۱۱ آذر ۱۳۹۸، ۸:۳۹
کد خبر: 83570862
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

کنجکاوی، عامل گرایش نوجوانان به مواد مخدر

۱۱ آذر ۱۳۹۸، ۸:۳۹
کد خبر: 83570862
ارسیا تقوی
کنجکاوی، عامل گرایش نوجوانان به مواد مخدر

تمایل و کشش نوجوانان به مصرف مواد مخدر نه از باب تفریح و تفنن بلکه بر اساس حس کنجکاوی و هوش ذاتی این قشر به تجربه این سم مهلک است.

به اذعان جمله روانشناسان، نوجوانی آغاز دوره کشف، تجربه‌ و دستیابی به آنچه برای همگان دست یافتنی نیست،‌ است. حس جستجو برای شناخت و تشخیص چیزهای جدید و از طرفی در مواجهه با مواد اعتیادآور و خطرناک.

زمینه تمام این تغییرات رشدی حداقل برای یک مرتبه و یا پیشرفت تا لب مرز را برای اکثر افراد در دوره نوجوانی به همراه خواهد داشت و به تجربه ثابت شده می توان این موارد را در جهت مثبت هدایت و در مقابل گاهی برای پاسخ به حس کنجکاوی و فروکش کردن هیجانات، باید بهای گزافی پرداخت.
برای نمونه افتادن در دام افراد ناباب، سختی‌های زندگی خانوادگی یا قربانی سانحه شدن و مصرف مواد مخدر حتی مواد دخانی اعم از سیگار و قلیان،‌ نوجوان را در راهی پرخطر قرار می‌دهد که ممکن است به مصرف موادمخدر منجر شود.
 امروز بسیاری از نوجوانان به راحتی به مواد مخدر و الکل دسترسی دارند، البته امتحان کردن مواد شیمیایی لزوماً به معنای معتاد شدن نوجوان نیست.

با این حال پدر و مادر باید در صورت مشاهده‌ تغییرات ناگهانی در رفتار یا شخصیت فرزندان هوشیار باشند، زیرا این موارد می‌تواند علامت مصرف مواد مخدر باشد.

شایع‌ترین مواد مخدر رایج در میان نوجوانان

به گفته معاون دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر در کشور نسبت به گذشته کاهش یافته و به 15 سال رسیده و شاید موضوع کنجکاوی در سن نوجوانی یا باورهای غلط درباره مصرف برخی مواد مخدر،‌ باعث تمایل این قشر شده است. 

در مجموع نوجوانان به هر مقدار مواد مخدری که در دسترس آنان قرار داده شود، گرایش خواهند یافت و از این رو برای شناخت هرچه بهتر والدین و اولیا و مربیان مراکز آموزشی و کنترل این افراد، بطور اختصار به موادی که بیشتر مورد توجه نوجوانان قرار دارد از جمله ماری جوآنا،‌ آدرال، ماری جوآنای مصنوعی، داروی صرفه، ویکودین،‌ مواد توهم زا،‌ اکستازی و کوکائین،‌ اشاره می شود.  

ماری‌جوانا: مصرف کنندگان این ماده مخدر معتقدند با مصرف آن به یک آرامش حداقلی دست پیدا می کنند. شیوه‌ مصرف این ماده دست‌خوش تحولات قابل توجهی شده است. امروزه نوجوانان ماری‌ جوانا را نه فقط به صورت سیگار، بلکه به صورت خوراکی، قرص و بخور نیز مصرف می‌کنند.

آدرال: برای بیماران دچار اختلال بیش‌فعالی - نقص‌توجه (ای دی اچ دی - ADHD) تجویز می‌شود تا سطح توجه و تمرکز بیمار افزایش یابد. 

مصرف آدرال بیشتر در دبیرستان‌ها و پردیس‌های دانشگاهی رواج دارد، چون این اعتقاد وجود دارد که آدرال عملکرد درسی را بهبود می‌بخشد.

ماری‌جوانا مصنوعی: مصرف ماری‌جوانای مصنوعی حملاتی روانی در فرد مصرف کننده ایجاد می‌کند که با گیجی، پارانویا و اضطراب شدید همراه است و از طرفی اثر سرخوشی و آرامش‌بخشی ماری‌جوانا را هم دارا است.
داروی سرفه: بسیاری از داروهای سرفه، چه تجویز شده و چه بدون نسخه، حاوی کدئین است. مصرف بیش از حد روبیتوسین (داروی ضد سرفه) باعث می‌شود که مقدار کدئین در خون نوجوان مصرف‌کننده به شدت افزایش یابد.

ویکودین: مسکن قوی و اعتیادآوری است که غالباً برای بیمارانی که در بیمارستان بستری شده‌اند و نیاز به جراحی دارند، تجویز می‌شود. نوجوانانی که به لحاظ پزشکی نیازی به ویکودین ندارند، این دارو را برای حس سستی و تفکرات مغشوش و سرخوشی موقت حاصل از آن مصرف می‌کنند. 

مواد توهم‌زا: مصرف این دسته مواد باعث می‌شود که مصرف کننده چیزهایی غیرواقعی در ذهن خود مشاهده کند. قارچ سیلوسایبین یا قارچ جادویی، سالویا و «ال اس دی» (LSD) محبوب‌ترین مواد توهم‌زا در میان نوجوانان است که آنان را به سفری غیرواقعی می‌فرستد.

اکستازی: این ماده‌ مخدر، هیجانی کاذب را در فرد ایجاد می‌کند. چون مقدار ماده شیمیایی سروتونین در مغز به سرعت افزایش و پس از آن ناگهان کاهش می‌یابد، مصرف کننده پس از این سرخوشی دچار افسردگی می‌شود. حدود 3.6 درصد از دانش‌آموزان سال‌های آخر دبیرستان این ماده را حداقل یک بار در سال مصرف می‌کنند.

کوکائین: ماده مخدر کوکائین از گذشته محبوب مجالس و مهمانی های شبانه نوجوانان و جوانان به شمار می رود و به نظر نمی‌ رسد که رقبای جدید بتوانند آن را از میدان به‌ در کنند. متاسفانه بیشتر نوجوانان دنیا به مصرف کوکائین گرایش دارند، چون این ماده مخدر انرژی را به طور موقت افزایش و محدودیت‌ها را کاهش می‌دهد و به این ترتیب نوجوانان می‌توانند مدت زمان بیشتری بیدار بوده و در دورهمی ها شرکت کنند.

روانشناس 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha