زهرا عابدینی روز یکشنبه در نشست خبری افزود: این پروانه ها و مجوز فعالیت در پنج سطر شامل بین الملل، فرااستانی، ملی، استانی و شهرستانی صادر شده است.
وی ادامه داد: فعالیت سازمان های مردم نهاد و مشارکت مردمی در امور کشور، در ایران سابقه دیرینه دارد و بعد از انقلاب هم سازمان های مردم نهاد در قالب خیریه ها اجازه فعالیت یافتند.
عابدینی افزود: در سال ۱۳۸۱، دولت در جهت حمایت از مشارکت های مردمی، آیین نامه نظارت بر تاسیس و فعالیت سازمان های مردم نهاد را تصویب کرد که با ابلاغ آن فصل جدیدی از فعالیت های سازمان های مردم نهاد شکل گفت و از سال ۱۳۸۴ نیز به بعد آیین نامه مربوط به سال ۱۳۸۴ ملاک آنان قرار گرفت و در ماده ۳ آن وزارت کشور اجازه می دهد که سازمان های مردم نهاد در همه مسایل به اسثنانات مواردی بتوانند مجوز فعالیت بگیرند.
معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور گفت: ۸۱۳ مجوز از مجوزهای داده شده شامل تشکل های ملی، استانی و بین الملل است و پنج هزار و ۹۰۹ مجوز در سطح استانداری ها و فرمانداری ها بوده است.
عابدینی افزود: استان اصفهان با ۹۳۸ مجوز برای سازمان های مردم نهاد در حوزه مشارکت های اجتماعی پیشتاز است و سپس استان های تهران، خوزستان، فارس و یزد دارای بیشترین تعداد صدور مجوز برای سازمان های مردم نهاد هستند.
وی گفت: کمترین صدور مجوز هم برای سازمان مردم نهاد شامل استان های آذربایجان غربی، هرمزگان، گیلان، اردبیل و خراسان شمالی است.
معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور ادامه داد: از مجموع ۸۱۳ تشکل در سطح ملی، استانی و بین المللی هستند، ۴۰ تشکل با موضوعات بین المللی و انجمن های دوستی فعالیت دارند. همچنین از ۶۶ انجمن دوستی، ۲۶ انجمن غیرفعال و ۴۰ انجمن فعال هستند.
وی در مورد فناوری موضوعات مربوط به فعالیت تشکل ها نیز گفت: بیشترین فراوانی مربوط به موسسات خیریه با یکهزار و ۳۷۵ مجوز در کشور است و سپس تشکل های فرهنگی با یکهزار و ۱۳ مورد و تشکل های اجتماعی با ۹۰۱ مورد (با موضوع طلاق، خانواده و سایر موارد دیگر)، تشکل های بهداشت و سلامت با ۵۰۱ مورد، تشکل های محیط زیست با ۴۶۰ مورد و تشکل های آسیب های اجتماعی با ۴۰۴ مورد از فراوان ترین موضوعات تشکل ها هستند.
به گفته عابدینی، البته در مواقع بروز بحران ها تقریبا تمام تشکلات ورود پیدا می کنند.
تعدد مراکز صدور مجوز برای تشکل های مردم نهاد یک آسیب است
معاون مشارکت های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور گفت: یکی از آسیب های موجود در حوزه صدور مجوز برای تشکل های مردم نهاد، تعدد مراکز صدور برای آنها است که بر این اساس وزارت کشور، ناجا و بهزیستی مجوز می دهند و به دنبال آن امکان نظارت فراگیر بر این سازمان های مردم نهاد کاسته و مشکلاتی ایجاد می شود.
وی افزود: ۷۳ تشکل با مجوز وزارت کشور، ناجا و بهزیستی نیز از سازمان ملل متحد توانستند مقام مشورتی بگیرند که در حوزه های بهداشت و درمان، محیط زیست وحوزه های مطالعاتی فعال هستند.
اجرای آیین نامه جدید
معاون مشارکت های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور گفت: در ششم شهریور سال ۱۳۹۵ دولت در حمایت از توسعه مشارکت های اجتماعی آیین نامه سال ۱۳۸۴ را اصلاح و آیین نامه ای را تحت عنوان تشکل های مردم نهاد به وزارت کشور ابلاغ کرد.
وی افزود: بر این اساس وزارت کشور ملزم شد که دستورالعمل اجرایی این آیین نامه را با همکاری وزارت ورزش و جوانان، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان محیط زیست تهیه کند و این دستورالعمل تهیه و در شهریور سال جاری نیز ابلاغ شد.
عابدینی تاکید کرد: بر این اساس وزارت کشور تنها مرجع صدور مجوز برای شبکه های تخصصی مردم نهاد است و تا امروز نیز ۲۲ شبکه تخصصی مردم نهاد از وزارت کشور مجوز گرفته اند و هشت شبکه دیگر هم در دست اقدام است.
وی افزود: در ۱۲ مرداد امسال نیز این آیین نامه به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد که ترکیب هیات نظارت منتفی می شود و به جای آن شورای حمایت توسعه از تشکل های مردم نهاد در سطح کشور جایگزین هیات نظارت می شود.
عابدینی گفت: به دنبال آن، پنج نماینده به عنوان نماینده تشکل های ملی در شورای ملی توسعه تشکل های مردم نهاد انتخاب شدند.
وی افزود: در مجموع در کشور ۹۰۰ نماینده مردم در سازمان مردم نهاد در شورای توسعه راه پیدا کرده اند که می توان گفت تعداد این نمایندگان افزایش یافته و اولین جلسه شورای توسعه ملی ۱۵ روز آینده برگزار خواهد شد.
نظر شما