«رحیم سرهنگی» روز سه شنبه در حاشیه سومین کنفرانس بینالمللی کارآفرینی که در دانشگاه شریف برگزار شد، گفت: استارتاپها خودشان شکل میگیرند و اینطور نیست که دولت برای تاسیس آنها کمک کند، بلکه باید فضای رشد آنها را فراهم کند.
وی افزود: مهمترین کار دولت که انجام آن برای بخش خصوصی به صرفه نیست، شبکه سازی بین استارتاپهاست. چرا که استارتاپها فعالیتهای مربوط به خود را انجام میدهد و دولت باید تحریکات لازم در ایجاد این شبکه را انجام دهد.
به گفته مدیرکل توسعه کارآفرینی در بحث شبکه سازی باید فضایی فراهم کنیم که شرکتهای کوچک به هم همکاری کنند.
وی درباره مشکلات استارتاپها گفت: استارتاپها در حال حاضر با دو مشکل روبهرو هستند، یکی هماهنگی نبودن مقررات با این قوانین است و این به واسطه نو بودن آنهاست و دیگری بهبود فضای کسب و کار است.
سرهنگی گفت: بهبود فضای کسب و کار مستلزم این است که نهادهای مختلف در دولت و بخش خصوصی برای حذف قواعد زائد با هم همکاری کنند.
وی افزود: تمام ایدههای مربوط به حوزه استارتاپ و کارآفرینی موجود در دنیا در کشور ارائه شده و مشکل عدم اجرای درست آنهاست. برای نمونه هیات مقررات زدایی در کشور وجود دارد تا شاخص بهبود فضای کار را افزایش دهد و در این زمینه نیز تلاش میکند اما شاهد هستیم که این اتفاق نیافتاده است چرا که این امر مسلتزم این است که قوانین و مقررات اصلاح شود.
مدیرکل توسعه کارآفرینی درباره اتفاقات مثبت حوزه کارآفرینی، گفت: شاخص جهانی کارآفرینی ۸۵ بوده است و ایران هم اکنون در مرتبه ۷۲ است و این مهم به واسطه آموزشها و ورود جوانان به حوزه کارآفرینی است نه به واسطه بهبود اکوسیستم نیست.
وی افزود: شاخص کارآفرینی کشورهای همسایه همچون ترکیه ۳۸ است.
این مقام مسوول گفت: نکته مثبت در حوزه کارآفرینی این است که در پنج سال اخیر ما جزو کشورهایی بودیم که شاخص کارآفرینی ما ۱۳ پله رشد داشت.
وی درباره منابع پیش بینی شده کارآفرینی در بودجه سال آینده، گفت: در برنامه بودجه آنچه پذیرفته میشود این است که فعالیتی که انجام شده منجر به اشتغال چند نفر میشود. در حالیکه در بحث کارآفرینی به طور نمونه پنج سال زمان نیاز است تا فعالیتها به نتیجه برسد و چون این شاخصها همخوانی ندارد بنابراین کمکی نمیکند.
سرهنگی اضافه کرد: نکته دیگر این است که جنس کارآفرینی تنها با وام محقق نمیشود و تحت تاثیر عوامل مختلفی است. یکی از آنها این است که کسب و کارهایی که در بازارهای بینالمللی شرکت کنند کمک کنیم تا در رقابت با کشورهای دگیر موفق شود.
وی ادامه داد: اما در کشور قوانین و آئین نامهای در این خصوص در کشور وجود ندارد و بر این اساس آئین نامه کارآفرین پیشرو را آماده کردیم که در حال حاضر در کمیسیون اقتصادی دولت بررسی میشود.
مدیرکل توسعه کارآفرین گفت: چنانچه آئین نامه کارآفرین پیشرو تصویب شود، تسهیلگر فعالیت کارآفرینان است.
وی توضیح داد: این آئین نامه نزدیک به ۱۸ ماده دارد و چنانچه کارآفرینی به سطحی از فروش، صادرات و اشتغال رسید و در بازار بینالمللی فروش داشت حمایت میشود.
نظر شما