روزنامه ابتکار با بیان اینکه کرهشمالی از یک آزمایش موشکی منحصربهفرد خبر داد، در گزیده ای از این گزارش آورده است: بنابر گزارشی که خبرگزاری یورونیوز از منابع رسمی کرهشمالی منتشر کرده، این منابع داخلی گزارش دادهاند که روز گذشته یک آزمایش موشکی بسیار مهم در سایت هستهای سوهائه در غرب کرهشمالی صورت گرفته است؛ امری که تغییری اساسی در «وضعیت راهبردی» کرهشمالی ایجاد میکند و از نظر تاثیرگذاری بسیار مهم قلمداد میشود. درواقع سایت سوهائه مکانی است که رهبر کرهشمالی شهریور ماه سال گذشته وعده داده بود آن را تعطیل کند، اما اکنون با به نتیجه نرسیدن مذاکرات میان آمریکا و کرهشمالی بار دیگر این مرکز که به گفته آمریکاییها مکانی برای آزمایش و شلیک موشک بالستیک قلمداد میشود، در اوج کشاکشهای لفظی، دوباره به مکانی فعال جهت تردید در مذاکرات صلح شبه جزیره کره تبدیل شده است.
برآیند سه دیدار نمادین
از زمانی که پیونگ یانگ در زمستان سال ۹۶ با چرخشی مملوس در سیاست خارجی خود مذاکره با همسایه جنوبی را در دستور کار قرار داد و متعاقب دیدار کیم جونگ اون با رئیسجمهوری کرهجنوبی، مقدمات دیدار نمادین میان او و دونالد ترامپ در سنگاپور فراهم شد، تاکنون ترامپ و کیم سه دیدار را با یکدیگر در سنگاپور، ویتنام و مدار ۳۸ درجه در مرز دو کره انجام دادهاند. دیدارهایی که به غیر از مذاکرات ویتنام که اغلب کارشناسان آن را شکست خورده قلمداد میکردند، افق جدیدی را در تحولات شبه جزیره کره به صورت خاص و آسیای شرقی به صورت عام گشوده بود.
در این میان دائماً اخباری از چالش در گفتوگوها به واسطه درخواست آمریکا برای خلع سلاح اتمی کرهشمالی و نیز خواست پیونگ یانگ مبنی بر برداشته شدن تحریمها منتشر میشد تا اینکه پیشرفتهای اولیه مذاکرات درپی انتشار تصاویر ماهوارهای درخصوص بازسازی مجدد سایت موشکی سوهائه توسط کرهشمالی متوقف و به جای آن جدال لفظی و تهدیدهای نظامی تشدید شد.
این تشدید اختلافات و توامان شدن آزمایشهای جدید موشکی از سوی کرهشمالی از آنجا حائز اهمیت است که پیونگ یانگ چند ماه قبل به ایالات متحده هشدار داده بود که تنها تا سال جدید میلادی فرصت دارد تا چارهای برای توافق دوجانبه بیندیشد. در این میان و در حالی که کیم سونگ سفیر کرهشمالی در سازمان ملل در بیانیهای که برای شبکه خبری CBS آمریکا فرستاده و گفته که نیازی به مذاکرات طولانیمدت با آمریکا نداریم و گزینه خلع سلاح هستهای نیز هم اکنون از روی میز مذاکرات برداشته شده است، رسانههای کرهجنوبی گزارش دادهاند که در تماس تلفنی اخیر میان روسای جمهوری آمریکا و کرهجنوبی، وضعیت کنونی شبه جزیره کره بسیار وخیم ارزیابی شده است.
سرنوشت مبهم مذاکرات
در همان آغاز نخستین دور از مذاکرات میان ایالات متحده و کرهشمالی، بسیاری از تحلیلگران آمریکایی با زیر سوال بردن این دیدارها معتقد بودند که برنده نهایی چنین مذاکراتی کرهشمالی خواهد بود؛ چرا که ترامپ مشروعیت بینالمللی را به رهبر کرهشمالی داده که هیچ کدام از روسای جمهوری سابق آمریکا اقدام به چنین کاری نکرده بودند. از سوی دیگر این تحلیلگران تصریح میکردند که با توجه به رویکرد آمریکا و به خصوص روندی که کاخ سفید در دوران ترامپ پیش گرفته، بسیار بعید به نظر میرسد که کرهشمالی تنها به واسطه وعدههای واشنگتن دست از مهمترین ابزار بازدارنده خود یعنی سلاح هستهای بر دارد
نظر شما