اکبر شیخ علیشاهی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه متوسط تولید این محصول در هر هکتار پنج کیلوگرم است، افزود: بیشترین سطح زیرکشت زعفران با ۴۰۰ هکتار در شهرستان بهاباد و کمترین آن با ۶ هکتار مربوط به شهرستان یزد است.
وی با اشاره به اینکه به علت ۲ دهه پدیده خشکسالی و کمآبی، با اجرای طرح تغییر الگوی کاشت محصول ، هرسال به سطح زیرکشت زعفران در استان افزوده میشود، اظهار کرد: با توجه به کم آبخواه بودن این گیاه و ارزش افزوده بالا، امسال ۱۰۰ هکتار به مجموع زیرکشت زعفران استان افزوده شد و سطح زیرکشت به ۸۳۴ هکتار رسیده است.
وی بابیان اینکه در ابرکوه شرایط آب و هوایی مناسبی برای تولید زعفران وجود دارد ، خاطرنشان کرد: در این شهرستان به همت کشاورزان حدود ۱۰۰ هکتار به کاشت این محصول اختصاص دارد.
شیخ علیشاهی با بیان اینکه در هر هکتار مزارع زعفران زمینه اشتغال مستقیم ۲۵ نفر فراهم است ، تصریح کرد: زعفران تولیدی یزد به دلیل شرایط آب و هوایی و خاک مناسب از کیفیت بالایی برخوردار است و یزد رتبه ششم تولید کشور را دارد.
این مسوول ارشد باغبانی استان یزد یادآورشد: زعفران از جمله گیاهان کم آبخواه با بازدهی هفتساله است که برای بازدهی مجدد آن ، باید پس از هفت سال پیاز گیاه را جابهجا کرد.
وی بابیان اینکه افزون بر چهار هزار کشاورز در تولید زعفران فعالیت دارند، یادآور شد: زمان کشت گیاه شهریور است و با توجه به شرایط آب و هوایی کار برداشت آن از نیمه دوم آبان ماه در برخی مناطق آغاز و تا اواخر آذرماه ادامه دارد.
وی تصریح کرد : یزد از جمله استانهایی است که در ۲ دهه اخیر با مشکل کمآبی و بیآبی روبرو شد که بخش مهمی از مساحت استان به کاشت انواع محصول کشاورزی اختصاص دارد.
وی تأکید کرد: درآمد مردم برخی مناطق استان از جمله ابرکوه ، خاتم و بهاباد از طریق کشاورزی تأمین میشود، لذا تغییر الگوی کاشت محصول ، توسعه کاشت گیاه زعفران و گیاهان دارویی به کشاورزان توصیه میشود.
همچنین به نوشته احمد سلطانی، کارشناس ارشد کشاورزی اکولوژیک، زعفران طلای سرخی است که ارزش آن از خیلی فلزات گران بها بیشتر است، و ۶۵ درصد تولیدش در دنیا متعلق به ایران است.
زعفران با نام علمی Crocus Sativus.L از جمله گیاهان دارویی است که سابقه آن به بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ سال قبل می رسد ، گفته میشود که این گیاه ظاهرا بومی یونان و مناطق مدیترانهای است ولی بسیاری از پژوهشگران معتقدند که خاستگاه زعفران به عنوان با ارزشترین ادویه جهان به دامنههای کوههای زاگرس و به ویژه ناحیه الوند در ایران تعلق دارد.
جنس زعفران دارای گونههای متعددی بوده و برای آن حدود ۸۰ گونه ذکر شده. در ایران بیش از ۱۰ گونه که نزدیک به زعفران زراعی هست، گزارش شده است.
مزیت بزرگ زعفران این است که این گیاه میتواند در مناطق خشک یا نیمه خشک که در تابستان کمبود آب دارند، کشت شود، پس در نهایت زعفران گیاهی گرمسیری است و در نقاطی که آب وهوای معتدل، تابستانهای گرم و خشک و آفتابی و پاییز و زمستان نسبتا ملایم دارد به خوبی رشد میکند.
برداشت گل زعفران فقط با دست انجام می شود به تازگی ماشین برداشت مکانیزه آن هم در داخل و هم در اسپانیا طراحی وتولید شده است، بهترین موقع برداشت گل به منظور حفظ مرغوبیت و عطر و رنگ زعفران صبح خیلی زود و قبل از باز شدن غنچههاست.
زعفران علاوه بر ایران در هندوستان، یونان، آذربایجان، اسپانیا، مراکش و ایتالیا کشت می شود و در یک زمین اوج بازدهی زمین که سال پنجم کشت است، حدود یک تن گل در هر هکتار برداشت میشود که از این مقدار تنها حدود سیزده کیلوگرم زعفران خشک قابل تهیه میشود.
از عوامل موثر در نگهداری زعفران می توان به نور، اکسیژن ، رطوبت و درجه حرارت اشاره کرد.
نظر شما