به گزارش رسانههای ترکیه در روز شنبه، دفتر نخستوزیری جمهوری ترک قبرس شمالی طی بیانیهای اعلام کرد: مجوز استفاده ترکیه از فرودگاه گچیتقلعه برای فعالیتهای نظامی با پهپادهای بدون سرنشین در دریای مدیترانه شرقی صادر شده است. این تصمیم با توجه به رویدادهای اخیر مدیترانه شرقی به درخواست فرماندهی نیروی صلح کشورمان گرفتهایم
فرودگاه گچیتقلعه در ناحیه غازی ماغوستای قبرس شمالی قرار دارد و موضوع استفاده از آن در چارچوب فعالیتهای نظامی برای مدتی مطرح بود.
بعد از امضای "توافق نامه پیرامون حوزه صلاحیت دریایی" بین ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی، تنش میان ترکیه و یونان به دلیل حفاریهای ترکیه در شرق دریای مدیترانه و در جوار سواحل قبرس تشدید شده است.
اقدامات ترکیه در شرق مدیترانه با اعتراض بسیاری از کشورهای حوزه دریای مدیترانه رو به رو شد، مصر به عنوان کشوری که از خلیفه حفتر حمایت میکند، این توافق را «غیرقانونی» خواند.
یونان دیگر همسایه ترکیه که مشکلات مرزی با دولت آنکارا دارد نیز اعلام کرد، چنین توافقی از نظر جغرافیایی مضحک است چون جزیره کرت یونان را که میان سواحل ترکیه و لیبی واقع شده نادیده گرفته است.
"کریا کوس میتسوتاکیس" نخست وزیر یونان یکشنبه هفته جاری در واکنش به توافق ترکیه با لیبی گفته بود: ما نمی توانیم در مورد این توافق بیتفاوت باشیم زیرا یکی از اعضای آن، آشکارا قوانین بین المللی را نقض کرده و به عضو دیگری حمله میکند.
از سوی دیگر ترکیه تاکنون دو حلقه چاه نفت در حوالی جزایر شرق و غرب قبرس حفر کرده است که موجب اعتراض قبرس و اتحادیه اروپا شده است.
دو کشتی حفاری ترکیه اینک در منطقه اقتصادی ویژه قبرس (EEZ) فعالیت میکنند. کشتی حفاری «فاتح» حدود ۱۳ مایل دریایی در ساحل «کارپاسیا» قرار دارد و انتظار میرود که در منطقه باقی بماند و عملیات حفاری را در یک مکان جدید انجام دهد.
در واکنش به اقدام ترکیه برای اکتشاف نفت در شرق دریای مدیترانه، اتحادیه اروپا از سازوکار تحریم ترکیه به دلیل اکتشاف گاز طبیعی در آبهای ساحلی قبرس خبر داد.
ترکیه، قبرس را به عنوان کشور به رسمیت نمیشناسد و اقدامات خود را در چارچوب حفاظت از منافع خود و ترکهای قبرس ساکن شمال این جزیره تقسیم شده، توجیه میکند.
قبرس به عنوان عضو اتحادیه اروپا، اخیرا ترکیه را متهم کرده که با اعزام کشتیهای حفاری جدید به آبهای منطقهای این جزیره، اوضاع را متشنج کرده، اما انکارا مدعی شده که این کشتیها در آبهای این کشور استقرار یافتهاند.
دولت قبرس تلاش جدید ترکیه برای عملیات حفاری در جنوب غرب این جزیره را حکوم کرده و آن را نقض حق حاکمیت قبرس در دریای مدیترانه دانسته است.
در واکنش به اقدام ترکیه برای اکتشاف نفت در شرق دریای مدیترانه، اتحادیه اروپا از سازوکاری برای تحریم ترکیه به دلیل اکتشاف گاز طبیعی در آبهای ساحلی قبرس خبر داد.
جزیره قبرس به بخشهای یونانی نشین و ترک نشین تقسیم شده که بخش ترک نشین شمال قبرس در سال ۱۹۷۴ در واکنش به ناآرامیها در این جزیره میان یونانی تبارها و ترک تبارها، به اشغال نیروهای ترکیه درآمده، هر چند نهادهای بین المللی این اقدام آنکارا را به رسمیت نشناختهاند.
نظر شما