میدهد اما این اقدامات کور نباید زمینهساز اختلال در کسب و کارهای اینترنتی شود.
فراهانی تاکید کرد: اختلال در روند فعالیت کسب و کارهای اینترنتی زمینه زیان برخی از شهروندان را به ویژه در حوزه تاکسیهای اینترنتی به وجود آورده است.
وی افزود: به عنوان نماینده شهر تهران در اجرای بند ۲ ماده ۸۰ قانون شوراهای اسلامی کشور درباره توجه به پایداری کسب و کارهای اینترنتی، ارائه خدمات الکترونیکی به شهروندان، به وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در این زمینه تذکر میدهم.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران ابراز امیدواری کرد که با اقدام به موقع وزیر ارتباطات کسب و کارهای اینترنتی دوباره رونق بگیرد.
محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران پس از صحبتهای اعضای شورا خطاب به آنها گفت: از یاد نبریم که جناب ستاری مسئولیت اینترنت کشور را برعهده ندارد و در این زمینه آقای آذری جهرمی مسئول هستند.
نظر شما