گزارش سالانه اخیر خطرات بین المللی آب و هوا در سال ۲۰۲۰ حاکی از رتبه پنجم پاکستان بین کشورهای آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی است.
وزیر تغییرات اقلیمی پاکستان اواسط ماه اکتبر امسال ضمن ابراز نگرانی نسبت به افزایش آسیب پذیری این کشور در برابر تغییرات اقلیمی گفت: پاکستان مانند گذشته دیگر چهار فصل نیست و چالش تغییرات اقلیمی باعث شده تا بخش کشاورزی و تولیدات آن به شدت تحت تاثیر قرار بگیرد.
خانم «زرتاج گل» اظهار داشت: تغییرات اقلیمی تنها در سال گذشته در پاکستان باعث کاهش تولید گندم و پنبه شد و حتی کاشت برخی از محصولات در فصل های مخصوص خود نیز با موفقیت همراه نبود.
دولت «عمران خان» نخست وزیر پاکستان نیز مصمم به مقابله با این چالش است و گام های مختلفی را در این زمینه برداشته است.
افزایش دما، جنگ زدایی، تخریب زمین و کمبود آب از دلایل عمده تغییرات آب و هوایی در پاکستان محسوب می شود که تاثیر منفی نیز بر کشاورزی و امنیت غذایی این کشور گذاشته است.
درختکاری، ممنوعیت استفاده از کیسه های پلاستیکی، مدیریت مناطق صنعتی و نظارت بر کارخانه های آلاینده از جمله اقدامات دولت عمران خان برای مقابله با چالش های تغییرات اقلیمی و آلودگی در این کشور است.
به گفته دبیراجرایی کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل، برنامه پاکستان برای کاشت یک میلیارد درخت در مناطقی که آسیب بیشتری از تغییرات اقلیمی متوجه آن است، نقش مهمی برای غلبه بر این چالش ایفا خواهد کرد.
عمران خان نخست وزیر پاکستان گفته است که این کشور برای غلبه بر چالش های تغییرات اقلیمی، تا سال ۲۰۳۰ میلادی سی درصد انرژی تجدیدپذیر را به کل تولید برق کشور اضافه خواهد کرد.
با این حال گزارش نهادهای ناظر بین المللی درخصوص تبعات تغییرات اقلیمی در پاکستان حاکی است که این کشور بین سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۸ شاهد ۱۵۲ مورد تغییر شدید هوا بود که باعث خسارت اقتصادی ۳.۸ میلیارد دلار و جان باختن نزدیک به هزار نفر شده است.
پاکستان از جمله کشورهایی است که به طور مستمر تحت تاثیر بلایای طبیعی و در میان بیشترین کشورهای آسیب پذیر در رتبه بندی قرار دارد.
«ملک امین اسلم خان» مشاور نخست وزیر پاکستان در امور تغییرات اقلیمی درخصوص رتبه پنجم اخیر این کشور برای آسیب پذیری در مقابل تغییرات آب و هوا می گوید: افزایش وقوع بلایای طبیعی به ویژه سیل طی سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ باعث شد تا سطح آسیب پذیری پاکستان افزایش یابد.
وی افزود: پدیده تغییرات اقلیمی تنها یک چالش زیست محیطی نیست که فقط اقتصاد پاکستان را هدف قرار داده است بلکه این وضعیت به شدت سلامت انسان، کشاورزی و اکو سیستم را نشانه رفته است.
کارشناسان می گویند: کارشکنی در مسیر شناسایی عوامل تغییرات اقلیمی و مبارزه با این پدیده در سطح جهانی را علت مشکلات پیش روی کشورها در سال های اخیر می دانند.
به گفته آنان: قرار گرفتن این کشور در یک موقعیت جغرافیای آسیب پذیر که شاهد بالاترین میزان حوادث تغییرات اقلیمی است، باعث شده تا نیازمند کمک برای غلبه بر این پدیده باشد.
دکتر «عدیل انجم» معاون دانشکده مطالعات جهانی در دانشگاه بوستون گفت: گزارش اخیر نهاد ناظر بر تغییرات اقلیمی نشان می دهد که جامعه جهانی هیچ قدمی در این خصوص برنداشته بنابراین سطح آسیب پذیری کل جهان را رو به افزایش است.
وی افزود: و از آنجا که پاکستان نیز اقدام موثری برای مبارزه با چالش تغییرات اقلیمی انجام نداده وضعیت بدی را برای کشور به وجود آمده است.
مسئولان پاکستانی می گویند: از هر ۱۰ بلایای طبیعی که در این کشور رخ می دهد ۷ مورد آن مربوط به تغییرات اقلیمی است و دولت های سابق این کشور گامی برای مقابله با آن برنداشتند.
وزیر تغییرات اقلیمی پاکستان متعقد است: کشورهای توسعه یافته برای مقابله با پدیده تغییرات اقلیمی هیچ کمکی به کشورهای آسیب پذیر نمی کنند و پاکستان نیز در زمره کشورهایی محسوب می شود که چشم به مشارکت و کمک کشورهای توسعه یافته دوخته است.
نظر شما