سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اعلام کرد: بر اساس لیست منتشر شده سال ۲۰۱۹ شرکت کلاریویت آنالتیکز، ۱۲ پژوهشگر ایرانی در بین ۶ هزار و ۲۰۰ پژوهشگر پر استناد برتر دنیا قرار گرفتند.
محمدجواد دهقانی افزود: این فهرست شامل گروهی از پژوهشگران علوم پایه و علوم اجتماعی است که در طول یک دهه گذشته با انتشار مقالاتشان توانسته اند بیشترین تعداد استنادها را دریافت کنند.
وی بیان کرد: پژوهشگران برتر کشور به ترتیب ۴ نفر در حوزههای موضوعی بین رشتهای، ۳ نفر کشاورزی، ۳ نفر ریاضیات و ۲ نفر مهندسی هستند که نام حمیدرضا پورقاسمی از دانشگاه شیراز در رشته کشاورزی در دانشگاه شیراز دیده میشود.
حمیدرضا پورقاسمی پژوهشگر یادشده پنجشنبه ۷ آذرماه در گفتوگو با ایرنا درباره این موفقیت بیان کرد: هفته گذشته، پژوهشگران پر استناد جهان در سال ۲۰۱۹ معرفی شدند و به همراه ۱۱ پژوهشگر دیگر از ایران در این فهرست قرار گرفتیم.
وی وبسایت webofscience را معتبرترین سایت علمی عنوان کرد که هر سال فعالیتهای پژوهشی همه پژوهشگران دنیا را از لحاظ کیفیت و تعداد استنداتی که به مقالاتشان میشود، آنالیز میکند و به این ترتیب به معرفی پژوهشگران پر استناد جهان میپردازد.
دانشیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز درباره موفقیت پیشین خود، عضویت در آکادمی جهانی علوم (TWAS) نیز عنوان کرد: این آکادمی با هدف پیشرفت علم در کشورهای درحال توسعه در سال ۱۹۸۳ در Trieste کشور ایتالیا با گروهی از دانشمندان ممتاز دنیا و به افتخار پروفسور عبدالسلام برنده جایزه نوبل از کشور پاکستان بنیان گذاری شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر یک هزار و ۱۱۶عضو TWAS از ۹۰ کشور دنیا در این آکادمی عضو هستند که ۷۳ نفر آنان از کشورهای درحال توسعهاند.
پورقاسمی اعضای TWAS را دانشمندان کمتر ۴۰ سالی معرفی کرد که بر اساس فعالیتهای پژوهشی انتخاب و معرفی میشوند و ۵ نفر نهایی این فهرست به مدت ۵ سال تحت حمایتهای پژوهشی قرار میگیرند.
سرانه پژوهش ناچیز است
پژوهشگر جوان دانشگاه شیراز با اشاره به مشکلات تحقیق و پژوهش در کشور خاطرنشان کرد: سرانه پژوهش در مقایسه با دیگر بودجهها ناچیز است؛ درحالیکه با توجه به تحریمها و در شرایط کنونی نیاز به تقویت دانشمندان داخلی وجود دارد.
پورقاسمی ابراز داشت: پژوهشگران ایرانی آنقدر توانایی دارند که بتوانند تمام آنچه را که برای یک کشور نیاز است تامین کنند؛ اما باید از لحاظ مالی تامین شوند.
وی افزود: همه ما معلم هستیم و حقوقمان نیز حقوق معلمی است؛ بنابراین اعضای جوان هیات علمی دانشگاهها باید بیشتر از این مورد توجه قرار گیرند.
استاد دانشگاه شیراز با اشاره به پیشنهاد دانشگاههای خارجی، پس از کسب جایزه آکادمی علوم جهان به وی، گفت: به محض اینکه این رتبه کسب شد با من تماس گرفتند که برای شما امکانات رفاهی و پژوهشی مناسب فراهم میکنیم با حقوق ماهانه ۶هزار دلار درحالیکه آنچه اعضای هیات علمی جوان در ایران دریافت میکنند حدود ۵۰۰ دلار است.
دغدغه زندگی استادان به داشتن خانه یا خودرو محدود شده است
او ادامه داد: پژوهشگر باید بتواند با آرامش خاطر به انجام فعالیتهایش بپردازد. امروز دغدغه اعضای جوان هیات علمی دانشگاهها به داشتن یک خودرو یا یک خانه محدود شده است که آن هم با شرایط کنونی دستنیافتنی شده و چنانچه این دغدغهها رفع شود میتوان وضعیت بهتری را برای استادان و پژوهشگران فراهم کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با انتقاد از مبلغ پژوهانه دانشجویان تحصیلات تکمیلی، این مبلغ را حدود یک میلیون و ۴۰۰هزار تومان در ماه عنوان کرد و بیان داشت: روسای دانشکدهها و نیز رئیس دانشگاه از این مشکلات آگاهاند؛ اما چون منابع مالی در دسترس نیست، نمیتوانند کاری انجام دهند.
او بیان کرد: با توجه به تحریمها و شرایط موجود، قیمت همه مواد آزمایشگاهی چندین برابر شده است و این مبالغ برای دانشجویان محقق در مقطع تحصیلات تکمیلی کافی نیست.
پورقاسمی همچنین به نبود جایگاه مناسب برای اعضای هیات علمی جوان دانشگاهها در کسب طرحهای پژوهشی استانی و ملی اشاره کرد و در این باره ابراز داشت: استادان جوان مورد اعتماد نیستند و طرحهای پژوهشی در اختیار استادان قدیمیتر قرار میگیرند؛ از همین رو دانشجویان استادان جوانتر نیز از لحاظ مالی فقیرتر هستند و حرکت آنها به سمت جلو کند میشود.