«علی اکبر فرازی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به پیروزی حزب محافظهکار در انتخابات پارلمانی اخیر بریتانیا گفت: در انتخابات پارلمانی اخیر بریتانیا، حزب کارگر شکست سختی خورد و محافظهکاران با اختلاف بسیار زیاد و بیسابقه در طول ۲۰ سال اخیر، پیروز انتخابات پارلمانی این کشور شدند.
وی با بیان اینکه نتایج انتخابات اخیر بیش از آنکه پیروزی بوریس جانسون بر جرمی کوربین باشد، پیروزی حزب محافظهکار بر حزب کارگر بود، اظهار داشت: مردم بیش از آنکه به شوق پیروزی یک حزب رای دهند، نگرانی پیروزی حزب کارگر بودند به ویژه آنکه رهبرش بسیار چپ و سوسیالیست باشد. هنوز ترس از احزاب چپ و سوسیالیستی در اروپا یا حداقل در انگلیس وجود دارد.
احزاب دستراستی ترس روی کار آمدن دولت سوسیالیستی را زنده نگه داشتهاند
این کارشناس مسائل اروپا ادامه داد: علیرغم آنکه احزاب کارگری و چپ، از ایتالیا تا فرانسه و انگلیس به مبارزات پارلمانتاریستی روی آوردهاند و شوروی هم به عنوان نظام مبتنی بر حکومتداری سوسیالسیتی فروپاشیده است، اما احزاب دست راستی و محافظهکار، همچنان ترس از روی کار آمدن یک دولت سوسیالیست را در میان مردم خود زنده نگه داشتهاند.
فرازی مبهم بودن مواضع حزب کارگر در مسائل اساسی انگلیس به ویژه برگزیت را یک علت اساسی پیروزی حزب محافظهکار برشمرد و تصریح کرد: اکنون انگلیس به یک کشور دوپاره درخصوص مسئله برگزیت تبدیل شده است. تعداد بسیار زیادی موافق خروج از اتحادیه اروپا هستند و عده بسیاری هم مخالف. حزب کارگر در این باره با سکوت خود سعی میکرد مابین این دو جریان قرار بگیرد و مواضع روشنی در رابطه با برگزیت اعلام نمیکرد.
حزب کارگر برنامه مشخصی درباره پسابرگزیت ارائه نداد
وی با بیان اینکه کوربین به عنوان رهبر حزب کارگر برنامه مشخصی درباره وضعیت انگلیس پس از برگزیت ارائه نداد، خاطرنشان کرد: در چنین فضای مبهمی، بسیاری از رایدهندگان نگران این بودند که پس از برگزیت، شرایط اقتصادی و معیشتی سختتر شده و رشد اقتصادی هم کاهش یابد و به همین خاطر، آنها به بیبرنامگی حزب کارگر رای ندادند.
این دیپلمات پیشین با اشاره به حمایتهای رسانهای از جانسون از سوی رسانههای بزرگ غربی ابراز داشت: جانسون هم مانند کوربین برنامه مشخصی پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ارائه نداد اما رسانههای بزرگ این تصویر را از وی ساختند که او میتواند موج حاصل از برگزیت را کنترل کرده و فضا را به نفع شهروندان انگلیسی رقم بزند.
نتایج انتخابات اخیر اتحادیه اروپا را ضعیفتر کرد
فرازی افزود: جانسون بر موج ملیگرایی و ناسیونالیسم مردم سوار شد و خود را منادی اتحاد فراآتلانتیکی معرفی کرد که به معنای ثبات و امنیت داخلی و داشتن دست بالا در مناسبات خارجی است. در انگلیس، هر دولتی که پس از جنگ جهانی دوم روابط نزدیکتری را با آمریکا داشته، به زعم انگلیسیها آن دولت موفقتر بوده است.
وی با بیان اینکه نتایج انتخابات بریتانیا برای اتحادیه اروپا هم حاوی پیام بود، عنوان کرد: نتایج انتخابات اخیر حاکی از رشد ملیگرایی و ناسیونالیسم است و نشان داد احتمال اینکه اروپا در قالب یک اتحادیه واحد و به سخن دیگر، اروپای واحد بتواند راه خود را ادامه دهد، ضعیفتر از هر وقت دیگری است. به عبارت دیگر، نتایج انتخابات اخیر اتحادیه اروپا را ضعیفتر کرد.
دولت با رهبری کوربین برای مناسبات خاورمیانه مناسبتر بود
سفیر اسبق ایران در رومانی و مجارستان درباره تاثیر پیروزی حزب محافظهکار بر مناسبات خاورمیانه هم یادآور شد: اگر حزب کارگر پیروز میشد و دولتی از این حزب به ویژه با رهبری کوربین روی کار میآمد، بیتردید برای مناسبات خاورمیانه مناسبتر بود چراکه سیاستهای کوربین مبتنی بر استقلال فلسطین و ضد سیاستهای توسعهطلبانه اسرائیل است.
فرازی با تاکید بر اینکه تحولات خاورمیانه با پیروزی حزب کارگر، میتوانست سمت و سوی دیگری به خود بگیرد، بیان کرد: برخیها هم معقتدند رویکردهای مستقلانه حزب کارگر به رهبری کوربین درخصوص بحران فلسطین موجب شد لابیهای صیهونیستی در این انتخابات فعالتر شده و مقدمات شکست کوربین را فراهم آورند.
روابط ایران و انگلیس تابعی از مناسبات تهران و واشنگتن است
وی درباره تاثیر پیروزی حزب محافظهکار بر مناسبات تهران و لندن هم گفت: ایران تلاش میکند مناسبات مستقل خود را با همه کشورها فارغ از آنکه چه فردی و چه حزبی پیروزی میشود، حفظ کند. به عبارت دیگر، سیاست ایران نسبت به یک کشور مانند انگلیس مبتنی بر آمدن یا رفتن یک فرد نیست. اکنون نیز با پیروزی حزب محافظهکار، تغییری در سیاستهای ایران نسبت به انگلیس ایجاد نمیشود و ایران تلاش میکند مناسبات خود با این کشور را حفظ و توسعه دهد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: با این وجود، فاکتور مهمی در مناسبات تهران و لندن وجود دارد و آن، نوع روابط ایران و آمریکا است. این دو مسئله از یکدیگر قابل تفکیک نیستند و روابط ایران و انگلیس تابعی از مناسبات تهران و واشنگتن است.
نظر شما