یادی از طراح نهضت سوادآموزی در ایران

گچساران - ایرنا - شهید نوروز علی جلیل پور از معلمان ساکن شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد نخستین فرد پیشنهاد دهنده شکل گیری سازمان نهضت سوادآموزی به وزارت آموزش و پرورش در کشور است.

سازمانی که باعث جهش چشمگیر رشد باسوادی در کشورمان در طول چهار دهه شده است.

بر اساس نتایج سرشماری در سال های پیش از انقلاب یعنی سال ۱۳۵۵ که جمعیت ایران افزون بر ۳۴ میلیون نفر بود و ۴۷ درصد مردم ساکن شهرها و ۵۳ درصد در روستاها سکونت داشتند.

در آن زمان در گروه سنی بالای پانزده سال ۳۶درصد از هموطنان باسواد بودند در حالی که میانگین جهانی سواد درآن سال ۶۹ درصد اعلام شده بود یعنی کشورمان حدود ۳۳ درصد از میانگین جهانی عقب تر بود.

البته نرخ با سوادی گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ در ایران در سال ۱۳۵۵ ، ۴۷درصد بوده است.

اما در زمان حاضر شاخص سواد در ایران ۹۶درصد است که به ۶ درصد بالاتر از میانگین جهانی رسیده است.
اگرچه هنوز ۲میلیون بی‌سواد در جامعه هدف زیر ۵۰ سال وجود دارد اما پیشرفت در این زمینه چشمگیر است.

هم اینک ۴۵۰ مرکز یادگیری محلی در کشور ایجاد و راه اندازی شده که تلاش می شود در این مراکز افزون بر سواد  مهارت های دیگر مورد نیاز شهروندان به آنان آموزش داده شود.

شهید نوروز علی جلیل پور ۲بار با پیام به وزیر آموزش و پرورش و نخست وزیروقت درباره ضرورت جهاد برای نهضت سواد آموزی در سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی نام خود را جاودانه کرد.
براساس مستندات موجود ،وی در روز هفدهم آذر روز دهم بهمن سال ۱۳۵۸ این پیشنهاد را به نخست وزیر دولت موقت و وزارت آموزش‌ و پرورش ارائه داد.
شهید جلیل پور که از مبارزان دوران رژیم پهلوی و از شرکت کنندگان در حادثه جمعه سیاه هفدهم شهریور سال ۵۷ بود، سواد و علم آموزی را زیربنای توسعه جوامع انسانی می دانست.
نقش این شهید والامقام در سوادآموزی به پیشنهاد ختم نشد تاجایی که وی با حضور در روستاهای مختلف و مراجعه به خانه‌ها برای شرکت در دوره‌های سوادآموزی و تشویق کردن جوانان برای مشارکت در با سواد کردن مردم مناطق دور دست برای تحقق سوادآموزی نقش آفرینی کرد.
شهید نوروزعلی جلیل پور روز هفدهم فروردین سال ۱۳۲۹ در شهرستان ایذه از توابع استان خوزستان دیده به جهان گشود اما دوران کودکی و جوانی تا شهادت را در شهرستان گچساران سپری کرد.
وی در روز ۱۲ تیر سال ۱۳۶۱ در منطقه سومار بر اثر اصابت ترکش به ناحیه سر به شهادت رسید.
آرامگاه این آلاله خونین بال در گلزار شهدای شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران زیارتگاه عاشقان است.
شهرستان ۱۲۶ هزار نفری گچساران ۳۵۹ شهید تقدیم ایران اسلامی کرده است.

از ۱۷۶ شهید عرصه سواد آموزی در کشور ۱۱ نفر کهگیلویه و بویراحمدی است.

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد می گوید:شهید نوروزعلی جلیل پور نخستین پیشنهاد دهنده نهضت سواد آموزی در کشور بوده است .

هادی زارع پور افزود: برای زنده نگه داشتن نام این شهید اولین مرکز یادگیری محلی گچساران به نام شهید والامقام نوروزعلی جلیل پور نامگذاری شده است..

وی گفت:براساس برنامه ریزی قرار است بی سوادی در استان تا افق سال ۱۴۰۴ریشه کن شود.

هادی زارع پوراظهار داشت: براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ ،۳۴ هزار و ۱۷۵ بی سواد در کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شد که از آن زمان تاکنون ۶ هزار و ۸۰۰ نفر تاکنون باسواد شده اند.

هادی زارع پور افزود:رشد نرخ باسوادی ۴۰ سال گذشته (از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵) در این استان ۱۵ درصد بالاتر از میانگین کشوری است.

هادی زارع پور اظهار داشت: نرخ باسوادی در کشور از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵ به طور میانگین ۴۹ درصد رشد داشته در حالی که این میزان در کهگیلویه و بویراحمد ۶۴ درصد بوده است.

