مجمع جهانی اقتصاد که در داووس سوییس برگزار شد با شرکت بیش از سه هزار شرکت کننده از سیاستمداران، اقتصادانان و فعالان جوامع مدنی و همچنین مقامات کشورها آغاز به کار کرد. هفت مبحث اصلی یعنی آینده سالم، راهکارهای محافظت از کره زمین، کسب و کار بهتر، مسائل ژئوپلتیکی، جامعه و آینده کار، اقتصادهای عادلانهتر و فناوری کالاها همچنین بیثباتی سیاسی در خاورمیانه، اوضاع لیبی و از دیگر محورهای نشست این دوره اجلاس داووس است. در مجموع ۷۷۴تَن در طول برگزاری این اجلاس سخنرانی خواهند کرد. همچنین بیش از سه هزار نفر از ۱۱۷ کشور در این اجلاس حضور خواهند یافت که در میان آنها ۵۳ رئیس جمهور و نخستوزیر نیز حضور خواهند داشت. دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا امسال برخلاف ۲۰۱۹ میلادی در مجمع جهانی اقتصادی داووس شرکت کرده و به ایراد سخنرانی پرداخت. به همان اندازه که حضور دونالد ترامپ در این مجمع پس از غیبت سال گذشته وی جریانساز شد، انصراف محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان نیز امسال در کانون توجه رسانه ها قرار گرفت.
رسانه های اصلاح طلب
سانسور صدای ایران از نیویورک تا داووس
روزنامه اعتماد گزارشی نوشت: روزنامه اعتماد:برخی تحلیلگران مسائل ایران و امریکا ادعا میکنند فشار دونالد ترامپ و دولت امریکا میتواند یکی از دلایل حذف سخنرانی عمومی وزیر خارجه کشورمان باشد اما به نظر میرسد با توجه به موضعگیریهای محمدجواد ظریف علیه سه کشور اروپایی در چند روز اخیر و بهخصوص پس از اعلام تروییکای اروپایی مبنی بر فعالسازی مکانیسم حلوفصل اختلاف و به تبع آن افشاگری واشنگتنپست درباره باجدهی اروپا به امریکا، متحدان امریکا در اروپا نیز چندان با در اختیار قرار دادن تریبونی به ظریف در داووس موافق نبوده باشند. ایران در حالی ابتدا به ساکن از سوی امریکا و پس از آن در نتیجه وادادگی اروپا به زیادهخواهیهای دونالد ترامپ تحت شدیدترین تحریمهای اقتصادی قرار گرفته و حتی فرمانده نظامی آن در جریان عملیاتی تروریستی به شهادت میرسد که کارنامه تهران در انجام دقیق و مو به موی تعهداتش در توافق هستهای حی و حاضر است. اروپا امروز در حالی ایران را با مکانیسم ماشه به بازگرداندن قطعنامههای شورای امنیت و تحریمها تهدید میکند که بریتانیا، فرانسه و آلمان با عدم وفای به عهد مشخصشده در برجام، مفاد توافقی را نادیده گرفتهاند که ضمیمه قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل بود. در حقیقت میتوان گفت یک سال صبر راهبردی که ایران در مقابل خروج یکجانبه امریکا از برجام از خود نشان داده و فرصتی که به کشورهای اروپایی داد به افکار عمومی در صحنه بینالمللی ثابت کرد که تهران به توافقی چندجانبه که میتوان آن را یکی از معدود دستاوردهای دیپلماسی در جهان پرتنش امروز خواند پایبند است. محمدجواد ظریف در روزهایی برای حضور در داووس و سخنرانی ابراز آمادگی کرده بود که هرچند اروپاییها در موضعگیریهای شفاهی با ادعاهای دولت ترامپ درباره فعالیتهای سپهبد شهید سلیمانی ابراز همراهی کردند اما عملا این حرکت را جرقهای برای جنگ با ایران میدانستند. سوییس به عنوان میزبان مجمع جهانی اقتصاد تریبون را از وزیر خارجه کشوری که هم به تعهداتش در توافقی چندجانبه پایبند بوده و هم بابت این پایبندی تحریم شده گرفت و صحنه را برای یکهتازی مردی خالی کرد که بیش از هر رییسجمهور امریکایی دیگری در تاریخ معاصر اروپا را تحت فشار قرار داده است. ۲۸ کشور اروپایی در یک سال و نیم گذشته نشان دادند که حتی اگر طرف مذاکره قرار بگیرند باز هم وابستگی سیاسی و اقتصادی آنها به امریکا، قدرت مانور آنها را به عنوان بازیگرانی مستقل میگیرد. بیشک محمدجواد ظریف باز هم از تریبون داووس خطاب به افکار عمومی یادآوری میکرد که من از کشوری آمدم که ۱۳ سال میز مذاکره را ترک نکرد، در جولای ۲۰۱۵ به توافق هستهای با ۱+۵ وقت رسید، به تعهداتش به گواه ۱۵ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبند بود، با وجود نقض برجام از سوی امریکا در آن ماند و به بازماندگان در توافق فرصت یکساله داد اما در نهایت به دلیل ترس اروپا از امریکا و تبدیل شدن مجموعه اتحادیه اروپا به مستعمره سیاسی و اقتصادی امریکا با بازگشت تحریمها روبهرو شد.
دوئل ترامپ و تانبرگ در نخستین روز داووس
روزنامه ایران در گزارشی نوشت:پنجاهمین مجمع جهانی اقتصاد در حالی از دیروز در سوئیس آغاز شد که بسیاری از رسانهها از چند هفته قبل به تقابل مرد اول امریکا و دختر نوجوان سوئدی و حامی محیط زیست پرداخته و آن را سوژه اصلی این نشست خواندند. بهگزارش «دیلی میل»، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری امریکا از حدود یک ماه قبل و پس از انتخاب گرتا تانبرگ بهعنوان چهره سال مجله تایمز با توئیتهای معروفش، سیاستهای این فعال نوجوان محیط زیست و انتخاب او را به سخره گرفت و این جدال با پاسخ تانبرگ ادامه یافت. گرچه دختر سوئدی که از ۱۲ سالگی مبارزات خود برای حفاظت از محیط زیست را آغاز کرده بود، پس از ۵ سال اعتراض تنها قدرتش، افکار عمومی هوادارانی بود که او را حمایت میکردند اما دونالد ترامپ با وجودی که در رأس قدرتمندترین کشور جهان نشسته بود نمیتوانست او را نادیده بگیرد.
تقابل این دو اما زمانی جنجالیتر شد که «گرتا» ۱۷ ساله در حاشیه نشست اقلیمی سازمان ملل در پاسخ به خبرنگاران گفت: «ترامپ حرف دانشمندان را گوش نمیدهد چرا باید به حرف من توجه کند. پس من هم وقتم را برای صحبت با او تلف نمیکنم.»همین عقبه در کنار اهمیت موضوع تغییرات نگرانکننده آب و هوایی، گرم شدن زمین، آب شدن یخچالهای طبیعی و آتشسوزی جنگلها کافی بود که تقابل این دو در نخستین روز نشست سالانه سوئیس و با حضور بیش از ۳ هزار چهره ثروتمند و برجسته اقتصادی و سیاسی جهان، چالش برانگیزترین رویداد امسال دانسته شود. به گفته تحلیلگران، اگر تقابل با تانبرگ را مهمترین توجیه حضور دونالد ترامپ در سوئیس آن هم در شرایطی که چند سال قبل از توافق محیط زیست فرانسه خارج شده و سال گذشته نیز در داووس حضور نیافت به شمار نیاوریم باید مهمترین دلیل آن بدانیم.
عدم حضور ظریف در اجلاس داووس، فرصت سوزی دیپلماسی است
روزنامه ستاره صبح در گزارشی نوشت:پنجاهمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد معروف به نشست داووس روز گذشته آغاز به کار کرد و بسیاری از رهبران، نخبگان سیاسی و اقتصادی دنیا در این نشست گرد هم آمدند تا درباره مهم ترین تحولات و موضوعات روز جهان با یکدیگر گفت و گو کنند. اما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که پیش تر سابقه حضور در این نشست را داشت، امسال در این نشست شرکت نمی کند و «تغییر یکطرفه از جانب مجمع جهانی اقتصاد در برنامهریزی که دو طرف بر سر آن توافق کرده بودند» علت این غیبت عنوان شده است. البته نویسنده درباره دلایل غیبت ظریف در این نشست اطلاع دقیقی ندارد و صرفا بر اساس گفته های سخنگوی وزارت امور خارجه این موضوع قابل بحث است. با این حال برخی اخبار و شنیده ها حاکی از آن است که سطح این اجلاس نسبت به گذشته پایین تر آمده است؛ یعنی قبلا این اجلاس، فروم یا باشگاهی برای حضور افراد بلندمرتبه کشورها بوده، اما امسال به نظر می رسد که سطح آن اندکی افت کرده است. مشخص نیست که آیا مسائل دیگری نیز در این موضوع در میان بوده که موجب شده وزیر امور خارجه ایران در این نشست شرکت نداشته باشد یا صرفا ناهماهنگی ها باعث این غیبت شده است. اگر امکان حضور وزیر خارجه فراهم می شد، از آن جایی که این روزها دیدارهای دیپلماتیک حول محور ایران زیاد است و برای مثال روز گذشته وزیر امور خارجه عمان به تهران سفر کرد، می شد از اجلاس داووس برای تبیین سیاست های منطقه ای و بین المللی ایران در عرصه دیپلماسی بهره مثبت برد که عدم حضور ظریف در اجلاس این فرصت مهم را از بین برد. به هر حال بیان مواضع دیپلماسی در چنین کنفرانس ها و گردهمایی ها، بستگی به مخاطبان آن نیز دارد؛ موضوع جلسات نیز در این امر اثر گذار است. برای مثال موضوع اجلاس داووس بیشتر مسائل اقتصادی است و حضور وزیر خارجه می توانست برای کاهش اثر تحریم ها و مشکلاتی که برای کشور در پی داشته است مفید باشد. زیرا به طور کلی کار دیپلماسی همین است که از چنین فرصت هایی استفاده کند و نمی توان اهمیت اجلاس را نفی کرد؛ بنابراین عدم حضور در چنین اجلاسیه هایی فرصت گفت و گو و دیپلماسی را از بین می برد و اگر شرایط فراهم باشد، باید از این فرصت ها بهره برد. این که این بار به چه دلیل چنین تصمیمی اتخاذ شده، دلایلی است که نگارنده از آن بی اطلاع است و باید منتظر اظهارنظرهای رسمی مقامات کشور ماند.
چرا ظریف به داووس نمیرود؟
سایت خبری فرارو به گفت و گو با مهدی مطهرنیا تحلیلگر مسائل بین الملل پرداخته و آورد:در وضع منطقهای تلاش شده است که ایران براساس دکترین، محدود کردن همکاریهای بین المللی با ایران ومحاصره منطقهای تهران، در یک محاصره معنا دار قرار بگیرد، به گونهای که هم اکنون ما شاهد ایجاد فضایی هستیم که در آن، ایران خواهان مذاکره با کشورهای عربی است واین کشورهای عربی هستند که اکنون پس از گذار ۴۰ سال، برای ایران به عنوان یک کشور پیشرفته و ابرقدرت منطقه در کرشمههای سیاسی قرار میگیرند و کمابیش موقعیت خود را در وضعیتی بهتر از گذشته در چارچوب روابط با تهران ارزیابی میکنند. در بُعد بین المللی نیز تلاش میشود که ایران منزوی شده سیاسی را درچارچوب محاصره اقتصادی و دیپلماتیک وارد یک جنگ محدود نظامی کرده و از این جهت ایران در یک مسیر قهقراییتر نیز قرار بگیرد. این درحالی ست که در ایالات متحده آمریکا ترامپی سرکار آمده است که نقش بازیگر دیوانه را ایفا میکند وتوانسته اقتصاد آمریکا را به دوران طلایی خود بازگرداند، میزان بیکاری را در پائینترین حد در یک قرن اخیر قرار داده و اشتغال را در بالاترین حد ممکن قرار دهد. او توانسته رقبای ایالات متحده را به پای میز مذاکره بکشد و با تهدید اقتصادی خود حتی چین یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان را به پای میز مذاکره در جهت حل و فصل با آمریکا و قبول بعضی از خواستههای ایالات متحده در قبال ایران نیز بکشاند وهمچنان که اتحادیه اروپا را به گفته شخص دکتر ظریف، با هراس تعرفهها در جهت ایجاد فضای منفی برعلیه ایران هدایت کرده است.
در این بافت موقعیتی، سخن گفتن درمورد خروج از NPT در واقع براساس قانون سوم نیوتن شکل میگیرد که میگوید، هر عملی را عکس العملی است و همان جهت با همان قدرت در جهت معکوس؛ به عبارت دیگر فشارهای بین المللی، منطقهای و داخلی که به ایران وارد شده است، در زمانی که آمریکا با یک روند برنامه ریزی شده بر علیه ایران وارد عمل شد، ترامپ اعلام کرد که برجام را پاره میکند و ایران نیز اعلام کرد که برجام را آتش خواهد زد، اما همچنان ایران در برجام باقی مانده است و باگامهای پنجگانه سعی کرد، اروپا را بر پای مذاکره و حمایت از ایران بکشد، درحالی که بنا بر آنچه که قبلاً هم گفته شد، این اقدام موجب ایجاد فضایی برای فشار بر اروپا نشد و علی رغم همه علایقی که اروپا در جهت حفظ تهران در مجموعه نفوذ خود دارد، مجبور به عقب نشینی خواهد بود. این نکته یک واقعیت سیاسی دردناک و گریزناپذیری است.
رسانه های اصولگرا
داووس بحران زده در داخل منفور در خارج
روزنامه سیاست روز در گزارشی نوشت:روزنامه سیاست روز:اجلاس داووس در حالی آغاز به کار کرد که در داخل با بحرانها و چالشها و نابسامانیهای بسیاری مواجه است و در بیرون نیز با اعتراضهای گسترده مردمی مواجه که نشانگر نزدیکشدن این اجلاس به ساختاری فروپاشیده است. همزمان با آغاز نشست سالانه اقتصادی در داووس سوئیس، معترضان برای ترویج بحثها با محوریت محیط زیست و عدالت تجمع کردند. مجمع جهانی اقتصاد دیروز در منطقه کوهستانی و سرد و پربرف داووس سوییس و با شرکت بیش از سه هزار شرکت کننده از سیاستمداران، اقتصادانان و فعالان جوامع مدنی و همچنین مقامات کشورها آغاز بکار کرد. هفت مبحث اصلی یعنی آینده سالم، راهکارهای محافظت از کره زمین، کسب و کار بهتر، مسائل ژئوپلتیکی، جامعه و آینده کار، اقتصادهای عادلانهتر و فناوری کالاها مهمترین محورهای این اجلاس اعلام شده است.
در مجموع هفتصدو هفتادو چهار نفر در طول برگزاری این اجلاس سخنرانی خواهند کرد. همچنین بیش از سه هزار نفر از صدو هفده کشور در این اجلاس حضور خواهند یافت که در بین آنها پنجاه و سه رئیس جمهور و نخستوزیر نیز حضور خواهند داشت. همزمان با آغاز نشست سالانه اقتصادی در داووس سوئیس، هزاران معترض، توجه سیاستمداران به تغییرات اقلیمی و عدالت در توسعه جهانی را خواستار شدند و چهره شهر داووس را به میدان اعتراضهای خیابانی تبدیل کردند. فعالان محیط زیست اعلام کردند در اعتراض به کوتاهی سران کشورهای جهان برای رسیدگی به مسئله تغییرات آب و هوایی، قصد دارند در داووس محل برگزاری نشست مجمع جهانی اقتصاد تظاهرات کنند. گرتا تونبرگ فعال زیست محیطی سوئدی نیز قرار است در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد که دونالد ترامپ نیز در آن حضور دارد، شرکت کند. پلیس سوئیس اعلام کرد جتهای جنگنده، سامانههای دفاع زمینی، رادارها و سایر تمهیدات امنیتی، برای حفاظت از حدود ۳ هزار شرکت کننده در این نشست، حاضر هستند.
پس از آنکه مقامات مسئول اقدام به مسیرهای جادهای به مقصد داووس را مسدود کردند، فعالان زیست محیطی با پای پیاده و از طریق قطار خود را به این شهر خواهند رساند. در این میان رئیسجمهور آمریکا در سخنرانی در نشست داووس به تمجید از مواضع دولت خودش پرداخت و گفت: «آمریکا دوباره دارد برنده میشود». «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا با حضور در نشست مجمع جهانی اقتصادی داووس سخنرانی کرد و در این سخنرانی ادعاهای زیادی درباره کارنامه «باورنکردنی» دولتش در زمینههای اقتصادی مطرح کرد. رئیسجمهور آمریکا در ابتدای این سخنرانی با تمجید از کارنامه ریاست جمهوری او در این کشور به ویژه در زمینه رشد اقتصادی به توافق اخیر و مرحله اول واشنگتن با پکن اشاره کرد و گفت: «آمریکا دوباره دارد برنده میشود».
موج انتقادها از خودستایی ترامپ در اجلاس داووس
خبرگزاری تسنیم در گزارشی آورده است:همایش اقتصادی جهان در داووس با سخنان "کلاوس شواب"، بنیانگذار این اجلاس و "دونالد ترامپ"، رئیس جمهوری آمریکا آغاز به کار کرد. به نوشته "تاگس شاو" آلمان، "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا در داووس سخنرانی سراسر تمجید و تعریف از خود را ایراد کرد. وی کمتر درباره تغییرات آب و هوایی که از موضوعات مهم این اجلاس بود سخنی گفت. ترامپ در سخنرانی خود در داووس مفصلا دستاوردهای دولت خود را تمجید کرد. رئیس جمهور آمریکا البته وعده داد که ایالات متحده در ابتکار مجمع اقتصاد جهانی برای کاشت حدود یک تریلون درخت در سراسر جهان شرکت خواهد کرد. سخنرانی ترامپ در داووس با انتقادهای زیادی همراه بود. "جوزف استیگلیتز"، اقتصاددان معاصر آمریکایی و برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال ۲۰۰۱ درباره سخنرانی ترامپ در داووس ابراز دلسردی کرده و به این مسئله که ترامپ به تغییرات آب و هوایی نپرداخت انتقاد شدیدی وارد کرد. رابرت هابک"، رئیس حزب سبز آلمان هم سخنرانی ترامپ را به عنوان فاجعهای برای کنفرانس داووس ارزیابی کرده و گفت: بعد از این سخنرانی رئیس جمهور آمریکا این مسئله واضح تر شده است که ما باید مسیر خود را تغییر دهیم. وی افزود: ما باید مبارزه با "دونالد ترامپ" را آغاز کنیم. او در آن طرف ما قرار دارد. برخی از سیاستمداران حتی با سرعت بیشتری در این مسیر حرکت می کنند که سیاره ما در اوضاع دشوارتری از آنچه امروز هست قرار گیرد. از سوی دیگر، گرتا تونبرگ، فعال محیط زیست سوئدی خطاب به شرکت کنندگان در اجلاس داووس در سوئیس گفته است که برای مقابله با تغییرات اقلیمی «تا کنون هیچ کار مهم و اساسی صورت نگرفته است.»
داووس و بحران نخبگان!
روزنامه توسعه ایرانی در مطلبی نوشت:در آستانه برگزاری پنجاهمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در شهر داووس سوئیس، ۱ هزار ۲۰۰ نفر از فعالان محیط زیست در اعتراض به شکست رهبران کشورها در حفاظت از محیط زیست تظاهرات کردند. به گزارش روزنامه انگلیسی زبان دیلی میل، معترضان از شهر سوئیس تا داووس محل برگزاری این اجلاس تظاهرات کردند، به نحوی که حضور در شهر داووس را همزمان با آغاز بکار رسمی این اجلاس در روز گذشته سهشنبه اول بهمن (۲۱ ژانویه) برنامهریزی کرده بودند. در آستانه ورود رهبران جهانی برای حضور در این اجلاس، تدابیر امنیتی در شهر آلپاین سوئیس به عنوان نقطه آغاز اعتراضها افزایش یافت. جادههای منتهی به این کشور بسته شدهاند و ۵ هزار نیرو در حال آماده باش هستند. همچنین تک تیراندازهای پلیس در پشت بامها مستقر و حریم هوایی این کشور محدود شده است تا این رویداد جهانی بدون مشکل برگزار شود. پلیس منطقهای شهر زوریخ سوئیس گفته که انتظار میرود حدود ۱۳۰ نفر از شرکت کنندگان از جمله روسای جمهور و نخست وزیران کشورها تحت حفاظت حقوق بینالملل در این اجلاس که قرار است از روز گذشته (سهشنبه) تا جمعه برگزار شود، شرکت کنند. گرتا تونبرگ نوجوان سوئدی حامی محیط زیست نیز برای دومین سال پیاپی در داووس حضور مییابد و دیدار احتمالی او و دونالد ترامپ که بر خلاف پارسال میهمان داووس بوده و با انکار تغییرات آب و هوایی آنرا حقه چینیها میداند، گمانه زنی رسانه های جهان را برانگیخته است. بعلاوه حدود ۳ هزار نفر از رهبران جامعه مدنی، تجار و سیاستمداران از ۱۱۸ کشور در این اجلاس حضور می یابند. درخواست معترضان این است که شرکتها فوراً سرمایه گذاری بر روی سوخت های فسیلی را متوقف کرده و مدیران عامل شرکتهایی که نتوانستهاند طرحهای محیط زیستی را اجرا کنند، برکنار و اقتصاد جهان به شکلی احیا شود که زمینه برای حفاظت بهتر از کره زمین فراهم شود.
مقامات و سازمان دهندگان اجلاس سوئیس بودجه ای ۹ میلیون دلاری را برای تدابیر امنیتی بیشتر در طول برگزاری این رویداد جهانی اختصاص دادهاند. پنجاهمین گردهمایی سالانه مجمع جهانی اقتصاد امسال در سایه افزایش تنشها، ناآرامیها و معضلات ناشی از سیاستهای آمریکا در خاورمیانه و اختلافات تجاری آن با اتحادیه اروپا برگزار می شود. به نوشته تارنمای مجمع جهانی اقتصاد، اجلاس امسال بر هفت موضوع نجات سیاره زمین، جامعه و آینده کار، منافع فن آوری، اقتصاد منصفانه، کسب و کار بهتر، آینده سالم و ماوراء ژئوپولتیک متمرکز خواهد بود. در این راستا مانوئلا کاسپر-کلاریج، از روزنامهنگاران آلمانی در مطلبی برای دویچه وله نوشت، به نظر میرسد بار دیگر نخبگان جهان برای گفتوگو درباره مشکلات جهانی که واقعا درکی از آنها ندارند، دیدار میکنند. با وجود اینکه به تصویر کشیدن مجمع جهانی اقتصاد به عنوان نشست رهبران منزوی و گوشهگیر امری معمول است، اما چندان دور از حقیقت نیست.
پروژه انزوای ایران کلید خورده است؟
سایت خبری خبر آنلاین در گزارشی آورده است:طبق آخرین گزارش ها به نظر می رسد که علی رغم دعوت از آقای ظریف سخنرانی ایشان در این اجلاس لغو شده است. در این اجلاس حدود ۵۰۰ تن از مقام های کشورهای مختلف حضور می یابند. اینکه صرفا سخنرانی نباشد و مقام دعوت شده فقط دیدارهای حاشیه ای داشته باشد چندان مفید نیست و هدف از این اقدام ممانعت از رسیدن پیام ایران به گوش جامعه بین الملل است. این اجلاس در سایه تحولات مهمی چون ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، حوادث منطقه و سقوط هواپیمای اوکراینی برگزار می شود. به نظر می رسد تحولاتی در پشت پرده میان آمریکا و اروپا نیز وجود دارد. اروپا همچنان اصرار دارد که بدون ایفای تعهداتش در برجام، ایران همچنان به طور کامل پایبند باشد. این در حالی است که در روزهای اخیر با برداشته شدن گام پنجم کاهش تعهدات برجامی اروپایی ها نیز به سراغ مکانیزم ماشه رفته اند و نشان دادند که قصد عقب نشینی ندارند و قدمی برای اجرای تعهدات نخواهد برداشت؛ البته چنین اراده ای در آنان وجود ندارد و فاقد توان لازم برای آن هستند. با بررسی چنین عواملی می توان دریافت که برنامه ریزی هایی برای منزوی ساختن ایران وجود دارد و تداوم چنین روندی شرایط سخت تر از گذشته را پدید خواهد آورد.
حتی درعرصه ورزشی نیز کنفدراسیون آسیا تحت تأثیر لابی های قدرتمند سعی دارد تا مانع میزبانی ایران شود تا مسابقات در کشورهای بی طرف برگزار شود. از سوی دیگر شاهد تلاش ها برای لغو پروازهای خارجی هستیم و آمریکا نیز تحریم هایش علیه ایران را افزایش داده است. اروپایی ها نیز توقع دارند که بدون ایفای تعهداتشان ایران به طور صد در صدی آن را اجرا کند. اگرچه چنین وضعیتی تازه نبوده و دشمنی ها با ایران تداوم داشته است اما شواهد نشان می دهد که روند کنونی دور جدیدی از پروژه منزوی ساختن ایران است. معلوم نیست این روند تا کجا ادامه پیدا کند اما اگر به نتیجه ای نرسد ممکن تجربه سال های گذشته تکرار شود برهه ای که اروپایی ها سفارت خود را در ایران تعطیل کردند. در نگاه کلان پرواضح است که اروپا در سایه آمریکا قرار دارد و با این کشور همراه خواهد شد.
اگر اجلاس داووس را نیز بررسی کنیم می بینیم که این گردهمایی فرصتی را برای لابی شرکت ها و بنگاه های اقتصادی فراهم می سازد و ایران نیز از این اجلاس برای انعکاس مواضع خود استفاده کرده است. برای بهره مندی از تمام ظرفیت های این اجلاس نیازمند فراهم کردن بسترهای لازم هستیم. در دوره اصلاحات سیاست خارجی دولت کارشناسی شده، منطقی و بر مبنای اصولی خاص بود که می توانست از فرصت های داووس استفاده کند. در دولت نهم و دهم نیز سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به طور کلی با چالشی آفرینی بود. اما در دولت یازدهم که توافق هسته ای امضا شد نیز زمینه خوبی فراهم شد اما در دور بعد و با آغاز به کار دولت دوازدهم رئیس جمهور آمریکا از این توافق خارج شد و شرایط شکننده تر از هر زمان دیگری شد. نکته ای که باید مد نظر داشت این است که ماهیت نظام بین الملل قدرت محور بوده که در رأس هرم آن ایالات متحده آمریکا و متحدانش قرار دارند.
چین در داووس جهان را به مقابله با یکجانبه گرایی تشویق کرد
روزنامه خراسان نوشت: «هان جنگ» معاون نخست وزیر چین در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد معروف به نشست داووس در سوئیس جهان را به مقابله با یکجانبه گرایی تشویق کرد و گفت: زمان شجاعت و جسارت بیشتر کشورهای جهان فرا رسیده است آنها باید قاطعانه با یکجانبه گرایی تجاری مقابله کرده و اجازه ندهند بیش از این به اقتصاد دنیا لطمه بزند. چین بار دیگر بر تلاش کشورش برای مقابله با یکجانبه گرایی و همگرایی اقتصادی در سراسر دنیا و میان کشورها تاکید کرد و گفت که چالش های بی سابقه ای در برابر اقتصاد دنیا قرار گرفته و رشد اقتصادی را تحت تاثیرات منفی قرار داده است البته در این میان فرصت ها نیز فراوان است و کشورها از فناوری های قوی تری برخوردارند و می توانند با ابداع، نوآوری و همکاری بیشتر به توسعه اقتصادی کمک کنند. معاون نخست وزیر چین افزود برخی از کشورهای کوچک دنیا امروز با مشکلات فراوان اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند و تنها مانده اند و باید مورد کمک قرار گیرند.
هان تاکید کرد بدون همگرایی اقتصادی و مقابله با یکجانبه گرایی نمی توان با این چالش ها مقابله کرد یکجانبه گرایی و تسلط یکجانبه بر اقتصاد دنیا برون رفتی ندارد و نمی تواند مشکلی را برطرف کند. او رشد اقتصادی را محصول تلاش جمعی کشورها دانست و گفت فرایند جهانی شدن اقتصاد ایجاب می کند که همه در این مسیر به شکل واحد حرکت کنند ما باید اصول برابری و احترام و منافع متقابل و عدالت تجاری را در دستور کار قرار دهیم. به گفته معاون نخست وزیر چین سازمان ملل اصلی ترین نهادی است که می توانند مقررات جهانی یکپارچه را به جهان تزریق کند و باعث وحدت شود و حاکمیت قانونی بر جهان را مورد حراست قرار دهد لازم است این مساله مد نظر باشد که معدودی کشور نمی توانند با خواست و اراده خود دیگر کشورها را نیز تحت کنترل بگیرند. هان نقش چین را در توسعه اقتصادی دنیا و مقابله با یکجانبه گرایی مهم توصیف کرد و گفت در این راستا ما از هیچ همکاری با کشورهای دیگر دریغ نکرده ایم و کوشیده ایم تا نقشی سازنده در فرایند جهانی شدیم ایفا کنیم ما از رشد بالای اقتصادی و صنایع مختلف برخوردار شده ایم و رشد تولید ناخالص داخلی بالایی داریم و نقش چین در اقتصاد جهان بی بدیل است و نمی توان آن رانادیده گرفت.
نظر شما