۱ آذر ۱۳۹۸، ۱۴:۲۵
کد خبر: 83564502
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

ورود غرب به بحران لبنان برای کاهش نقش مقاومت

۱ آذر ۱۳۹۸، ۱۴:۲۵
کد خبر: 83564502
ورود غرب به بحران لبنان برای کاهش نقش مقاومت

بیروت - ایرنا - دایره ورود طرف های خارجی و پیش از همه آمریکا، انگلیس و فرانسه در روند تحولات جاری لبنان با گذشت بیش از یک ماه از آغاز تظاهرات اعتراض آمیز در حال گسترش است.

پاریس سه شنبه گذشته میزبان نشست آمریکا، فرانسه، انگلیس در خصوص لبنان بود و در جریان رایزنی های این نشست اعلام شد، باید فشارهای سیاسی و اقتصادی بر دولت لبنان افزایش یافته و حمایت از لبنان به لزوم اجرایی شدن طرح اصلاحات فراگیر مشروط شود.

این در حالی است که حدود یک ماه از استعفای سعد حریری از نخست وزیری لبنان می گذرد و صرف نظر از "محمد الصفدی" که هفته گذشته برای تشکیل کابینه معرفی شد، تحولی در صحنه سیاسی لبنان رخ نداده است و البته وی نیز دو روز بعد از اینکه برای تشکیل کابینه معرفی شد، انصراف خود را اعلام کرد.

تاکنون در صحنه سیاسی لبنان توافقی بر سر معرفی شخصی که مامور تشکیل کابینه خواهد شد، حاصل نشده است و علاوه بر این در خصوص شکل دولت آینده نیز اختلاف نظر وجود دارد؛ به این ترتیب که رییس جمهوری، رییس پارلمان و حزب الله بر تشکیل دولت تکنو - سیاسی متشکل از چهره های سیاسی و افراد متخصص تاکید دارند، اما سعد حریری و سمیر جعجع رهبر حزب "نیروهای لبنانی" و ولید جنبلاط رهبر حزب "سوسیالیست ترقیخواه" تشکیل دولت صرفا فن سالار (تکنوکرات) را خواستار شده اند و حریری بازگشت به نخست وزیری را به تشکیل دولت فن سالار مشروط کرده است.

** شکل دولت آینده مهم ترین سوال صحنه سیاسی لبنان

در این شرایط  منابع نزدیک به "میشل عون" رییس جمهوری لبنان اعلام کردند که وی از تعامل سعد حریری و عدم جدیت او در خصوص  تشکیل دولت بسیار ناراضی است و ترجیح می دهد به دنبال نام های جایگزین باشد که البته این رویکرد منطقی و برحق به نظر می رسد.

با این همه اکنون سوال اصلی در صحنه سیاسی لبنان این نیست که چه کسی نخست وزیر خواهد شد بلکه مهم تر از آن این است که شکل دولت آینده چگونه خواهد بود و آیا دولت اکثریت تشکیل خواهد شد یا توافقی؟

به هر حال احتمال اینکه شخص دیگری به جز حریری مامور تشکیل کابینه معرفی شود، اکنون فقط در این حد است که این فرد از نزدیکان او و یا از بین افرادی باشد که مورد قبول وی باشد.

** تلاش غرب برای خارج کردن پرونده لبنان از اختیار عربستان و امارات

در این همین ارتباط روزنامه "الاخبار" نوشت: اکنون غرب با در نظر گرفتن رکودی که بر صحنه سیاسی لبنان حاکم است، می کوشد به جای اینکه مدیریت پرونده لبنان را به عربستان و امارات و نیز برخی نیروهای لبنانی واگذار کند، خود آن را برعهده بگیرد.

در این ارتباط حزب الله و میشل عون با هرگونه امتیازدهی در خصوص تشکیل دولت جدید مخالف هستند و از آمادگی برای تشکیل دولت "یک گروه واحد " در صورت نیاز خبر داده اند.

در این میان فرانسه برگزاری نشست فوری کشورهای غرب را پیش از پایان ماه جاری میلادی در خصوص لبنان خواستار شده  و هدف از آن را جلوگیری از فروپاشی اقتصادی لبنان اعلام کرد که نشانه های آن بیش از پیش عیان شده است.

** تمایل غرب به تشکیل دولت تکنو -سیاسی

الاخبار ادامه داد: در خصوص ترکیب دولت آینده نیز گفته می شود که حاصل رایزنی های غرب با حریری، اصلاح تصور غرب و موافقت با تشکیل دولت تکنو- سیاسی با یک اصلاح اصلی در این خصوص همراه است.

در نگاه جدید سهم وزیران سیاسی از یک چهارم اعضای کابینه بیشتر نباشد و وزیران کارشناس و متخصص نیز حتما در زمینه مدیریت به ویژه مدیریت شرکت ها تخصص داشته باشند و نکته دیگر اینکه چهره های دانشگاهی در دولت حضور نداشته باشند زیرا آمریکا اکنون در صدد محدود کردن فعالیت "فضلو خوری" رئیس دانشگاه آمریکایی بیروت است چرا که وی سخت در تلاش برای راه یافتن تعداد زیادی از استاتید دانشگاه به دولت آینده است.

در این میان حریری به پایتخت های غربی که پیگیری تحولات لبنان هستند، اعلام کرده است که در دوره کنونی تمایلی به نخست وزیری ندارد از همین رو گفت و گوهای جاری اکنون بین این پایتخت ها و میشل عون در جریان است با این محور که یک شخصیت غیرسیاسی مورد توافق حریری برای نخست وزیری انتخاب شود.

روزنامه "البناء" نیز با اشاره به اینکه غرب در گفت وگو با حریری بر لزوم تشکیل هرچه سریع تر دولت تاکید کرده است، نوشت: کشورهای غربی مرتبط با تحولات لبنان کم کم متوجه خطرناک بودن وضعیت کنونی شده اند و سیگنال های مثبتی در قبال تشکیل دولت تکنو - سیاسی داشته اند.

این روزنامه افزود:  با وجود تماس مثبت غرب با مثلث جریان آزاد ملی و جنبش امل و حزب الله لبنان، درخواست عدم حضور جبران باسیل وزیر خارجه دولت پیشبرد امور در دولت آینده به مثابه مانعی در این تماس ها به شمار می آید.

به نوشته البناء، هرچند باسیل نیز مشتاق مشارکت در دولت آینده نیست، اما برخی بر این باورند که دور کردن باسیل به معنی تحقق بخشی از اهداف آمریکا در لبنان مبتنی بر تضعیف و خراب کردن چهره او و نیز دور کردنش از صحنه سیاسی لبنان است زیرا واشنگتن در نظر دارد از طریق به حاشیه راندن باسیل اعلام کند وی باید بهای حمایت از مقاومت را بپردازد.

اما روزنامه "الجمهوریه" نیز نوشت: اکنون توافق اصلی گروه های سیاسی لبنانی بر سر تشکیل دولتی است که دو سوم آن را افراد متخصص و کارشناس و یک سوم بقیه را چهره های سیاسی تشکیل دهند، اما سوال اصلی این است که چه کسی وزیران دولت را تعیین خواهد کرد؟ چه کسی مانع  وتوی هر یک از آنان  خواهد شد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha