«سید عباس موسوی» بعد از ظهر امروز یکشنبه در نشست خبری خاطرنشان کرد: این تصمیم خط مشی ایران در خصوص اجرای برجام و گامی که در پیش است را مشخص میکند.
وی در ادامه با گرامیداشت یاد و خاطره سردار سپهبد قاسم سلیمانی گفت: سردار سلیمانی، سردار شهید اسلام، سردار محبوب دلها، سردار مبارزه با تروریسم و اسوه ملتها در مبارزه با خشونت، ترور و افراطیگری بود.
وی اظهارداشت: سردار سلیمانی قهرمان جهانی مبارزه با ترویسم، خشونت و افراطگرایی بود هرچند رسانههای بیگانه میخواهند چهره دیگری از ایشان جلوه دهند ولی این تلاشها، واقعیتها را کمرنگ نمیکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه از دولت و ملت عراق بابت تشییع پیکر شهدای مقاومت قدردانی کرد و شهادت ابومهدی المهندس و دیگر همکارانشان را در حمله تروریستی بالگردهای آمریکایی تسلیت گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: انتصاب سردار قاآانی را از سوی خود و وزارت خارجه تبریک میگویم و برای ایشان موفقیت و پیروزی بیش از پیش میگویم. وزارت امور خارجه همانطور که ارتباط زیادی با سردار سلیمانی و نیروی قدس داشته، با ایشان هم خواهد داشت و با همکاری یکدیگر، اهداف جمهوری اسلامی را پیش خواهیم برد.
موسوی با تشریح اقدامات وزارت امور خارجه بعد از ترور سردار سلیمانی اظهار داشت: با دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت ارتباط برقرار کردیم. دیروز وزیر امور خارجه با مقامات و شخیتهای خارجی تماسهایی داشتند و تحولات پس از ترور سردار دلها را بررسی، مواضع ایران را اعلام کرده و تاکید کردند که این اقدام نابخردانه و حماقتآمیز و خبط برزگی از سوی آمریکایی بود و مسئولیت کلیه عواقب، پیامدها و شرایط بعدی برعهده آمریکا است.
مجمع گفت و گوهای منطقهای سه شنبه برگزار میشود
موسوی با اشاره به سفر ظریف به روسیه و چین تصریح کرد: روز سهشنبه مجمع گفتوگوهای تهران با حضور شخصیتهای داخلی و خارجی با تکیه بر طرح صلح هرمز برگزار میشود. در کنار دیگر طرحهای مطرح شده، طرح صلح هرمز از اهمیت بسیاری برخودار است.
وی در پاسخ به سوالی درباره مذاکره با آمریکا زیر سایه تهدید که از سوی برخی افراد مطرح شده است، خاطرنشان کرد: ایران و وزارت خارجه مذاکره زیر سایه تهدید را نمیپذیرد کماآنکه نشان دادیم که مذاکرهای زیر سایه تهدید نکردیم. این مسئله مضر برای شرایط فعلی کشور است. وزارت خارجه تابع و مجری دستورات نظام است و هر گاه، دستوری بگیرد، در کمال دقت اجرا میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره پیگیریهای حقوقی وزارت امورخارجه درباره ترور سردار سلیمانی ابراز داشت: فارغ از نتیجه پیگیریها، موظف هستیم مراتب اعتراض خود را اعلام کنیم. تماس ظریف با دبیرکل سازمان ملل و نامه نمایندگی ایران در سازمان ملل به دبیرکل و شورای امنیت هم در همین راستا است. این اقدام را تروریسم دولتی میدانیم و عواقب آن برعهده مرتکبین به ویژه دولت تروریستی آمریکا است.
پاسخ پیام بی ادبانهآمریکا را دادیم/آمریکاییها دست از لفاظی و تهدید بردارند
موسوی درباره جزییات پیام آمریکا که از طریق سفیر سوئیس داده شده است، بیان کرد: از ذکر جزییات و پاسخ ایران معذوریم. پیامی از سوی وزیر خارجه امریکا بود که خارج از روال و تشریفات دیپلماتیک بود که بیادبانه هم بود. ما هم بعدازظهر جمعه این نامه را بررسی و پاسخ آن را دادیم و با همان لحن شایسته مقامات آمریکایی در سطح پایینتری پاسخ داده شد که فکر نکنند خبری است.