وی با اشاره به اینکه گروه هدف سوادآموزی جمعیت ۱۰ تا ۴۹ سال است، افزود: بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۵۵ نرخ باسوادی در کهگیلویه و بویراحمد ۲۸.۸۶ درصد بوده و این میزان در سال ۱۳۹۵ به ۹۲.۷ درصد رسید .

وی با بیان نکته که نرخ باسوادی استان هم اینک ۹۴درصد است گفت: با توجه به اینکه نرخ باسوادی کشور ۹۶ درصد است فاصله استان با میانگین کشوری ۲ درصد است.

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد افزود:شهرستان گچساران با ۹۷ درصد و شهرستان کهگیلویه نیز با ۸۸.۲ درصد به ترتیب بیشترین و کمترین نرخ باسوادی این استان را تا سال ۱۳۹۵ به خود اختصاص داده اند. 

زارع پور عنوان کرد: نرخ باسوادی مردان و زنان ۱۰ تا ۴۹ سال کهگیلویه و بویراحمد بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ به ترتیب ۹۶.۱ و ۸۹.۴ درصد است.

وی ابراز داشت: بر اساس این سرشماری میانگین نرخ باسوادی مردان و زنان ۱۰ تا ۴۹ سال کشور نیز به ترتیب ۹۶.۲ و ۹۳.۴ درصد است. 

  وی عنوان کرد: اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد در زمینه سوادآموزی با ۲۳ دستگاه اجرایی این استان تفاهم نامه همکاری منعقد کرده است.

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد:۹۸ درصد از آموزش های سواد آموزی در استان از طریق موسسه ها و شرکت های معتبر آموزشی بخش خصوصی انجام می شود.

هادی زارع پور افزود: هم اکنون ۱۲ شرکت و موسسه برای سوادآموزی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند.

وی با بیان اینکه بیش  بر سواد خواندن و نوشتن۴۰نوع مهارت شامل مهارت های زندگی، اجتماعی، حقوق شهروندی و شغلی در مراکز یادگیری محلی به سوادآموزان آموزش داده می شود اظهار داشت: تفاهم نامه با دستگاه های اجرایی فنی و حرفه ای و جهادکشاورزی منعقد شده تا برای بهبود وضعیت زندگی سوادآموزان با آموزش و پرورش مشارکت کنند.

وی بیان کرد: زنان و مناطق روستایی،عشایری بیشترین سهم را در افزایش سواد در پس از پیروزی انقلاب اسلامی در این استان داشته اند.

زارع پور اظهار داشت: حجم ابلاغی امسال سوادآموزی کهگیلویه و بویراحمد که از سوی سازمان نهضت سوادآموزی کشور تعیین و اعلام شده و باید محقق شود چهار هزار و ۵۶۴ نفر است.

وی افزود: این میزان حجم ابلاغی شامل ۲ هزار و ۲۲ نفر در دوره سوادآموزی، یک هزار و ۱۶۹ نفر در دوره انتقال و یک هزار و ۳۷۳ نفر نیز در دوره تحکیم سواد است.

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: تاکنون ۸۴ درصد از این میزان حجم ابلاغی در استان زیر پوشش فعالیت های سوادآموزی قرار گرفته اند و براساس برنامه ریزی تا پایان سال همه میزان حجم ابلاغی تعیین شده محقق می شود.

وی بیان کرد: دوره سوادآموزی که شامل ۴۰۰ ساعت آموزش است و معادل مدرک سوم دبستان و پایان هر سه دوره سوادآموزی معادل مدرک ششم ابتدایی است.

زارع پور عنوان کرد: از ۲ سال پیش تاکنون ۱۷ مرکز یادگیری محلی ویژه سوادآموزان ۱۰ تا ۴۹ سال در مناطق شهری، روستایی و عشایری کهگیلویه و بویراحمد دایر شده است.

وی افزود: سال ۱۳۹۶ نخستین مرکز یادگیری محلی سیار کشور در منطقه عشایری زیلایی از توابع شهرستان بویراحمد افتتاح و راه اندازی شد.

زارع پور اظهار داشت: یک هزار و ۹۱۰ سوادآموز کهگیلویه و بویراحمد هم اینک در حال یادگیری در سه دوره سوادآموزی،انتقال و تحکیم هستند.

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: مهمترین فعالیت های مکمل سوادآموزی در این استان  شامل طرح خواندن با خانواده برای دوره های سوادآموزی و انتقال، طرح حلقه های کتابخوانی برای دوره تحکیم سواد، طرح آموزش عملی نماز کلید بهشت برای دوره سوادآموزی، طرح توسعه سواد زنان روستایی و عشایر، طرح آموزش مهارت های هفت گانه کامپیوتر برای دوره انتقال، مسابقه پرسش مهر ریاست جمهوری برای دوره سوادآموزی و مسابقه کتابخوانی است.

امسال چهلمین سالگرد تأسیس و فعالیت نهضت سوادآموزی در کشور و کهگیلویه و بویراحمد به فرمان امام خمینی (ره) در هفتم دی ماه سال ۱۳۵۸ است.

استان ۷۲۳هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی کشور قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha