ساعت دقیقا ۹ صبح جمعه ششمین روز از مهلت یک هفتهای ثبتنام داوطلبان انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است، وارد محل ثبت نام داوطلبان مستقر در فرمانداری سنندج میشوم، ۱۰ دقیقه بعد اولین داوطلب برای ثبت نام وارد میشود، از همراهش نام و نشانش را میپرسم و میفهمم که بازنشسته فرهنگی است.
دوران درس و مدرسه همه روزها روزشماری میکردیم تا به جمعه برسیم و چقدر از شنبه بدمان میآمد و حالا که اولین داوطلب یک معلم بازنشسته بود روزهای درس و مدرسه برایم تداعی شد اما در جمعهای که تعطیل نبودم و باید به کارم میرسیدم.
البته این فرد تنها معلمی نبود که امروز برای ثبت نام آمد، گویا جمعه بهترین فرصتی بود تا فرهنگیان به ستاد ثبت نام بیایند، به غیر از او ۲ نفر دیگر هم فرهنگی بودند.
به فاصله چند دقیقه بعد دومین داوطلب وارد شد، او جوان بود و حس کردم کمی خجالتی است، قبل از اینکه بتوانم مصاحبه ای با او داشته باشم، رفته بود.
جناح های سیاسی با مردم خوب نبودند
به سراغ اولین داوطلب میروم، کار ثبت نامش تمام شده، متولد ۱۳۴۵ است و بعد از چند دقیقه که از کار ثبت نامش میگذشت، برق قطع شد، برق که آمد از او کپی مدارکش را خواستند و همراهش نبود، غر زنان به طرف درب خروجی رفت که چرا نباید فرمانداری برای این مساله فکری میکرد و یک دستگاه کپی در اختیار داوطلبان میگذاشت.
انگار از همین اول در قالب نمایندگی مردم فرو رفته و انتقاد میکرد، میگوید: فوق لیسانس حقوق دارم و اهل سنندج و بازنشسته آموزش و پرورش هستم.
درباره گرایش سیاسیاش که سوال میکنم، جواب می دهد: متاسفانه اصلاح طلب بودم، اما حالا به هیچ حزب و دستهای گرایش ندارم، گروههای سیاسی با مردم خوب تا نکردند در حالیکه مردم ما قانع و صبور هستند.
خودش را مخالف سرسخت فساد از هر نوعی معرفی میکند و درباره علتش توضیح میدهد: فساد مردم را از نظام دلسرد می کند.
میپرسم اگر اسمتان در بین تایید شدههای نهایی نباشد، پای صندوق رای میروید، میگوید: ۴۰ سال است که رفتهام و باز هم میروم.
میخواهد صداوسیما و رسانه ها وقتی برای تبلیغات کاندیداهای نهایی بدهند تا همه فرصت یکسان برای معرفی خود و برنامه هایشان داشته باشند.
از نمایندگان شاکی هستم
سومین داوطلب هم آموزش و پرورشی است، یکی از مشاوران مدیرکل آموزش و پرورش کردستان که ابتدا وقتی از او شغلش را پرسیدم خودش را مدیرکل آموزش و پرورش معرفی کرد و من برای دقایقی کاملا محو در چهره وی که چرا هر چه به ذهنم فشار میآورم نمیتوانم این آقای مدیرکل را به یاد بیاورم، تا اینکه خودش متوجه میشود و تصحیح میکند: مشاور مدیرکل هستم.
فوق لیسانس مدیریت مالی دارد و به هیچ کدام از دسته بندیهای سیاسی وابستگی ندارد، میگوید: در خودم توانایی تغییر دادن و خدمت کردن به مردم را دیدم و به عرصه آمدم.
تلاشش اولش اگر نماینده مردم شود این است که همه نمایندگان استان را متحد کند و ادامه میدهد: از نمایندگان استان شاکی هستم که با هم متحد نبودند تا کردستان را به جایگاه شایسته خدمت برسانند.
با توجه به شناختی که از آموزش و پرورش دارد می خواهد در این وزارتخانه هم با تدوین قوانینی تغییراتی ایجاد کند، چون باور دارد که آموزش و پرورش خوب کلید حل همه مشکلات است.
او هم میگوید: اگر اسمم در بین داوطلبان نهایی نباشد باز هم پای صندوق میآیم چون وظیفه شرعی و قانونی است که از گردنم ساقط نمیشود و یکی از علتهای آمدنم به اینجا کمک به مشارکت حداکثری مردم در این عرصه است.
