خالد جعفری روز سهشنبه در نخستین جشنواره استانی گردو در شهرستان کامیاران اظهار داشت: ۱۱ هزار بهره بردار گردوی این استان با این میزان باغ سالانه حدود ۱۵ هزار تن محصول تولید می کنند.
وی با بیان اینکه شهرستان کامیاران نیز با سهم ۱۰ تولید این محصول رتبه چهارم را در تولید گردو به خود اختصاص داده است افزود: رتبه اول تولید این محصول با چهار هزار و ۶۵۰ تن در یک هزار و ۸۳۰ هکتار مربوط به سنندج و رتبه دوم نیز با سه هزار و ۶۰۴ تن در ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار مربوط به شهرستان سروآباد است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: میزان صادرات این محصول در نیمه نخست امسال یک هزار و ۱۷۲ کیلوگرم به ارزش حدود ۳۶۰ میلیون ریال و در سال گذشته نیز به میزان یک هزار و ۳۸۷ کیلوگرم به ارزش ۵۸۰ میلیون ریال بوده است.
سرشاخه کاری گردو باعث ۲ برابر شدن محصول گردو می شود
جعفری یادآور شد: متوسط عملکرد باغات گردوی استان ۲.۵ تن در هکتار بوده که با اجرای طرح سرشاخه کاری باغات گردو علاوه بر افزایش کیفی محصول عملکرد محصول ۲ برابر شده و به پنج تن افزایش میرسد.
وی اضافه کرد: هر ساله در استان به دلیل حادث شدن سرماهای دیر رس بهاره و نوسانات دمایی در اوایل فصل رشدی باغات، شاهد خسارت ناشی از سرمازدگی به انواع گونههای باغی به ویژه گردو هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه می توان با ترویج و توسعه ارقام دیر برگده چندلر، فرنت، روند و فرانکت بر این چالش فائق امد افزود: این ارقام از ویژگیهای شاخص دیگری همچون مغز سفید، پوست نازک، درشتی و یکدستی برخوردار است.
جعفری افزود: بهره برداران این استان با راهنمایی و هدایت کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی ساانه حدود ۸۰ تا ۱۰۰ هکتار از باغات گردوی خود را سرشاخه کاری میکنند که ۲ شهرستان بانه و سروآباد در این مهم پیشرو هستند.
سد رمشت به زودی آبگیری میشود
فرماندار کامیاران نیز در این همایش گفت: سد رمشت به عنوان یک پتانسیل توسعه بخش کشاورزی استان به زودی آبگیری میشود.
مسعود الماسی اظهار داشت: پایاب این سد حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار است که برای احداث این اراضی امسال ۵۵ میلیارد ریال اعتبار مصوب شده و اتمام آن نیز ۱۷۰ میلیارد ریال اعتبار لازم دارد.
وی اضافه کرد: انتظار می رود اعتبار مورد نیاز این طرح از سوی دستگاه های اجرای به زودی تامین شود تا شاهد ایجاد شغل برای حدود ۲ هزار و ۴۰۰ نفر در بخش کشاورزی باشیم.
فرماندار کامیاران با اشاره به تروریسم اقتصادی هدایت شده از سوی ایالات متحده امریکا افزود: سرمایه گذاری در بخش کشاورزی به علت توانایی تامین اقلام مورد نیاز جامعه مهمترین پناهگاه ایران در این نوع تروریسم است.
اولین جشنواره استانی گردو با محوریت توسعه باغات تجاری و مکانیزه، اصلاح و نوسازی باغات درجه ۲ و جایگزینی انها با ارقام جدید اصلاح یا ژنوتیپهای برتر با استفاده از تکنیک سرشاخه کاری، ایجاد یکنواختی در تولید محصول گردوی استان با امکان سورت صادرات این محصول و توسعه ارقام دیربرگده به منظور کاهش مخاطراتی نظیر سرمایه دیررس بهاره برگزار شد.
سطح باغات گردوی دنیا ۱.۲ میلیون هکتار با تولید ۳.۴ میلیون تن است که از لحاظ سطح ایران بعد از چین رتبه دوم و در تولید بعد از چین و آمریکا رتبه سوم دنیا را به خود اختصاص داده است.
گردوی ایرانی یا پرشین والنات ه عنوان چهارمین محصول عمده باغی ایران وپس از پسته دومین محصول خشکباری مهم ایران محسوب می شود و از نظر اقتصادی به خصوص صادرات غیرنفتی اهمیت بالقوه زیادی دارد.
از مجموع کل باغات ایران حدود پنج درصد باغات به درختان گردو اختصاص دارد و سطح زیر کشت درختان گردو در ایران حدود ۱۶۰ هزار هکتار با تولید ۲۲۲ هزار تن است.
نظر شما