کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی افغانستان اعلام کرده است که تاکنون بیش از شش هزار شکایت انتخاباتی در کمیسیون ثبت شده و به این ترتیب اکنون توپ در زمین کمیسیون است که پس از گذشت نزدیک به چهار ماه از برگزاری انتخاباتی که ششم مهر برگزار شد، تکلیف برنده انتخابات را تعیین و یا اینکه انتخابات به دور دوم کشیده شود.
محمدرضافیاض» معاون سخنگوی رسیدگی به شکایات انتخاباتی افغانستان به ایرنا گفت که روند اصلی ثبت شکایات روز پنجشنبه گذشته به پایان رسید اما به برخی از استان ها که موفق نشدند در وقت تعیین شده نتیجه رسیدگی دور نخست را اعلام کنند، به آنها سه روز وقت اضافی برای ثبت شکایات داده شده است.
وی گفت که وقت اضافی ثبت شکایات نیز به پایان رسیده و میزان شکایت ثبت شده برای تجدید نظر به شش هرازو ۲۸۳ شکایت رسیده است.
فیاض در باره بازشماری بیش از پنج هزار حوزه رای گیری گفت که تاکنون بازشماری آغاز نشده ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر روند باز شماری آغاز شود تا در زمان تعیین شده نتیجه نهایی انتخابات مشخص شود.
وی افزود،کمیسیون روند رسیدگی به شکایات را از روز شنبه آغاز کرده است.
معاون سخنگوی کمیسیون رسیدگی به شکایات گفت که با توجه به حجم زیاد شکایت های ثبت شده امکان دارد که زمان بیشتر لازم شود تا به شکایت ها بصورت درست رسیدگی شود.
«مولوی دین محمدعظیمی» معاون کمیسیون شکایات انتخاباتی هم گفته است روند ثبت شکایات تا پایان امروز دوشنبه ادامه خواهد یافت و احتمال افزایش تعداد شکایات وجود دارد.
وی رای گیری پس از پایان زمان رای گیری ،۱۳۷ هزار رای مشکوک و دوهزار حوزه بدون ثبت اطلاعات بیومتریک را از مهمترین شکایات مطرح شده عنوان کرد.
کمیسیون رسیدگی به شکایات که ۲۴ دی ماه دستور بازشماری پنج هزارو ۳۲۶ حوزه رای گیری را برای بار دوم صادر کرده بود، تاکنون روشن نیست که کار آن به کجا رسیده است اما بازشماری دور دوم اگر به ابطال آراء منجر شود، نتیجه دور نخست را تغییر خواهد داد.
تیم عبدالله عبدالله خواهان بازشماری در ۲۷ استان افغانستان شده و اعلام کرده بود که بازشماری دور نخست در ۲۷ استان زمانی انجام شده که ناظران آنها حضور نداشتند و به همین دلیل خواستار بازشماری آراء در این استان ها شده است.
«زهره بیان» شینواری» رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان روز سه شنبه گذشته در گفت وگو با خبرنگاران تأکید کرد که با نهایت صداقت و امانت داری کار رسیدگی به شکایات را انجام و نتیجه نهایی را برای تطیبق به کمیسیون انتخابات خواهد فرستاد.
به گفته وی در رسیدگی نخست به شکایت های ثبت شده در سراسر افغانستان ۹ هزارو ۸۶۶ شکایت بی اعتبار شناخته شده و آرای پنج هزار و ۳۲۶ حوزه دوباره بازشماری می شود.
رئیس کمیسیون رسیدگی به شکایت افغانستان گفت که ۱۱۱ شکایت به صورت ویژه در کمیسیون مرکزی انتخابات رسیدگی می شود و به شکایت های دور بعدی نیز به مدت ۱۵ روز رسیدگی خواهند کرد.
ستاد انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، از کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی خواسته است تا در چارچوب قانون و طرزالعملها، «آرای تقلبی» را از دور خارج کند و نتیجه قابل قبول را برای همه بیرون دهد.
رهبری و تیم فنی ثبات و همگرایی، روز پنجشنبه گذشته در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت انتظار می رود کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، با تعهد حقوقی و اخلاقی به شکایات رسیدگی کرده و اشتباهات کمیسیون انتخابات را تکرار نکند.
«فضل احمد معنوی» افزود در روند رسیدگی به شکایات، در شماری از استان ها برخورد سلیقه ای و یکجانبه صورت گرفته است که باید کمیسیون رسیدگی به شکایت این مشکلات را رفع کند.
وی تیم اشرف غنی رئیس جمهوری کنونی را متهم به استفاده از امکانات دولتی کرد و گفت که اگر انتخابات به دور دوم کشیده شود با هر روش ممکن، صلاحیتهای تیم حاکم محدود شده و جلو سوء استفاده از امکانات دولتی گرفته خواهد شد.
این تنها ستاد انتخاباتی ثبات و همگرایی نیست که حرف از رفتن انتخابات به دور دوم می گویند بلکه شماری از نهادهای ناظر انتخابات نیز احتمال می دهند که با توجه به تعداد شکایت ها، ممکن است انتخابات به دور دوم کشیده شود.
«سمیرا رسا» سخنگوی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانهی افغانستان «فیفا» به روزنامه «صبح کابل» گفته است که احتمال رفتن انتخابات به دور دوم وجود دارد و اگر چنین شود، کمیسیون انتخابات شرایط برگزاری دوباره انتخابات را در زمستان سال جاری به علت سردی هوا ندارد و به احتمال زیاد دور دوم انتخابات در سال جدید خورشیدی برگزار خواهد شد.
نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از چند ماه تاخیر در اول دی ماه اعلام شد که براساس آن محمد اشرف غنی با ۵۰.۶۴ درصد پیشتاز و عبدالله عبدالله با گرفتن ۳۹.۵۲ درصد در رده دوم قرار گرفت.
عبدالله عبدالله با نپذیرفتن این نتیجه خواستار ابطال ۳۰۰ هزار رای شد و بیش از هشت هزار شکایت در کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی ثبت کرد.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم مهر ماه امسال برگزار شد که پس از آن مشکلات های زیادی از جمله ادعای تقلب، بی طرف نبودن کمیسیون انتخابات، مداخله تیم های انتخاباتی و فشار برخی سفارتخانه های خارجی باعث شد که تاکنون نتیجه قطعی انتخابات اعلام نشود.
نظر شما