روزنامه واشنگتن پست روز دوشنبه در مقالهای به قلم " ایشان تارور" نوشته است:
دونالد ترامپ از بدو شروع به کار در مقام ریاست جمهوری آمریکا (از 20 آبان 1395) همواره خود را یک بازرگان خبره که هوش و فراست خاصی در مقهور ساختن قدرتهای کوچکتر و اعاده جایگاه متعالی آمریکا در جهان دارد، معرفی کرده است.
اما او در مدت سه سال اخیر نه تنها هیچ توافق مهمی را بدست نیاورده است، که هرچه توافق و پیمان مهم با مشارکت آمریکا بوده را نیز بر هم زده است. او در واقع سالها تلاش و ممارست دیپلماتیک که مقامات پیشین او برای حصول این توافقها صرف کرده بودند، را ویران کرده و از بین برده است.
این توافقها و پیمانها کم نیستند. به عنوان نمونه می توان به دو توافق تاریخی منع اشاعه سلاحهای کشتار جمعی و توافق آب و هوایی پاریس اشاره کرد.
ترامپ حتی به نهادها و ائتلافهای مهم بین المللی هم رحم نکرده و آنها را نیز از هم پاشانده است.
حالا ترامپ درحال گام نهادن در مسیر سال چهارم و آخر دوره ریاست جمهوری است و هیچکدام از آن توافقها و پیمانهایی که وعده بدست آوردنشان را داده بود، حاصل نشده اند.
توهم معامله قرن
این پیشنهاد قرار بود به اصطلاح آخرین راه حل بحران رام نشدنی مناقشه میان اسرائیل و فلسطینیان باشد. اما هنوز که هنوز است در لفافه ابهام و بلاتکلیفی مخفی مانده است و امکان ندارد هرگز به ثمر بنشیند.
ابتکار صلح کاخ سفید برای حل مناقشه خاورمیانه که طراحی و اجرای آن به "جَرد کوشنر" داماد ترامپ واگذار شده است، ظاهرا محکوم به فناست.
دولت ترامپ می گوید که محتوا و مفاد طرح محکم است و بزودی معرفی خواهد شد. اما طرح خریداری در میان فلسطینیان ندارد. چون ترامپ نشان داده است که طرفدار اسرائیل است و در دولت او فلسطینیان همیشه بطور سیستماتیک به حاشیه رانده شده اند.
اسرائیل در داخل با هزار و یک مشکل سیاسی دست به گریبان است و انتخابات سراسری اش بهار آینده برای سومین بار تکرار می شود. همین مشکل، بهانه خوبی بدست کاخ سفید داده است تا بازهم مسئله صلح خاورمیانه را پشت گوش بیاندازد.
ترامپ دیروز /یکشنبه/ با حضور در جلسه شورای ملی اسرائیل در آمریکا اعتراف کرد آن معامله بزرگ موسوم به معامله قرن که قول داده بود بدستش خواهد آورد، دور از دسترس است.
ترامپ گفت: " اگر جارد کوشنر نتواند آن را انجام بدهد، کاری انجام نخواهد شد".
علاوه بر این، سیاست های خاورمیانه ای ترامپ ، نفت بر آتش تنش ها در این منطقه ریخته و بخش عمده شرایط کنونی یمن، عراق، سوریه... حاصل رویکردهای تنش زای رئیس جمهوری فعلی آمریکا است.
معامله تجاری با چین
ترامپ هفته گذشته آب پاکی را روی دست همه ریخت و با بدبینی تمام گفت که تا قبل از انتخابات ۲۰۲۰ هیچ اتفاق محکمی در این زمینه رخ نخواهد داد.
در جنگ تعرفه ها با چین، ترامپ فقط چند امتیاز پیش پا افتاده از پکن گیرش آمده است و بس. دولت ترامپ هفته آینده همچنان چین را تهدید خواهد کرد که تعرفه های بیشتری به ارزش ۱۶۰ میلیارد دلار بر کالاهای چینی اعمال خواهد کرد.
این مخمصه جز آنکه به اقتصادهای هر دو کشور آسیب برساند، کاری از پیش نبرده است و فقط مایه مضحکه این پند حکیمانه ترامپ شده است که می گوید:" جنگهای تجاری هم خوب است و هم به راحتی می توان در آن پیروز شد".
ترامپ آنقدر به این جنگ تجاری با چین چسبیده است که برای آنکه گفت وگو با پکن را روی دست نگهدارد، چشمانش را بطورکل بر روی بدرفتاریهای چین با اقلیت مسلمان در استان دور افتاده "شین جیانگ" در غرب چین بسته است. ترامپ ضمنا در مورد تظاهرات دمکراسی خواهانه " هنگ کنگ" هم عامدانه خودش را به غفلت زده است.
اما کنگره تابع کاخ سفید نیست و دو طرح ضد چینی را تصویب کرده است.
یک مصوبه؛ چین را بابت رویکرد این کشور در قبال برخی اقلیت ها محکوم می کند و پکن را تحت تحریم قرار می دهد .
مصوبه دیگر کنگره؛ دولت واشنگتن را موظف می داند که باید نسبت به تعهداتش در قبال آزادی های سیاسی هنگ کنگ متعهد بماند و علاوه بر آن همه شخصیتها و نهادهایی که در اعمال خشونت علیه معترضان هنگ کنگی دخیل بوده اند را مجازات و تحریم کند.
