سلطان قابوس یکی از اصلیترین چهرههای سیاست خاورمیانه به شمار می رود که از ۱۳۴۹ خورشیدی زمام امور عمان را در دست گرفت، حکومت عمان در طول زمامداری ۵۰ ساله وی، تمام و کمال به خود او وابسته بود. قابوس، کشور عمان را که در آغاز زمامداریش سخت عقبافتاده و منزوی از دنیا بود به طرف پیشرفت اقتصادی هدایت کرد. در واقع وی که تحصیل کرده انگلیس بود، نقش بسزایی در نوسازی و پیشرفت عمان داشت در واقع او از همان آغاز سلطنت، طرفدار پیشرفت بود، بنابراین با درآمدهای حاصل از فروش نفت به نوسازی و ایجاد تحول در کشورش پرداخت بر پایه گزارش های سازمان ملل متحد، سلطان نشین عمان از جمله کشورهایی به شمار می آید که در چهار دهه گذشته بیشترین میزان پیشرفت را شاهد بوده است. همچنین باید گفت که قابوس در میان حکام کشورهای عربی یکی از محبوبترین آنها در میان مردمشان به حساب میآید. شکافهای طبقاتی و اجتماعی در عمان نسبت به بسیاری از کشورهای عربی در سطح محدودتری است و روند مدرنسازی با آسیبها و محرومیتهای اجتماعی شدید توام نبوده است.
سطان قابوس در طول دوران حکمرانی خود نقش بیطرفی را درپیش گرفت و به عنوان یک واسطه در منطقه و جهان عمل کرد به ویژه می توان به نقش واسطه میان ایران و آمریکا درباره توافق هستهای اشاره کرد، همچنین عمان محل گفت وگوهای میان عربستان و انصارالله یمن بوده است. در حقیقت سلطان قابوس سیاست موسوم به دوست همه و دشمن هیچکس را دنبال می کرد و شاید این سیاست وی، یکی از مهم ترین دلایل پیشرفت کشورش شد. تا اینکه سرانجام سلطان «قابوس بن سعید در ۲۱ دی ۱۳۹۸ خورشیدی پس از یک دوره بیماری که به سرطان روده مبتلا شده بود در ۷۹ سالگی پس از ۵۰ سال حکمفرمایی در عمان درگذشت.
انتخاب جانشین سلطان قابوس
در عمان باید برای انتخاب جانشین پادشاه در سه روز تصمیم گیری شود و در واقع انتقال قدرت در عمان برپایه ساختاری است که در ۱۹۹۶ میلادی تصویب شد که برپایه آن خاندان سلطنتی سه روز فرصت دارد، جانشین پادشاه را معین کند در غیر این صورت شورایی متشکل از رؤسای ارتش، دادگاه عالی و ۲ نماینده شورا نامه مهر و موم شده پادشاه را باز خواهند کرد که در آن به نام جانشین خود اشاره کرده است در این خصوص سلطان قابوس به صورت علنی جایگزینی را برای خود انتخاب نکرده بود اما چندی پیش به صورت مخفیانه جانشین خود را در نامه ای مهر و موم شده به شورای سلطنتی ارایه کرد. بنابراین به دنبال اعلام خبر درگذشت سلطان این کشور، شورای عالی دفاع عمان جلسهای فوقالعاده در مقرش در «البستان» تشکیل داد و در آن هیثم بن طارق آلسعید، مراسم سوگند پادشاهی یاد کرد. لازم به ذکر است که در ساختار حکومتی عمان، سلطان همه کاره است و علاوه بر ایفای نقش شخص اول مملکت، همزمان فرمانده کل قوا، نخست وزیر، وزیر دفاع، وزیر امورخارجه و وزیر دارایی هم هست.
هیثم بن طارق آلسعید پادشاه جدید عمان
هیثم بن طارق در ۱۳ اکتبر ۱۹۵۴ میلادی در عمان متولد شد، وی در ۱۹۷۹ میلادی در رشته برنامه خدمات خارجی دانشگاه آکسفورد (FSP) فارغ التحصیل شد. پادشاه جدید عمان پیش از اینکه به عنوان جانشین سلطان قابوس انتخاب شود بهعنوان وزیر میراث و فرهنگ عمان انجام وظیفه میکرد. او از ۲۰۰۲ میلادی بهعنوان فرستاده ویژه سلطان قابوس فعالیت داشت. معاون نخست وزیر در امور همکاری های و روابط بین الملل از دیگر منصبهای اجرایی وی بود و در آخرین ماموریت به عنوان نماینده رسمی عمان به اجلاس اتحادیه عرب در اردن اعزام شد. پادشاه جدید عمان که گفته می شود از علاقه مندان به ورزش فوتبال است، سابقه فعالیت در وزارت امور خارجه این کشور را نیز دارد و تا عنوان قائم مقامی در این وزارت خانه نیز پیش رفته بود. وی همچنین رییس کمیته اقتصادی چشم انداز ۲۰۴۰ عمان است و از ۲۰۱۸میلادی هم از جمله گزینههای جانشینی پادشاهی عمان مطرح شد.
در واقع چون سلطان قابوس فرزندی نداشت از همین رو، اسعد، هیثم و شهاب، پسر عموهای سلطان قابوس بالقوه شانس جانشینی وی را داشتند. انتخاب هیثم به عنوان پادشاه عمان در حالی صورت گرفت که تمامی گمانه زنی ها از انتخاب "اسعد بن طارق آل سعید" حکایت داشت قبل از این انتخاب رسانه های عمان گزارش داده بودند که "اسعد بن طارق آل سعید"، پسرعموی سلطان قابوس به عنوان معاون نخست وزیر در امور همکاری ها و روابط بین الملل انتخاب شده است، پیش بینی شده بود که نام او در پاکت های نگه داری شده در قصرهای سلطنتی باشد اما برخلاف گمانه زنی های رسانه های عمان، هیثم بن طارق به عنوان پادشاه جدید عمان در ۲۱ دی ۱۳۹۸خورشیدی انتخاب و معرفی شد. رسانههای محلی به نقل از سلطان هیثم بن طارق اینگونه نقل می کند که وی همچنان بر ادامه مسیر سلطان قابوس تاکید دارد و منش والای سلطان قابوس بن سعید در توسعه و پیشرفت سلطان نشین عمان را پی خواهد گرفت.
پادشاه جدید عمان همچنین در ۱۳۹۶خورشیدی به عنوان نماینده پادشاه این کشور در مراسم تحلیف حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران شرکت کرده بود.
نظر شما