دفتر فرهنگ و هنر کشور در هفته گذشته نیز رویدادهای متنوع، از آغاز به کار جشنواره سیزدهمین جشنواره سینما حقیقت تا کنارهگیری قباد آذرآیین نویسنده فوران در بخش داستان بلند و رمان از نامزدی گرانقیمتترین جایزه ادبی تا اعلام بی برگزیده ماندن مرحله دوم پنجمین دوره جایزه شعر احمد شاملو از سوی هیات داوران و تا انصراف سازندگان «تیغ و ترمه» از اکران عمومی را شاهد بود.
فیلم سینمایی تیغ و ترمه به کارگردانی کیومرث پوراحمد و تهیهکنندگی علی قائممقامی قرار بود از روز چهارشنبه ۲۰ آذر در سینماهای سراسر کشور اکران شود اما سازندگان این فیلم از اکران آن منصرف شدند.
علت اصلی انصراف سازندگان شرایط نامناسب وضعیت اکران فیلمها و عدم نمایش این فیلم در برخی سینماهای دولتی و همچنین بررسی مجدد برخی نهادها برای در اختیار گذاشتن سالن برای نمایش این فیلم اعلام شد.
تازه های نشر هفته:
* دومین دفتر تاریخ شفاهی نشر معاصر ایران که به گفتوگو با پخشکنندگان کتابهای عمومی و دانشگاهی میپردازد به کوشش محمدهاشم اکبریانی از سوی موسسهخانه کتاب منتشر شد. این دفتر ضمن گفتو گو با فعالان حوزه پخش کتابهای عمومی و دانشگاهی که برخی از آنها بنیانگذاران این عرصه در ایران هستند، سعی شده تصویری کم و بیش کامل از تاریخ پیدایش و تحولات آن ارائه دهد.
* کتاب شرح رساله قرابادین اثر پزشک نامآور قرن سوم هجری ابویوسف یعقوب بن اسحاق الکندی که به داروشناسی در پگاه تمدن اسلامی پرداخته به قلم قربان بهزادیاننژاد ترجمه و توسط انتشارات پژوهشکده تاریخ اسلام منتشر شد.
* کتاب پژوهش سینمایی تالیف محمد تهامینژاد با نگاهی بینارشتهای به حوزه پژوهش در سینما رونمایی شد.
*شب محمد بلوری همراه با رونمایی از کتاب محمد بلوری: خاطرات شش دهه روزنامهنگاری، شامل زندگینامه خودنوشت وی به اهتمام سعید ارکانزادهیزدی به همت مجله بخارا، نشر نی (ناشر این کتاب) و با حضور علاقهمندان به روزنامهنگاری و اساتید ارتباطات برگزار شد.
در قاب جادویی چه گذشت:
* آغاز تصویربرداری فصل دوم سریال «نون خ» و ادامه تصویربرداری «بچه مهندس ۳» از تازهترین دنبالهدارهای تلویزیون در ادامه خبر کلیدخوردن «پایتخت ۶» است.
فصل دوم سریال تلویزیونی نون.خ که برای پخش در ماه رمضان سال ۹۹ آماده میشود به کارگردانی سعید آقاخانی و تهیهکنندگی مهدی فرجی کلید خورد.
* تصویربرداری سریال بچه مهندس ۳ به کارگردانی علی غفاری و تهیه کنندگی سعید سعدی نیز روزهای پایانی خود را در کارخانهای حوالی شادآباد سپری میکند و تا به حال ۷۵ درصد از تصویربرداری آن انجام شده است. دو فصل قبل این سریال در سال گذشته از شبکه دو سیما پخش شد. فصل اول در رمضان ۹۷ و فصل دو نیز در دی ماه ۹۷ بروی آنتن رفت.
کوچ و بدرقه رفتگان فرهنگ و هنر:
* آیین تشییع پیکر نصرت الله کریمی هنرمند سینما، تئاتر و مجسمهسازی با حضور جمعی از هنرمندان در خانه سینما برگزار شد.
نصرت الله کریمی بازیگر و کارگردان پیشکسوت سینما و تلویزیون در دی ماه ۱۳۰۳ در تهران متولد شد. برخی فیلمهایی که کریمی در آنها عموما به عنوان نویسنده، کارگردان و بازیگر حضور داشته است عبارتند از: درشکه چی ۱۳۵۰، خانه خراب ۱۳۵۴ و میهمان ناخوانده، آقای شاکی، تولد سگ شهر ما ، هوشی و موشی، پیوند و خسرو میرزای دوم. وی ۱۲ آذرماه در سن ۹۵ سالگی بر اثر کهولت سن در منزل شخصی خود دار فانی را وداع گفت.
* سیّدقاسم موسوی قهار ذاکر اهل بیت و مناجاتخوان سحرهای ماه مبارک رمضان پس از دورهای بیماری به لقاء الله پیوست، پیکر این ذاکر اهل بیت روز سهشنبه ۱۹ آذر از مقابل خانه مداحان به سمت حرم حضرت عبدالعظیم (ع) تشییع شد.
* تورج شعبانخانی هنرمند قدیمی موسیقی پاپ ایرانی و خالق ترانه بهار بهار پس از تحمل مدتی درگیری با بیماری درگذشت، پیکر این هنرمند روز چهارشنبه ۲۰ آذر از مقابل تالار وحدت تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.
رویدادهای هنری:
* پنجمین جشنواره سالانه بلوط با تجلیل از افراد، نهادها و شرکتهای مسوولیتپذیر در حوزه های اجتماعی از یاریگران سیلزدگان و کارآفرینان برتر ملی در دانشگاه تهران برگزار شد.
* هفتمین نمایشگاه نقاشی دوودلینگ آرت این بار به مناسبت اولین سالگرد درگذشت احمدرضا دالوند پژوهشگر هنر، تصویرگر و طراح گرافیک برگزار شد. این نمایشگاه به بهانه مقدمه احمدرضا دالوند بر کتاب دوودلینگ آرت ایران با رونمایی از یکی از آثار نقاشی این استاد فقید برگزار شد.
* نمایشگاه عکسهای دیوید برنت با عنوان «۴۴ روز» روایت عکسهای انقلاب آغاز به کار کرد، این نمایشگاه روایت تصویریِ ۴۴ روز انقلاب اسلامی ایران از ۵ دی تا ۱۸ بهمن ۱۳۵۷ در زمان حضور این هنرمند است. این نمایشگاه جمعه ۸ آذر در گالری آب انبار آغاز به کار کرد و تا پنجشنبه ۱۹ دی ادامه دارد.
* اختتامیه هشتمین دوره ۱۰ روز با عکاسان ایران با برگزاری نمایشگاه و نشستهای گفت و گو با عکاسان و نقد نمایشگاه و با تجلیل از شورای هنری و عکاسان نمایشگاهی این رویداد در سالن شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
افتخارات جهانی ایران در عرصه فرهنگ و هنر:
* دومین جشنواره بینالمللی فیلم هاینان که در جزیره ساینا برگزار میشود، امسال نیز همچون سال گذشته با حضور میهمانان سرشناس بینالمللی در حال برگزاری است و مسئولان این رویداد سینمایی از حضور اصغر فرهادی، یوشی کوراساوا و اتان هاوک به عنوان میهمان ویژه جشنواره خبر دادند.
این جشنواره که راجر گارسیا (دبیر سابق جشنواره فیلم هنگ کنگ) مدیریت هنری آن را برعهده دارد سال گذشته نیز از چهرههای مطرحی چون جانی دپ، ژولبت بینوش، نیکلاس کیج، مدس میکلسن و امیرخان ستاره سینمای بالیوود و جکی چان میزبانی کرد.
* فیلم بلند کیارستمی و عصای گمشده به کارگردانی محمودرضا ثانی به جشنواره ای در ایتالیا رفت. هیات انتخاب نهمین جشنواره بینالمللی IntimaLente ایتالیا، این فیلم را به عنوان تازهترین روایت از این کارگردان فقید سینما برای حضور در بخش مسابقه این رویداد سینما پذیرفت.
* فیلم سینمایی شبی که ماه کامل شد اثر نرگس آبیار پس از حضور پربار در بیست و سومین جشنواره شبهای سیاه تالین، در دومین حضور بینالمللی خود در جشنواره فیلمهای سیاسی کارکاسون در فرانسه شرکت میکند.
