در این گزارش که به قلم «میشل بینیون» نوشته شده، آمده است که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی امیدوار است حکم اعدام عاملان قتل خاشقچی، سبب شود تا شرکتهای غربی خط پایانی بر این ماجرا کشیده و اعتبار او به عنوان رهبر اصلاحات بازیابی شود. اما این کار آسانی نخواهد بود.
این روزنامه نگار انگلیسی می نویسد که شرکت های غربی به دنبال راهی برای بازگشت به بازار عربستان هستند که لطمهای هم به اعتبارشان وارد نشود. بسیاری به گفته او مجبور شدند تا کنفرانس سرمایه گذاری ریاض را به فاصله کمی پس از مرگ خاشقچی بایکوت کنند. وی افزود؛ برخی از سرمایه گذاران برای پیگیری جلسات کاری به ریاض بازگشتهاند؛ اما با توجه به محکومیت جنایت قتل خاشقچی توسط جامعه جهانی، تلاش می کنند که فاصله خود را با حکومت آل سعود حفظ کنند.
«میشل بینیون» در ادامه گزارش خود اذعان میدارد که بازیابی اعتبار از دست رفته بن سلمان در افکار عمومی جهان کار بسیار سختی است. به گفته او، بن سلمان در داخل کمی سر کیسه را شل کرده و امتیازهای بیشتری را برای شبکههای مجازی در نظر گرفته تا فضای داخل را حفظ کند. در خارج اما اعتبار او از بین رفته است و دولتهای غربی او را تحمل میکنند.«بنابراین به جای اینکه مثل دو سال پیش از او تمجید کنند به سمت سیاست واقعگرایی حرکت کرده و صرفا از پادشاهی سعودی در جریان مناقشه با ایران حمایت میکنند.»
به گفته این روزنامه نگار انگلیسی، بن سلمان بایستی سایر موضوعاتی که تاج و تخت او را تهدید می کند از جمله جنگ یمن و مناقشه با قطر را حل فصل کند.
«بینیون» در این زمینه پیشنهاد کرد: او بایستی به سازمان ملل دسترسی بیشتری بدهد تا بحران یمن را حل و فصل کند. درباره ایران هم بایستی موضع خصمانهاش را به ویژه پس از حمله صورت گرفته علیه تاسیسات نفتی آرامکو و اینکه ارتش عربستان در دفاع از آن عاجز ماند، تعدیل دهد
وی تصریح کرد: قتل قاشچقی برای اعتبار بن سلمان یک پسرفت بشمار میرود؛ اما بهنظر میرسد که رهبران دنیا ناگزیر بایستی سالها او را تحمل کنند.
قتل خاشچقی ضربه شدیدی به وجهه عربستان در داخل و خارج از این کشور وارد کرده است.
دادستانی عربستان دوشنبه گذشته ۵ نفر از متهمین به دخالت در قتل "جمال خاشقچی" روزنامه نگار مخالف "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی را به اعدام محکوم کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، دادستانی این کشور همچنین ۳ متهم دیگر را به زندان های طولانی مدت تا ۲۴ سال محکوم کرده است .
این دادستانی در نشست خبری خود اضافه کرد که از تمامی کسانی که در این ارتباط دستگیر شده بودند تحقیقات لازم به عمل آمد و پس از برگزاری ۱۰ جلسه دادگاه اقدام به انشاء رای شده است .
بر اساس اعلام دادستانی عربستان ۱۱ نفر در این ارتباط دستگیر شده بودند که پس از انجام تحقیقات سرلشگر احمد عسیری از اتهامات وارده تبرئه شد و از سعود القحطانی هم تحقیقات به عمل آمد اما اتهامی متوجه وی نشد.
جمال خاشقچی روزنامه نگار ناراضی سعودی دوم اکتبر (۱۰ مهر) بعد از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. دولت سعودی بعد از ۱۸ روز سکوت و تکذیب بالاخره تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد که او در کنسولگری این کشور به قتل رسیده است .
بعد از این اعتراف 'سلمان بن عبدالعزیز' پادشاه سعودی در احکامی جداگانه 'سعود القحطانی' مشاور دیوان پادشاهی سعودی و از نزدیکان' محمد بن سلمان' ولیعهدو 'احمد العسیری' معاون دستگاه اطلاعات عمومی و سخنگوی پیشین (به اصطلاح) ائتلاف سعودی در یمن را دستگیر کرد.
از سعود القحطانی به عنوان فرد مورد اطمینان محمد بن سلمان نام برده می شود که وظیفه شناسایی و حذف مخالفین سعودی در خارج کشور را برعهده دارد. برخی گزارش ها نشان داد که القحطانی روند قتل خاشقچی را از طریق اسکایپ هدایت کرده است .
گزارش های منتشره از سوی دولت ترکیه نشان می دهد که قتل این روزنامه نگار مخالف به دستور مستقیم بن سلمان ولیعهد سعودی انجام شده است .
غیر از دولت آمریکا تاکنون هیچ یک از کشورهای جهان از حکم دادستانی عربستان استقبال نکرده است.
«اگنس کالامارد» گزارشگر سازمان ملل در پرونده قتل«جمال خاشقجی» احکام دادگاه رسیدگی به این پرونده در عربستان را «نمایشی مضحک» خواند.
وی ضمن انتقاد از این تصمیم دستگاه قضایی سعودی در صفحه توییتر خود نوشت: قاتلان به اعدام محکوم شدند، اما آمرانشان به حال خود رها شده و در جریان رسیدگی به این پرونده کسی کاری به کارشان نداشته است.
کالامارد این مسئله را مغایر با اصل عدالت خواهی دستگاه قضایی دانست و افزود: این یک نمایش مضحک است.
نظر شما