به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، دادستانی این کشور همچنین ۳ متهم دیگر این پرونده را به زندان هایی تا ۲۴ سال محکوم کرده است.
یکی از مقامات دادستانی عربستان در نشست خبری دیروز خود ادعا کرد: از تمامی کسانی که در این ارتباط دستگیر شده بودند تحقیقات لازم به عمل آمد و پس از برگزاری ۱۰ جلسه دادگاه اقدام به انشاء رای شده است.
بر اساس اعلام دادستانی عربستان ۱۱ نفر در این ارتباط دستگیر شده بودند که پس از انجام تحقیقات از سرلشگر احمد عسیری معاون دستگاه اطلاعات عمومی سعودی، سعود القحطانی مشاور دیوان پادشاهی سعودی و «محمد العتیبی» کنسول سابق عربستان در استانبول که از جمله برجسته ترین مقامهای سعودی بودند (و بنا بر بسیاری از گزارش ها و شواهد در قتل خاشقچی دست داشتند) تحقیقات به عمل آمد، اما اتهامی متوجه آنها نشد.
"جمال خاشقچی" روزنامه نگار ناراضی و منتقد سعودی دوم اکتبر ۲۰۱۹(۱۰ مهر۱۳۹۷) بعد از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. دولت سعودی بعد از ۱۸ روز سکوت و تکذیب بالاخره تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد که او در کنسولگری این کشور به قتل رسیده است.
براساس اعلام مقام های ترکیه، خاشقچی که ۵۹ سال سن داشت، به دست یک جوخه اعدام پانزده نفره سعودی در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول خفه و سپس جسدش مثله شد.
بعد از این اعتراف، 'سلمان بن عبدالعزیز' پادشاه سعودی دستور بازداشت 'سعود القحطانی' مشاور دیوان پادشاهی سعودی و از نزدیکان' محمد بن سلمان' ولیعهد و 'احمد العسیری' معاون دستگاه اطلاعات عمومی و سخنگوی پیشین (به اصطلاح) ائتلاف سعودی در یمن را صادر کرد.
از سعود القحطانی به عنوان فرد مورد اطمینان محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نام برده می شود که وظیفه شناسایی و حذف مخالفین سعودی در خارج کشور را برعهده دارد. برخی گزارش ها نشان داد که القحطانی روند قتل خاشقچی را از طریق اسکایپ هدایت کرده است.
قتل خاشچقی ضربه شدیدی به وجهه عربستان در داخل و خارج از این کشور وارد کرد.
گزارش های منتشره از سوی دولت ترکیه نشان می دهد که قتل این روزنامه نگار مخالف آل سعود به دستور مستقیم بن سلمان ولیعهد سعودی انجام شده است.
با انشائ حکم متهمان پرونده قتل خاشقچی عکس العمل های جهانی نیز به این احکام شروع شد؛ یکی از این اعتراض اعضای دموکرات و مستقل کنگره آمریکا به احکام دادگاه پرونده قتل «جمال خاشقچی» بود؛ اعتراضی که یک روی سکه بود و در پشت آن یعنی دونالد ترامپ و دولتش سکوت اختیار کردند.
اعضای کنگره آمریکا، رییس جمهوری و بسیاری دیگر از مقام های دولت آمریکا در حال حاضر در تعطیلات به سر می برند، اما آن دسته از مقامات آمریکایی که واکنش نشان دادند، احکام صادره را «یک شوخی» توصیف کرده و ادامه حمایت دولت ترامپ از سعودیها را محکوم کردند.
کاخ سفید تا این لحظه هیچ بیانیهای صادر نکرده، اما تارنمای هیل نوشت: یک مقام ارشد کاخ سفید که نامش منتشر نشده است، این احکام را «گامی مهم» خواند.
نمایندگان کنگره بر این نکته تأکید داشتند که احکام دادگاه سعودی «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی را در قبال قتل خاشقچی مسؤول و پاسخگو نشناخته و این احکام اعتباری ندارد.
این در حالی است که جامعه اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیده است که قتل خاشقچی در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول نمیتوانسته بدون نقش مستقیم بن سلمان انجام شده باشد.
انگلیس به عنوان دیگر متحد عربستان و همراه آل سعود در کشتار مردم یمن همچون آمریکا نیز از احکام متهمان پرونده خاشقچی راضی نبود.
وزیر امور خارجه انگلیس در واکنش به حکم دادستانی عربستان مبنی بر صدور حکم اعدام ۵ نفر از متهمین به دخالت در قتل "جمال خاشقچی" اعلام کرد که عربستان بایستی از تمام افراد دخیل در این ماجرا حساب بکشد.
«دومینیک راب» دیروز (دوشنبه) با صدور بیانیه ای گفت: قتل جمال خاشقچی جنایت وحشتناکی بود و خانواده او مستحق این هستند که شاهد اجرای عدالت برای قتل بی رحمانه او باشند.
سازمان عفو بین الملل نیز که عموما با آل سعود همراه می باشد و سعی در کتمان حقایق درباره مقامات سعودی دارد، اما شب گذشته در رویکردی متفاوت در واکنش به احکام دادگاه رسیدگی به پرونده خاشقچی اعلام کرد که حکم صادره لاپوشانی این جنایت است.
عفو بین المللی در توییتی نوشت: احکام صادره عدالت را درباره جمال خاشقچی محقق نمی سازد و واقعیت را برای دوستدارانش مشخص نمی کند.
در ادامه این توییت آمده است: این حکم دست داشتن مقام های سعودی در این جنایت هولناک را نادیده گرفته است یا در آن اشاره ای به مکان وجود پیکر جمال خاشقچی نشده است.
پیش از این نیز سازمان گزارشگران بدون مرز در واکنش به احکام دادگاه رسیدگی به پرونده "جمال خاشقچی" روزنامهنگار منتقد آل سعود اعلام کرد که عدالت با این احکام لگدمال شد.
«خدیجه چنگیز» نامزد خاشقچی نیز در واکنش به حکم دادستانی عربستان سعودی درباره این پرونده، تبرئه شدن کسانی را که از نظر او، دستور این قتل را صادر کرده بودند، محکوم کرد.
روزنامه واشنگتن پست نیز احکام دادگاه رسیدگی به پرونده «جمال خاشقچی» ستوننویس مقتول این روزنامه را رد کرده و جلسه محاکمه عاملان قتل وی در عربستان سعودی را ساختگی توصیف کرد.
یکی دیگر از واکنش ها به پرونده قتل خاشقچی از سوی وزارت خارجه ترکیه صورت گرفت، جایی که قتل خاشقچی از سوی عوامل سعودی در آن کشور روی داد.
وزارت خارجه ترکیه حکم دادستانی عربستان درباره پرونده خاشقچی را ناعادلانه دانسته و تصریح کرد: احکام این پرونده به هیچ وجه خواسته آنکارا و جامعه جهانی برای تحقق عدالت را برآورده نکرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، "حامی اقصوی" سخنگوی وزارت خارجه ترکیه با صدور بیانیه ای بار دیگر عربستان را به همکاری قضایی با مقامات ترکیه درباره پرونده خاشقچی دعوت کرد.
با بررسی اخبار و واکنش های مخالفان و دوستان آل سعود درخصوص آرای اعلامی متهمان پرونده قتل جمال خاشقچی می بینیم که حتی دوستان مقامات سعودی که در بسیاری از اقدامات این خاندان از جمله کشتار مردم یمن، سوریه و عراق با هم دست دارند نیز از این احکام رضایت نداشته و آنرا نمایشی می دانند.
با گذشت نزدیک به ۱۵ ماه از قنل خبرنگار مخالف و منتقد آل سعود، اذهان جهانی به دنبال روشن شدن ابعاد این قتل فجیع و محاکمه عاملان آن بود که با انشائ رای احکام متهمان بی نام و نشان دوباره مشخص شد که مقامات سعودی به هیچ یک از معاهدات حقوقی و بین المللی پایبند نیست و کار خود را می کند.
نظر شما