درباره هزینههای تبلیغاتی هم قرار است مقبول و متین عمل کند و از هزینههای میلیاردی حتما پرهیز میکند.
بخشی از مشکلات به خود ما بر می گردد
داوطلب بعدی تجربه ۲ دوره عضویت در شورای اسلامی شهر سنندج را دارد و میگوید: آمده است تا در عرصه بالاتری به مردم خدمت کند.
او که متولد ۱۳۵۶ است، گرایش سیاسی مستقل دارد و میخواهد ۵۰ میلیون تومان برای تبلیغات خود صرف کند، هر چند این مبلغ را زیاد میداند اما میگوید: این روالی است که از گذشته شروع شده و ما هم برای معرفی خود باید پول صرف کنیم.
وی معتقد است بخشی از مشکلات جامعه به خود مردم بر میگردد و باید همراهی و تعامل با نمایندگان وجود داشته باشد چرا که نماینده به تنهایی از عهده حل مشکلات بر نمیآید و از سویی نماینده جدید باید تعامل و ارتباط با نمایندگان ادوار قبلی را داشته باشد تا در جریان کم و کیف طرحها قرار گیرد.
تایید نشوم از همفکرانم حمایت میکنم
داوطلب بعدی بازهم فرهنگی است، اصلاح طلب است اما به هیچ کدام از احزاب وابسته نیست اهل کامیاران است و ۵۱ سال سن و کارشناسی ارشد جغرافیا و توسعه شهری دارد، قرار است در صورت تایید نهایی کمپینی به سنت ایرانی راه اندازی و از مردم برای تبلیغات خود پول جمع کند.
از برخی اصلاح طلبان گذر کرده و علت آن را پایبند نبودن آنان به اصلاح و تغییر اعلام می کند، اگر تایید نشود از همفکرانش حمایت می کند و قرار نیست با تایید نشدن وی دنیا تمام شود و باور دارد اگر مشارکت مردم مثل مجلس ششم بالا باشد، وی هم رای زیادی دارد.
او سابقه حضور در انتخابات مجلس ششم را دارد که تایید شد ولی رای نیاورد.
نقص مدرک
۲ نفر از داوطلبان جوان هم نقص مدرک داشتند، یکی از آنان گواهی اشتغال به تحصیلش در مقطع دکترای شهرسازی ایراد داشت که گفت می رود برطرف میکند و فردا باز هم برای ثبت نام مراجعه میکند.
او گفت در بیمارستان بستری بوده اما آمده تا ثبت نام کند لذا حالش زیاد خوب نیست، به دنبال توسعه پایدار شهری است و عقیده دارد نمیانده با تعریف طرح های ملی می تواند بیکاری را کمرنگ کند.
ابتدا گرایش سیاسی خود را مخفی می کند اما بعد می گوید اصولگرا و از انقلابیون است، جمنا را هم قبول داشت.
کارت ملی داوطلب دیگر هم قدیمی بود و موفق به ثبت نام نشد، کارشناسی ارشد حقوق و مبانی فقه را داشت و می خواهد با راهیابی به بهارستان از حقوق اهل سنت، اقوام و شهروندی را مطالبه کند.
۵ نفر تا ظهر داوطلب شدند
در ششمین روز از فعالیت ستاد انتخابات مجلس شورای اسلامی حوزه انتخابیه سنندج، کامیاران و دیواندره، ۵ داوطلب تا ساعت ۱۲ ظهر ثبتنام کردند.
عوامل اجرایی ستاد انتخابات کردستان در حوزههای پنج گانه از یکشنبه ۱۰ تا ۱۶ آذر هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ عصر آماده ثبتنام داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی هستند و انتخابات سراسری یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز جمعه ۲ اسفند امسال برگزار میشود.
ژست مسوولیتی داوطلبان
ثبت نام داوطلبان در حوزه انتخابی سنندج دیواندره و کامیاران بعد از ظهر کمی کم رونق تر بود سه نفر برای ثبت نام مراجعه کردند که دو نفر از آنان از الان ژست مسئولیتی گرفتند و حاضر به مصاحبه نشدند.
یکی مدیر سابق آموزش و پرورش یکی از شهرستانها بود و دیگری چهره شناخته شده به شمار نمیرفت، دیگری نیز ۴۶ ساله بود و مدرک فوق لیسانس مدیریت بازرگانی داشت و از آنجا که عازم تهران بود حاضر به مصاحبه با خبرنگاران نشد.
زادگاه داوطلب دوم دیواندره بود جوان و ۳۲ ساله که فوق لیسانس محیط زیست و شعل آزاد داشت و گفت: با هدف اصلاح قانون گذاری و ایجاد اشتغال برای جوانان به میدان آمده و توسعه و آبادانی مناطق محروم دیوانده و کامیاران بیشترین دغدغه اش است.
او از شفاف سازی هزینه انتخاباتی خود پرهیز کرد.
آقایی هم که زمانی مدیر آموزش و پرورش یکی از شهرستان ها بود نه تنها مصاحبه نکرد که حتی اسمش را هم نگفت. البته خبرنگاران او را میشناختند.
در ششمین روز از ثبت نام کاندیدهای مجلس شورای اسلامی هشت نفر در حوزه فرمانداری سنندج تایید نهایی شد.
در ششمین روز مهلت ثبتنام داوطلبان انتخابات مجلس شورای نامنویسی ۳۰ نفر در حوزههای انتخابیه پنجگانه این استان انجام شد تا در مجموع تعداد داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی در این استان به عدد ۱۶۷ برسد.
اصل کارت ملی و یک نسخه تصویر آن، اصل شناسنامه عکسدار و یک نسخه تصویر کلیه صفحات آن، یک قطعه عکس ۴*۳ جدید، اصل و یک نسخه تصویر آخرین مدرک تحصیلی معتبر (حداقل کارشناسی ارشد و یا معادل آن)، اصل و تصویر گواهی رسمی مبنی بر قبول استعفاء و عدم اشتغال در پست و مقام و مشاغل مشمول استعفای موضوع ماده ۲۹ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و اصل و یک نسخه تصویر کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا کارت معافیت دائمی یا مدرکی معتبر دال بر روشن بودن وضعیت مشمولان خدمت وظیفه عمومی از مدارک مورد نیاز برای ثبتنام در انتخابات مجلس شورای اسلامی است.
همچنین به استناد مادهی ۲۸ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و تبصرههای ذیل آن، انتخابشوندگان هنگام ثبتنام باید دارای شرایط اعتقاد و التزام عملی به اسلام، التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، ابراز وفاداری به قانون اساسی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه، داشتن مدرک تحصیلی کارشناسیارشد یا معادل آن، نداشتن سوءشهرت در حوزهی انتخابیه، سلامت جسمی در حد برخورداری از نعمت بینایی، شنوایی و گویایی و حداقل سن ۳۰ سال تمام و حداکثر ۷۵ سال باشند.
داوطلبان نمایندگی اقلیتهای دینی مصرّح در قانون اساسی از التزام عملی به اسلام، مستثنی هستند و باید در دین خود ثابت العقیده باشند.
ملاک محاسبهی سن اشخاص برای ثبتنام در انتخابات بر اساس تاریخ تولد اولیهی ثبت شده در شناسنامه رسمی است و تغییرات بعدی توسط دستگاههای ذیربط به استثنای محاکم قضائی ملاک عمل نخواهد بود.
طبق قانون کلیه جانبازان، آزادگان، فرزندان شهدا و رزمندگانی که حداقل ۶ ماه سابقه حضور در جبهه دارند از یک مقطع تحصیلی بالاتر برخوردار میگردند.
جمهوری اسلامی ایران یکی از دموکراتیکترین کشورهای دنیاست که تاکنون در آن ۱۲ دوره انتخابات ریاست جمهوری، ۱۰ دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، پنج دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و پنج دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری و علاوه بر آن، چندین انتخابات موردی برگزار شده که به طور حدودی، طی هر سال یک انتخابات به اجرا درآمده است.
استان کردستان دارای پنج حوزه انتخابیه و ۶ نماینده در مجلس شورای اسلامی است، (حوزه انتخابیه سنندج شامل شهرستانهای سنندج، کامیاران و دیواندره ۲ نماینده، حوزه انتخابیه بیجار یک نماینده، حوزه انتخابیه قروه شامل شهرستانهای قروه و دهگلان یک نماینده، حوزه انتخابیه سقز شامل شهرستانهای سقز و بانه یک نماینده و حوزه انتخابیه مریوان شامل شهرستانهای مریوان و سروآباد یک نماینده) است، یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۹۸ برگزار میشود.
نظر شما