شانس کدام حزب در انتخابات انگلیس بیشتر است؟

لندن– ایرنا– گرچه نظرسنجی‌ها از پیش بودن حزب محافظه‌کار به رهبری «بوریس جانسون» خبر می‌دهد اما با توجه به سایر جوانب به نظر می‌رسد هیچ حزبی نتواند اکثریت مطلق کرسی‌های پارلمان را کسب کند.

کارزار انتخاباتی احزاب انگلیس به روزهای نهایی - پنجشنبه ۲۱ آذرماه - نزدیک می‌شود.؛ آن هم در حالی که رهبران احزاب، به ویژه دو حزب اصلی محافظه‌کار و کارگر، وعده تغییرات عمده و پیشرفت می‌دهند. 

جانسون پس از آنکه نتوانست در موعد مورد نظرش انگلیس را از اتحادیه اروپا خارج کند، برگزاری انتخابات زودهنگام را به عنوان راه مطمئنی به منظور تحقق برگزیت پیش روی انگلیسی‌ها قرار داد. رهبر حزب محافظه‌کار هنوز نتوانسته خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را عملی کند؛ بنابراین او گفته که برای پایان دادن به این وضع «رخوت» باید انتخابات زودهنگام برگزار شود. پس از آنکه اتحادیه اروپا موافقت کرد برگزیت تا ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ (یازدهم بهمن ۱۳۹۸) به تاخیر بیفتد رهبر حزب کارگر نیز با برگزاری انتخابات زودهنگام موافقت کرد.

در روزهای اخیر محافظه‌کاران روی وعده‌های مهاجرتی خود تاکید بیشتری کرده‌اند. آنها می‌خواهند سازوکاری مشابه سیستم امتیازی استرالیا برای انتخاب کارگران مهاجر معرفی کنند.
جانسون نخست‌وزیر و رهبر حزب محافظه‌کار، این انتخابات را فرصتی برای تغییر مسیر کشور برای دهه‌ها نامیده است. 

حزب کارگر نیز به احتمال زیاد برای تصاحب آرای افراد سالمند، روی وعده‌هایش برای رسیدگی رایگان به سالمندان و معلولان تمرکز کرده است. دلیل آن می‌تواند این باشد که این حزب به طور طبیعی بین جوانان پایگاه قوی‌تری داشته و از آنجا که جوانان بیشتر مخالف برگزیت هستند، چشم‌انداز کسب رای از طرف آنان برای حزب کارگر روشن‌تر است. 

همچنین « نیکولا استرجن » رهبر حزب ملی اسکاتلند (اس‌ان‌پی) موضوع اصلی این انتخابات را استقلال اسکاتلند معرفی کرده است.

در انتخابات پیش‌رو علاوه بر وفاداری سنتی به احزاب، یک محور دیگر نیز به پیچیدگی‌های آن افزوده شده است و آن محور مخالف یا موافق برگزیت است که لزوماً با محور کارگر/محافظه‌کار همپوشانی ندارد. 

« جان مک دانل » وزیر اقتصاد دولت سایه از حزب کارگر می‌گوید «هیچ توافقی» با حزب « اس ان پی » برای ائتلاف وجود نخواهد داشت، در حالی که یکی از سناریوی‌های محتمل، دولت ائتلافی کارگر/اس ان پی خواهد بود.

حزب محافظه‌کار به‌طور سنتی جایگاهی در اسکاتلند نداشته و آرای این منطقه به طور معمول بین « اس ان پی » و کارگر تقسیم می‌شود. 

«جرمی کوربین» و تیم  او تلاش می کنند محور موافق/مخالف برگزیت را تا جای ممکن شکسته و مردم را متوجه انتخاب اصلی‌تر یعنی انتخاب بین بودن یا نبودن ریاضت اقتصادی کنند.

جمعه گذشته (۱۵ آذر) جرمی کوربین اعلام کرد به اسنادی دست یافته است که نشان می‌دهد دولت جانسون صدمات ناشی از برگزیت را کمتر از واقع جلوه داده است. این سند نشان می‌دهد که در صورت تحقق برگزیت، یک مرز دریایی بین ایرلند شمالی و جزیره بریتانیا شکل خواهد گرفت. 

