خشایار صنعتی روز سهشنبه در جلسه دورهای تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد افزود: باید طرحهای پژوهشی در مورد تالاب بینالمللی «کانیبرازان» با استفاده از پتانسیل نیروهای بومی متخصص در کنار آموزش جوامع محلی پیرامون آن اجرا و راهکارهای مناسب برای احیای بیشتر این تالاب بررسی شود.
وی اضافه کرد: این تالاب برای مردم این شهرستان به عنوان یک پتانسیل مهم گردشگری شناخته شده و زندگی و آینده بسیاری از جوامع محلی حاشیه تالاب بینالمللی «کانیبرازان» به این تالاب وابسته است.
وی از رها نشدن آب برای احیای تالاب «قوپیباباعلی» مهاباد انتقاد کرد و ادامه داد: پیگیری این امر از جمله درخواستهای مسوولان این شهرستان از مدیران حوزههای مرتبط استانی است.
وی اظهار داشت: فرهنگ حفاظت از تالابها باید در بین مردم به خوبی نهادینه شود و لازم است این بحث علاوه بر رسانهها در کتابهای درسی در مدارس و مهدهای کودک نیز مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه این نشست، که با حضور اعضای انجمنهای زیست محیطی مهاباد برگزار شد، فاز نخست طرح گردشگری تالاب «کانیبرازان» برای حاضران ارایه شد و شرکت کنندگان نظرات و پیشنهادهای خود را در زمینه بهبود این طرح بیان کردند.
تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالابهای اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزشترین زیستگاههای انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار میرود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصربفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد، به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجانغربی تبدیل و به این ترتیب به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
براساس آخرین بررسیها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونههای خشکزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار میسازد؛ از گونههای مهم پرندگان این تالاب میتوان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
انواع نادری از پرندگان همچون خروس کولی دمسفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، در این تالاب دیده میشود.
تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده در کانیبرازان شناسایی شده که بیشتر آنها از خانواده «اسفناج/ Chenopodiaceae» و «گندمیان/ Graminae» است؛ گونههای شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
علاوهبر تالاب بینالمللی «کانیبرازان»، تالابهای دایمی حسنخان و قوپیباباعلی و تالابهای فصلی دیگری از جمله گروس، داشخانه و قرهقشلاق نیز در مهاباد وجود دارد.
نظر شما