۱۲ بهمن ۱۳۹۸، ۱۰:۳۰
کد خبرنگار: 2521
کد خبر: 83654950
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

معامله قرن؛ نقض آشکار حقوق فلسطینیان

۱۲ بهمن ۱۳۹۸، ۱۰:۳۰
کد خبر: 83654950
معامله قرن؛ نقض آشکار حقوق فلسطینیان

تهران- ایرنا- معامله قرن که توسط آمریکا با همکاری دولت بنیامین نتانیاهو، تهیه شد حاصل تبانی آشکار افراطیون برای ضایع کردن حقوق مردم فلسطین و نقض حقوق بین‌الملل است. این طرح ترامپ از جانب گروه‌های مقاومت با واکنش‌های تندی رو به شد و در جهان نیز استقبال مورد نظر را به دنبال نداشت.

ترامپ که در حال حاضر با چالش‌های جدی در درون آمریکا مواجه است و تلاش می کند که در انتخابات ۲۰۲۰ دوباره به کرسی ریاست‌جمهوری آمریکا تکیه بزند، طرح صلحی را ارایه کرده که همه زوایای آن به سود رژیم اسراییل بوده و فلسطینی‌ها هیچ حقی ندارند. براساس طرح ترامپ کشور آینده فلسطین باید زیر کنترل کامل این رژیم باشد. رژیم صهیونیستی حریم هوایی فلسطین را در کنترل خواهد داشت و در زمین فلسطینی‌ها باید تحت کنترل نیروهای امنیتی اسراییل باشند. دولت فلسطین بدون اجازه اسراییل اجازه عضویت در هیچ سازمان بین‌المللی را نخواهد داشت. کشور جدید فلسطین باید شکایت‌های خود علیه اسراییل و امریکا به دیوان داوری بین‌المللی را پس بگیرد و در آینده نیز هرگز علیه این ۲ کشور اقدام به چنین کاری نکند. دولت آینده فلسطین نباید هرگز یک تبعه اسراییل یا امریکا را از طریق پلیس جهانی یا ساختار دادگستری غیر اسراییلی و امریکایی تحت تعقیب قرار دهد. کشور فلسطین زمانی می‌تواند تشکیل شود که فلسطینی‌ها همه شرایط تعیین‌شده از سوی آمریکا و اسراییل را عملی کنند. باید گفت طرح معامله قرن از نوع فاحش نقض حقوق بشر است که تمامی جوامع بین المللی نسبت به آن نظر مساعدی ندارند و آن را محکوم می کنند.

بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی موضوع طرح معامله قرن را از زوایای مختلفی مورد ارزیابی قرارداده اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

روزنامه اعتماد: سه‌شنبه شب هفته گذشته، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا با مهمان ویژه‌اش بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اشغالگر سرزمین فلسطین، پای تریبون رفت تا از طرح موسوم به «معامله قرن» رونمایی کند. طرحی که هنوز سه روز از اعلام آن نگذشته است، باعث اختلاف‌نظر میان طراحانش و اسراییلی‌ها شده است.

روزنامه اعتماد با درج گزارشی نوشت:‌ نتانیاهو که خوشحالی خود را در جلسه با ترامپ نمی‌توانست پنهان کند، اعلام کرده ‌بود که قصد دارد روز یکشنبه در جلسه کابینه رژیم اشغالگر، ضمیمه‌شدن دره اردن و تمامی شهرک‌های غیرقانونی در کرانه باختری را رسما اعلام کند. به سرعت مشخص شد که در مورد ضمیمه شدن اراضی اشغالی، نه‌تنها میان نتانیاهو و واشنگتن، بلکه در میان تهیه‌کنندگان طرح معامله قرن هم اختلاف‌نظر وجود دارد. جارد کوشنر، داماد رییس‌جمهور امریکا در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان اعلام کرد که نقشه منتشرشده در طرح صلح معامله قرن «یک نقشه مفهومی» است و اجرای مفاد آن منوط به اجرای تمام توافق است. او در واکنش به این سوال خبرنگار سی‌ان‌ان که در مورد طرح نتانیاهو برای ضمیمه کردن شهرک‌های غیرقانونی پرسیده‌بود، این موضوع را خلاف واقع توصیف کرد و گفت بعید می‌داند اسراییلی‌ها یکشنبه چنین کاری انجام دهند. این اظهارنظر داماد رییس‌جمهور امریکا باعث شد که نتانیاهو و اطرافیانش به سرعت گفته‌های پیشین خود در مورد اجرای فوری ضمیمه کردن دره اردن را پس بگیرند، جلسه کابینه نتانیاهو هم که قرار بود در مورد این طرح تصمیم‌گیری کند لغو شد.

روزنامه اعتماد با انتخاب یادداشتی با عنوان تثبیت اشغال فلسطین به قلم محمود فاضلی می نویسد: در طرح ۱۸۱ صفحه‌ای رییس‌جمهور امریکا برای خاورمیانه دو نقشه در زمینه کشور آینده فلسطین قرار دارد که هیچ‌کدام ایجادکننده یک کشور برای فلسطینی‌ها نیست. نقشه اول برای این کشور، مانند یک جزیره در یک دریا است. شهرک‌هایی که با دیوار و سیم خاردار محصور شده... یعنی کشوری که به‌طور کلی در دامن اسراییل قرار دارد. جزیره بزرگ آن در بین ۱۵شهرک قرار دارد که اسراییلی‌ها ساکن آن بوده و بیت‌المقدس هم پایتخت اسراییل است. در یک نقشه، تونل‌ها و پل‌های زیادی هستند که فلسطینی‌ها باید بتوانند با سایر بخش‌های سرزمین خود بدون آنکه وارد خاک اسراییل شوند از طریق این تونل‌ها رفت‌وآمد کنند. فلسطینی‌ها برای رفتن از کرانه باختری رود اردن به سوی غزه باید فقط از زیر زمین رفت‌وآمد کنند. یعنی هر فلسطینی در هر نقطه‌ای که رفت‌وآمد کند زیر کنترل امنیتی اسراییل قرار دارد. این نقشه شامل غصب و الحاق خاک فلسطین اشغالی به اسراییل است. ترامپ طرح صلحی را ارایه کرده که همه زوایای آن به سود اسراییل بوده و فلسطینی‌ها عملا هیچ حقی ندارند. براساس طرح ترامپ کشور آینده فلسطین باید زیر کنترل کامل اسراییل باشد. اسراییل حریم هوایی فلسطین را در کنترل خواهد داشت و در زمین فلسطینی‌ها باید تحت کنترل نیروهای امنیتی اسراییل باشند.

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی با عنوان طرح معامله قرن و وحدت فلسطین، نوشت: «معامله قرن» یک جایزه آمریکایی از طرف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به شخص بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی تلقی می‌شود و یک نمایش هالیوودی است بین دو شخصیت ورشکسته سیاسی و نظامی یعنی ترامپ و نتانیاهو به اعتبار اینکه هر دو نفر مشکلات سیاسی حادی هم در اراضی اشغالی فلسطین و هم در آمریکا دارند. بنیامین نتانیاهو در طول سال‌های گذشته که ریاست حزب لیکود را برعهده داشته، نتوانسته در انتخاباتی که طی سه دوره برگزار شده اکثریت کرسی‌های کِنِسِت اسرائیل را به دست بیاورد فلذا این معامله قرن که یک اقدام یکجانبه از سوی آمریکا و در راستای خدمت به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تهیه شده است. زیرا اولا تمام اختلافات جریان‌های سیاسی درون فلسطین به پایان رسیده و یک نوع وحدت بین جریان‌ها و جنبش‌های جهادی فلسطین و تشکیلات خودگران فلسطین به‌وجود آمده و شرایطی فراهم شده که الان یک جبهه قدرتمندی در اراضی اشغالی علیه اسرائیل تشکیل خواهد شد. در حوزه جهان اسلام هم اغلب ملت‌ها و کشورهای اسلامی مخالف این طرح هستند. در توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۳ بین رژیم اسرائیل و فلسطین به امضا رسیده، بیت‌المقدس شرقی به‌عنوان پایتخت فلسطین تلقی می‌شود. اما در طرح معامله قرن این موضوع مورد توجه قرار نگرفته و حساسیت‌های زیادی به‌وجود آورده و به نظر می‌رسد دونالد ترامپ که اکنون از سوی مجلس سنای آمریکا در حال استیضاح است، دنبال یک پروپاگاندای انتخاباتی است که در آینده بتواند از کمک لابی صهیونیستی برای پیروزی مجدد در انتخابات استفاده کند. این طرح محکوم به شکست خواهد بود و هیچگونه امیدی به اجرایی کردن آن پیش‌بینی نمی‌شود فلذا به نظر می‌رسد در آینده نزدیک خشونت‌ها در اراضی اشغالی تشدید خواهد شد و اسرائیل آسیب جدی خواهد دید و یک نوع وحدت رویه بین ملت‌های اسلامی و ملت فلسطین به‌وجود خواهد آمد.

این روزنامه در یادداشتی دیگر به قلم مهدی مطهرنیا آینده‌پژوه سیاسی و اجتماعی، می نویسد: طرح موسوم به معامله بزرگ قرن که توسط کوشنر داماد ترامپ به‌عنوان مشاور عالی او دنبال شد تلاش ایالات متحده آمریکا برای پایان دادن به پرونده اعراب و اسرائیل را مدنظر دارد که در سایه حمایت از اسرائیل به نوعی تلاش خود را در جهت عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای بزرگ عربی و دولت‌های حاکم بر پایتخت‌های حاکم بر این کشور دنبال می‌کند و در سایه آن به مقوله فلسطین و تشکیل دولت فلسطینی می‌اندیشد. در واقع اولویت اساسی طرح آمریکایی‌ها زمینه‌سازی برای آشکار نمودن بیشتر روابط دولت‌های عربی با اسرائیل در سایه این طرح و از پشت پرده خارج کردن روابط تل‌آویو با پایتخت‌های کشورهای عربی در دهه گذشته است که نقطه عطفی از این جهت به حساب می‌آید. چرا که فلسطینی‌ها احساس می‌کنند اصل قضایا به جای اینکه در پی حل مساله فلسطین به گونه‌ای باشد که فلسطینی‌ها آن را ایده‌آل تصور کنند بیشتر درصدد حمایت از تل‌آویو و رژیم حاکم بر اسرائیل مد نظر آمریکاست. به‌گونه‌ای که محمود عباس نیز در مقابل آن موضع‌گیری کرده است. اگرچه موضع‌گیری‌های کنونی محمود عباس نخواهد توانست کاری را به پیش ببرد و در نهایت او را نیز به سرنوشت یاسر عرفات دچار خواهد کرد. اما باید بپذیریم که آمریکایی‌ها اکنون در پی حل و فصل مناقشه اعراب با اسرائیل و در سایه آن حل مساله فلسطین هستند و فلسطینی‌ها بار دیگر می‌توانند به سیاق گذشته وارد عمل شوند و با ایجاد مقاومت شدید در برابر ایالات متحده آمریکا عرصه را برای وقوع انتفاضه‌های دیگری بازگشایی کنند که در نهایت تجربه شده و معادله اعراب و اسرائیل را در وضع موجود بین فلسطینی‌ها و اسرائیل نگه خواهد داشت، اما طرح کنونی با توجه به مقدمات قبلی و آنچه که از قبل؛ از منظر عملیاتی بین اعراب و اسرائیل صورت پذیرفته است زمینه‌ساز ایجاد فضای مناسب برای حل و فصل مسائل اعراب با اسرائیل خواهد بود.

توطئه قرن، عنوان مطلبی در روزنامه ابتکار است، در گزیده ای از آن می خوانیم: طرح صلح دونالد ترامپ رئیس‌ ایالات متحده آمریکا برای سرزمین‌های اشغالی از همان ابتدای مطرح شدنش، علاوه بر ابهامات فراوان با موجی از مخالفت‌های جهانی و منطقه‌ای نیز مواجه شده است. هرچند سال گذشته جراد کوشنر داماد و مشاور رئیس‌ ایالات متحده آمریکا از بخش اقتصادی این طرح رونمایی کرد و جزئیات سیاسی آن موکول به آینده شد، اما اعلام رسمی مفاد این معامله از سوی ترامپ و با حضور بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن آنچنان یک جانبه و غیر واقع‌گرایانه بود که واکنش‌های زیادی را حتی در داخل آمریکا نیز برانگیخت. ترامپ روز سه شنبه در کنفرانس خبری خود که با حضور نتانیاهو و بنی گانتس برگزار شد، به صراحت مدعی شد که قدس پایتخت یکپارچه اسرائیل خواهد بود و نیز قابل تقسیم نیست. در این طرح ۸۰ صفحه‌ای که ترامپ در آن ادعا کرده به راه حل دو کشوری دست یافته است، امنیت اسرائیل در اولویت قرار گرفته و از فلسطینی‌ها خواسته شده تا این فرصت را از دست ندهند. ترامپ همچنین اعلام کرده که در این طرح ۵۰ میلیارد دلار سرمایه برای فلسطینی‌ها درنظر گرفته و معتقد است که تشکیل کشور فلسطین منوط به پایان فعالیت‌های حماس و جهاد اسلامی است. از سوی دیگر بنیامین نتانیاهو که اکنون در داخل سرزمین‌های اشغالی با بحران سیاسی و نیز محکومیت در دادگاه‌ مواجه است، ضمن ابراز خرسندی از طرح دونالد ترامپ، آن را یک مسیر واقعی برای صلح پایدار دانسته و گفت که رئیس‌ ایالات متحده آمریکا حاکمیت ما بر غور اردن و مناطق دیگر را به رسمیت می‌شناسد تا اسرائیل بتواند خودش از خودش دفاع کند. این ادعا از سوی نتانیاهو در حالی مطرح می‌شود که پیش از این ترامپ در اقداماتی بر خلاف موازین بین‌المللی سفارت آمریکا را از تل آویو به قدس انتقال داده و در اواخر سال گذشته نیز حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی‌های جولان را نیز به رسمیت شناخته بود.

روزنامه همدلی با انتخاب گزارشی با عنوان جهان علیه دلالی قرن، ‌ نوشت: جنجال‌ها و دردسرهای دونالد ترامپ برای جهان تمامی ندارد. این بار او در قالب یک تاجر زورگو یک معامله یک طرفه را ارائه داد که فریاد جهان را بلند کرده است. به عبارت دیگر باید گفت «معامله قرن»، فریادهای جهانیان را در حمایت از فلسطینی‌ها بلند کرد. هرچند ارائه دهنده آن یعنی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا احتمالا فکر می‌کرده که اقدامی مهم در جهت منافع رژیم صهیونیستی انجام می‌دهد اما از روزی که از این طرح رونمایی شده بسیاری از کشورها و شخصیت‌های مهم جهان یک پارچه علیه این ظلم، معترض شده‌اند و تعابیر مختلفی از جمله «معامله ظلم» و «منفورترین طرح قرن» را درباره این طرح به کار برده‌اند. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا سه‌شنبه (هشتم بهمن) برای نخستین بار از طرح سازش خود موسوم به «معامله قرن» در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در کاخ سفید پرده برداشت. وی اعلام کرد که شهر قدس پایتخت یکپارچه رژیم صهیونیستی باقی می‌ماند. طرح معامله قرن خواستار چشم‌ پوشی پناهندگان فلسطینی ساکن کشورهای عربی به ویژه لبنان از حق بازگشت به سرزمین خود است؛ طرحی که بر خلاف مفاد قطعنامه ۱۹۴ شورای امنیت سازمان ملل است. این طرح هم چنین در پی الحاق قدس و بخش‌های اشغالی کرانه باختری رود اردن به رژیم صهیونیستی است.

روزنامه ایران در گزارشی آورده است: سرانجام پس از چند بار تعویق، رئیس جمهوری امریکا از طرح سازش معروف خود موسوم به «معامله قرن»   با حضور نمایندگانی از رژیم صهیونیستی و همینطور برخی کشورهای عربی شامل عمان، بحرین و امارات رونمایی کرد. معامله‌ای که نتیجه آن حتی پیش از آغاز نشست مطبوعاتی روز سه‌شنبه در کاخ سفید نیز برای جهانیان مشخص بود. شادمانی غیر قابل کتمان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز مهر تأییدی بود بر این که معامله‌ای که ترامپ مدعی آن شده، دو سر سود برای رژیم صهیونیستی و ظلمی است که بر فلسطینی‌ها تحمیل شده است. با این حال به گفته اغلب ناظران، این طرح، طرحی شکست خورده است که نه جهان آن را می‌پذیرد، نه حتی یهودیان سرزمین‌های اشغالی آن را باور دارند و بنابراین به اهداف خود نخواهد رسید. گرچه در طول دو سال گذشته بتدریج بخش‌هایی از طرح «معامله قرن» افشا شده بود اما بیان جزئیات کامل آن از زبان رئیس جمهوری امریکا سبب شد که این طرح از سوی طرف فلسطینی و حامیانش با عناوین «سیلی قرن» یا «ننگ قرن» محکوم شود. طرح ترامپ برای دلخوش کردن فلسطینیان تأکید کرده است، اسرائیل تا ۴ سال حق هرگونه ساخت و سازی نخواهد داشت و فلسطین نیز با پذیرش این طرح ۵۰ میلیارد دلار بودجه سرمایه‌گذاری دریافت خواهد کرد. اما واقعیت‌های این طرح چیز دیگری است. براساس طرح دونالد ترامپ، اسرائیل جدید که به طور آشکار ناقض حقوق بین‌المللی است از این پس تحت هیچ تحریمی قرار نخواهد گرفت و نه تنها حقوق فلسطینیان در این طرح پایمال شده است که طرح گوشه چشمی هم به دره اردن دارد که متعلق به کشور اردن است. هرچند که در پی واکنش اردن به این بخش از طرح، تل‌آویو اعلام کرد این برنامه را به حالت تعلیق درمی‌آورد.

روزنامه جهان صنعت در گزارشی نوشت: ترامپ که در حال حاضر با چالش‌های جدی در درون آمریکا مواجه است و در تلاش است در انتخابات ۲۰۲۰ دوباره به کرسی ریاست‌جمهوری آمریکا تکیه بزند برای تضمین حمایت لابی یهودی و مسیحیان که در انتخابات گذشته در حمایت از او سنگ‌تمام گذاشتند، از معامله قرن رونمایی کرد تا وفاداری‌اش را به اسراییل بهتر نشان دهد؛ طرحی که قرار بود به مناقشه ۷۰ ساله اسراییل و فلسطین پایان دهد آن‌چنان یک‌طرفه و به نفع اسراییلی‌هاست که واکنش‌های انتقادی بسیاری را در پی داشته است. هر چند دونالد ترامپ با رونمایی از معامله قرن اسراییلی‌ها را خرسند ساخت و حمایت آنان را در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو تضمین کرد، اما مردم جهان اسلام و خاورمیانه را نسبت به آمریکا بدبین‌تر از قبل ساخت. دفاع تمام‌قد ترامپ از سیاست‌های اسراییل و نادیده انگاشتن حقوق اساسی فلسطینی‌ها این را ثابت می‌کند که آمریکا برخلاف شعارهای نویددهنده‌اش، به خاطر مصالح کوتاه‌مدتش حاضر است با دشمن هم ائتلاف کند. طرح موسوم به معامله قرن ترامپ و داماد و مشاورش جارد کوشنر راه‌حل واقع‌گرایانه ایجاد دو کشور مستقل را در نظر گرفته است و اورشلیم (بیت‌المقدس) را به عنوان پایتخت اسراییل به‌رسمیت می‌شناسد. رییس‌جمهوری آمریکا همزمان با این اظهارات تاکید کرد که پایتخت کشور مستقل فلسطین در آینده شرق اورشلیم خواهد بود. او گفت در صورت تشکیل دولت فلسطینی، ایالات متحده با افتخار سفارت خود را در پایتخت این کشور تاسیس خواهد کرد. ترامپ طرح خود را احتمالا آخرین فرصت برای فلسطینیان خواند.

معامله قرن مرده به دنیا آمد، عنوان گزارشی در روزنامه دنیای اقتصاد، در گزیده ای از آن می خوانیم:‌ سه‌شنبه شب ۸ بهمن‌ماه ۱۳۹۸ دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در کاخ سفید در کنار نخست‌وزیر اسرائیل از «معامله قرن» خود رونمایی کرد. این طرح به مطالبات رژیم صهیونیستی که مدت‌ها در پی آن بود از جمله به رسمیت شناختن شهرک‌های این رژیم در کرانه باختری و حاکمیت آن بر غور اردن توسط آمریکا و اینکه قدس «پایتخت غیر قابل تقسیم اسرائیل» است، پاسخ می‌دهد. بر اساس این طرح کشور فلسطین عاری از سلاح و در مرزهایی است که (برای کنترل اسرائیل بر امنیت خود) مجددا ترسیم می‌شوند و در ازای اراضی حاصلخیزی که صهیونیست‌ها در آن ساکن می‌شوند، کشور فلسطین مناطقی بیابانی به دست می‌آورد. الجزیره در گزارش ۲۹ ژانویه برابر با چهارشنبه ۹ بهمن‌ماه نوشت: نتانیاهو مدعی بود که این طرح مبنایی برای «راه‌حل واقع‌گرایانه» در نزاع طولانی‌مدت میان اسرائیل- فلسطین به دست می‌دهد. رهبران فلسطین نه‌تنها این طرح را رد کردند؛ بلکه آن را کاملا به نفع اسرائیل دانسته و افزودند که «قدس فروشی نیست». ترامپ این طرح را «فرصتی تاریخی» برای فلسطین جهت دستیابی به دولت مستقل نامید. اما بر اساس این طرح، ایالات‌متحده اعلام کرد که بیت‌المقدس «پایتخت تقسیم‌ناپذیر» اسرائیل خواهد ماند و اشغال اسرائیل بر بخش‌هایی از اراضی اشغالی غربی را به رسمیت خواهد شناخت.

به گزارش ایسنا، صفی‌الله رمضانخانی، کارشناس مسائل خاورمیانه و غرب آسیا در یادداشتی با عنوان معامله قرن؛ تباهی سازش و مذاکره نوشت: اصل رژیم نژادپرست و شوم صهیونیست با ماهیت شرارت و خیانت و بر پایه ظلم وتجاوز به مردم مظلوم فلسطین و ملت های منظقه شکل گرفته است که تا به امروز  از ارتکاب هر نوع اقدامی تروریستی و ترویج فرهنگ ناصواب اشغالگری با حمایت و صحنه گردانی آمریکای خبیث و ایادی و همفکران زبون منطقه ای دریغ نکرده اند و به اقدامات جنایتکارانه در سرزمین قدس شریف که پایتخت همیشگی مردم مبارز و دلاور فلسطین، ادامه داده اند. امروز نیز همه اقدامات ناجوانمردانه و بزدلانه در منطقه غرب آسیا و انجام معاملات یک سویه به اتنفاع و سراسر ظلم همچون توطئه قرن علیه ملت بی دفاع و ستمدیده فلسطین، حاصل نه تنها سکوت مرگبار مجامع بین‌المللی و نهادهای به اصطلاح حامی حقوق بشر و دولت های مزدور و مرتجع منطقه و جهان نبوده، بلکه حمایت‌های آشکار و تمام قد آنان از رژیم اشغال گر قدس و هژمونی منفور عبری – غربی - عربی این اقدامات ذلیلانه را به بار آورده است. حمایت از انواع جنگ ها، کشتار ها و جنایات علیه ملت‌های مظلوم جهان به ویژه ملت آواره فلسطین، اهانتی آشکار بر ملت‌های آزاده جهان بوده است و استکبار صهیونیست جهانی با تمسک به حمایت‌های بی‌دریغ و جانانه همفکران مذموم اروپایی و منطقه‌ای، در صدد تثبیت و اجرای معامله نامشروع و غیرقانونی قرن هستند که این اقدام ظالمانه دولت خون آشام و تروریست ایالات متحده آمریکا خود سندی بر مجموعه اسناد شرارت‌ها، خباثت‌های تحمیلی با هدف واهی دفاع از ملت ها و شعار صلح و صیانت از حقوق بشر و کرامت انسانی در جهان است.

صباح زنگنه کارشناس مسایل عربی در گفت‌وگو با ایسنا می گوید: اعلام و علنی کردن رسمی طرح معامله قرن در حقیقت فصل جدیدی در روابط بین الملل و در مسایل منطقه‌ای ایجاد می‌کند که نشان می‌دهد نوعی دیکتاتوری در اعمال خواسته های یک طرف بر سایر کشورها و ملت‌ها وجود دارد. تا قبل از این کشورهای بزرگی مثل آمریکا خواسته ‌ها و منافع‌شان را در لفافه و غیرمستقیم دنبال می‌کردند اما با اقدام اخیر ترامپ می بینیم که به همه دنیا می‌خواهد بگوید حاکم مطلق من هستم و کسی حق اظهار نظر ندارد و این رفتار تبعات زیادی در بر خواهد داشت و آثار سوء ‌آن بین قدرت‌های بزرگ هم بروز خواهد یافت. این کارشناس مسایل بین‌الملل ادامه داد: تا قبل از این طرح، آمریکا به عنوان کشور میانجی در منطقه و خاورمیانه بین اعراب و صهیونیست‌ها مطرح می‌شد اما ترامپ با این کار صراحتا می‌گوید که طرفدار صهیونیست‌هاست و بقیه کشورها و ملت‌ها باید از او در این راستا اطاعت کنند. این طرح در سطوح نظری و تئوری می‌گوید که فلسطینی‌ها صاحب اصلی سرزمین‌شان نیستند و در حد چند جزیره متفرقه بر روی خشکی می‌توانند در اختیار داشته باشند. آنها حق تعیین مرز با جهان خارج ندارند یا حق داشتن ارتش، سلاح یا تجارت با کشورهای دیگر. به عبارتی آنها حق زندگی ندارند. علاوه بر این فلسطینی‌هایی که آواره شده‌اند هم حق بازگشت به این سرزمین را ندارند مگر تعدادی از آنها، ‌ آن هم با مجوزهای خاص و بحث‌های گوناگون.

قاسم محبعلی، کارشناس مسائل بین‌الملل و مدیر کل سابق خاورمیانه وزارت خارجه در ارزیابی خود از طرح «معامله قرن» ارائه شده از سوی دونالد ترامپ به پایگاه خبری انتخاب گفت: این طرح در راستای سیاست دولت ترامپ برای انضمام گام به گام مناطق اشغالی به اسرائیل قابل ارزیابی است؛ انتقال پایتخت از تل آویو به بیت المقدس، شناسایی قدس شرقی به عنوان بخشی از محدوده حاکمیت بخش اسرائیل، به رسمیت شناختن بلندی‌های جولان به عنوان محدوده حاکمیت اسرائیل، به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل  در شهرک های ایجاد شده در کرانه باختری و نوار غزه، همگی روندی برای تکامل و ارائه طرح کنونی هستند. این طرح کاملا به صورت یک جانبه ارائه شده و به هیچ عنوان مواضع فلسطینی‌ها در آن اعمال نشده است. اگر نگوییم این طرح برای فلسطینی‌ها یک فاجعه است، حداقل طرحی است که آینده آن‌ها را در سرزمین فلسطین با تهدیدات جدی مواجه می‌کنند، بنابراین نمی‌توان عنوان کرد که این طرح به فلسطینی‌ها کمکی خواهد کرد. طرح معامله قرن در راستای خواسته های بنیامین نتانیاهو و شخص دونالد ترامپ است. به نظر می‌رسد این طرح در شرایط زمانی ارائه شده که با طرح استیضاح دونالد ترامپ تداخل پیدا کند تا ازاین طریق لابی های اسرائیل در آمریکا مجاب شوند، هرچه بیشتر از رئیس کاخ سفید حمایت کنند و پرونده استیضاح مختومه شود.

به گزارش فرارو، در حالی که پس از افشاگری‌های جان بولتون درباره ماجرای «اوکراین گیت» محاکمه استیضاح دونالد ترامپ در مجلس سنا به مرحله حساسی رسیده بود، رئیس جمهور آمریکا به اتفاق نخست وزیر اسرائیل در کاخ سفید نشستی برای رونمایی از یک طرح صلح میان اسرائیل و فلسطین برگزار کرد که به گفته بسیاری از ناظران، به شدت به نفع اسرائیل طراحی شده است. از همین رو، گروه‌های مختلف فلسطینی از همان ابتدا، و حتی قبل از آنکه معامله قرن ترامپ به طور رسمی اعلام شود، یکصدا به طرح صلح آمریکایی نه گفتند. معامله ترامپ کاملا به نفع اسرائیل طراحی شده است. امری که سوای جزئیات طرح، از حمایت قاطعانه جناح دست راستی اسرائیل از معامله قرن قابل درک است. بر اساس معامله ترامپ، آمریکا حاکمیت اسرائیل بر منطقه دره اردن و اکثر شهرک‌های یهودی نشین در کرانه باختری اشغالی را به رسمیت می‌شناسد. در مقابل، کشور آینده فلسطین در ازای از دست دادن ۳۰ درصد اراضی کرانه باختری، زمین‌هایی عمدتا بیابانی در نزدیک مرز مصر دریافت می‌کند. همچنین، شهر بیت المقدس که همواره محل منازعه اسرائیل و فلسطین بوده، به طور کامل به اسرائیل تعلق می‌گیرد. در مقابل، فلسطینی‌ها در شرق و شمال بیت المقدس یک پایتخت جدید دریافت می‌کنند. اماکن مقدس نیز زیر نظر مقامات اسرائیل خواهد بود. آوارگان فلسطینی که در اثر حملات نیروهای نظامی اسرائیل از سرزمین‌های خود اخراج شده بودند دیگر حق ندارند به وطن‌شان بازگردند و یا در کشور محل سکونت فعلی ادغام می‌شوند یا اینکه در مدت ۱۰ سال به دیگر کشورهای اسلامی منتقل می‌شوند. از نظر امنیتی نیز، نیروهای امنیتی اسرائیل بر کشور «کاملا خلع سلاح شده فلسطین» نظارت خواهند داشت. امری که به معنای فقدان کامل حاکمیت در کشور فلسطین خواهد بود.

به گزارش نامه‌نیوز، مولوی عبدالحمید اظهار داشت: یکی از اتفاقات تلخ در این هفته رونمایی از طرحی به نام «معاملۀ قرن» توسط رئیس‌جمهور آمریکا بود که با حضور مقامات اسرائیلی و احضار تعدادی از مسلمانان ضعیفی که توانایی دفاع از خودشان را ندارند صورت گرفت. رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد معاملۀ قرن را به مسلمانان فلسطین که یک طرف این قضیه هستند تحمیل کند، درحالی‌که این شیوۀ معامله و برقراری صلح نیست، بلکه معامله و صلح باید با رضایت طرفین انجام شود و طرفین دعوا در حضور یک طرف ثالث با یکدیگر مذاکره و گفت‌وگو کنند و با هم به توافق برسند. رئیس‌جمهور آمریکا درحالی به زعم خودش این «صلح» را انجام داده است که به صراحت اعلام کرده که در کنار یهودیان است و از اسرائیل حمایت می‌کند. لذا این صلح به حمایت از اسرائیل و با هدف تأمین امنیت و منافع اسرائیل تنظیم شده است. صلح آقای ترامپ کاملا یک‌طرفه است. در این صلح شهر بیت‌المقدس که قبلۀ اول مسلمانان است و مسلمانان روی این موضوع حساس هستند، به یهودیان داده شده است و شهرک‌های یهودی‌نشین که در وسط فلسطین ساخته شده‌اند به‌عنوان خاک اسرائیل قرار داده شده است، درحالی‌که با این اقدام، فلسطین در محاصرۀ اسرائیل قرار می‌گیرد. معاملۀ قرن آمریکا و اسرائیل إن‌شاءالله با شکست مواجه خواهد شد، زیرا مردم فلسطین، مسلمانان جهان و ملت‌های آزاده این معامله و صلح را قبول ندارند و سبب جریحه‌دارشدن احساسات مسلمانان جهان شده است. آمریکا و اسرائیل می‌خواهند با توسل به زور این موضوع را بر فلسطینی‌ها تحمیل کنند، درحالی‌که تجربه نشان داده است که توسل به زور نتیجه نمی‌دهد.

رسانه‌های اصولگرا

روزنامه جوان: رونمایی از طـرح سازش رئیس‌جمهور امریکا موسوم به معامله قرن علاوه بر اینکه در داخل سرزمین‌های اشغالی و از جانب گروه‌های مقاومت با واکنش‌های تندی مواجه شده، در جهان نیز استقبال مورد نظر طرف امریکایی و صهیونیستی را به دنبال نداشته است.

روزنامه جوان در گزارشی با عنوان مقابله جهان با معامله قرن می نویسد: دونالد ترامپ سرانجام پس از مدت‌ها جنجال خبری، سه شنبه گذشته در جریان نشستی با حضور بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از طرح معامله قرن رونمایی کرد. این طرح به جز عربستان سعودی، امارات و مصر حامی دیگری نداشته است و اجرای آن در نخستین مرحله در داخل رژیم صهیونیستی نیز با مانع مواجه شد. یاریف لِوین، وزیر گردشگری این رژیم در گفت‌وگویی رادیویی گفت که تل‌آویو تصمیم گرفته الحاق بخش‌های بزرگی از کرانه باختری به دیگر مناطق فلسطین اشغالی را به تعویق بیندازد، چرا که رأی‌گیری در کابینه درباره پیوستن بخش‌هایی از کرانه باختری، قابل اجرا نیست و نیازمند مقدمات متعددی از جمله مشورت با دادستان کل این رژیم است. از طرفی دیگر معامله قرن دستاورد انتخاباتی مورد نظر نتانیاهو را هم به دنبال نداشت و نظرسنجی که روزنامه‌های جروزالم پست و معاریو انجام داده، نشان می‌دهد رونمایی از معامله قرن هم آرای حزب نتانیاهو را افزایش نداده است. اقدام به رونمایی از این طرح فلسطین را ناآرام کرده است. رسانه‌های فلسطینی بامداد جمعه از به صدا در آمدن دوباره آژیر خطر در برخی شهرک‌های صهیونیستی نزدیک نوار غزه در فلسطین اشغالی خبر دادند. برخی رسانه‌های صهیونیست هم اعلام کردند که چند فروند راکت از نوار غزه شلیک شده است. شبکه تلویزیونی الجزیره بامداد جمعه گزارش داد که جنگنده‌های رژیم صهیونیستی مناطقی در غرب رفح واقع در جنوب غزه را بمباران کردند. مردم منطقه غزه و شهرهای مختلف کرانه باختری نیز روز جمعه پس از اقامه نماز در اعتراض به معامله قرن به خیابان آمدند. این اعتراضات در برخی مناطق به درگیری منجر شد.

حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه کیهان در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، اظهار داشت: «معامله قرن» نارنجک دودزاست که برای سرپوش نهادن بر شکست‌های پی‌درپی آمریکا در منطقه و حرکت رو به زوال رژیم صهیونیستی به میدان پرتاب شده است. این توافق بین دولت‌هایی است که با هم کمترین مخالفتی نداشته‌اند تا نیازی به توافق و معاهده جدیدی داشته باشند؛ در یک سوی این معامله، آمریکا و اسرائیل  و در سوی دیگر حاکمان دست‌نشانده عرب قرار گرفته‌اند. مضحک‌تر آن که طرف اصلی ماجرا  یعنی ملت فلسطین در این به اصطلاح معامله قرن دیده نمی‌شود! در معامله قرن برخلاف تمامی معامله‌ها و توافق‌ها، دو یا چند طرف  متفاوت با خواسته‌های ناهمخوان وجود ندارد که مصداق یک معامله یا توافق دو  یا چندجانبه باشد؛ به عنوان مثال، رژیم‌های حاکم بر عربستان و امارات و بحرین و عمان با کدام‌یک از خواسته‌های آمریکا و اسرائیل مخالفتی داشته‌اند که قرار است با  توافق موسوم به معامله قرن این مخالفت‌ها را کنار بگذارند؟ و از این پس با آنها  همسو  بشوند!؟ پذیرش مفاد ذلت‌باری که در معامله قرن آمده است در حوزه اختیار  دولت‌های دست‌نشانده عرب نیست که توان اجرای آن را داشته باشند و اگر چنین بود تاکنون ده‌ها بار فلسطین و مردم مظلوم آن را به صهیونیست‌ها فروخته بودند؛ محو کامل رژیم صهیونیستی و اخراج آمریکا از منطقه خواست بارها اعلام‌شده مردم فلسطین و تمامی ملت‌های مسلمان است که برای تحقق آن با همه توان ایستاده‌اند و با دولت‌های دست‌نشانده خود نیز درگیر بوده و هستند. این نکته نه فقط از نگاه آمریکا و اسرائیل بلکه از نگاه دولت‌های عرب تحت امر آنها نیز پنهان نیست.

قرن به معامله خندید، ‌ عنوان مطلبی در روزنامه وطن امروز است، در گزیده ای از آن می خوانیم: بعد از حدود یک سال وعده، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اواخر هفته گذشته طرح معروف به «معامله قرن» را رونمایی کرد. این طرح به واسطه امتیازات بی‌سابقه‌ای که به صهیونیست‌ها اعطا کرده با استقبال بنیامین نتانیاهو مواجه شد و در سمت مخالفان این ماجرا، همه گروه‌های فلسطینی، اکثر کشورهای اسلامی و برخی کشورهای غربی ایستاده‌اند. ترامپ در معامله قرن صرفا به منافع صهیونیست‌ها توجه کرده و فلسطین را اساسا نادیده گرفته است.  ترامپ ادعا کرده این طرح با هدف کاهش تنش‌ها میان مردم مظلوم فلسطین و رژیم کودک‌کش صهیونیستی طراحی شده است اما طرح ارائه شده آنقدر یکسویه و ظالمانه است که حتی در میان حامیان اسرائیل در دنیای غرب هم چندان جدی گرفته نشد و بسیاری به تمسخر ترامپ و نتانیاهو پرداختند.  اگرچه این طرح توسط دونالد ترامپ مطرح شده اما ابتکار آن منسوب به جرد کوشنر، مشاور ارشد ترامپ و داماد وی است.

روزنامه صبح نو در مطلبی با عنوان خشم فلسطین علیه «سرقت قرن» می نویسد: شهرهای مختلف کرانه باختری و مردم منطقه غزه دیروز جمعه پس از اقامه ده‌ها هزار نفری نماز جمعه قدس، اعتراضات گسترده‌ای علیه طرح موسوم به «معامله قرن» و الحاق دره رود اردن به رژیم صهیونیستی برگزار کردند که منجر به درگیری با نظامیان اسرائیلی شد؛ اعتراضاتی که همزمان در برخی کشورهای دیگر منطقه همانند بحرین، اردن، یمن و لبنان نیز برگزار شد و واکنش‌های شدید ترکیه، تونس، عراق و ... را در بر داشت. «دونالد ترامپ» رییس‌جمهور آمریکا سرانجام اواخر هفته گذشته از طرح خود موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد تا هم هدیه‌ای به «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای شانس بیشتر در انتخابات داده باشد و هم از این موضوع برای انتخابات آینده آمریکا به نفع خود استفاده کند؛ طرحی که بر اساس نقشه‌ای که رییس‌جمهور آمریکا منتشر کرده، نشان‌دهنده این است که دولت آینده فلسطین به شکل «مجمع‌الجزایری» است که پل‌ها و برخی تونل‌ها آن را به هم وصل می‌کند؛ طرحی که طبق آن حق بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین‌شان از آنها گرفته شده و قدس به‌عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام شد و همچنین اسرائیلی‌ها به ادامه شهرک‌سازی‌های خود بیشتر از گذشته می‌پردازند و شروط ایجاد دولت فلسطین از سوی صهیونیست‌ها نیز لحاظ نشد. از این رو بود که مردم غزه و کرانه باختری دیروز جمعه به دعوت گروه‌های فلسطینی پس از اقامه نماز جمعه به خیابان‌ها آمدند و اعتراض خود را علیه طرح سازش جدید آمریکا اعلام کردند؛ اعتراضاتی که منجر به شلیک چند گلوله و موشک از غزه به اراضی اشغالی هم شد. البته جنگنده‌های اسرائیلی هم روز گذشته چندین بار نوار غزه را آماج شلیک موشک‌های خود قرار دادند و ۱۴ موشک به زمین محل احداث بیمارستانی در شهر رفح پرتاب کردند که منجر به قطع جریان برق در این منطقه شد؛ حملاتی که واکنش موشکی فلسطینی‌ها را هم به همراه داشت و منجر به لغو نشست کابینه صهیونیست‌ها شد.

روزنامه سیاست روز در مطلبی آورده است:‌ ناظران سیاسی بر این باورند معامله قرن، معامله‌ای مرده است و همانطور که رهبرعالی قدر انقلاب نیز فرمودند هرگز محقق نخواهد شد و انتفاضه‌ای جدید میان ملت‌های منطقه اتفاق خواهد افتاد.  به تازگی دونالد ترامپ در مراسمی با حضور بنیامین نتانیاهو از طرح به اصطلاح چشم‌انداز صلح موسوم به معامله قرنرونمایی کرد. رئیس جمهور آمریکا این طرح را گامی به سمت صلح برای رژیم صهیونیستی توصیف کرد و مدعی شد که این طرح به مقابله با افراط‌گرایی کمک می‌کند. رئیس‌جمهور آمریکا همچنین گفت که اورشلیم (قدس) پایتخت تقسیم‌ناپذیر اسرائیل باقی می‌ماند. طبق این طرح، رژیم صهیونیستی در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادی‌بخش فلسطین و قطعنامه‌های شورای امنیت، و الحاق بخش‌هایی از مناطق اشغال‌شده به خاک خود، با تشکیل دولت نیمه مستقل فلسطینی موافقت می‌کند. ترامپ در منطقه با مخالفت ملت های روبرو است و در همین حال با حرکت به سمت معامله قرن عرصه را بر خود تنگتر می‌کند. طرحی که بطور حتم می‌تواند ترامپ را در باتلاق جدیدی در خاورمیانه گرفتار کند. با اعلام دولت ترامپ مبنی بر آغاز مرحله سیاسی معامله قرن، تمامی گروه‌های فلسطینی در موضعی مشترک، ضمن اعلام مخالفت با این طرح ترامپ، اعلام کردند این طرح به هیچ وجه اجرا نشده، به نتیجه نخواهد رسید. در همین زمینه شهرهای مختلف کرانه باختری و نوار غزه شاهد حضور مردم خشمگین فلسطین در اعتراض به این طرح آمریکایی بود.

روزنامه فرهیختگان در گزارشی با عنوان ضربه مغزی در آسیا نمایش در واشنگتن، می نویسد: بعد از ماه‌ها بحث و حرف و حدیث، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا ظهر سه‌شنبه گذشته طی مراسمی با حضور بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به‌طور رسمی از طرح آمریکایی-صهیونیستی موسوم به «معامله قرن» (Deal Century) رونمایی کرد؛ طرحی که رسانه‌های غربی آن را «طرح صلح خاورمیانه» می‌نامند و می‌گویند با اجرای آن فصل نوینی در معادلات سیاسی و امنیتی منطقه ظاهر خواهد شد. در این میان تحلیل‌ها حاکی از این است که اهداف اصلی این طرح نسخه به‌روز شده طرح «خاورمیانه جدید» است که چند سال پیش از سوی آمریکایی‌ها مطرح شد ولی راه به جایی نبرد. این طرح حالا با میدان‌داری ترامپ و شریک سیاسی‌اش در رژیم صهیونیستی یعنی بنیامین نتانیاهو در حال پیگیری است. مجری و هماهنگ‌کننده امور این طرح به‌کلی برعهده جرد کوشنر، داماد یهودی ترامپ است که واسطه بسیار پرنفوذی میان کاخ سفید و لابی‌های صهیونیستی است. آنچنان‌که پیش از این هم گفته شده بود قریب به اتفاق جمعیت ساکن در فلسطین اشغالی، کرانه باختری و نوار غزه به خارج مرزهای کنونی اشغالی کوچانده شده، حتی ۳۰ درصد از کرانه باختری یعنی سرزمین‌های تحت تسلط تشکیلات خودگردان هم به اسرائیل منضم و بیت‌المقدس به‌جز چند محله برای همیشه پایتخت رژیم اشغالگر قدس خواهد شد. اینها البته همه آن چیزی است که روی کاغد آمده یا بهتر بگوییم در رویای آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها می‌گذرد و با واقعیات ممکن و امکانات کنونی آنها در منطقه فاصله زیادی دارد، واقعیاتی که با مرور آنها خواهیم فهمید این طرح از پیش شکسته‌خورده است و اساسا امکان اجرای آن وجود نخواهد داشت.

علی‌رضا سلطان شاهی  رئیس سابق مرکز مطالعات فلسطین در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم می گوید: با ترور سردار سلیمانی فرمانده نظامی جبهه مقاومت، تصور آمریکایی‌ها این بود که بهترین فضا برای رونمایی از طرح معامله قرن فراهم شده‌ است. این در حالی بود که تبلیغات فراوانی در خصوص این طرح انجام شده بود و به منظور رونمایی از آن  زمینه‌سازی کرده بودند. آمریکا با رونمایی از طرح معامله قرن می‌خواست شرایط منطقه و افکار عمومی حاکم بر آن را مورد سنجش قرار دهد لذا به نظر آمریکا بعد از ترور سردار سلیمانی فرمانده نظامی جبهه مقاومت، بهترین زمان برای رونمایی از طرح معامله قرن بود اما این اشتباه راهبردی آمریکا و رژیم صهیونیستی بود. آنها تصور می‌کردند، با ترور سردار سلیمانی شرایط منطقه به نفع شان تمام می‌شود ولی شرایط بسیار بدتر شد و بیداری بیشتری به منطقه روی آورد. اما اینکه رونمایی از طرح معامله قرن به سود نتانیاهو در انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی باشد، این مسئله را نمی‌توان ارزیابی خیلی دقیقی از آن ارائه داد چراکه شرایط کنونی نتانیاهو وضعیتی نیست که بگوئیم بهبود پیدا کرده وضعیت او همچون گذشته است ولی ترامپ نیاز داشت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در بحث تحولات غرب آسیا یک حرکت روبه جلوی را داشته باشد تا بتواند حمایت صهیونیست‌ها را در این انتخابات به‌دست آورد. با توجه به اینکه ترامپ در بدترین شرایط سیاسی در داخل آمریکا قرار دارد و بحث استیضاح او در سنا این کشور جریان دارد،   ترامپ نیاز داشت از سوی لابی صهیونیستی مورد حمایت قرار گیرد. به همین دلیل،   او برای خودش یک چنین فضایی را ترسیم کرد اگرچه رونمایی از طرح معامله قرن به نفع نتانیاهو برنامه ریزی نشده بود اما او می‌تواند از این فرصت بهره زیادی ببرد  و موقعیت خود را در مقابل رقیب انتخاباتی‌اش تقویت کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛  دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا ظهر روز سه‌شنبه به وقت محلی طی مراسمی با حضور «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به طور رسمی از طرح آمریکایی-صهیونیستی موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد. ترامپ در ابتدای صحبت‌های خود مدعی شد که امروز گام بزرگی به سوی صلح [در خاورمیانه] برداشته خواهد شد. وی همچنین ادعا کرد که رژیم صهیونیستی به دنبال صلح است. از زمان ریاست جمهوری لیندون جانسون تا امروز برای ایجاد صلح بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها تلاش شده اما موفقیتی به دست نیامده است. اما طرحی که ما آماده کرده‌ایم مفصل‌ترین طرح صلح است که در ۸۰ صفحه تدوین شده و جزئیات زیادی را شامل می‌شود. بر اساس نقشه‌ای که رئیس‌جمهور آمریکا منتشر کرده دولت آینده فلسطین به شکل مجمع‌الجزایری است که پل‌ها و تونل‌ها آن را به هم وصل می‌کند. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا سرانجام از طرح خود موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد تا هم هدیه‌ای به «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای شانس بیشتر در انتخابات داده باشد و هم از این موضوع برای انتخابات آینده آمریکا به نفع خود استفاده کند.

به گزارش الف، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، جزئیات طرح صلح خاورمیانه خود موسوم به معامله قرن را تشریح کرد. این طرح از ابتدا که توسط دولت ترامپ مطرح شد(از حدودا ۳ سال پیش) بارها و بارها از سوی مقام های فلسطینی رد شده بود. فتح و حماس(و همچنین جهاد اسلامی) به عنوان دو گروه مطرح فلسطینی که در برخی مسائل با یکدیگر اختلافات عمیقی دارند، به صورت یک صدا و متحدانه، قویا به مخالفت با معامله قرن پرداختند. حتی گزارش هایی مبنی بر این منتشر شد که محمود عباس(ابومازن) رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، حاضر به گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور آمریکا در این رابطه نشده است.  برخی از کشورهای منطقه نظیر ایران، ترکیه، و اردن نیز قویا این طرح به اصطلاح صلح را مورد انتقاد قرار داده اند و آن را رد کرده اند. با این همه، سوالی که در این رابطه به ذهن می رسد این است: چرا با معامله قرن مخالفت می شود؟ یا بهتر بگوییم چرا باید به نسخه آمریکاییِ صلح برای منازعه فلسطینی ها و رژیم صهیونیستی، نه گفت؟ برای پاسخ به این پرسش ابتدا باید مفاد طرح معامله قرن که توسط دولت ترامپ مطرح شده را مد نظر قرار دهیم. بر این اساس: ترامپ آینده تشکیل دولت فلسطینی را منوط به پایان دادن به حمایت از تروریسم(از سوی فلسطینی ها) عنوان  کرده است. اورشلیم(قدس) به عنوان پایتخت اسرائیل تعیین شده است. این ها فقط بخشی از مفاد معامله قرن هستند که طرف های فلسطینی و منطقه ای، با این استدلال که یکجانبه هستند، آن ها را رد کرده اند. با این حال، باید این نکته را مد نظر داشت که یکجانبه گرایی که در معامله قرن موج می زند، بخشی از گفتمانِ غربی در مسائل بین المللی است که پدیده ای تازه نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha