پیکر این هنرمند و نوازنده برجسته ساز نی «شمشال» روز چهارشنبه با حضور جمع زیادی از هنرمندان و اقشار مختلف مردم سردشت در مسجد بلال حبشی شهر سردشت تشییع و سپس در آرامستان این شهر به خاک سپرده شد.
استاد «احمد منده» متولد ۱۳۲۲ در سردشت، شمشالنواز کُردی بود که نواختن این ساز را از سن ۱۵ سالگی از یکی از هنرمندان سردشتی به نام «حسینعلی» آموخت و تمامی آوازهای محلی و فولکلور به ویژه بیت و حیران را با همین ساز اجرا میکرد.
وی در سن ۵۳ سالگی ازدواج کرد و در سالها پایانی عمر خود علاوه بر نواختن نی «شمشال» در یکی از محلات شهر سردشت چایفروش دوره گرد بود.
این استاد و هنرمند برجسته در سال ۱۳۹۶ به عنوان نوازنده برتر ساز نی در نخستین جشنواره سراسری «موسیقی نغمههای کار و تلاش» تهران معرفی شده بود.
شرکت در جشنواره های موسیقی نواحی ایران، موسیقی سنندج و برنامههای تلویزیونی و رادیویی سحر، مهاباد و سنندج را در کارنامه خود دارد و همچنین هشت دوره متوالی در جشنواره سراسری بیت و حیران به عنوان چهره ماندگار معرفی شده بود.
ماموستا «منده» از چند ماه قبل به علت بیماری در بیمارستان بستری شد و در نهایت در سن ۷۶ سالگی دارفانی را وداع گفت.
نی یا شمشال از قدیمیترین و رایجترین سازها در مناطق کردنشین است؛ با این ساز که به آن نی چوپان نیز میگویند، مقامها و نواهای محلی اجرا میشود.
شمشال در مراسم عروسی و شادی همراه با آواز و انجام دادن رقص کُردی و گاهی به همراهی تنبک و دف یا به صورت تکنوازی نیز نواخته میشود؛ این نی به خاطر ملودی و سوز خاصی که دارد در مراسم عزا نیز کاربرد دارد.
سردشت در جنوب آذربایجانغربی واقع شده و هر ساله جشنواره ملی «بیت و حیران» به میزبانی این شهرستان برگزار میشود.
اولین جشنواره بیت و حیران سردشت در منطقه غرب کشور اسفند سال ۱۳۸۵ برگزار شد و تاکنون ۹ دوره جشنواره ملی موسیقی بیت و حیران در این شهرستان به اجرا درآمدهاست.
نظر شما