* هشتمین دوره جشنواره فیلم پارسی ۴ تا ۸ دسامبر در سیدنی استرالیا برگزار شد که پس از نمایش فیلمها هیات داوران جایزه اصلی خود را به فیلم هفت و نیم به نویسندگی، کارگردانی نوید محمودی و تهیهکنندگی جمشید محمودی اهدا کردند.
فیلم ماجرای زندگی هفت دختر افغانی و ایرانی را در هفت اپیزود به صورت سکانس پلان روایت میکند. هفت و نیم قصه دخترانی است که جمعه شب مراسم عروسی آنها برگزار میشود اما هر کدام از آنها به نوعی درگیر مسئلهای هستند.
* مستند سایههای بیخورشید به کارگردانی مهرداد اسکویی که به عنوان نماینده سینمای ایران در بخش رقابتی سیودومین جشنواره مستند آمستردام (ایدفا) و در افتتاحیه این رویداد مستند رونمایی شد، از سوی مسوولان برگزاری شصتمین جشنواره بینالمللی کراکو در کشور لهستان به عنوان اولین فیلم حاضر در این جشنواره معرفی شد.
* فیلم کوتاه امتحان ساخته سونیا حداد به بخش مسابقه فیلمهای کوتاه جشنواره بینالمللی فیلم ساندنس آمریکا را یافت.
مصوبات شورای پروانه نمایش:
* شورای پروانه نمایش آثار غیر سینمایی برای فیلم داستانی بلند دومینو به تهیهکنندگی عمار سبحانی، کارگردانی و نویسندگی محمدصادق لواسانی، تا ده بشمار به تهیهکنندگی و کارگردانی فرید ولی زاده و نویسندگی کیانوش اسلامی پروانه نمایش صادر کرد.
همچنین در این جلسه با پروانه نمایش مامان مهشید به تهیهکنندگی و کارگردانی نوید اسماعیلی و نویسندگی وحید اسماعیلی، دشت خاموش به تهیهکنندگی سعید بشیری، کارگردانی و نویسندگی احمد بهرامی و منگی به تهیهکنندگی عباس اکبری، کارگردانی و نویسندگی رسول کاهانی موافقت شد.
شورای پروانه نمایش آثار غیر سینمایی برای قسمت جدید سریال مانکن، سه عنوان انیمیشن خارجی، چهار عنوان فیلم داستانی کوتاه و یک عنوان فیلم خارجی نیز پروانه نمایش صادر شد.
رویدادهای میراث فرهنگی:
* علی اصغر مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در نامهای به استاندار اردبیل مراتب ثبت سه اثر منقول؛ شامل منبر مشکول، صندوق محیالدین محمد و سنگ نشان آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی را به او ابلاغ کرد.
* مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی با اشاره به بررسی ۱۷۳ اثر از سراسر کشور توسط شورای ملی ثبت آثار در همایش ملی ثبت میراث صنعتی، از ثبت راه آهن ایران در مسیر ثبت جهانی میراث صنعتی خبر داد.
راه آهن سراسری ایران که از نخستین نمونههای صنعتی شدن کشور در تاریخ معاصر ایران است، حدود ۱۴۰۰ کیلومتر طول دارد و از جنوبیترین نقطه ایران در بندر امام خمینی (ره) آغاز و تا شمالیترین آن در بندرترکمن خاتمه مییابد. این خط از نظر تکنیک، ویژگیهای فنی و اقلیم منحصر به فرد است به طوری که با عبور از ۸ اقلیم مختلف باعث پیوند بین قومیتهای متفاوت میشود، در اطراف این خط آهن آثار تاریخی و طبیعی بسیاری وجود دارد و سالانه حدود ۳۰میلیون مسافر را جابجا میکند.
* معاون میراث فرهنگی، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، گفت: پرونده مهارتهای سنتی ساختن و نواختن دوتار در اجلاس کمیته میراث بشری ناملموس یونسکو مورد ارزیابی قرار گرفت.
محمدحسن طالبیان عصر دوشنبه افزود: این اثر میراثفرهنگی ناملموس به آثار ثبتشده کشور در فهرست میراث جهانی ناملموس افزوده شد. مهارتهای سنتی ساختن و نواختن دوتار در زمره قدیمیترین، رایجترین و محبوبترین ابزار موسیقی کشور است که بهشکل گسترده رواج دارد.
در حیطه فرهنگ و هنر خارج از مرزها:
* آغاز کمپین مکانیابی گنجینه هنری آفریقا؛ موزه بریتانیا و دیگر موسسات انگلیس که برنزهای جمهوری بنین را در مجموعههای خود محبوس کردهاند، با فشاری فزاینده برای بازگرداندن این آثار به آفریقا مواجه هستند.
این آثار در سال ۱۸۹۷ از بنینسیتی (Benin City) که اکنون بخشی از جنوب نیجریه است، ربوده شدند. گاردین از مردم خواسته است در مورد تاریخچه هر یک از اقلام مسروقه، عکس و اطلاعات ارسال کنند.
* بنکسی هنرمند ناشناس خیابانی انگلیس درآستانه انتخابات پارلمانی این کشور، با انتشار ویدئویی در اینستاگرام، از جدیدترین نقاشی دیواری خود در شهر بیرمنگهام، با موضوع بیخانمانی در بریتانیا رونمایی کرد.
* فردی که خود را «هنرمند گرسنه» نامیده است، یکی از گرانترین موزهای جهان را بلعید، این موز به نام کمدین که به تازگی توسط مائوریتسیو کاتلان (Maurizio Cattelan) هنرمند ایتالیایی به مبلغ ۱۲۰ هزار دلار فروخته شد، از معده یک هنرمند دیگر سردرآورد.
موز ۱۲۰ هزار دلاری در گالری بین المللی پروتین در نمایشگاه هنر بازل میامی آمریکا به معرض نمایش درآمده بود. به گزارش بی بی سی، سه خریدار قطعات این موز را خریداری کرده بودند، اما دیوید داتونا (David Datuna) هنرمندی اجرامحور، موز چسبیده روی دیوار را پوست کند و خورد.
* کوزوو در اعتراض به اهدای جایزه نوبل ادبیات ۲۰۱۹ به «پیتر هانتکه» نویسنده اتریشی، مراسم جایزه نوبل سال جاری را تحریم کرد.
* کاهش بودجه، کتابخانههای بریتانیا را هدف قرار داد، حدود ۸۰۰ کتابخانه در بریتانیا از سال ۲۰۱۰ به دلیل کاهش بودجههای محلی، تعطیل شده است.
براساس اعلام این موسسه، تعطیلی حدود یک پنجم از کتابخانههای بریتانیا طی ۱۰ سال گذشته در شرایط کاهش ۲۹.۶ درصدی هزینهها روی داده است.
* فیلم سینمایی یخزده ۲، برای سومین هفته متوالی با فروشی چشمگیر صدر جدول فروش را در اختیار دارد. به نظر میرسد هفته آینده با آغاز نمایش قسمت دوم جومانجی، موقعیت این انیمیشن که یکی از پرفروشترین فیلمهای سال ۲۰۱۹ بود به خطر بیفتد.
فیلم جنایی- کارآگاهی چاقوکشی (Knives Out) در رتبه دوم فروش هفتگی، در هفته دوم نمایش و سومین فیلم در ردهبندی هفتگی فیلمها، فورد در برابر فراری (Ford v Ferrari) است.
* فهرست نامزدهای جایزه گلدن گلوب برای سال ۲۰۲۰ منتشر شد و فیلم سینمایی «داستانِ ازدواج» پیشتاز نامزدهای هفتادوهفتمین این جایزه است.
به گزارش سی ان ان، شبکه پخش تنفلیکس، با پخش داستانِ ازدواج و ایرلندی، که با استقبال مخاطبان روبهرو شد، به ترتیب با ۶ و ۵ عنوان نامزدی، ممکن است بیش از ده جایزه از گلدن گلوب ۲۰۲۰ را دریافت کند. در بخش تلویزیونی، سریال چرنوبیل، تاج و باورنکردنی، با چهار نامزد، بیشترین احتمال دریافت جایزه را دارد.
هفتاد و هفتمین دوره جوایز سالانه گلدن گلوب ۵ ژانویه ۲۰۲۰ (بامداد دوشنبه ۱۶ دی بهوقت ایران) در هتل بورلی هیلتن در بورلی هیلز، کالیفرنیا برگزار میشود.
نظر شما