قیمت هرجلد از این کتاب که با قطع رقعی در سال ۱۳۹۷ منتشر شده برای علاقهمندان به ادب و شعر فارسی ۱۵ هزار تومان است.
«عشق و معشوق، نجوای متعالی فروغ فرخزاد»، «فروغ پیامآور حافظانه و مصلح تنها»، «آوریل و دیماه بیرحمترین هستند»، «عشق و اندیشه در گستره اشعار فروغ ایران و فروغ تاجیکیان» و «عرفان و عاشقانهای از جنس فروغ و سهراب» سرفصلهای اصلی این کتاب را شامل میشود.
نویسنده در باب عشق و معشوق نجوای متعالی فروغ کوشیده ابتدا مفهوم عشق را در ادب فارسی بیان کند و سپس اثر فروغ در تابوشکنی در ادبیان فارسی را عنوان کرده و بخشی از نجواهای عاشقانه فروغ را همراه با سیاهمشقها طرح کرده است و تولد عاشقانه از منظر و اندیشه این شاعره را مطرح کرده است.
در بخش فروغ، پیامآور حافظانه و مصلح تنها نیز تاثیر اندیشه حافظ بر فروغ فرخزاد و بازتاب آن در اشعار این زن فارسی زبان کاویده شده است و علاوه بر آن فروغ و حافظ در قیاسی خاص انقلابی و عصیانگر نامیده شدهاند.
در این جستار محور اندیشه ریا ستیزی، اندیشه ملامتگری و بیتوجهی به نام و ننگ، امید به بخشش و الطاف خداوندی و دعوت به خوشباش و غنیمت شماری دم از منظر فروغ و حافظ واکاوی شده است.
در بخش آوریل و دیماه بیرحمترین نیز نویسنده کوشیده است که تاثر فروغ فرخزاد از اندیشه و اشهار الیوت ، یاس و ناامیدی در شعر هر دو شاعر و اثربخشی عشق از دیدگاه ۲ سراینده را شرح دهد.
در بخش عشق و اندیشه در گستره اشعار فروغ ایران و فروغ تاجیکیان نیز تاثیر اشعار و اندیشه فرخزاد بر اشعار فرزانه خجندی و اثرپذیری شعر فروغ بر زنان تاجیک شرح داده شده و ضمن معرفی فروغ تاجیکان چند نمونه از اشعار دو شاعر به صورت تطبیقی مطرح و شرح داده شده است.
نویسنده در بخشی با عنوان عرفان و عاشقانه فروغ و سهراب نیز هر دو شاعر را در نگاهی کلی تشریح کرده و سهم اندیشه هر کدام را از عرفان و طبیعت ارایه کرده است.
در پیشگفتار این کتاب آمده است: شاعران زن فارسی تا قبل از فروغ، عشق را در رابطه قابل لمس زن و مرد مطرح کرده بودند اما فروغ فرخزاد در زندگی کوتاهش در بخشی از زمان با انتشار مجموعههای «اسیر»، «عصیان» و «دیوار» در بخش دیگر با اوج خلاقیت هنری با سرودن «تولدی دیگر» و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» و در واپسین سالهای حیاتش با تعالی در مفاهیم عشق، محدودیتهای زمینی را در هم نوردید و معتقد بود که عشق هم درد است و هم درمان و همه زخمهای درونی از عشق فرازمینی و فوق انسانی التیام مییابد.
تاثیر ماندگار فروغ فرخزاد بر ادبیات معاصر ایران به گفته بسیاری از فرهیختگان انکارناپذیر است و این تاثیر محدود به مرزهای ایران نیست و آوازه جهانی دارد.
در مقدمهای که دکتر «علی کمالی نهاد» برای این کتاب نوشته عنوان شده است: شعر غنایی هر ملتی از آهنگ دلنواز عشق که در انگیزه دلنشین عواطف و احساسات انسانی است برمیخیزد.
عشق هیجان و شوری است که همه پدیدهها را در هستی کمال میبخشد و شعر چون پرندهای است که در آفاق قلب شاعرعاشق پرواز میکند تا خود را بر آسمان قلب معشوق برساند و در آنجا اوج بگیرد.
هرچند عاشقانهسرایی در دورههای مختلف شعر فارسی بر مبنای ذهنیت غنایی شاعران فراز و فرود داشته اما حضورش پیوستگی را معنا میکند.
شعر عاشقانه فروغ فرخزاد نمایانگر عشق آزاد و بیپروای یک زن است و او در سرودههای عاشقانهاش از احساسات زنانه پرده برمیدارد و به ابراز عشق و علاقه به معشوق میپردازد.
میتوان گفت فروغ شاعری است که بین عواطف زنانهاش و احساسات ناگفته زنان جامعه پیوند عمیق ایجاد کرده و سخن و عاطفه زنانهاش به هم گره خورده است.
نظر شما