صبح دیروز (یکشنبه ۱۷ آذر) جانسون در مصاحبه با شبکه « اسکای نیوز » با قبول اینکه اندکی کنترل گمرکی بین ایرلند شمالی و سرزمین اصلی برقرار خواهد بود، تاکید کرد این کنترل فقط روی اجناسی که به مقصد جمهوری ایرلند جنوبی بارگیری شده‌اند اعمال خواهد شد. با این حال، این به معنی شکل‌گیری یک مرز بین ایرلند شمالی و سرزمین اصلی است که توسط هیچکدام از نیروهای سیاسی ایرلند شمالی تائید نخواهد شد. 
رهبر حزب ملی اسکاتلند: پیام من (برای حزب کارگر) این است که هرگز اجازه نخواهم داد بوریس جانسون وارد داونینگ استریت شود

در یک تحول مهم، استرجن رهبر حزب ملی اسکاتلند در گفت‌وگوی صبح یکشنبه با شبکه بی‌بی‌سی به طور تلویحی احتمال ائتلاف با حزب کارگر را رد نکرد. او گفت: پیام من (برای حزب کارگر) این است که هرگز اجازه نخواهم داد بوریس جانسون وارد داونینگ استریت شود. این صریح‌ترین اشاره استرجن به احتمال ائتلاف این دو حزب تاکنون بوده است.

رهبر حزب ملی اسکاتلند حتی از پیش‌شرط پذیرش همه‌پرسی استقلال اسکاتلند توسط حزب کارگر دست کشید و گفت: « من از حزب کارگر توقع ندارم از استقلال اسکاتلند حمایت کند. حتی توقع ندارم که از فرض یک همه‌پرسی استقلال پشتیبانی کند. تقاضای من یک درخواست معقول برای احترام گذاشتن به این است که اگر قرار باشد همه‌پرسی برگزار شود، تعیین زمان آن برعهده « وست مینیستر » (دولت مرکزی) نبوده و مردم و پارلمان اسکاتلند آن را تعیین کنند. »

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد در صورت خارج شدن انگلیس از اتحادیه اروپا، بیشتر اسکاتلندی‌ها به استقلال رای خواهند داد. بنابراین بعید نیست که حزب ملی اسکاتلند با هدف شکست محافظه‌کاران و لغو برگزیت، وارد ائتلاف با حزب کارگر شده و پس از آن از درخواست همه‌پرسی استقلال منصرف شود.
یک نظرسنجی منتشر شده در روزنامه « ساندی تایمز » نشان می‌دهد در صورت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، ۵۱ درصد مردم اسکاتلند در یک همه‌پرسی فرضی به استقلال رای خواهد داد. اما در صورت باقی‌ماندن انگلیس در اروپا، ۵۸ درصد به متحد ماندن با انگلیس رای خواهند داد. 

از سویی حزب کارگر و شخص جرمی کوربین همچنان توسط رسانه‌ها و گروه‌های یهودی به اتهام آنچه ضدسامی‌گری می‌نامند تحت فشار قرار دارد. در گزارش‌های رسانه‌ها نمی‌توان به‌طور آشکار متوجه منظور آنها از ضدسامی‌گری شد.
به نظر می‌رسد انتقاد اعضای حزب از رژیم صهیونیستی و اعلام موضع به رسمیت شناختن کشور فلسطینی از جانب حزب کارگر در این موضوع موثر باشد. در هر حال به نظر نمی‌رسد این موضوع تاثیر قابل توجهی روی نتیجه انتخابات بگذارد. 

در حالی‌ که یکی از موضوع‌های مهم در انتخابات پیش‌رو، مساله اعتماد بین مردم و سیاستمداران است، بوریس جانسون به طور مشخص بارها به دروغگویی متهم شده است.
به تازگی « جاناتان اش‌ورث » وزیر بهداشتِ دولتِ سایه از حزب کارگر، سخنان بوریس جانسون در مورد کاهش مهاجرت را گمراه کننده توصیف و تصریح کرد، دولت جانسون تصمیم دارد اعطای ویزای کار را به یک «کمیته مستقل» محول کند. به گفته اش‌ورث، این کمیته مستقل از دولت بوده و بدون نظارت دموکراتیک کارش را انجام خواهد داد و هیچ تضمینی نیست که میزان مهاجرت را کاهش دهد.

به نظر می‌رسد با توجه به سابقه حزب محافظه‌کار و با توجه به دریافت هزینه‌های بالا برای صدور ویزا، «کمیته مستقل» اسم رمزی باشد برای خصوصی‌سازی روند اعطای ویزای کار.
«اش ورث» همچنین گفته، دولت کارگر ۱۰ میلیارد پوند اضافه برای نگهداری رایگان از  کهنسالان و افراد معلول اختصاص خواهد داد. 

بوریس جانسون در یک گفت‌وگوی خبری در برابر این پرسش که «شیطنت‌آمیزترین کارت چه بوده؟»، دوچرخه‌سواری در پیاده‌رو را اعلام کرده است. پیش از این « ترزا می »، دویدن در مزرعه گندم را شیطنت‌آمیزترین کار خود نامیده بود. انتظار می‌رود این پاسخ در روزهای آینده به سوژه‌ای برای لطیفه‌های سیاسی تبدیل شود.

فروپاشی حزب برگزیت
حزب برگزیت که در انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا در تابستان امسال شگفتی‌ساز شده بود، با استعفای چهار عضو خود که اکنون نماینده پارلمان اروپا هستند در معرض فروپاشی قرار گرفته است. این نمایندگان پس از استعفا به حزب محافظه‌کار پیوستند.

« کاترین بلیک لاک » بنیان‌گذار این حزب در گفت‌وگو با رادیوی « ال‌بی‌سی » اعتراف کرد، پس از این استعفاها، «کار حزب برگزیت تمام است». پیش از این « نایجل فاراژ » رهبر حزب برگزیت برای کمک به محافظه‌کاران ۳۱۷ نامزد خود را از حوزه‌های انتخاباتی مشترک با حزب محافظه‌کار کنار کشید.

این تصمیم پس از آن گرفته شد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در گفت‌وگوی رادیویی با نایجل فاراژ از او خواست با بوریس جانسون یک «پیمان» انتخاباتی ببندد. حزب برگزیت ممکن است آرای طرفداران برگزیت را جذب کرده و به آرای حزب محافظه‌کار صدمه بزند. این تصمیم گمان‌هایی که حزب برگزیت را شاخه‌ای از حزب محافظه‌کار برای جذب آرای راست افراطی می‌دانستند تقویت می‌کند. 

نتایج نظرسنجی‌ها
در نظرسنجی‌ها حزب محافظه‌کار همچنان با ۱۵ درصد بالاتر از حزب کارگر پیشتاز است. طبق این نظرسنجی‌ها حزب محافظه‌کار حمایت طرفداران برگزیت را دارد اما حزب کارگر در جلب آرای مخالفان برگزیت زیاد موفق نبوده است.

آخرین نظرسنجی موسسه معتبر « یوگوو » که دیروز (یکشنبه ۱۷ آذر)  به درخواست نشریه « ساندی تایمز » جمع‌آوری و منتشر شد، بیانگر است که حزب محافظه‌کار با کسب ۲۷ کرسی بیشتر از انتخابات دور گذشته،‌  ۳۴۴ کرسی را کسب و اکثریت مطلق پارلمان را بدست آورد. در مقابل حزب کارگر به رهبری جرمی کوربین با از دست دادن ۴۱ کرسی، ۲۲۱ کرسی پارلمان را کسب و قادر به تشکیل دولت نخواهد بود.
سایر احزاب سیاسی همچون حزب ملی اسکاتلند و لیبرال دموکرات نیز به ترتیب ۱۴ و ۴۷ کرسی کسب و در مقام سوم و چهارم احزاب سیاسی خواهند بود.

