"ویکی مک کیور" از خبرنگاران این شبکه خبری آمریکایی در گزارشی با عنوان «در داووس چه کسانی صحبت کردند و چه گفتند؟» افزود: با توجه به حضور فعالان زیست محیطی، مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس بیشترین تمرکز خود را بر روی بحران آب و هوایی قرار داد.
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا که با ورودش به داووس با سیل اعتراضات روبرو شد، در نشست مجمع جهانی اقتصاد، "ایلان ماسک" بنیانگذار تسلا موتورز را به توماس ادیسون تشبیه کرد و وی را یکی از نوابغ جهان دانست. ترامپ در یکی از مصاحبه های خود با سی ان بی سی نیز تاکید کرد که ما باید از نوابغ خود محافظت کنیم و افزود: او یکی از افراد بسیار باهوش ما است و ما می خواهیم او را گرامی بداریم.
«جورج سوروس» تاجر آمریکایی اما هشدار داد که اقتصاد آمریکا می تواند به دلیل تلاش های رییس جمهوری این کشور پیش از انتخابات ۲۰۲۰ به سمت فاجعه پیش برود.
وی به مهمانان در یک ضیافت شام غیر رسمی در داووس گفت: بورس که موفقیت نظامی ترامپ را جشن می گرفت، در حال ثبت رکورد تازه ای است، اما این وضعیت نمی تواند پایدار باشد چراکه ما نزدیک به انتخابات هستیم. اما مشکل این است که تا انتخابات هنوز ۱۰ ماه باقی مانده و در شرایط انقلابی، این زمان به اندازه یک عمر است.
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان هم در سخنرانی در داووس به رهبران تجاری و سیاسی هشدار داد که درگیری در لیبی می تواند پیامدهای مشابهی با جنگ سوریه داشته باشد.
وی افزود: "ما باید هوشیار باشیم که ادامه نبردها در این کشور آفریقای شمالی ممکن است منجر به بروز سیل پناهندگان به اروپا شود؛ شبیه همان وضعیتی که در ۵ سال گذشته در سوریه رخ افتاده است.
«گرتا تونبرگ» فعال نوجوان محیط زیست هم که برای دومین سال پیاپی در این نشست حاضر می شود، بار دیگر با تاکید بر بحران آب و هوایی به رهبران جهان گفت که "خانه ما در حال سوختن است و انفعال ما هرلحظه باعث شعله ورتر شدن این آتش می شود.
این نوجوان سوئدی ۱۷ ساله مخاطبان خود در مجمع جهانی اقتصاد را ترغیب کرد چنانچه به فرزندان خود عشق می ورزند کاری کنند.
تونبرگ گفت: شرکت ها و دولت ها یا باید انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از مصرف سوخت های فسیلی را کنار بگذارند و یا برای فرزندان خود توضیح دهند هدفشان از گرم شدن ۱.۵ درجه ای دمای کره زمین و انفعال در برابر آن چه بوده است.
«استیون منوچین» وزیر خزانهداری ایالات متحده اما با انتقاد از تونبرگ گفت: این نوجوان ۱۷ ساله باید پیش از نطق کردن در مورد سرمایه گذاری آمریکا بر روی سوخت های فسیلی، در کالج، اقتصاد بخواند.
«ال گور» معاون بیل کلینتون از روسای جمهوری آمریکا بحران آب و هوایی را با رویدادهای تروریستی همچون حادثه ۱۱ سپتامبر مقایسه کرد و گفت: این بحران "بسیار بدتر از آن است که بسیاری از مردم درک کنند".
«ساجد جاوید» وزیر خزانه داری انگلیس گفت: اولویت ما این است که پیش از ایالات متحده، با اتحادیه اروپا یک توافق نامه تجاری امضا کنیم.
اظهارات وزیر دارایی انگلیس پس از آن صورت گرفت که منوچین گفت ایالات متحده آمریکا از اینکه نتوانسته ابتدا با انگلیس مذاکره کند، کمی نومید شده است.
«ویلبر راس» وزیر بازرگانی ایالات متحده ویلبور راس این سؤال را مطرح کرد که آیا فقدان قوانین بین المللی در مورد اکتشافات فضایی می تواند ناخواسته باعث ایجاد بی قانونی شود.
وی با طرح این سوالات که چه کسی صاحب فضا است؟ چه کسی صاحب هر چیزی است که ما کشف می کنیم؟ افزود: اگر شما اولین کسی باشید که یک سیارک را کشف می کنید، آیا این بدان معناست که شما مالک تمامی مواد معدنی موجود در سطح آن سیاره هستید؟
«کری لام» رهبر هنگ کنگ نیز در سخنان خود در مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد احتمالا عوامل خارجی در اعتراضات ۹ ماه گذشته در هنگ کنگ دست داشته اند.
وی ضمن آنکه تاکید کرد هیچ مدرکی برای سخنان خود ندارد، افزود: رویدادهایی که در ماه های گذشته در هنگ کنگ شاهد بودیم، از سوی رسانه های غربی بازتاب های نامتناسبی داشته است.
تنش های سیاسی در هنگ کنگ در پی طرح یک لایحه افزایش یافت، لایحه ای که سپس پس گرفته شد؛ و براساس آن باید مجرمان این جزیره ثروتمند به چین استرداد می شدند.
«جبران باسیل» وزیر امور خارجه پیشین لبنان در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در گفت و گو با سی ان بی سی گفت: در دفاع از سفر خود در شرایطی که کشورش با بحران اقتصادی روبرو است، با هزینه شخصی خود به داووس امده است.
این در حالی است که حضور وی در داووس خشم گسترده ای را در بین لبنانی ها ایجاد کرد و ده ها هزار نفر از نخبگان این کشور در دادخواستی که امضا کردند از وی خواستند به این سفر نرود.
«سانا مارین» نخست وزیر فنلاند هم در سخنانی در این مجمع اظهار امیدواری کرد که انتخاب رهبران زن در آینده به این اندازه جلب توجه نکند و و عادی تلقی شود.
مارین ۳۴ ساله که جوانترین نخست وزیر جهان است در ماه دسامبر (آذر ماه) به عنوان نخست وزیر فنلاند انتخاب شد و در این نشست سخنانی در خصوص برابری جنسیتی ارائه کرد.
«پل تئودور جونز» سرمایه گذار میلیاردر آمریکایی در این نشست با اشاره به بازار سهام گفت: بورس سهام امروز یادآور تجارت سودآور سال ۱۹۹۹ است که در نهایت شاهد ترکیدن این حباب افزایشی بودیم.
«جیپی مورگان چیس» مدیرعامل شرکت خدمات مالی چندملیتی نیز در داووس گفت: در حال حاضر مردم فکر می کنند بانک های مرکزی در سراسر جهان می توانند هر کاری می خواهند انجام دهند. اما آنها نمی توانند. اگرچه باهوش هستند و همه حقایق را بررسی می کنند و می دانند چه کاری باید انجام دهند. اما [تورم] بزرگترین شگفتی منفی خواهد بود که ما با آن روبرو هستیم.
«ری دالیو» بنیانگذار شرکت سرمایه گذاری بریج واتر هم با بیان اینکه «پول نقد زباله است» گفت: نباید سرمایه گذاران قدرت بازار را نادیده بگیرند. دالیو توصیه کرد که یک سبد جهانی و متنوع در این بازار داشته باشد و گفت چیزی که مردم نمی توانند به آن بپردازند پول نقد است.
شایان ذکر است در آستانه ورود رهبران جهانی برای حضور در این اجلاس، تدابیر امنیتی در شهر آلپاین سوئیس به عنوان نقطه آغاز اعتراض ها افزایش یافت. جاده های منتهی به این کشور بسته شده اند و ۵ هزار نیرو در حال آماده باش هستند. همچنین تک تیراندازهای پلیس در پشت بام ها مستقر و حریم هوایی این کشور محدود شده است تا این رویداد جهانی بدون مشکل برگزار شود.
درخواست معترضان این است که شرکت ها فورا سرمایه گذاری بر روی سوخت های فسیلی را متوقف کرده و مدیران عامل شرکت هایی که نتوانسته اند طرح های محیط زیستی را اجرا کنند، برکنار و اقتصاد جهان به شکلی احیا شود که زمینه برای حفاظت بهتر از کره زمین فراهم شود.
نظر شما