داووس ۲۰۲۰

تهران- ایرنا- پنجاهمین گردهمایی سالانه مجمع جهانی اقتصاد امسال هم طبق سنت سالیان اخیر در اواخر نخستین ماه میلادی ۲۰۲۰ از ۲۰ تا ۲۴ ژانویه (۱ تا ۴ بهمن ۱۳۹۸) همچون دوره های پیش در شهر داووس سوئیس و با حضور سران و صاحبنظران سیاسی و اقتصادی کشورهای مختلف در سایه افزایش تنش‌ها، ناآرامی‌ها و معضلات ناشی از سیاست‌های آمریکا در خاورمیانه و اختلافات تجاری واشنگتن با اروپا برگزار شد.

این نشست بر هفت موضوع «نجات سیاره زمین، جامعه و آینده کار، منافع فناوری، اقتصاد منصفانه، کسب و کار بهتر، آینده سالم و ماورای ژئوپولتیک» متمرکز بود.

در اجلاس پنجاهم داووس سه هزار میهمان حضور داشتند که از جمله آنان می‌توان به «دونالد ترامپ» رییس‌جمهوری آمریکا، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان، «اورسولا فون در لاین» رییس کمیسیون اروپا و «کریستین لاگارد» رییس بانک مرکزی اروپا اشاره کرد.

قرار بود «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در این اجلاس حضور داشته باشد که سفر او لغو شد؛ «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در حساب شخصی خود در توییتر در این باره توضیح داد:‌ «با توجه به دعوت رسمی و شخصی انجام شده از محمد جواد ظریف، ایشان کاملا آمادگی داشتند تا امسال در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس شرکت کنند، متاسفانه، تغییر یکطرفه از جانب مجمع جهانی اقتصاد در برنامه‌ریزی که دو طرف بر سر آن توافق کرده بودند (شاید برای رسیدن به همین هدف)، مانع از حضور ظریف شد. یک فرصت برای گفت‌وگو از دست رفت».

از جمله دیدارهای خبرساز در حاشیه این اجلاس ملاقات «برهم صالح» رییس جمهوری عراق  با ترامپ بود؛ در این دیدار، صالح بر کاهش نیروهای خارجی و اهمیت احترام به خواسته‌های مردمش برای حفظ استقلال کشور تأکید کرد و ترامپ نیز درباره آینده حضور نظامیان آمریکایی در عراق به گفتن جمله «خواهیم دید چه خواهد شد» بسنده کرد و درباره نفت عراق نیز گفت: ما حرف‌های زیادی داریم که باید درباره آنها صحبت کنیم.

«اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان نیز در دیدار با ترامپ در حاشیه این نشست اظهارداشت:‌ ایالات متحده می‌تواند نیروهای خود را حتی در صورت عدم توافق با طالبان از کشور خارج کند.

ترامپ در سخنرانی خود در این اجلاس گفت:‌ آمریکا امروز تولیدکننده شماره یک نفت و گاز در جهان است که کسی به پای آن نمی‌رسد و دیگر آمریکا نیاز به واردات نفت ندارد و این درحالی است که کشورهای اروپایی برای انرژی دست و پا می‌زنند.

مرکل صدراعظم آلمان نیز در سخنرانی خود بدون اشاره به بی‌تعهدی کشورش و شرکای دیگر اروپایی برلین در عمل به مفاد برجام، درباره نابودی این توافق پیش از وجود جایگزینی بهتر برای آن هشدار داد. او همچنین هشدار داد که اروپایی‌ها نباید اشتباهی را که در سوریه کردند، در مورد لیبی هم تکرار کنند.

نخست وزیر پاکستان هم در سخنرانی در این اجلاس به تشریح تبعات منفی جنگ آمریکا در افغانستان بر منطقه و پاکستان، تشدید تروریسم، افراط‌گرایی، فرآیند صلح افغانستان، تنش‌ها با هند، تحولات اخیر در خاورمیانه و نگرانی پاکستان نسبت به حوادث اخیر در منطقه پرداخت.

در پی برگزاری این اجلاس یک هزار و ۲۰۰ تن از فعالان محیط زیست در اعتراض به شکست رهبران کشورها در حفاظت از محیط زیست تظاهرات کردند.

برچسب‌ها

اخبار پرونده