وی درباره تهدید اخیر ترامپ درباره هدف قرار دادن ۵۲ نقطه فرهنگی و تاریخی یادآور شد: موضع ایران از سوی ظریف در توییتی داده شد. من واقعا متاسفم که در جهانی زندگی میکنیم که رییسجمهور کشور به اصطلاح قدرت جهانی، چنین موضعی گرفته و مشاورانی دارد که لای کتاب قانون را باز نکرده و بدیهات حقوق بینالمللی را به سخره میگیرد. تهدید را با تهدید پاسخ میدهیم و در مقابل تهدیدات آماده بوده و دست بسته نیستیم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: توصیه میکنیم دست از این لفاظیها و تهدیدات بردارند.
موسوی درباره عمل متقابل ایران در برابر ترور سردار سلیمانی عنوان کرد: وزارت خارجه وظایفی دارد که به آنها عمل میکند. اینکه عمل متقابل ایران چیست، در بیانیه شورای عالی امنیت ملی آمده و وزارت خارجه در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی حرکت میکند و به وظایفش عمل میکند.
سفر وزیر خارجه قطر از قبل برنامهریزی شده بود
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره گفتوگوهای تلفنی ظریف با مقامات خارجی و جزییات رایزنیهای دیروز وزیر خارجه قطر در تهران و اینکه گفته میشود قطر از سوی آمریکا پیام آورده ایران پاسخ متقابل را ندهد ولی تحریمها برداشته میشود، گفت: این حرفها صحت ندارد. سفر وزیر خارجه قطر از چند روز قبل برنامهریزی شده بود. ایشان منتظر بودند که اگر این سفر از سوی ما کنسل میشود، سفر خود به تهران را لغو کنند که ما نکردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: محور گفتوگو با وزیر امور خارجه قطر و همه گفتوگوهای دکتر ظریف با مقامات کشورهای دیگر، تشریح شرایط منطقهای پس از این حادثه ناگوار بود که وزیر خارجه اعلام کرد یک مقام رسمی نظامی ایران در خاک کشور ثالث و یک مقام رسمی نظامی عراقی در خاک خود توسط نیروهای تروریست آمریکا مورد هدف قرار گرفتند.
موسوی افزود: ایشان تاکید کردند این اقدام ضمن خدشه وارد کردن به تمامیت ارضی عراق، استقلال و امنیت ملی این کشور؛ اقدامی خطرناک و حماقتگونه بوده است.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان افزود: در این گفتوگوها به صراحت اعلام شد اقدام آمریکا عواقبی دارد و هرگونه عواقب متوجه آمران و عاملان این حادثه است،. طرفهای مقابل خواستار خویشتنداری شده و کسی خواستار میانجیگری نشد ولی ما اعلام کردیم خویشتنداری حدی دارد و کسانی که این کار را کردند، باید متوجه عواقب اقدام خود باشند و کسانی که خواستار خویشتنداری ما هستند، باید این مسئله را قبلا به امریکا اعلام میکردند.
هیاتی از عمان به ایران نیامده است
وی درباره شایعه سفر هیاتی از عمان به تهران و عدم موفقیت آنها برای میانجیگری تصریح کرد: این خبر صحت ندارد. هیاتی از عمان به تهران نیامده است. آخرین تعامل ایران و عمان مربوط به همان سفری است که ظریف به مسقط رفت و تقریبا با تمامی مقامات ارشد عمانی دیدار کردند.
امشب درباره آینده برجام تصمیم گیری میشود
این دیپلمات درباره دعوت اتحادیه اروپا از ظریف برای سفر به بروکسل خاطرنشان کرد: رایزنی در این باره در حال انجام بود که ایشان به بروکسل سفری داشته باشند ولی هیچ چیز نهایی نشده است.
موسوی درباره گام پنجم کاهش تعهدات هستهای ایران هم ابراز داشت: تصمیماتی برای برداشتن گام پنجم اتخاذ شده بود ولی با توجه به شرایط کنونی، امشب جلسه مهمی درخصوص گام پنجم برگزار میشود که میتواند تصمیمات اتخاذ شده را تحت الشعاع قرار میدهد.
وی با بیان اینکه در عالم سیاست همه تهدیدها به هم ربط پیدا می کند اظهار داشت: فکر می کنم اتفاقی که امشب رخ خواهد داد مشخص خواهد کرد جمهوری اسلامی ایران در خصوص اجرای برجام و گام پیش رو چه خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا وزیر خارجه قطر گفته اگر ایران به اقدام آمریکا پاسخ ندهد، بخشی از تحریمها را لغو میشود، بیان کرد: من این خبر را تائید نمیکنم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص امکان گفت و گو باآمریکا در صورت برداشته شدن تحریمها گفت: این پیششرط درخصوص مناسبات ایران و آمریکا در بحث برجام همچنان وجود دارد. این پیششرط نیست بلکه شرط منطقی است. اتفاق رخ داده شده را باید پاسخ داد.
اظهارات اروپاییها فرار به جلو است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مواضع کشورهای اروپایی درخصوص ترور سردار سلیمانی یادآور شد: اروپاییها درخصوص مسائل منطقهای و حضور و نفوذ ایران، موضع همسویی با ما نداشته و ندارند بلکه تا حدودی، نظر آنها همسو با آمریکا بوده است. مواضع اخیر آنها تا حدودی گستاخانه بوده و سازنده و قابل قبول نبوده است.
موسوی اضافه کرد: صحبتهای آنها درباره گسترش تروریسم در منطقه و نقش سپاه، فرار رو به جلو و فرافکنی آشکار است. آنها میدانند رشادتهای سردار سلیمانی و فرزندان ایران، عراق، سوریه، لبنان و افغانستان موجب شده خطر تروریسم برای مدتی از آنها دور شود.
وی با اشاره به اقدامات تروریستی داعش در اروپا عنوان کرد: یادمان هست که وقتی داعش به وجود آمده بود و ما در حال مبارزه با آنها بودیم، چه اتفاقی در خیابانهای اروپایی رخ داد و کشتارها و انفجارهایی در آنجا رخ داد. نابودی داعش توسط گروههای مقاومت با سردار حاج قاسم موجب ایجاد امنیت برای آنها شده است. حرف آنها درباره تروریسم و نقش ایران حرف گزافی است حتی اگر این حرف برای خوشایند آمریکا باشد.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: حمایت اروپاییها از یک گروه تروریستی شناسنامهدار که دستشان به خون هزاران نفر آغشته است و کمکی که همین گروهک نفرتآمیز به رژیم بعث عراق در سرکوب مردم خود انجام داد، فراموش نمیکنیم. ژست اروپاییها که برای خوشایند آمریکا است را نمیپذیریم. آنها باید واقعیتها را پذیرفته و سره را از ناسره بشناسند.
مبداء حمله به خودرو سردار سلیمانی برای نیروهای نظامی ما مسجل است
موسوی در پاسخ به این سوال که در رایزنی با وزیر خارجه قطر درباره پهبادی که به ماشین سردار سلیمانی حمله کرد و گفته میشود از قطر پرواز کرده بود، صحبتی شد؟ گفت: این مسئله مطرح نشده است. این مسائل حاشیهای است. میتوان حدس زد که این مسائل و اخبار جعلی از چه جاهایی نشات میگیرد. برای نیروهای امنیتی و نظامیان ما مسجل است که این اقدام از چه مبدایی رخ داده است. آنچه برای ما مهم است این است که عامل آن نیروهای آمریکایی بوده و کلیه عواقب و آثار آن، متوجه دولت آمریکا و نیروهای تروریست این رژیم است.
وی درباره سناریوها و روایتهای متعددی که از چگونگی ترور سردار سلیمانی مطرح شده و روایت ایران از این اقدام اظهار داشت: من روایت رسمی نظامی و امنیتی ندارم. آنچه برای ایران مهم است و بر آن تاکید میشود، اقدامی است که از سوی آمریکا مرتکب شده و آنها باید مسئولیت این اقدام را بپذیرند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره دستگیری دو نفر از کادر پرواز آخر سردار سلیمانی به بغداد تصریح کرد: من این مسائل را مهم در این ماجرا نمیدانم ولی درباره ابعاد این جنایت، این مسائل مهم است و نیروهای مسئول، به بررسی آن خواهد پرداخت. این سوال را باید نیروهای امنیتی پاسخ دهند.
تصمیم و تشخیص درباره واکنش ایران به ترور سردار سلیمانی با ایران است
موسوی در پاسخ به این سوال که آیا با کشورهای دیگر درباره پاسخ ایران به آمریکا مشورت شده است، خاطرنشان کرد: تصمیم و تشخیص هرگونه پاسخ و واکنش با دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود ولی تماسهایی که وجود دارد، حول تببین شرایط و ماهیت موضوع است و آنها را متوجه کنیم چه اتفاق مهمی رخ داده و ممکن است چه تبعات مهمتری داشته باشد.
