استیضاح ترامپ؛ آخرین دیوار

۲۳ آذر ۱۳۹۸، ۱۲:۳۲
کد خبر: 83593235
بهروز وفاداری
استیضاح ترامپ؛ آخرین دیوار

تهران- ایرنا- رفتارها و اتخاذ تصمیم‌های جنجال برانگیز دونالد ترامپ هم در جریان ۱۷ ماه کارزار انتخاباتی و هم سه سال حضور در کاخ سفید، برای او مخاطرات متعدد سیاسی داخلی و بین‌المللی به همراه داشته به گونه‌ای که اکنون با اقدامات کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا، چندگام با استیضاحش فاصله ندارد؛ اقدامی که آخرین مانع و دیوار سیاسی برای او محسوب می‌شود.

دونالد ترامپ بعنوان ملاک و صاحب خیابان پنجم منهتن در ژوئن(خرداد-تیر) ۲۰۱۵ میلادی ورود خود به عرصه کارزار انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ میلادی را به طور رسمی اعلام کرد؛ موضوعی که تمسخر و بهت بسیاری از رقبای هم حزبی، کارشناسان و سیاستمداران آمریکایی را به دنبال داشت. اما او با روش خود که خلاف رسم معمول بود، با بحران‌آفرینی و سوار شدن بر موج برخاسته از آن، خود را به کاخ سفید رساند.

ترامپ در ابتدای جریان کارزار انتخاباتی خود « جان مک کین » سناتور تندرو آمریکایی را قهرمان جنگی ندانست و هرگز حاضر به عذرخواهی از او نشد.
هرچه به موعد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا نزدیک‌تر می‌شد، با انتشار اخباری درباره رسوایی اخلاقی ترامپ، او بازهم توانست از این مانع بگذرد؛ حتی پس از ورود به کاخ سفید، برملا شدن پرداخت حق‌السکوت به بازیگران فیلم‌های غیر اخلاقی که او با آنها رابطه داشته است نیز اثری نداشت و به جایش، « مایکل کوهن » وکیل شخصی او روانه زندان شد.


سیلی به رسانه‌ها
ترامپ در اقدامی که تعجب رسانه‌های آمریکایی را به همراه داشت، همه آنها را «رسانه‌های فریبکار و دروغگو» خواند و «بدترین افراد روی زمین» خطاب کرد.
ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، در ششم نوامبر ۲۰۱۶  (۱۶ آبان ۱۳۹۵) اصحاب رسانه‌های معتبر بین‌المللی و آمریکایی را به جلسه‌ای محرمانه در برج خود در نیویورک فراخواند و آنها را مورد حملات شدید خود قرار داد؛ آنچنان که نماینده روزنامه نیویورک پسُت در این نشست محرمانه، رفتار و سخنان ترامپ را غیرمعمول با رسانه‌ها دانست و نوشت، ترامپ رودررو به روزنامه‌نگاران برجسته آمریکایی سیلی زد.


 اظهارنامه مالیاتی
یکی از بزرگترین موانع سر راه ریاست جمهوری ترامپ که همچنان موضوع بحث برانگیز او به شمار می‌رود، ارائه ندادن اظهارنامه مالیاتی است که حتی به درخواست رسمی مجلس نمایندگان نیز بی توجهی کرد و و با حملات لفظی گسترده و لابی‌های مختلف، تاکنون در این زمینه مانع‌تراشی کرده است.
ترامپ در فرودین ماه امسال در واکنش به تلاش‌های مجلس نمایندگان به صراحت درباره ارائه اظهارنامه مالیاتی‌اش گفته بود: چنین نخواهم کرد. این درحالی بود که « سایرس ونس » دادستان منهتن نیویورک از شرکت حسابداری « مازارس یو‏اس‎ای » خواست اظهارنامه‌های سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹ ترامپ و شرکتش را تسلیم کنند، اقدامی که دموکرات‌ها در مجلس کنگره نیز خواهان آن هستند اما رئیس جمهوری آمریکا به شدت با آن مخالف است.
در چهار دهه گذشته، همه رئیسان جمهوری آمریکا به غیر از ترامپ اسناد مالیاتی خود را منتشر کرده‌اند. ترامپ با خودداری از انتشار عمومی مدارک مالیاتی خود، سنت چند دهه‌ای رئیسان جمهوری آمریکا را شکسته است.


تحقیقات مولر
تحقیقات بازپرس ویژه « رابرت مولر » درباره مداخله روسیه در جریان انتخابات ۲۰۱۶ که نتیجه آن به طور کامل به نفع ترامپ تمام نشد، جنجال دیگری بود که با وجود اسناد و مدارک و تحقیقات ۲۴ ماهه، مولر در پایان حاضر نشد شخص ترامپ را در این پرونده متهم کند؛ گرچه در گزارش خود به طور تلویحی در این ماجرا ترامپ را به مانع‌تراشی در اجرای عدالت متهم کرد، بویژه در موضوع برکناری « جیمز کومی » رئیس پیشین اف.بی.ای که او را بدون آنکه از قبل مطلع کند، اخراج کرد.
کومی در حالی که سرگرم دادن کنفرانس با کارکنان خود بود، خبر برکناریش را از تلویزیونی شنید که در مقابلش قرار داشت.

« اگنس کینگ » عضو مستقل سنا، ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ درباره این اقدام ترامپ در برکناری رئیس اف.ب.ای که به تحقیق در مساله مداخله روسیه در انتخابات آمریکا پرداخته بود، گفت: کارشکنی در مسیر عدالت یک جرم جدی است، قوانین آمریکا تصریح می‌کند که امکان طرح اتهام علیه «هر کسی که در یک روند رسمی کارشکنی، نفوذ یا مانع‌تراشی کرده یا در جهت آن تلاش می‌کند» وجود دارد.
بسیاری از کارشناسان و سیاستمداران آمریکایی اقدامات متعدد ترامپ پس از ورود به کاخ سفید را در ابعاد و حتی بالاتر از ماجرای واترگیت می‌دانند.


اوکراین‌گیت
اقدامات رئیس جمهوری آمریکا در سیاست خارجی سرانجام گریبان او را بر سر ماجرای « اوکراین‌گیت » گرفت و از سوی کمیته قضایی مجلس نمایندگان در دو مورد «سوءاستفاده از قدرت و مانع‌تراشی بر سر تحقیقات کنگره» متهم شده است. براین اساس ۲۲ آذرماه دو لایحه استیضاح در این کمیته با ۲۳ رای موافق در برابر ۱۷ رای مخالف به تصویب رسید.
تحقیقاتی که از  ۲۴ سپتامبر(دوم مهر) ۲۰۱۹ در پی متهم شدن ترامپ به اعمال فشار بر اوکراین برای تحقیق در مورد « جو بایدن » نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا و پسرش آغاز شد.


واکنش سریع دموکرات‌ها
دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان که دست بالا را دارند، در تلاشاند تا موضوع استیضاح ترامپ را هرچه سریعتر و پیش از پایان سال ۲۰۱۹ میلادی در این مجلس تصویب و سپس آن‌ را روانه مجلس سنا کنند؛ آن هم در حالی که این حزب با ۱۵ نامزد ریاست جمهوری قصد دارد  از ابتدای سال ۲۰۲۰ روند انتخابات درون حزبی خود را آغاز کند.
با توجه به موضع جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و اعلام نتایج نظرسنجی‌ها که بیانگر مخالفت بیشتر آمریکایی‌ها با استیضاح ترامپ است، به نظر می‌رسد دموکرات‌ها کارت خود در مورد ترامپ را سریع رو کرده‌اند.


آخرین مانع
با توجه به روند طی شده، ترامپ به عنوان چهل و  پنجمین رئیس جمهوری آمریکا، موانع بسیاری را تاکنون از سر گذرانده و حال با آخرین مانع سیاسی - استیضاح - مواجه است؛ اما بسیاری از تحلیلگران سیاسی این کشور معتقدند، او در صورت پشت سر گذاردن بسیار محتمل  از این مانع، می‌تواند از دیوار استیضاحش بعنوان سکوی پرشی برای انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا بهره ببرد.

« مایکل جنووز - Michael Genovese » در تحلیلی به شبکه سی‌ان‌ان گفت: استیضاح رئیس جمهوری آمریکا در سنا، در واقع دادگاهی شدن اوست. اما این یک «دادگاه واقعی» نیست بلکه یک «دادگاه سیاسی» است؛ استیضاح یک روند قانونی و حقوقی را دنبال نمی‌کند، بلکه بیشتر یک روند سیاسی است زیرا اگر یک دادگاه واقعی بود، آنگاه ترامپ و جمهوریخواهان با مشکل واقعی مواجه بودند.

به گفته این تحلیلگر سیاسی، جمهوریخواهان در سنا هر کاری را برای انتخاب دوباره ترامپ خواهند کرد؛ هماهنگی کامل بین سنا با کاخ سفید وجود دارد؛ وفاداری به دونالد ترامپ موجب انتخاب دوباره جمهوریخواهان خواهد شد.
جنووز افزود: همانگونه که « میچ مک کانل » گفت، ترامپ از مسند ریاست جمهوری آمریکا کنار گذارده نمی‌شود زیرا در بیش از دو قرن و نیم از تاریخ آمریکا، هیچ رئیس جمهوری کنار گذارده نشده است.

با تصویب دو لایحه اتهامی علیه رئیس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، چهارمین رئیس جمهوری تاریخ این کشور لقب می‌گیرد که از سوی کنگره به طور رسمی برای استیضاح او اقدام شده است.

مک‌کانل، رهبر کهنه‌کار جمهوری‌خواهان سنا ۲۱ آذرماه در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز گفت بود، شانس برکناری ترامپ در پایان جلسه استیضاح «صفر» است؛ او تاکید کرد که در جریان جلسات استیضاح با وکلای کاخ‌سفید همکاری نزدیکی خواهد داشت.
مک کانل به صراحت گفت: هر آنچه که در مدت استیضاح انجام خواهد گرفت، با هماهنگی کمیته حقوقی کاخ‌سفید خواهد بود و میان موضع جمهوریخواهان سنا و رئیس‌جمهوری در قبال چگونگی پیش بردن جلسات استیضاح تفاوتی وجود نخواهد داشت.
2023

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha