ضرورت احیای بازی‌های بومی و محلی در خاتم یزد

۱۱ بهمن ۱۳۹۸، ۱۰:۳۸
کد خبر: 83649398
ضرورت احیای بازی‌های بومی و محلی در خاتم یزد

یزد – ایرنا - بازی‌های بومی و محلی یا همان کودکانه‌­های به تاریخ سپرده شده، بخش مهمی از تاریخ گذشته شهرستان خاتم است که در گذشته‌های نه چندان دور به عنوان یک فعالیت تفریحی و ورزشی نقش بسزایی در سلامت جسمی و فکری مردم روستا و عشایر ایفا می‌کرد.

همه مناطق ایران و بخصوص مناطقی که هنوز بافت بومی خود را حفظ کرده بازی‌های محلی همچنان جذابیت خود را دارد ؛ در خاتم، بازی های بسیاری وجود داشته که خاص این منطقه است و کمتر در سایر نقاط کشور دیده میشوند.

بازی‌های بومی و محلی به طور عام دارای یک بار فرهنگی هستند که چه در عصر حاضر و چه در گذشته، با هدف پر کردن اوقات فراغت طراحی شده‌اند.

به خصوص آنکه در بسیاری از این بازی‌ها، قوانین ساده و اولیه‌ای از شکل بهینه اداره زندگی و هدایت آن آموزش داده و تمرین می‌شود تا افراد را به مهارت‌های لازم برای روبرویی با موقعیت‌های دشوار زندگی مجهز کند.

بازی های بومی و محلی خاتم از جمله ضروریات این روزهای جامعه در این شهرستان است که در صورت احیا و رونق، می تواند بخش قابل توجهی از اوقات فراغت نوجوانان و کودکان را پر کرده و آنها را از آسیب های اجتماعی دور نگه دارد.

رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی، محلی خاتم با بیان اینکه بازی های بومی و محلی شهرستان علاوه بر تنوع از قدمت تاریخی خوبی نیز برخوردار است، گفت: ترویج این بازی ها در شهرستان خاتم ضروری است.

جواد میربهبودی در گفتگو با ایرنا افزود: امروزه با توجه به توسعه تکنولوژی و کاهش چشمگیر بازی های سنتی در کودکان و نوجوانان، ترویج بازی های بومی و محلی بخصوص در مدارس را ضروری کرده است.

وی اضافه کرد: اگر ما هدف غایی ورزش را ارتقای روح و روان در کنار جسم بدانیم بازی های بومی نیز دقیقا همان کارکردی را دارند که ورزش قهرمانی دارد لیکن این بازی ها با هزینه های کمتر قطعا قابل دسترس هستند.

میربهبودی یادآور شد: مطالعه و معرفی این بازی ها از آن جهت حائز اهمیت است که می تواند هم به ما دانشی درخصوص داشته های فرهنگی مان بدهد و هم مهمتر از آن، فرصتی فراهم کند که با کسب آگاهی بتوانیم در زندگی امروز خود و کودکانمان از انها استفاده کنیم و از شادی و نشاطی که بخش جدایی ناپذیری از این بازی هاست بهره مند شویم.

وی با بیان اینکه روستاهای شهرستان از تنوع بازی های بومی و محلی زیادی برخوردارند گفت: در این راستا سعی داریم تا با گسترش این بازی ها و برگزاری مسابقات در بخش بانوان و آقایان موجب رونق آنها شویم.

مشاور امور بانوان فرمانداری شهرستان خاتم نیز گفت: بازی، فعالیتی جسمی و یا فکری است که با هدفی خاص مانند سرگرمی، شادی  انجام می گیرد که اگر این بازی ریشه در فرهنگ، آداب و رسوم و پیشینه تاریخی داشته باشد، بازی محلی است.

فاطمه چاکری زاده افزود: بانوان شهرستان خاتم در بخش بازی های بومی و محلی توانایی بخصوصی دارند که خوشبختانه با تشکیل تیم هایی از این بازی ها در طی سال جهت ترویج این مسابقات به سطوح استانی و برون استانی اعزام می شوند.

وی خاطرنشان کرد:باید مسئولین این حوزه در سطح کلان و خرد و همچنین لزوم ترویج آن در مدارس و میان کودکان را مورد توجه قرار دهند.

وی تصریح کرد: بازیهای بومی و محلی تبلوری از فرهنگ و میراث اجتماعی هر جامعه است که حفظ و صیانت از آن و انتقال آن به نسل های آینده وظیفه ای همگانی است.

چاکری زاده در ادامه همچنین بازی های هفت سنگ، سنگ قل بازی و چشم گریز را از نمونه های این بازی ها عنوان و خاطرنشان کرد: این بازی ها قوانینی مخصوص به خود دارند که بازیکنان باید با رعایت آنها بتوانند در طی بازی بیشترین امتیاز را کسب کنند.

مشاور امور بانوان خاتم به قوانین بازیهای بومی و محلی هفت سنگ اشاره و بیان داشت: ابزار بازی هفت سنگ یا آجر صاف؛ تعداد بازیکن ده نفر  که ۵ نفر مهاجم و ۵نفر مدافع؛ مدت بازی ۱۰ دقیقه بعد از چیدن سنگها فاصله آنها از خط شروع هفت قدم می باشد که بعد از ریختن سنگها بازی شروع و تیم مدافع ضمن چیدن سنگها و تیم مهاجم با زدن توپ به تیم مدافع باعث گرفتن امتیار از آنها می شود در غیر این صورت اگر تیم مدافع،موفق چیدن سنگها شود امتیاز به آنها تعلق می گیرد که گروه بیشترین امتیاز را کسب کند برنده بازی می باشد.

وی گفت: در بازی چشم گریز نیز تعداد بازیکن ۱۲ نفر ، ۶ نفر مدافع و ۶ نفر مهاجم در قالب دو تیم و زمان بازی ۱۰ دقیقه تیمی است که مهاجم باید صورت خود را به روی دیوار گداشته و چشمان خود را بسته و تا عدد ۱۰ بشمارد تا تیم مدافع پناه بگیرد و پنهان شود و بعد از اتمام شمارش عدد ۱۰ بازی شروع می شود.

این تعداد، فقط بخشی از بازی های جذاب بومی و محلی شهرستان خاتم است و بسیاری از آنها را باید در میدان بازی اجرا کرد و با نوشتن، برای خواننده جا نخواهد افتاد.

هرات مرکز شهرستان خاتم در فاصله ۲۴۰ کیلومتری از شهر یزد واقع شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha