نوربخش حاتمی روز چهارشنبه در گردهمایی که به مناسبت روز جهانی خاک در سرسرای اجتماعات سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه برگزار شد، ضریب فرسایش خاک در کشور را ۱۶ تن در هکتار و چند برابر متوسط جهانی و آسیا دانست و افزود: این روند فرسایش خاک در استان و کشور فاجعه آمیز است.
وی خاک را باارزشترین عنصر کشاورزی نام برد، گفت: اگر پیشرفته ترین دانش دنیا را داشته باشیم ولی خاک که زیستگاه پرورش گیاه و محصولات است، نداشته باشیم این فناوری ها به هیچ دردی نمی خورند.
حاتمی، تعامل و تعادل سه عنصر خاک، آب و گیاه در تولید محصولات کشاورزی را بسیار مهم خواند و افزود: اگر رابطه این سه عنصر حیاتی در کشور سر و سامان دهیم هم تولید پایدار و هم از محیط زیست محافظت خواهد شد و آن روز، جشن واقعی ما است.
وی طبیعت و انسان را مهم ترین عوامل فرسایش خاک برشمرد و گفت: در قانون کشور ۲ دستگاه سازمان جهاد کشاورزی و محیط زیست در راستای جلوگیری از فرسایش خاک و تخریب محیط زیست متولی اصلی هستند که باید نقشه جامع خاک کشور را با ترسیم پلان ها، طبقه بندیها و سطح بندی خاک تهیه کنند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه مهم ترین اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در راستای محافظت از خاک را، مدیریت و کنترل استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در زمین های کشاورزی، پیشگیری از تخریب اراضی، عدم شخم عمودی بر شیب ها، آموزش نحوه آبیاری صحیح، جلوگیری از آتش زدن پسمانده های کشاورزی، تشویق به استفاده از کودهای آلی و غیره برشمرد که باید بر آنها نظارت و جدی و ضروری صورت گیرد.
۸۰ درصد اراضی دیم کرمانشاه در معرض فرسایش خاک است
حاتمی در ادامه ۸۰ درصد اراضی کشاورزی کرمانشاه را دیم اعلام کرد و گفت: از این مقدار (اراضی دیم) ۸۰ درصد آن نیز در معرض تهدید جدی فرسایش خاک است.
وی اظهار داشت: دود هزار و ۲۰۰ هتکار مراتع، بیش از ۵۰۰ هزار هکتار جنگل و نزدیک به ۹۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی استان کرمانشاه را تشکیل می دهند.
وی استان کرمانشاه را در زمینه مراکز تحقیقات و پژوهش های علمی، به کارگیری تجهیزات و ماشین آلات کشت مستقیم و سیستم آبیاری تحت فشار پیشرو در کشور دانست و گفت: ۱۵۰ دستگاه ماشین آلات کشت مستقیم بااختصاص یارانه به بهره برداران اختصاص داده شده که اگر به خوبی استفاده شوند تحول بزرگی در سیستم کاشت محصولات کشاورزی استان شاهد خواهیم بود.
حاتمی در پایان همگان را در مقابل امنیت غذایی و حفاظت از محیط زیست به ویژه برای نسل آینده مسئول دانست گفت: در گذشته برخی سیاست های غلط درحوزه کشاورزی و محیط زیست خسارت های جبران ناپذیری به کشور تحمیل کرده که توجه ما را نسبت به اعمال سیاست ها و برنامه ها و تصمیمات در این حوزه ها صد چندان سنگین و حساس تر می کند.
استان کرمانشاه ۹۴۶ هزار و ۸۷۱ هکتار زمین کشاورزی آبی و دیم دارد که سالانه بیش از چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی از آن برداشت میشود.
در استان کرمانشاه ۲ کارخانه قند بیستون و اسلام آبادغرب فعال است.