چین با عصبانیت به این اقدام کنگره اعتراض کرده و آن را دخالت صریح واشنگتن در امور داخلی پکن دانسته است.
پشت پا به "برجام"
دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، بدون کمترین احترامی به امضای چهار کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل و آلمان که پای توافق تاریخی برنامه جامع اقدام مشترک معروف به برجام، از این پیمان تاریخی که مقامات پیشین کاخ سفید و دیگر کشورهای عضو این پیمان سال ها برای تحقق آن تلاش کرده بودند، خارج شد تنها به این دلیل که این توافق در دولت پیشین او و در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما امضا شده بود و از نظر شخص ترامپ ، یک "توافق بد" بود.
رویای توافق با کره شمالی
دولت ترامپ خیلی به محقق شدن توافق با کره شمالی خوش بین بود شاید این میتوانست بزرگترین شاهکار دیپلماسی مستاجر کنونی کاخ سفید باشد، اما به نظر نمی رسد در فرصت کوتاه باقیمانده تا پایان ریاست جمهوری ترامپ که قرار است بیشتر به فعالیت های انتخاباتی او بگذرد، حتی سایه ای از توافق احتمالی میان دولت های واشنگتن و پیونگ یانگ شکل بگیرد.
کره شمالی روز گذشته به صراحت اعلام کرد که یک "آزمایش خیلی مهم" در یک سایت پرتاب موشکی انجام داده است. پرتاب این موشک امکان دارد پیش درآمد آزمایش ماهواره و یا موشکهای بالستیک بین قاره ای این پیونگ یانگ در پایان سال باشد.
"ری تای سونگ" معاون وزیر خارجه کره شمالی در امور آمریکا این پرتاب را " هدیه کریسمس" پیونگ یانگ به ترامپ خوانده است.
در نوامبر ۲۰۱۷ " کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی اعلام کرد که دیگر موشکهای دوربرد با کلاهک اتمی را آزمایش نمی کند. ترامپ آن موقع این تصمیم گیری را یک خبر خوشحال کننده و "کودتای دیپلماتیک" خواند.
یکشنبه هفته پیش ترامپ به کیم هشدار داد که اگر دست به عمل خصمانه ای بزند، چیزهای زیادی را از دست خواهد داد. او از کیم خواست "رابطه خاصی" که میان این دو طی دو اجلاس سران ایجاد شده است را خراب نکند و آن را حفظ بکند.
ترامپ به " توافق قوی خلع سلاح هسته ای" که سال ۲۰۱۸ در سنگاپور امضا شد اشاره کرد. اما آن سند فقط یک یادداشت تفاهم کوتاه و مختصر و مبهم است که صرفا به آغاز یک روند اشاره می کند. آن روند در اصل بسیار طولانی و فرسایشی است و مربوط به برنامه هسته ای کره شمالی خواهد بود.
گفت و گوها در این زمینه خوب پیش نرفته است. فرستاده کره شمالی در سازمان ملل هفته پیش اعلام کرد که "خلع سلاح هسته ای " از روی میز مذاکرات برداشته شده است.
به اعتقاد تحلیلگران اگر توافق به جایی نرسد، راه برای جنگ باز خواهد بود.
خروج از پیمان آب و هوایی پاریس
در ژوئن سال ۲۰۱۷ دونالد ترامپ اعلام کرد که که از توافق آب و هوایی پاریس خارجی می شود. در حالیکه باراک اوباما رئیسجمهور قبلی آمریکا آن را امضا کرده بود، ترامپ دلیل خروج از این پیمان را مغایرت آن با منافع آمریکا عنوان کرد. ترامپ اضافه کرد که خروج از این توافق صنایع زغال سنگ و نفت را رونق خواهد بخشید. ترامپ در سخنان خود در کاخ سفید مدعی شد «آمریکا از پیمان پاریس خارج میشود اما به مذاکرات برای معامله بهتر در این زمینه ادامه میدهد.» اما معلوم نیست رویای "توافق های بهتر" یا "معامله های بهتر" که ترامپ درگذشته بارها از آن سخن گفته است، چه زمان به تحقق خواهد پیوست.
کناره گیری از پیمان تجاری اقیانوس آرام(تراس-پاسیفیک)
رئیسجمهوری کنونی آمریکا در نوامبر ۲۰۱۶ اعلام کرد از پیمان تجاری اقیانوس آرام کنار خواهد نشست. ترامپ در ژانویه ۲۰۱۷ فرمان اجرایی خروج از پیمان ترانس پاسفیک را امضا کرد. این پیمانی که بین ۱۲ کشور عضو به عمل آمده بود در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما منعقد شده بود.
ترامپ پس از امضای این دستور اجرایی و خروج از این شراکت، گفت: «مدت زمان زیادی راجع این مسئله گفت و گو کردیم. خروج از این پیمان ۱۲ کشوری، به سود کارگران آمریکایی خواهد».
بلاتکلیفی مذاکره با طالبان
دونالد ترامپ که در یک سال اخیر تقلاهایی را برای مذاکره با طالبان افغانستان و بهبود شرایط این کشور جنگ زده انجام داده، هرگز به کوچکترین نتیجه ملموسی منجر نشده و آتش جنگی که مستاجران پیشین کاخ سفید به جان افغانستان زده اند، همچنان مردم این کشور جنگ زده را آزار می دهد.
نظر شما