نتایج آمار موسسه نظرسنجی « کمرس » و « دلتاپول » نیز که شنبه‌شب منتشر شد نشان می‌دهد، حزب محافظه‌کار به ترتیب ۶ درصد و ۱۱ درصد نسبت به حزب کارگر جلوتر است.
در نظرسنجی موسسه دلتاپول، حزب محافظه‌کار توانسته ۴۴ درصد آرا را به خود اختصاص دهد و حزب کارگر ۳۳ درصد آرا را بدست آورده است. حزب لیبرال دموکرات که مخالف برگزیت است نیز با چهار درصد کاهش توانست ۱۱ درصد آرا را بدست آورد.
اگر این پیش‌بینی درست باشد، جانسون موفق خواهد شد به رکورد تاریخی تونی بلر نخست‌وزیر و رهبر پیشین حزب کارگر انگلیس برسد که توانست در انتخابات سال ۲۰۰۵ میلادی ۳۵۵ کرسی کسب کند.

حزب برگزیت و « ان‌اچ‌اس » (سیستم دولتی خدمات درمانی) مهمترین موضوع‌های این انتخابات هستند.شاخص اهمیت برگزیت از ۴۰ به ۳۳ درصد کاهش یافته و اهمیت «ان اچ اس» از ۱۸ به ۲۲ درصد رسیده است
در هفته گذشته شاخص اهمیت برگزیت از ۴۰ به ۳۳ درصد کاهش یافته و اهمیت « ان‌اچ‌اس » از ۱۸ به ۲۲ درصد رسیده است. این می‌تواند خبر خوبی برای حزب کارگر باشد.
اکنون فقط ۲۹ درصد افراد می‌توانند جرمی کوربین را به عنوان نخست‌وزیر مجسم کنند در حالی که این رقم در انتخابات دو سال پیش ۳۴ درصد بود.

یک نظرسنجی دیگر (YouGov) پیش‌بینی کرده حزب محافظه‌کار با اکثریت ۶۸ کرسی برنده خواهد شد. اما باید در نظر داشت که همین نظرسنجی در سال ۲۰۱۷ پیروزی قطعی برای حزب محافظه کار را پیش‌بینی کرده بود.
حزب کارگر در جلب آرای مخالفان برگزیت از حزب لیبرال دموکرات موفق‌تر بوده است. ۷۵ درصد از کسانی که به خروج از اتحادیه اروپا رای داده‌اند به یکی از دو حزب محافظه‌کار یا برگزیت رای خواهند داد و ۸۵ درصد از مخالفان خروج، به حزبی رای می‌دهند که قول برگزاری همه‌پرسی دوم داده باشد. 

حزب لیبرال دموکرات یکی از بازندگان این کارزار انتخاباتی است. آنها در جلب آرای مخالفان برگزیت که تنها امید آنها به پیروزی بوده، موفق نبوده است. محبوبیت این حزب از ۱۸ به ۱۶ و به تازگی به ۱۳ درصد سقوط کرده است. 
با توجه به مجموعه احتمالات اکنون محتمل‌ترین حالت این است که هیچ حزبی اکثریت پارلمان را در اختیار نخواهد گرفت.

جانسون قول داده بود در صورت رسیدن به نخست‌وزیری، انگلیس را تا ۳۱ اکتبر (نهم آبان) از اتحادیه اروپا خارج کند اما در انجام به وعده‌اش ناکام ماند. بنابراین احتمال می‌رود که رای‌دهندگان به ویژه هواداران برگزیت او را مجازات کنند.
طرح توافق جانسون و اتحادیه برای اجرای برگزیت همچنان در تلعیق است، زیرا نمایندگان با جدول زمانی سه‌روزه‌ای که برای تصویب این طرح تعیین شده است، مخالفت کردند. شاید افزایش شمار نمایندگان حزب محافظه‌کار کمک خوبی به جانسون برساند، اما انتخابات زودهنگام خطرهایی نیز برای نخست‌وزیر و حزبش دارد.
در انتخابات عمومی انگلیس که سومین انتخابات پس از رای مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا به شمار می‌رود، حزب پیروز سکان دولت این کشور را به مدت پنج سال در دست خواهد گرفت.
2023

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha