بررسی و توصیف گویش رودانی

بندرعباس- ایرنا- کتاب «بررسی و توصیف گویش رودانی» به قلم آذر زینلی خراجی و عبدالامیر زینلی خراجی در سال ۸۹ به چاپ رسیده است.

این کتاب با حمایت حوزه معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس و رودان در ۴۲۴ صفحه، ۲هزار نسخه و به قیمت ۴۵هزار ریال چاپ شده است.

در این کتاب ابتدا در بخش «سخن نخست» به جایگاه گویش رودانی در بین زبان‌های ایرانی پرداخته شده و منطقه رودان به خوانندگان معرفی شده است.

کتاب بررسی و توصیف گویش رودانی شامل ۳ بخش «آواشناسی» در ۲ فصل و یک پیوست، «پیکره گویش رودانی» در ۷ فصل و ۲ پیوست و«واژگان» است.

نویسندگان در فصل‌های بخش آوا شناسی به توصیف واج‌ها، همخوان‌ها، فرآیندهای آوایی، پدیده‌های زبرزنجیری در گویش رودان، تکیه، هجا و آهنگ پرداخته است.

نقش اسم در جمله‌های رودانی، کاربرد و نقش ضمیرها در گویش رودانی و اقسام جمله در گویش رودانی سرفصل‌های اصلی بخش پیکره گویش رودانی(دستورزبان) را شامل می‌شود.

بر روی جلد این کتاب نوشته شده است: "در پهنه فرهنگی ایران زمین که فراتر از مرزهای سیاسی ایران کنونی است، مردمان به زبان‌های گوناگون سخن می‌گویند. این زبان‌ها که صفات  ویژگی‌های مشترک دارند، در گروه زبان‌های ایرانی دسته‌بندی می‌شوند.

در شمال و جنوب تنگه هرمز دسته‌ای از زبان‎های ایرانی رایج است که کمتر از آنها سخن رفته است،  گویش رودانی یکی از این دسته زبان‌هاست که مردم رودان واقع در شمال شرقی استان هرمزگان بدان سخن می‌گویند.

گویش رودانی از جمله زبان‌های ایرانی است که بخشی از ویژگی‌های زبان‌های ایرانی میانه در آن یافت می‌شود، این گویش با دیگر زبان‌های ایرانی که خاستگاه جنوب غرب دارند، مانند فارس و لری از یک ریشه هستند، کتاب حاضر به بررسی و توصیف این گویش از میان دیگر گویش‌های جنوب شرق ایران پرداخته است".

کتاب 'فرهنگ نخلستانی' اثر علیرضا محمود زاده دهبارزی شاعر نیز نخستین کتابی است که در سال ۷۸ چاپ شده و به آداب و رسوم مردم رودان به گرایش رودانی پرداخته شده است.

این کتاب شامل یک مجموعه مکتوب شعر حاوی اشعار بومی- محلی (گویش رودانی) است.

شهرستان رودان با بیش از یکصد هزار نفر جمعیت در ۹۰ کیلومتری شرق شهرستان بندرعباس مرکز استان هرمزگان واقع است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha