«ایرج حریرچی» روز جمعه در پانل صنفی و تخصصی با موضوع اقتصاد سلامت در بیست و هفتمین مجمع عمومی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران، افزود: یکی از اصلیترین دلایل نارضایتی در حوزه سلامت این است که از سال ۷۴ که قانون بیمه همگانی اجرا شد و بیمارستانهای دولتی خودگردان شد، از آینده هزینه میکنیم. حتی یک سال در ۲۴ سال گذشته نیست که تاخیر در پرداختی بیمهها وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر به عارضه تاخیر در پرداختی بیمهها و خرج از آینده یعنی اوراق دچار شدهایم. متاسفانه به پزشکان برخی دانشگاههای علوم پزشکی نیز مجبور شدهاند که اوراق بدهند. دولت و بیمهها به هر شکلی که شده اصل پول را پرداخت میکنند. هرچند امکان دارد دیر پرداخت شده و ارزش پول کم شود.
معاون وزیر بهداشت گفت: سال ۸۹ که ۱۸.۶ درصد مردم بیمه نبودند، فقط سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت بیش از کل جمعیت بیمه شده داشتند. با اقدامات سازمان بیمه سلامت بیش از ۲ میلیون همپوشانی بیمهای برطرف شد. اکنون ۷.۹ درصد مردم بیمه نیستند.
رضایتسنجی از خدمات سلامت
حریرچی بیان کرد: از ۱۶۸ میلیون نفر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی نظرسنجی کردیم که ۲۶ میلیون نفر پاسخ دادند و میزان رضایت ۹۵ درصد بوده است. وقتی کسی با ۵۰۰ هزار تومان جراحی قلب انجام میدهد، ممکن است نارضایتی هم داشته باشد، اما میزان رضایت او بالاست.
تورم در حوزه سلامت
معاون کل وزارت بهداشت گفت: در اکثر سالها، تورم در حوزه سلامت بالاتر از تورم در حوزههای دیگر بوده است. به طور مثال اگر تورم عمومی ۱۲.۹ درصد بوده، در حوزه سلامت ۱۷ بوده است. البته در سالهای ۹۷ و چند ماهه ابتدایی ۹۸ تورم سلامت از تورم عمومی کمتر بوده است.
وی ادامه داد: بهترین سیستمهای بهداشتی درمانی هم ۲۰ درصد از منابع خود را هدر میدهند و به طور متوسط این هدر رفت منابع حدود ۳۰ درصد است.
تعارض منافع در نظام سلامت
حریرچی اظهار داشت: وقتی برنامه نوشته میشود، بودجه سالانه کوچکترین برش از برنامه ۵ ساله است. در نتیجه باید برای این برنامه ۵ ساله هزینه در نظر گرفته شود. در مورد پزشک خانواده نیز باید منابع در نظر گرفت. خیلی از مدیران نظام سلامت در مقاطع مختلف زمانی، تعارض منافع داشتند. در قوانین ما این وجود دارد که کار دوگانه نباید انجام شود. در حالیکه تعداد قابل توجهی از مدیران دچار این موضوع هستند، در نتیجه برخی از موارد موجود در قانون اجرایی نمیشود.
وی ادامه داد: یکی از نخست وزیرهای انگلستان در جلسه هیات دولت دچار درد قفسه سینه شد و شرایط او به شکلی بود که گفتند پزشک خانواده او بیاید. حالا باید پرسید چه کسانی از افرادی که شعار پزشک خانواده میدهند حاضرند روند نظام ارجاع و پزشک خانواده را برای خودشان طی کنند؟ هر وقت به فارس و مازندران رفتیم، میگویند این برنامه را جمع کنید.
تاخیر در پرداختیهای پزشکان خانواده
معاون کل وزارت بهداشت درباره پرداختی پزشکان خانواده نیز گفت: پزشک خانواده بر اساس مترقیترین روش پرداخت که سرانه است، دریافتی دارد. از پزشکان خانوادهای که مطالبات خود را با تاخیر دریافت میکنند عذرخواهی میکنیم، اما تاخیر پرداختی پزشکان خانواده به هیچ عنوان یک سال و نیم نیست و حتی اگر یک پزشک خانواده وجود داشته باشد که یک سال و نیم هیچ دریافتی نداشته باشد، من استعفا میدهم. تاخیر در پرداختی پزشکان خانواده در نهایت حدود ۴ تا ۵ ماه است. پرداختی پزشکان خانواده نسبت به پزشکان عمومی به مراتب بهتر است.
نظر شما