علی اصغر مونسان روز یکشنبه در آئین انعقاد تفاهمنامه همکاری بین جهاد دانشگاهی و وزارت میراث فرهنگی، که در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد، با تایید کاهش تورهای ورودی گردشگر به ایران پس از وقوع حوادث اخیر گفت: تنشهای محیطی بر گردشگری کشور اثر منفی داشته اما ظرفیت ذاتی گردشگری سبب ترمیم و بهبود شرایط میشود.
وی با بیان این که شهادت سردار سلیمانی و اتفاق ناخوشایند اخیر همچون سقوط هواپیما، را بهانه قرار داده اند و تبلیغات سوء علیه ایران میکنند، گفت: این کاهش چشمگیر گردشگر ورودی تورهای خارجی به ایران با کمک کارشناسان حوزه گردشگری به سرعت مرتفع میشود.
مونسان با بیان این که نبود حسابهای اقماری گردشگری حجم ارز وارده به GDP را معلوم نمیکند و مشخص نمیشود چقدر کشور از ورود گردشگر به کشور منتفع می شود، افزود: بزودی این حساب با کمک کارشناسان دانشگاه علم و فرهنگ، سازمان برنامه و مرکز آمار کشور رونمایی میشود.
مونسان توسعه گردشگری را محدود به این موارد ندانست و گفت: رشد گردشگری محرک اقتصادهایی همچون حمل و نقل، کشاورزی و پوشاک کشور نیز میشود. هم اکنون تنها درآمدهایی از هتلداری و رستوران داری گردشگر در GDP محاسبه می شود که کامل نیست.
مونسان در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران با اشاره به حوادث زیادی که در سال ۹۸ در کشور اتفاق افتاده و منجر به کاهش گردشگری شده است، گفت: اتفاقات افتاده اثرات گستردهای در گردشگری داشت، اما با برنامهریزی و تلاش از آنها عبور کردیم، هر کدام از آن اتفاقات میتوانست ضربه بزرگی وارد کند.
وی ادامه داد: اتفاقات اخیر وسعت بیشتری داشته است. تلاش میکنیم اثرات منفی آن را کنترل کنیم و به حالت عادی برگردیم، امیدوارم از این وضعیت عبور کنیم و زودتر نرمال شویم.
مونسان همچنین گفت: سال ۱۳۹۸ با بودجهای محدود اقدامات تبلیغاتی زیادی انجام شد، بخش خصوصی نیز مشارکت داشت و ایران را در کشورهای هدف معرفی کردیم، اما اکنون با وضعیتی مواجه شدهایم که نیاز است برنامهریزی جدیدی داشته باشیم.
وزیر میراث فرهنگی درباره اخباری که روز گذشته مبنی بر کاهش ۷۰ درصدی تورهای ورودی پس از سقوط هواپیمای اوکراین منتشر شد، بیان کرد: بعضی از کشورها توصیههایی در این باره داشتهاند که حتما اثراتی در لغوشدن تورهای ایران داشته است، تلاش میکنیم به حالت عادی برگردیم.
وی اضافه کرد: قطعا عدد ۷۰ درصد قابل توجه است، در بعضی از کشورها این ریزش بیشتر بوده و در برخی کمتر، ما بازارهای جدیدی را اضافه میکنیم و امیدواریم این شرایط تغییر کند.
مونسان یادآور شد: خوشبختانه گردشگری در کشور ما روند رو به رشدی را امسال تجربه کرده است و یک مزیت بزرگ برای اقتصاد کشور به حساب میآید، در حال حاضر با وجود چالشها و اتفاقاتی که این حوزه را تحت تاثیر قرار داده است، سرمایهگذاران اعتقاد دارند این صنعت قابل ترمیم است و دوباره روند رو به رشد خود را ادامه خواهد داد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: برای رشد این صنعت نیازمند استفاده از علم و دانش روز هستیم. خوشبختانه بر اساس آمارها سهم گردشگری در تولید ناخالص ملی ۱۱.۷ میلیارد دلار است که البته این عدد سهم مستقیم گردشگری در تولید ناخالص ملی است و اگر بخواهیم تاثیر غیرمستقیم آن را نیز در نظر بگیریم این عدد تا سه برابر رشد خواهد کرد.
مونسان گفت: گردشگری یکی از محرکهای اقتصاد در کشور است و به رونق سایر بخشهای اقتصادی کشور کمک میکند. ضمن این که گردشگری یک اقتصاد مردمپایه است و این بخش کمترین کمک مالی را از دولت دریافت میکند.
وی در ادامه گفت: خوشبختانه با توجه به استعدادهایی که در کشور وجود دارد و ظرفیتهای فراوان موجود، صنعت گردشگری میتواند با کمترین حمایتهای دولتی و با حضور مردم و سرمایهگذاران روند روبهرشد خود را ادامه دهد.
مونسان در ادامه یادآور شد: با جهاد دانشگاهی همکاریهای خوبی داریم و در تدوین سند برنامه اقدام ملی، در ایجاد حسابهای اقماری گردشگری و نیز در خصوص نظام جامع آموزشی همکاریهای خوبی را با جهاد دانشگاهی آغاز کردهایم.
ظرفیتهای فراوان در حوزه صنایعدستی
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در ادامه گفت: در حوزه صنایعدستی نیز ظرفیتهای فراوانی وجود دارد و زمینه همکاریهای مشترک با جهاد دانشگاهی ایجاد شده است.
او گفت: یکی از موضوعاتی که از دو سال پیش در حوزه صنایعدستی دنبال میکنیم طرح تجاریسازی صنایعدستی است که در این طرح به موضوع برندسازی و بستهبندی توجه ویژهای شده و در حال حاضر شاهد حضور جوانان و طراحان خوش فکر در صنایعدستی هستیم.
مونسان در پایان صحبتهای خود با اشاره به تفاهمنامه همکاری وزارتخانه متبوع خود با جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: امیدواریم تفاهمنامهای که امروز امضا میشود بتواند به تقویت همکاریهای این دو دستگاه کمک کند؛ کما اینکه برجستگی این تفاهمنامه حمایت از اقدامات در حال انجام است.
ایجاد پژوهشکده گردشگری در جهاد دانشگاهی
حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی نیز در این مراسم گفت: موضوعات میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از ابتدای تاسیس جهاد دانشگاهی مورد توجه این نهاد قرار داشت و برنامههایی را در این خصوص در دست اقدام داریم.
او افزود: در حوزه گردشگری، اولین پژوهشکده گردشگری در جهاد دانشگاهی مشهد تشکیل شده است؛ علاوه بر آن سایر پژوهشکدههای ما به این موضوع توجه دارند و در همین ارتباط توجه ویژهای به این موضوع شده است.
طیبی خاطرنشان کرد: اعتقاد ما بر این است که گردشگری علاوه بر این که میتواند در اقتصاد کشور نقش مهمی را ایفا کند در ایجاد نشاط اجتماعی نیز تاثیرگذار است.
سید سعید هاشمی رییس دانشگاه علم و فرهنگ نیز توضیحاتی درباره فعالیتهای این دانشگاه و رویکرد پژوهشی آن ارائه کرد و گفت: چشم انداز این دانشگاه آن است که به عنوان نسل سوم کارآفرین باشد. راهاندازی پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی با این هدف بوده است.
او یادآور شد: این دانشگاه مجموعا هشت هزار و ۵۰۰ دانشجو دارد که بیشتر آنها در مقاطع تکمیلی تحصیل میکنند. تنها دانشکده گردشگری کشور نیز در این دانشگاه احداث شده است.
هاشمی با اشاره به همکاریهای بینالمللی این دانشگاه، اظهار کرد: مشارکتهایی با اتریش، مالزی و ترکیه آغاز شده که در بین آنها اتریش حمایتهای خوبی داشته و پارتنر علمی خوبی برای دانشگاه علم و فرهنگی محسوب میشود.
در پایان این مراسم، تفاهمنامه همکاری مشترک به امضای علیاصغر مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی رسید.
استفاده از توانمندیهای علمی، تخصصی و تجربیات جهاددانشگاهی در راستای تحقق اهداف، رسالتها و برنامههای توسعه ای وزارتخانه، همکاری در ارتقای دانش تخصصی و توسعه مهارتهای کارکنان و ذینفعان وزارتخانه، از طریق اجرای پروژههای تحقیقاتی، برگزاری دوره های توانمندسازی کارکنان، طراحی و اجرای آموزش های مورد نیاز، مشارکت در برگزاری کنگرهها، همایشها، سمینارها، نشستهای علمی و کاربردی و تورهای تخصصی با رویکرد علمی، آموزشی و ترویجی و همکاری در تولید محتوای علمی، آموزشی، فرهنگی و رسانهای در راستای توسعه بخشهای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اعم از تالیف و چاپ و نشر کتاب و مجلات علمی و تخصصی، محصولات چندرسانهای و دیجیتال، تولیدات خبری، محتوای آموزش الکترونیکی از مهمترین مفاد و بندهای این تفاهمنامه به شمار میرود.
نظر شما