روزنامه ی الجمهوریه چاپ بیروت امروز (سه شنبه) به نقل از برخی منابع موثق که نامشان را ذکر نکرد، نوشت: رهبران و نیروهای سیاسی از جمله سعد حریری نخست وزیر مستعفی لبنان در خصوص سهم هر یک از طوایف و گروه ها در دولت جدید، تعداد وزیران و شمار فن سالاران و سیاسیون بحث و توافق اولیه کرده اند.
بر پایه اخبار رسیده به این روزنامه، تعداد اعضای کابینه جدید 24 وزیر خواهد بود که دو سوم آنان یعنی 16 وزیر فن سالار (تکنوکرات) و یک سوم آنان (8 وزیر) سیاسی و از چهره های جدید هستند. نام وزیران کابینه آینده لبنان مشخص نشده است.
گفته می شود ریاست این کابینه بار دیگر با حریری خواهد بود اما نام سمیر الخطیب که مدیر عامل یک موسسه ی علمی در بیروت است و نیز خانم ریاء الحسن وزیر کشور لبنان به عنوان بدیل یا جانشین نخست وزیر مستعفی، مطرح است.
سعد حریری در بیانیه هفته گذشته از پذیرش دوباره پست نخست وزیری عذرخواهی و به اهمیت نقش یک زن در زندگی سیاسی لبنانی ها اشاره کرد. از این رو الحسن ممکن است نخستین زنی باشد که در لبنان رییس دولت می شود.
سمیر الخطیب نیز به عنوان یک نامزدی که شانس نخست وزیر شدنش نسبت به الحسن بیشتر است، ظرف روزهای گذشته با مقام ها و رهبران جریان های سیاسی و مذهبی لبنان دیدار و گفت وگو کرده است.
الجمهوریه نوشت: طرف های مذاکره کننده توافق کرده اند که اعضای کابینه جدید نباید گرایش های قومی ، طایفه ای، مذهبی و جناحی را در عملکرد حرفه ای خویش دخالت دهند و تمرکز و کوشش آن ها باید متوجه نجات اقتصاد تضعیف شده و بحران زده ی لبنان باشد.
این روزنامه اضافه کرد: در صورت تشکیل نشدن دولت جدید در روزهای آینده، جامعه ی لبنان فرصت مهمی را از دست خواهد داد و روزهای سخت تری را پیش رو خواهد داشت.
در این ارتباط و در خصوص احتمال تشکیل دولت جدید، امروز میشل عون رییس جمهوری لبنان گفت: روزهای آینده تحولات مثبتی در عرصه ی سیاسی این کشور روی می دهد.
همچنین عصر امروز ولید جنبلاط رهبر حزب سوسیالیست ترقیخواه در قصر نبیه بری رییس مجلس ملی لبنان در عین التینه در شرق بیروت با وی دیدار و گفت وگو کرد. او پس از این دیدار گفت که حزبش در دولت آینده لبنان مشارکت نخواهد کرد.
شمار زیادی از شخصیت های حزبی و سیاسی لبنان در روزها و هفته های گذشته درخواست تشکیل دولت پاکدست متشکل از تکنوکرات ها و سیاسی ها کرده اند؛ کسانی که بتوانند از شدت بحران متراکم و مزمن اقتصادی – سیاسی لبنان بکاهند.
برای نمونه سمیر جعجع رهبر حزب نیروهای لبنانی گفت: با گذشت بیش از یک ماه از استعفای دولت و برغم تشدید وضع نابسامان اقتصادی و مالی و معیشتی مردم ، کمبود سوخت و دارو ، بسته شدن موسسه های تجاری و اقتصادی، افزایش مشکلات بیمارستان ها و بخش بهداشت و کاهش ارزش پول ملی، هنوز مقام های بلندپایه ، دولت جدید را تشکیل نداده اند. این امر، قابل قبول نبوده و با هیچ منطقی سازگار نیست.
وی دوشنبه شب در گفت وگو با خبرگزاری مرکزی لبنان بدون اشاره به نام شخصی گفت: آنانی که تشکیل دولت فن سالار (تکنوکرات) را رد می کنند از این موضوع ترس دارند که در صورت تشکیل چنین دولتی، ممکن است آنان مشروعیت و پایگاه مردمی خود را از دست بدهند.
در مورد شکل دولت آینده در لبنان، سه ایده در میان معترضان، حامیان و رهبران آنان وجود دارد: اول دولت سیاسی به معنای ادامهی حضور چهرههای قبلی در راس قدرت. دوم دولت فن سالار (تکنوکرات) با حضور نخبگان و کارشناسان غیرسیاسی و سوم دولت تکنو- سیاسی با حضور نمایندگانی از نیروهای اصلی سیاسی و فن سالاران. ایدهی سوم ایده ی میشل عون، نبیه بری و سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله است.
نظر شما