۶ آذر ۱۳۹۸، ۱۵:۴۲
کد خبرنگار: 2154
کد خبر: 83571467
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

روابط مصر و عربستان در سایه تنش های بی صدا

۶ آذر ۱۳۹۸، ۱۵:۴۲
کد خبر: 83571467
روابط مصر و  عربستان در سایه تنش های بی صدا

تهران – ایرنا – روابط مصر و عربستان پس از سرنگون شدن « حسنی مبارک» تا کنون همواره با فراز و نشیب و یک نوع « تنش بی صدا و خاموش » همراه بوده است و به رغم سفر « محمد مرسی » رئیس جمهور پیشین و « عبدالفتاح السیسی » رئیس جمهور کنونی به عربستان و سفرهای جداگانه سلمان بن عبدالعزیز شاه و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به قاهره، مناسبات دو طرف هیچ گاه تا سطح یک رابطه راهبردی و استراتژیک ارتقا نیافت.

روابط عربستان سعودی و مصر در طول چند سال گذشته با فراز و نشیب های بسیاری همراه شده است و عبدالفتاح السیسی پس از نشست سران عرب در مکه در اواخر ماه مبارک رمضان گذشته تا کنون از ریاض دیدن نکرده است،  اما هفته گذشته به طور غیرمنتظره رهسپار ابوظبی شد و طی آن دولت امارات مبلغ ۲۰ میلیارد دلار در صندوق سرمایه گذاری ها در مصر سپرده گذاری کرد.  

مصر  به همراه امارات، بحرین و عربستان در ۱۵ خرداد ۹۶ با ادعای حمایت قطر از تروریسم و افراط گرایی و دخالت در امور داخلی دیگر کشورها، روابط سیاسی و دیپلماتیک خود را با دوحه قطع کرد و پس از گذشت بیش از دو سال هم اکنون این سه کشور حوزه خلیج فارس با میانجی گری کویت و عمان در صدد برقراری آشتی با دوحه برآمده اند.

در همین رابطه روزنامه های مصر طی روزهای اخیر از نادیده گرفتن کشورشان و نقش آن در برقراری آشتی مزبور سخن به میان آورده و اظهار گله و شکایت کرده و آن را یک نوع توهین علیه کشور خود برشمرده و تاکید کردند که قاهره به طور کامل از این فرآیند کنار گذاشته شده و روند مزبور تنها منحصر به  عربستان و امارات و بحرین شده است.

از سوی دیگر مسابقات فوتبال جام خلیج فارس که در آن تیم های ملی فوتبال کشورهای عربی هر دو سال یک بار در یکی از کشورهای عرب  حوزه خلیج فارس برگزار می شود، امروز (چهارشنبه) به میزبانی قطر در دوحه آغاز شد.

قاهره در اعتراض به نادیده گرفته شدنش روند سیاسی منطقه ، از تصمیم خود برای مشارکت در این جام انصراف داد در حالی که برای اولین بار پس از گذشت بیش از دو سال هواپیماهای اماراتی ، سعودی و بحرینی به همراه بازیکنان و شماری از تشویق کنندگان فوتبال این کشورها در فرودگاه دوحه به زمین نشستند.  

در همین راستا بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی امروز (چهارشنبه ) بطور غیرمنتظره وارد ابوظبی شد تا با همتای اماراتی خود محمد بن زاید دیدار و گفتگو کند و طی آن دو طرف جهت یافتن یک راهکار مشترک به منظور پایان دادن به جنگ در یمن به گفت وگو بپردازند.

کارشناسان سیاسی معتقدند اگر سفر محمد بن سلمان با موفقیت همراه شود، این احتمال وجود دارد که وی پس از ابوظبی رهسپار قاهره شود و یا آنکه ولیعهد امارات به منظور بهبود بخشیدن به روابط مصر و عربستان راهی مصر شود و با به همراه داشتن دیدگاه ریاض در صدد نزدیک کردن دو کشور به یکدیگر برآید.

 سفر احتمالی ولیعهد سعودی و یا ولیعهد امارات به عنوان میانجی به قاهره در شرایطی انجام می‌گیرد که روابط مصر و عربستان گرمی گذشته را ندارد.

اما با توجه به بحران اقتصادی موجود در مصر و افزایش نارضایتی ها در میان افکار عمومی این کشور و اختلافات گسترده به وجود آمده در میان کشورهای عربی و شکست مخالفان دولت سوریه و روشن تر شدن سرنوشت این کشور و تداوم یافتن جنگ فرسایشی در یمن و بلند پروازی محمد بن سلمان جهت نقش رهبری در جهان عرب و همچنین فشارهای موجود آمریکا جهت نزدیک تر کردن کشورهای عربی به یکدیگر برای مقابله با ایران و تداوم بخشیدن به ایران هراسی این احتمال وجود دارد که ریاض با کمک دلارهای نفتی خود در صدد پایان بخشیدن به تنش و اختلافات موجود خود با قاهره برآید اما شکاف های موجود در  روابط عربستان و مصر نمایانگر چنین چشم‌اندازی نیست.

۱۴۸۷

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha