کتاب نقاشی قهوهخانه، نخستین اثر ایرانی به شمار میرود که درقالب تاریخ شفاهی از دید متهم اصلی واقعه میکونوس و روال دادرسی و دادگاه این حادثه نگاشته و منتشر شده است.
در بیست و ششم شهریور سال ۱۳۷۱ تیمی تروریستی وارد رستوران میکونوس در آلمان شدند و ۹ نفر را که غالبا عضو حزب دموکرات کردستان ایران بودند، هدف قرار دادند. در این عملیات تروریستی چهار نفر از جمله رهبر حزب کشته شدند.
این رویداد از جنجالیترین پروندههای تاریخ قضایی آلمان محسوب میشود. در این دادگاه کاظم دارابی، دانشجو و تاجر ایرانی مقیم آلمان به عنوان متهم اصلی این پرونده محاکمه شد. دادگاه میکونوس، دارابی را پس از سه سال و نیم که روند این دادگاه ادامه داشت، محکوم به حبس ابد کرد.
ایران، مسوولیت حادثه میکونوس را نپذیرفت اما این مساله باعث ایجاد بحرانی میان ایران و کشورهای اروپایی شد. کاظم دارابی در نهایت پس از ۱۵سال در بیستم آذر سال ۱۳۸۶ بیگناه شناخته شد و پس از آزادی بلافاصله از آلمان اخراج شد.
"نقاشی قهوهخانه" نوشته محسن کاظمی کتاب خاطرات کاظم دارابی است.
ماجرای میکونوس در داخل ایران طنین کمی داشت
رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز، دوشنبه در نشستی که با عنوان "بررسی ابعاد سیاسی و حقوقی دادگاه میکونوس" برگزار شد و به نقد کتاب "نقاشی قهوهخانه" اثر برگزیده جایزه ادبی جلال آل احمد در سال ۱۳۹۸ اختصاص داشت، تاریخ شفاهی را بخش عمدهای از منابع علوم سیاسی و حقوق خواند و گفت: بررسی ماجرای میکونوس یکی از رویدادهای مهم در عرصه روابط بینالملل ایران است.
ابراهیم عباسی افزود: در عین حال، ماجرای میکونوس در داخل کشور طنین کمی داشته اما در خارج بسیار به آن پرداختهاند و پایاننامههای متنوعی نیز در پیوند با این موضوع نگاشته شده است.
وی، با بیان اینکه آنچه در دادگاه میکونوس روی داد، به سردستگی امروز گروههای مخالف (اپوزیسیون) خارج از کشور بود، بیان داشت: این گروهها همچنان علیه وحدت ملی اقدام میکنند و بدون حضور هیچ شخصیت برجستهای، سعی در ایجاد هجمه علیه ایران دارند.
هدف کتاب نقاشی قهوهخانه، رفع خشونت از جهان است
نویسنده کتاب "نقاشی قهوهخانه" نیز در این نشست اظهار داشت: دارابی، به عنوان مهمترین و اصلیترین مظنون این پرونده در سال ۱۳۸۶ از زندان رها شد، او درواقع آزاد نشد، بلکه از نظر آلمان همچنان محکوم به شمار میرود.
محسن کاظمی با بیان اینکه ایران تا زمان انتشار این کتاب در قبال این واقعه سکوت کرده بود، افزود: کتاب "نقاشی قهوهخانه" برای نخستین بار در بهمن ۱۳۹۷ روانه بازار شد و هدفش رفع خشونت از جهان و حل مشکلات از طریق گفت و گو است.
این نویسنده، مهمترین پرسش را در این پژوهش، بررسی نسبت جمهوری اسلامی ایران با واقعه میکونوس خواند و قضاوت در باره این اتفاق را بر عهده خوانندگان دانست.
وی اضافه کرد: جریان اپوزیسیون به دادگاه میکونوس وارد شد و کوشید پای ایران را به این ماجرا باز کند و با آنکه اپوزیسیون در درون خود مناقشاتی دارند، میکونوس از نادرترین موضوعهایی است که همگی در باره آن وفاق دارند.
کاظمی، سردسته سازماندهی این گروههای برانداز را سازمان مجاهدین خلق اعلام و بیان کرد: این سازمان با در اختیار گرفتن رسانههای غربی حتی تا امروز در باره این حادثه تروریستی علیه ایران فضاسازی میکند.
وی ادامه داد: آنها ابوالحسن بنیصدر را وارد دادگاه میکونوس کردند و او شهادت داد نظام جمهوری اسلامی جنایتکار است، بنیصدر از فردی به نام ابوالقاسم مصباحی نام برد که دارای پروندههای تخلف مالی بسیار و از کشور فرار کرده، چنین شخصی به عنوان فردی مطلع، اعلام کرد در جمهوری اسلامی مجمعی با عنوان "شورای امور ویژه" وجود دارد که در راس آن مقام رهبری، رییس جمهوری، وزیر امور خارجه و وزیر اطلاعات قرار دارند که مجوز عملیاتهای تروریستی خارج از کشور را صادر میکنند.
نویسنده کتاب "نقاشی قهوهخانه" اظهار داشت: با حضور مصباحی در دادگاه، ایران به صورت کامل وارد این مساله شد با این حال، حق تبرئه خود از اتهامات از ایران سلب شد.
کاظمی عنوان کرد: بسیاری از موضوعهای محرمانه دادگاه میکونوس، در روزنامههای آلمانی مطرح و این حرکت به صورتی کاملا سازمان یافته هدایت میشد و در نهایت حکم دادگاه در قالب ۴۰۰ صفحه که یک سال و نیم نگارش آن به طول انجامید، علیه ایران صادر شد.
وی گفت: میکونوس تنها چهار نفر را به قتل نرساند، بلکه یکی از قربانیان این حادثه کاظم دارابی بود اما او نه با گلوله، بلکه با کلمات و فعالیتهای رسانهای ترور شد.
دادگاه میکونوس، یک طرفه قضاوت کرد
کاظم دارابی که یکی از میهمانان این نشست بود نیز اظهار داشت: ۱۵ سال و ۶۴ روز بدون اثبات جرم و به دلیل مسائل سیاسی که ضد انقلاب و معارضین نظام مطرح کرده بودند، در زندان ماندم، در حالیکه به عنوان یک ایرانی در آلمان مشغول تحصیل بودم، مرا به عنوان عضویت در سپاه قدس، عضویت در وزارت اطلاعات، عضویت در حزبالله لبنان و بسیج دانشجویی متهم و بر این اساس، حکم بازداشتم را صادر کردند.
وی افزود: دادگاه میکونوس به صورت یک طرفه قضاوت کرد و با محکومیت شخص من، خواستار محکومیت نظام جمهوری اسلامی بود و با آنکه سیستم قضایی آلمان بسیار با دقت است و به همین سبب کُند است، نتوانست در مورد پرونده میکونوس با قضاوت صحیح تصمیمگیری کند.
نظر شما