۱۳ آذر ۱۳۹۸، ۱۲:۲۷
کد خبرنگار: 1913
کد خبر: 83580425
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

مشاور نخست وزیر پیشین لبنان: روابط تهران – ریاض مشکلات منطقه را حل می کند

بیروت - ایرنا - "رفعت بدوی" مشاور "سلیم الحص" نخست وزیر پیشین لبنان با اشاره به سخن تازه "حسن روحانی" رییس جمهوری اسلامی ایران در مورد آمادگی تهران برای برقراری روابط با عربستان، گفت: روابط تهران – ریاض خیلی از بحران ها و مشکلات خاورمیانه را حل می کند.

بدوی که کارشناس مسایل سیاسی خاورمیانه است امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در بیروت افزود: هر ارتباطی میان تهران و ریاض می تواند پیامد و بار مثبت برای امت اسلامی و ملت های منطقه داشته باشد، زیرا ایران و عربستان ، 2 کشور بزرگ و تاثیرگذار منطقه هستند.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در تصمیم گیری های داخلی حرف خودش را می زند و حاکمیت مستقل دارد، اما برای همه نمایان است که عربستان در تصمیم هایش، آزاد نیست، زیرا وابسته به منافع آمریکا است و واشنگتن این روزها فشار و حمله خود را به جمهوری اسلامی ایران از طریق حوادث عراق، سوریه و لبنان و محاصره اقتصادی تشدید کرده است.

این کارشناس مسایل خاورمیانه ابراز امیدواری کرد که میانجیگری عمان برای نزدیک کردن دیدگاه ها و نقطه نظرات مقام های تهران و ریاض به سرانجام برسد.

بدوی گفت: بعضی از منابع مطلع اعلام کرده اند که یک پیام مکتوب از طرف "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان از طریق "یوسف بن علوی" وزیر خارجه عمان برای مقام های بلندپایه جمهوری اسلامی فرستاده شده است.

وی خاطر نشان کرد: اگر این پیام درست باشد، سخنان دیروز روحانی که «ایران مشکلی با برقراری روابط با عربستان ندارد» موجب تنش زدایی میان 2 کشور و هم چنین کاهش تنش در منطقه  بحرانی خاورمیانه می شود.

مشاور سلیم الحص اضافه کرد: "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه ایران بارها تمایل خود را برای دیدار با همتای عربستانی خود اعلام کرده، اما پاسخی دریافت نکرد، ایران همواره در تلاش است روابط خوبی با همسایگانش داشته باشد.

به گفته بدوی، «برای همه آشکار است که ایران نمی خواهد متعرض منافع همسایگان عربش شود. تهران چندین اقدام و طرح را برای بهبود روابط با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس مطرح کرد و از این کشورها خواست برای سلامت حمل و نقل دریایی در تنگه هرمز توافق نامه امضا شود، اما تاکنون پاسخی از کشورهای عربی دریافت نکرده است».

مشاور نخست وزیر پیشین لبنان، در پاسخ به پرسشی در مورد آغاز و سرانجام اعتراضات این کشور گفت: از هفدهم اکتبر گذشته (25 مهر ماه 98) و آغاز تظاهرات، فضایی میان عموم مردم لبنان شکل گرفته که حاکمیت نمی تواند آن را نادیده بگیرد. این فضا تاکنون مسالمت آمیز و به طور معقول پیش رفته و هدف آن مبارزه با فساد است، زیرا فساد در لبنان به مرحله غیر قابل تحملی رسیده است.

وی افزود: این فضای عمومی را نمی توان نادیده گرفت، در عین حال نمی توان آن را انقلاب نامید، زیرا فاقد بسیاری از مختصات یک انقلاب است، اما یک جنبش اعتراضی و اصلاحی پیش رونده است.

بدوی اضافه کرد: درست است که احزاب گوناگون سیاسی لبنان هنوز بر فضای حاکمیتی مسلط هستند، اما دیگر نمی توانند مردم و این تظاهرکنندگان را نادیده بگیرند و اگر احزاب حکومتی تصمیمی را اتخاذ کردند و مردم در خیابان با آن مخالفت کنند، در آینده با مشکل مواجه خواهند شد.

این کارشناس خاطر نشان کرد: ما اکنون در یک بحران به سر می بریم و اوضاع سیاسی لبنان غیرشفاف است و فقط شخصیت ها و مقام های در حاکمیت می توانند تشخیص دهند که آیا در آینده تحول مثبتی رخ خواهد داد یا خیر.

وی با اشاره به سخن دیروز "میشل عون" رییس جمهوری لبنان مبنی بر ایجاد یک تحول مثبت در وضعیت سیاسی این کشور در روزهای آینده، گفت: پیش از این سخن ، فضایی در لبنان ایجاد شد که گمان می رفت گشایشی در موضوع تشکیل دولت به وجود آمده است، اما در لحظات آخر تلاش هایی برای تحریک مردم از طرف برخی نیروهای سیاسی شکل گرفت، زیرا آن ها از مطرح شدن بعضی نام ها برای منصب نخست وزیری زیان می بینند.

رایزنی ها و گفت وگوهای جدی دو روز گذشته میان رهبران و شخصیت های سیاسی و حزبی لبنان نشان می دهد که توافق اولیه برای تسریع در تشکیل دولت جدید صورت گرفته و شکل و ماهیت چنین دولتی ترکیبی از سیاسی ها و فن سالاران خواهد بود.

در این ارتباط نامزد احتمالی پست نخست وزیری لبنان "سمیر الخطیب" است که "سعد حریری" نخست وزیر مستعفی لبنان هم به شکل کلی از او حمایت و ابراز امیدواری کرده که با تشکیل دولت ، جامعه لبنان از این شرایط سخت عبور کند.

بدوی خاطر نشان کرد: بحران لبنان اگر حل نشود، فقط به روابط و مسایل داخلی این کشور محدود نمی ماند و بدون شک این مساله که برخی ریشه هایش در خارج از لبنان است، به مشکلات منطقه ای دامن خواهد زد.

مردم لبنان از 25 مهر ماه در قالبی اعتراضی با  تجمع در شهرهای مختلف این کشور خواستار اصلاح نظام سیاسی، مبارزه با فساد، احتکار، اسراف مقام ها، بیکاری و گرانی، تشکیل دولت قوی برای نجات اقتصاد بحران زده ، وضع قوانین برای پاسخگو کردن مسئولان و حل مشکلات معیشتی خود هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha