«عبدالرضا فرجیراد» روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره موضع گیری مقامات آمریکا در قبال اتفاقات اخیر ایران گفت: در روزهای گذشته، مقامات آمریکایی به طور مکرر با طرح ادعاهایی، حمایتهای خود را از تداوم آشوب و ناآرامی در ایران اعلام کرده و نشان دادند که کاخ سفید همچنان به رویکرد خود مبنی بر ناامن کردن ایران ادامه میدهد.
وی اظهار داشت: پس از قدرت گرفتن ترامپ و حضور وی در کاخ سفید، آمریکا از برجام خارج شد. در همان زمان مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا بیانیهای ۱۲ مادهای را قرائت کرد که در صورت پذیرشآن، آمریکا حاضر به توافق با ایران میشد. اظهارات اخیر مایک پمپئو و برایان هوک نشان داد آمریکا همچنان همان رویکرد را براساس بیانیه ۱۲ مادهای ادامه میدهد.
این کارشناس مسائل بینالملل اظهار داشت: آمریکا براساس آن بیانیه ۱۲ مادهای و خروج از توافق هستهای، سیاست فشار حداکثری را نسبت به ایران در پیش گرفت و برخلاف اظهارنظرهایی که گاه و بیگاه از مقامات آمریکایی مبنی بر آمادگی واشنگتن برای گفتوگوی بدون پیششرط با تهران میشنویم، باید آماده تداوم این سیاست خصمانه و حتی تشدید این سیاست باشیم.
فرجیراد یادآورشد: یکی از دلایل مهمی که آمریکا از برجام خارج شد اعتراضات دی ۹۶ بود که دولت آمریکا فکر میکرد جمهوری اسلامی پشتوانه مردمی خود را از دست داده است. ناآرامیهای اخیر هم ممکن است موجب تقویت این دیدگاه و تقویت رویکرد مبنی بر افزایش فشار ایران به منظور عقبنشینی تهران و پذیرش خواستههای کاخ سفید شود.
ماجرای استیضاح موجب واکنش دیرهنگام ترامپ به ناآرامیهای ایران شد
وی افزود: اعتراض به دیدگاهها، سیاستها و رویکردها هرچند حق مردم محسوب میشود و آنها در بیان نظرات خود آزاد هستند و حاکمیت هم باید ملاحظات مردم در سیاستهای خود در نظر گیرد اما اقدامات ما نباید به گونهای باشد که مقامات آمریکا فکر کنند با افزایش فشار میتوانند به خواستههای خود برسند.
این دیپلمات پیشین درباره واکنش دیرهنگام دونالد ترامپ نسبت به تحولات اخیر ایران خاطرنشان کرد: هرچند مقامات آمریکایی به ویژه پمپئو و هوک بسیار فعال بودند و ادعاهایی را مطرح کردند. تحقیقات برای استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان اوج گرفت و برخی مقامات دولتی با حضور در کنگره علیه ترامپ شهادت دادند و او را یک پله به استیضاح جلو بردند. بنابراین ترامپ در هفته گذشته مشغول ماجرای استیضاح خود در کنگره بود و فرصتی برای پرداختن به مسئله ایران نداشت.
به ترامپ توصیه شد علیه ایران موضعگیری کند
فرجیراد با بیان اینکه احتمال دیگری که هرچند ضعیف است اما نمیتوان آن را نادیده گرفت، رایزنیهای کاخ الیزه با کاخ سفید در ایران بود، ابراز داشت: امانوئل مکرون از ماهها پیش طرحی را برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا و فراهم کردن فضای گفتوگو میان تهران و واشنگتن در دست داشت. این طرح هماکنون نیز از سوی رئیسجمهور فرانسه – هرچند کند – دنبال میشود و در این چارچوب، چند روز پیش مکرون با ترامپ به صورت تلفنی درباره ایران و برجام گفتوگو کرد.
وی اضافه کرد: عدم واکنش ترامپ به تحولات ایران این شائبه را ایجاد کرده بود که گویا او نمیخواهد مستقیما وارد این ماجرا شود. همین مسئله هم موجب شد تا از هوک در این رابطه سوال شود. پس از آن شاهد بودیم که ترامپ پس از مدت کوتاهی واکنش نشان داد که به نظر میرسد به او توصیه شده علیه ایران موضعگیری کند.
کاهش حمایت اروپا از برجام به خاطر کاهش تعهدات برجامی است
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی بیان کرد: دولت ترامپ از ابتدا مردم ایران را مورد هدف قرار داده بود تا با افزایش فشار به آنها، موجب شورشهای خیابانی، اعتراض و نابسامانی در کشور شود تا از این طریق، حکومت پشتیبانی و حمایت داخلی خود را از دهد تا یا به خواستههای آمریکا تن دهد یا شرایط برای فروپاشی و تغییر رژیم فراهم شود. بنابراین کاخ سفید نه تنها از ناآرامیهای اخیر خوشحال شد بلکه به تلاشهای خود برای افزایش به ایران میافزاید.
فرجیراد درباره تاثیر ناآرامیهای اخیر در کاهش حمایت اروپا از برجام هم یادآور شد: اگر اروپا حمایت خود از توافق هستهای را کاهش دهد – که در شرایط و برهه کنونی قابل تصور نیست، این مسئله به خاطر اقدامات ایران در کاهش تعهدات برجامیاش است و نه اعتراضات.
اروپاییها به استیضاح ترامپ دل بستهاند
وی با تاکید بر اینکه اروپا تا مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ از برجام خارج نخواهد شد، عنوان کرد: آنها منتظر باقی خواهند ماند تا ببینند وضعیت ترامپ چه میشود. آنها به استیضاح ترامپ دلبسته و امیدوارند. از طرف دیگر، دموکراتها هم اعلام کردند که در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، به برجام بازخواهند گشت.
سفیر اسبق ایران در نروژ و مجارستان ادامه داد: ایران هم اعلام کرده در صورت پایبندی طرف مقابل و برگشت آمریکا به برجام، حاضر است به تعهداتش عمل کند بنابراین اروپاییها با توجه به حساسیتی که به مسئله هستهای دارند، در شرایط کنونی اقدامی که موجب از بین رفتن برجام شود، انجام نمیدهند.
نظر شما