وی درباره سفر ظریف به نیویورک هم ابراز داشت: تاکنون ویزایی صادر نشده است. آنها تعهداتی به عنوان دولت میزبان سازمان ملل دارند ولی هر کاری از دولت خبیث آمریکا برمیآید. ایشان از سوی رئیس دورهای سازمان ملل به منظور شرکت در نشستی که به خاطر هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل و بحثهای مربوط به چندجانبهگرایی دعوت شده است. اگر ویزا داده شود و ایشان به نیویورک بروند، فرصت خوبی است که ابعاد و پیامدهای یکجانبهگرایی آمریکا و اقدامی اخیر آنها را تشریح و بیان کنند.
نیروهای آمریکایی در منطقه اشغالگر هستند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مهمانان مجمع گفتوگوهای تهران بیان کرد: مقامات چند کشور منطقه دعوت شدهاند و مقاماتی در سطح وزیر و معاون وزیر از سوی کشورهای مختلف دعوت شدهاند. همچنین اندیشمندان کشورهای مختلف به ویژه صاحبنظر درخصوص مسائل منطقه ما و همچنین چندین خبرنگار مشهور دعوت شدهاند.
موسوی درباره اخراج نیروهای آمریکایی از عراق در پی نشست امروز پارلمان عراق و توانمندی این کشور در این باره یادآور شد: دولت و ملت عراق اگر اراده بکنند، توانمند هستند و این کار را میتوانند انجام دهند. نیروهای آمریکایی نیروهای ناخوانده در منطقه و عراق هستند. آنها اشغالگر هستند و اقدام اخیر آنها نشان داد به حاکمیت ملی و استقلال کشورهای که در آن هستند - چه با دعوت و چه بی دعوت - پایبند نیستند و مقام رسمی نظامی آنها را ترور میکنند.
وی با بیان اینکه ما امیدواریم اقدام پارلمان عراق طلیعهای بر آغاز پایان حضور نیروهای اشغالگر آمریکا در عراق و سراسر منطقه باشد، عنوان کرد: ایران حضور نیروهای آمریکایی و بیگانه که از هزاران کیلومتر دورتر به منطقه آمدهاند را درست نمیداند. ما هزاران سال در این منطقه زندگی کردیم و با کشورهای این منطقه رابطه داشتیم در حالی که موجودیتی به نام آمریکا وجود نداشته است ولی برخی اقدامات کشورهای بیگانه موجب گسستهای شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: امیدواریم تحولات منطقهای اخیر موجب شود دوستان، همسایگان و برداران ما در این منطقه قدری به خود آمده و بدانند هیچ کشوری خارج از منطقه دوست و غمخوار آنها نیست و اگر قرار است ناامنی در منطقه ایجاد شود، چیزی جز هم افزایی همکاری کشورها راهکار حل آنها نیست. اگر آنها در این راستا قدم بردارند، دوستی بهتر از ایران پیدا نخواهند کرد.
وی درباره تاثیر ترور سردار سلیمانی در همکاری ایران و روسیه در سوریه گفت: نقش برجسته سردار سلیمانی در منطقه و هماهنگی میان ایران، ترکیه و روسیه، نقش بارز و بیبدیلی بود اما با تعیین جانشین سردار سلیمانی، ما احساس نمیکنیم خلایی در این زمینه رخ دهد و همان سیاستها پیگیری میشود. با درایت و شجاعتی که از سردار قاآنی سراغ داریم، میدانیم این مسئولیت مهم در سوریه را پیش خواهند برد و انشاالله مشکلی پیش نمیآید.
این دیپلمات درباره سفر لاوروف به ایران اظهار داشت: درباره لاوروف به ایران، ایشان دعوت هستند ولی تاریخی نهایی نشده است.
برای هر شرایطی آمادگی داریم
وی در خصوص اینکه آیا امکان دارد توئیتهای تهدیدآمیز مقامات ایران و آمریکا منجر به جنگ شود، تصریح کرد: این مسئله قابل پیش بینی نیست و البته ایران هم به دنبال جنگ نیست اما برای هر شرایطی آمادگی داریم. ملت ما هم در طول سالها نشان داده که ملتی دست بسته نیست و تصمیم را هم البته قوه عاقله نظام اتخاذ خواهد کرد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درخصوص رویکرد چین و روسیه در قبال این ترور خاطرنشان کرد: قبل از این اقدام ناگوار آقای ظریف سفری به روسیه و چین داشتند و بعد از آن بود که رزمایش سه کشور برگزار شد. مواضع پکن و مسکو خیلی خوب بود و ما سپاسگزار هستیم و هماهنگی خوبی هم در این رابطه صورت گرفته است.
نظر شما