دلایل سفر وزیر خارجه پاکستان به ایران

تهران- ایرنا- سفر شاه‌محمود قریشی به ایران و دیدار او با رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای زیادی را باعث شده و مسائل گوناگونی پیرامون دلایل سفر او به ایران مطرح شد. برای بررسی این موضوع باید به اظهارات نخست وزیر پاکستان طی هفته‌های گذشته بازگشت.

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم محسن روحی‌صفت دیپلمات پیشین و تحلیلگر مسائل پاکستان،‌ نوشته است: وزارت امور خارجه پاکستان نیز طی بیانیه‌ای اعلام کرد که تنش‌های موجود در خاورمیانه «مخاطرات زیادی» برای این کشور در پی دارد. بر اساس این بیانیه مأموریت اصلی وزیر امور خارجه پاکستان در سفر به ایران و احتمالا در سفرهای آتی به کشورهای منطقه «کاهش تنش» است. در هفته‌های اخیر سناتورهای پاکستانی نیز موضع‌گیری‌هایی پیرامون مسائل سیاست خارجی به ویژه آرامش و امنیت منطقه خاورمیانه داشته و اعلام کرده‌اند که وضعیت کنونی برای پاکستان «خطرناک» است. در میانه تنش‌های خاورمیانه، به خصوص تنش جدی میان ایران و ایالات متحده عمران خان گفت که من به وزیر خارجه پاکستان دستور می‌دهم که به منطقه سفر کند و طی ملاقات با رهبران کشورهای همسایه گامی در راستای کاهش تنش بردارد.

 بر اساس دیدگاه این نمایندگان، پاکستان وابستگی زیادی به نفت خلیج فارس دارد و هرگونه تنش جدی در این منطقه می‌تواند ضربات جبران ناپذیری بر اقتصاد آسیب پذیر پاکستان وارد آوَرَد. در نتیجه طبیعی است که دولت این کشور اقداماتی در راستای کنترل تنش منطقه‌ای و حتی میانجیگری برای کاهش تنش صورت دهد. نگاهی به موضع‌گیری‌های افکار عمومی در پاکستان نیز نشان می‌دهد که مردم در این کشور مطالبه‌ای جدی در راستای حمایت دولت عمران خان از ایران داشته‌اند. در شهرهای بزرگ این کشور نظیر کراچی، لاهور، راولپندی و پیشاور، تظاهرکنندگان زیادی در حمایت از ایران و برای محکوم کردن ترور سردار سلیمانی از سوی نیروهای ارتش آمریکا در عراق به خیابان آمدند. همین فشار افکار عمومی و مجلس پاکستان سبب شد که دولت عمران خان تحرکاتی در این راستا داشته باشد. تاکنون از آنچه از دولت پاکستان مشاهده کرده‌ایم تلاش برای موضع‌گیری غیرجانبدارانه در موضوع ایران و آمریکا بوده است؛ چرا که به گفته عمران‌خان در جنگ‌های قبلی منطقه نظیر جنگ افغانستان، پاکستان به اندازه کافی درگیر شده و هزینه پرداخته است. به همین دلیل آنها از حضور و هزینه دادن در جنگی احتمالی ابا دارند.

در مسأله یمن نیز فشارهای زیادی روی پاکستان از سوی کشورهای عربی منطقه نظیر عربستان سعودی و امارات وجود داشت که اسلام‌آباد بخشی از ائتلاف باشد و سربازانی را به منطقه گسیل کند اما با مقاومت پارلمان و سنای پاکستان این تلاش کشورهای عربی به سرانجام نرسید. پاکستان اکنون نیز از سوی کشورهای رقیب ایران تحت فشار است و هرگونه ارتباطی با ایران برایش هزینه دارد، اما تحت عنوان همان میانجیگری می‌کوشد روابط حسنه خود را با تهران حفظ کند و هم مشورت‌های منطقه‌ای با ایران داشته باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha