۳ دی ۱۳۹۸، ۱۱:۱۷
کد خبرنگار: 1913
کد خبر: 83606332
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

کتاب در لبنان؛ عقب نشینی مداوم

۳ دی ۱۳۹۸، ۱۱:۱۷
کد خبر: 83606332
کتاب در لبنان؛ عقب نشینی مداوم

بیروت - ایرنا - لبنان ظرف سال ها و ماه های گذشته با استقبال کمتری از خرید کتاب مواجه شده که بالا رفتن قیمت کاغذ و هزینه های چاپ، ناتوانی مردم از خرید آن به دلیل مشکلات اقتصادی، افزایش شمار کانال های تلویزیونی ماهواره ای و ظهور پدیده شبکه های اجتماعی از جمله دلایل اساسی آن و عقب نشینی کتاب به نفع رسانه های جدید است.

در این ارتباط اتحادیه ناشران کتاب لبنان ماه گذشته اعلام کرد که به دلیل شرایط نابسامان اقتصادی و اجتماعی شصت و سومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب بیروت برگزار نمی شود.

قرار بود این نمایشگاه از هفتم تا هفدهم آذر ماه ۹۸ در بیروت برگزار شود که به اسفند ماه سال آینده موکول شد. نخستین دوره این نمایشگاه در اردیبهشت سال ۱۳۳۵ برگزار شده بود.

از آغاز پیدایش صنعت چاپ در جهان عرب نخستین کتاب در «دیر مار قزحیا» در بیروت چاپ شد و از آن تاریخ چرخ ماشین چاپ در این شهر شروع به فعالیت کرد و باعث شد در اوایل سده  ۱۹ میلادی موسسه های مختلف فرهنگی و چاپ و نشر در لبنان به وجود آید.

این کشور از آن زمان تاکنون در صنعت چاپ و نشر و نیز توزیع کتاب و مطبوعات در میان کشورهای عربی پیشگام است و در کنار مصر به مرکز وسیع کتاب های عربی در مشرق زمین مبدل شده است.

عوامل چهارگانه آزادی، فرهنگ، سرمایه و زیبایی چاپ باعث شده تا نشریات چاپ بیروت اعم از کتاب، مجله و روزنامه، جایگاه ممتازی را در میان کشورهای عربی و شرقی به دست آورد و بیروت را به مرکز فرهنگی جهان عرب تبدیل کند.

روزنامه ها و کتاب های منتشر شده در بیروت از محتوا، چاپ و رنگِ ممتاز برخوردارند و صاحبان چاپخانه ها، ناشران و روزنامه نگاران لبنانی به دنبال انتشار آثار مکتوب و کتاب های تخصصی دانشگاهی، کتاب های مرجع و آثار تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، سیاسی و به طور کلی نشریاتی هستند که خواننده و روشنفکر عرب را راضی کند.

لبنان در سایر عرصه ها و زمینه ها مانند ادبیات و هنر، آزادی و سیاست، رسانه و روزنامه نگاری، قصه نویسی و نمایشنامه مکانی برای خلق جریان ها و جنبش های فکری، تحولات و مناظره های فرهنگی و گفت وگوهای انتقادی میان پیروان ادیان گوناگون در این کشور و دیگر کشورهای عربی بوده و هست.

برای نمونه، حوزه فرهنگ و جنبش و تحرک در این حوزه با چاپ ۲ مجله «ادبیات» و «شعر» در سده بیستم میلادی از بیروت آغاز شد و بتدریج دامنه آن به بقیه کشورهای عربی گسترش پیدا کرد.

از ویژگی های فرهنگی نویسندگان و روزنامه نگاران لبنان آن است که بهره مند از روحیه ادبی هستند و شمار زیادی از آنان نسل نخستین از ادیبان و اهل قلم و شاعران این کشور و دیگر کشورهای خاورمیانه بوده اند.

"جِبران خلیل جبران، جرج جُرداق، سلیمان کتانی ، علی حرب، وجیه کوثرانی، جرجی زیدان، نبیل خوری، ژوزف هاشم، هانی فحص، حنّا الفاخوری، شارل ایوب ، غَسّان توینی ، جبران توینی ، طلال سلمان، ابراهیم الامین ، سرکیس نَعوم و ناصر قندیل" از مهم ترین نویسندگان و روزنامه نگاران لبنانی و جهان عرب به شمار می روند.

اکنون فرزندان و نوادگانِ نویسندگان و روزنامه نگارانی چون جرجی زیدان که زمانی در مصر و لبنان کتاب ها و روزنامه هایی به زبان های عربی، انگلیسی و فرانسوی منتشر می کردند، کار آنان را ادامه می دهند.

هم چنین نویسندگان و روزنامه نگاران لبنانی در دوره جدید اساس رسانه های نو و روزنامه های کشورهای عرب کناره خلیج فارس را به وجود آورده اند.  

در زمان حاضر به جز کتاب، بیش از صد روزنامه و مجله سیاسی به زبان های عربی ، انگلیسی و فرانسه و حدود ۴۵۰ روزنامه و مجله غیرسیاسی به زبان های یاد شده در لبنان چاپ و منتشر می شود.

"النهار، الشرق، الجمهوریه، الاخبار، اللواء، البِناء ، العهد، الانباء، الدیار، البیرق، نداء الوطن، الحیات، البلد و الانوار" مهم ترین روزنامه های چاپ بیروت هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha