رئیس دستگاه اجرایی در یک هفته اخیر مسایلی چون ضرورت حفاظت از دو رکن جمهوریت و اسلامیت نظام و اجراییسازی ایدههای بنیانگذار انقلاب در استقرار نظام جمهوری اسلامی را مورد توجه قرار داد. همچنین ضرورتهای برگزاری یک انتخابات سالم، رقابتی و پرشور و بیان دستاوردهای دولت در حوزههای مختلف در شرایط تحریمی و ... را می توان در اظهارات اخیر رئیسجمهوری ردیابی کرد.
این گزارش به بررسی و محوربندی سخنان یک هفته اخیر (منتهی به یکشنبه ۱۳ بهمن ماه) حجتالاسلام «حسن روحانی» پرداخته است.
تبیین الگوی نظام سیاسی موردنظر امام
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز شنبه ۱۲ بهمن در جلسه شورای عالی فضای مجازی، با اشاره به اینکه مردم ایران در ۲ مقطع منتظر بازگشت و دیدار امام و رهبر عزیزشان بودند، اظهارداشت: یکی از این ایام در سال ۱۳۴۲ بود که امام(ره) را دستگیر کردند و ایشان مدتی را در حصر و زندان سپری کردند و مردم در این روزها در سراسر کشور منتظر بازگشت حضرت امام(ره) بودند تا مجدداً از هدایتهایشان بهرهمند شوند و در نهایت در ۱۶ فروردین ۱۳۴۲ این موضوع محقق شد و امام به قم بازگشتند و مردم به همین مناسبت مراسم زیادی در شهرهای مختلف برگزار کردند.
رئیسجمهوری گفت: پس از سخنرانی امام راحل در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ مجدداً ایشان را به تهران منتقل کرده و به ترکیه بردند و به مدت یکسال در شهرهای ازمیر و بورسا گذراندند و در نهایت به عراق تبعید شدند. طی این سالها نیز مردم منتظر بازگشت امام خمینی(ره) بودند تا اینکه در مهرماه ۱۳۵۷ اجازه ندادند امام(ره) در عراق بمانند تا اینکه ابتدائاً به قصد کویت و نهایتاً عازم پاریس شدند.
دکتر روحانی در ادامه با بیان اینکه امام راحل پس از ۴۷ روز از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم را پای صندوق آراء دعوت کردند ، افزود: مردم به دعوت امام ، در فروردین سال ۵۸ پای صندوق رأی آمده و به جمهوری اسلامی رأی آری دادند، لذا روز ۱۲ فروردین به عنوان روز جمهوری اسلامی ایران تعیین گردید. با اینکه نظام مورد نظر مردم ایران جمهوری اسلامی بود، اما امام(ره) به این اتفاق نظر عمومی اکتفا نکرده و تأکید کردند که عنوان و ساختار سیاسی کشور به همهپرسی گذاشته شود.
رئیس دستگاه اجرایی گفت: ۱۲ بهمن روز ورود امام راحل به کشورمان بود و ۱۲ فروردین با رأی مردم به عنوان روز تثبیت ماهیت نظام تعیین شد و ۱۲ آذر همان سال نیز قانون اساسی تثبیت شده و روز قانون اساسی محسوب میشود. بنابراین این ۳ ایام توانست به عنوان الگویی از نظام سیاسی را برای همه ملتهای منطقه و جهان عرضه کند.
رئیسجمهوری تصریح کرد: به روح همه کسانی که در راه آرمانهای امام راحل جان خود را فدا کرده و به شهادت رسیدند و در همه مراحل مختلف تا به امروز به پیروی از راه ،منطق و آرمانهای امام ایستادگی، شهامت و شهادت را برگزیدند که آخرین آنها سردار سلیمانی بود، درود میفرستیم. سردار سلیمانی راه پر افتخار شهادت را برگزید و توانست تحول بزرگی را در داخل و در سطح منطقه و جهان بوجود آورد.
تاکید بر جمهوریت نظام و ضرورت برگزاری انتخابات پرشور
حجتالاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز دوشنبه ۷ بهمن در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور به مسایل مهمی پرداخت که با توجه به سخنرانی او ذیل محورهای متعدد قابل دستهبندی است.
الف- ضرورت حفاظت از جمهوریت و اسلامیت نظام و رجوع به قانون اساسی و رای مردم
بخشی از سخنرانی رئیسجمهوری در این همایش به بیان ضرورت حفاظت از ویژگیهای اصلی جمهوری اسلامی اختصاص داشت.
رئیسجمهوری در حضور استانداران و فرمانداران سراسر کشور گفت: آن کسی که معشوق بزرگ دارد و برای او تلاش میکند، آن وقت متاع دنیا و مسایل کوچک و مسایل جزیی او را از آن راه باز نمیدارد. همه دنیا همین است، قرآن میگوید ما شما را وسیله آزمایش همدیگر قرار دادیم. کاندیدا وسیله آزمایش برای هیأت اجرایی، کاندیدا و هیأت اجرایی وسیله آزمایش برای هیأت نظارت، همهشان برای آزمایش برای شورای نگهبان و همه برای آزمایش در روز انتخابات. خدا میپرسد حالا که صبر، تحمل، شکیبایی و ایستادگی دارید شما را در زندگی در برابر این آزمایش عظیم و بزرگ قرار دادیم.
به گفته رئیس دستگاه اجرایی، شرایط امروز ما با همیشه متفاوت است. الان ما در آستانه سی و هفتمین انتخابات ملی هستیم. از آن انتخابات اولی که در فروردین سال ۵۸ که با همه پرسی و رفراندوم شروع شد چون بعضی از کلمه رفراندوم خوششان نمیآید. پایه انتخابات ما از رفراندوم و از همه پرسی شروع شده است.
دکتر روحانی افزود: پایه اصلی نظام ما روی رفراندوم است. آن همه پرسی اول بود که تعیین کرد، نظام ما جمهوری اسلامی است و همان همهپرسی اول بود که به ما گفت که دو چیز را تا پایان این نظام مد نظر قرار دهید؛ اسلامیت و جمهوریت و لذا مردم رأی دادند به جمهوری اسلامی. همه ما باید پاسدار اسلام و جمهوریت باشیم. یعنی پاسدار رضایت عامه، پاسدار نظر مردم و پاسدار خواست مردم. به همین رأی دادیم. نظام ما از دهم و یازدهم فروردین ۵۸ شروع شد که دو روز، روز انتخابات بود دهم و یازدهم. روز دوازدهم هم به عنوان روز جمهوری اسلامی اعلام شد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: اتفاقاً یک پایه قانون اساسی ما هم همهپرسی است. یعنی قانون اساسی هم بعد از انتخابات اعضای خبرگان قانون اساسی دومرتبه با همه پرسی و رفراندوم، قانون اساسی شد. در بازنگری هم باز با همه پرسی و رفراندوم قانون اساسی شد. این را تأکید میکنم برای اینکه اخیراً بعضیها نسبت به این کلمه همه پرسی حساسیت پیدا کرده اند و بعضی از حساسیتها نه به اندازه کرونا خطرناک است و آدم باید مواظب باشد که این بیماری سرایت نکند و یک اصل مهم و اساسی را که در کشور ما و در قانون اساسی ما است، نظر دیگری نسبت به آن پیدا نکنیم.
ب- اهمیت انتخابات و رای مردم و ضرورت وجود تنوع در نامزدها
در بخش دیگری از سخنرانی رئیس دستگاه اجرایی در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور به مساله انتخابات و ضرورتهای رجوع به آرای مردم اشاره شد.
دکتر روحانی در جمع استانداران و فرمانداران سراسر کشور گفت: قانون اساسی پایه کار ما است، بدون استثناء مشروعیت همه ما از قانون اساسی است و مشروعیت قانون اساسی و همه قوانین و مقررات، از آراء و رأی مردم است. البته در چارچوب موازین اسلام که همه ما به چارچوب موازین اسلام متعهد و معتقد هستیم. همانطور که اشاره شد ما از مشروطه با مسأله آراء و رأی مردم و انتخابات و مجلس آشنا شدیم. حالا آن روز مجلس شورای ملی و امروز مجلس شورای اسلامی. آن همه فداکاریها در مشروطه برای این بود که رأی و آراء ملی حاکم شود. حاکمیت ملی یکی از اهداف مهم مشروطه و انقلاب اسلامی ما بود. مردم بر سرنوشت خویش حاکم شوند و البته خداوند که معلوم او خالق ما است.
رئیسجمهوری تصریح کرد: اینکه ما بر سرنوشتخودمان حاکم هستیم آن هم خداوند فرموده و آن هم امر و دستور خدا است، ما بر خود حاکمیت داریم و حاکمیت ملی را کسی نمیتواند نقض کند، یک مقطعی گذشت، البته انقلاب مشروطه از مسیر خودش منحرف شد، استبدادگران آمدند و مسلط شدند و بعد انتخابات تشریفات انتصابات شد .
حجتالاسلام روحانی افزود: بزرگترین خطر برای دمکراسی و حاکمیت ملی آن روزی است که انتخابات تشریفات شود. جای دیگری انتصاب بفرمایند و بعد مردم پای صندوق بروند بخواهند تشریفات انتخابات را انجام دهند. خدا نکند یک همچون روزی برای کشور ما پیش بیاید، چون در زمان رژیم گذشته یادتان است که در حوزههای انتخابیه یک عدهای میآمدند ولی همه میدانستند که وکیل چه کسی است میگفتند فلانی است و از تهران تعیین شده است. آن وقت ما شهرستانی بودیم میگفتند از تهران فلانی تعیین شده است. به هر کسی میخواهید رأی دهید مردم هم میدانستند به هر کسی رأی بدهند و هر کاری میخواهند بکنند همان آقایی که تهران به قول آنها که میگفتند تهران گفته، همانی که تهران میگفت از صندوق در میآمد.
به گفته دکتر روحانی، این خطر بزرگی بود که ملت ما را تهدید کرد. مردم چرا انقلاب کردند، یک دلیل انقلاب مردم ما این بود که خودشان بر سرنوشت خودشان حاکم شوند، حاکمیت ملی یکی از پایه های حرکت انقلابی ما بود. رسیدیم به انقلاب اسلامی دیگر معلوم شد که این جور نیست که تهران تصمیم بگیرد. مردم تصمیم گیر هستند، پای صندوق میآیند و به آن کسی که میخواهند رأی میدهند.
رئیس جمهوری مثالی زد و خاطرنشان کرد: به شما میگویند بروید وارد یک فروشگاه بزرگ شوید و یک جنسی را انتخاب کنید، اگر یک جنس بیشتر نیست، یک مارک هم بیشتر نیست، دیگر انتخاب لازم نیست، دیگر بزرگ خانواده لازم نیست برود فروشگاه، یک بچه هم برود، یک مارک است دیگر میگویند این جنس را برداریم پول را بده و بیا. دیگر نیازی نیست.
دکتر روحانی اضافه کرد: بسیار مهم است که مردم احساس کنند که باید میان چند نمونه یکی را برگزینند. این میشود انتخابات. حالا اگر در تمام حوزههای انتخابیه سلیقهها و افکار و مذاهب و قومیت مختلف، همه حضور داشته باشند، فرد انتخاب میکند حالا هر که آمد و هر کسی که انتخاب شد.
رئیس دستگاه اجرایی تصریح کرد: مثالی میزنم که ممکن است با واقعیت فاصله داشته باشد. فرض کنید کشوری داریم که در آن ۳ سلیقه وجود دارد؛ یک سلیقه اصولگر، یک سلیقه اصلاحطلب و یک سلیقه اعتدالگرا. اگر بر اساس این فرض، در جامعه ما سه نوع سلیقه وجود داشت، آن وقت در انتخابات، یک سلیقه فراوان و یکی دیگر یک دانه را باید با ذره بین و تلسکوپ در آسمان هفتم پیدایش کرد و یک سلیقه هم که اصلا نیست و وجود ندارد.
به گفته دکتر روحانی اگر چنین چیزی در یک شرایطی بوجود آمد آن وقت انتخابات، کلمه و اجرای انتخابات، ببینید. شک نکنید قدرت ما با حضور مردم است و ما کسی و چیزی نیستیم.
ج- اهمیت حضور همه مردم در صحنه
رئیس دستگاه اجرایی در بخش دیگری از اظهارات خود به اهمیت حضور مردم در صحنه در مقابله با فشارهای خارجی پرداخت و گفت: آن قدرتی که برای یک ملت به مثابه قدرت دائم محسوب میشود، حضور ملت است. ملت ما در دی سال ۹۶ در برابر یک گروه پیروز شد. ملت ما به صحنه آمد. یک عده آمدند و شلوغ کردند، حالا ممکن بود در میان آنها یک عدهای معترض، یا غیرمعترض باشند، کاری به ۹۶ ندارم چون ۹۶ جزو روزهای تلخ تاریخ ما است که هیچ وقت یادم نمی رود و این دی سال ۹۶ بود که ترامپ را پررو کرد که در برابر ایران بایستد و دشمنان ما را تشویق کرد.
دکتر روحانی افزود: ما در برابر این حوادثی که در روزهای مختلف پیش آمد به چه چیز افتخار کردیم؟ به کدام قدرت تکیه کردیم؟ مردم ما بودند که به خیابان آمدند. آن روز که در سال ۹۶ مردم را دعوت کردیم به خیابان بیایند، همه جواب دادند. در ۹۸ همه را دعوت کردیم که به خیابان بیایند جواب بدهند. آن وقت هم ما گفتیم که فقط حزب فلان به خیابان بیاید یا حزب فلان نیاید یا گفتیم همه بیایید؟ گفتیم امروز روز ملی است همه بیایید از کشور دفاع کنید. آیا آن وقت تقسیم می کردیم که مثلا فقط این جناح باید به خیابان بیاید. امروز ۲۲ بهمن را در پیش داریم آیا همه ملت و یا یک جناح خاص را دعوت می کنیم؟
به گفته رئیسجمهوری، اگر خدای ناکرده یک روز دشمن باشد، جناح خاص را دعوت می کنیم یا همه را دعوت می کنیم؟ در ۸ سال دفاع مقدس یک جناح خاص در میدان جنگ بود یا همه در میدان جنگ بودند؟ یادمان نرود روز مشکل همه باید با هم باشیم، بگذاریم روز انتخابات هم همه با هم باشیم.
د-یادآوری وظیفه و جایگاه مجریان و ناظران انتخابات
بخشی از اظهارات رئیس دستگاه اجرایی در این همایش به یادآوری وظیفه و جایگاه مجریان و ناظران انتخابات اختصاص داشت.
حجتالاسلام روحانی در بخشی از اظهارات خود در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور گفت: مجری انتخابات و مجری قانون، وزارت کشور، استانداران و فرمانداران هستند. اینها مجری قانون و مجری انتخابات هستند. حالا قانون اساسی ما احتیاط کرده و گفته است یک دستگاهی هم از کنار نظارت کند؛ یعنی یک عده ای را گفتند شما اینجا، این بالا بایستید، نگاه کنید ببینید اینها یک وقت خلاف نکنند؛ همین، تا نظارت یادمان نرود. یک دستگاه در کشور مجری انتخابات است و بار انتخابات بر دوش او است. اعتماد مردم باید به این گروه باشد. یک گروه هم آن بالا نظارت می کنند که خلافی واقع نشود و اگر جایی هم خلاف بود، بگویند حواس شما باشد که اینجا دارد خلاف می شود. حالا اگر برعکس شد، ناظر شد مجری، مجری شد لجستیک، اگر ما می خواهیم به اهداف خود برسیم مسلما برای همه ما کشور مهم است، برای همه ما نتیجه انتخابات مهم است، ما بیاییم پاسدار جمهوریت هم باشیم، قانون اساسی ما در آن جمهوریت هم هست.
رئیسجمهوری افزود: کلمه جمهوری در قانون اساسی ما وجود دارد، اما می ترسم یک روزی این کلمه «جمهوری» هم باز جرم شود. در قانون اساسی ما کلمه جمهوری، رئیسجمهوری، جمهوریت وجود دارد. ما باید پاسدار اسلامیت و جمهوریت باشیم. همه ما باید از اسلام، جمهوریت، ایران و قانون اساسی به خوبی دفاع کنیم.
ه-ضرورت توجه به سرمایه اجتماعی در بحث انتخابات
رئیسجمهوری در بخش دیگری از اظهارات خود در این همایش از ضرورتهای توجه به مقوله اعتماد ملی در ارتباط با انتخابات سخن گفت.
دکتر روحانی تصریح کرد: به نظر من انتخابات خیلی مهم است. مخصوصاً انتخابات مجلس شورای اسلامی بسیار مهم است و جای هیچ تردیدی نیست. ولی از انتخابات مهمتر اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی است. انتخابات مجلس بسیار بسیار مهم است و همه باید حضور پیدا کنند. یک وقتی است که من میخواهم در انتخابات به دلیلی شرکت نکنم، این یک گونه است، اما یک وقتی من اعتماد ندارم که پای صندوق بروم و این خیلی خطرناک است و فرق میکند.
رئیس دستگاه اجرایی خاطرنشان کرد: بیایید به مردم اعتماد دهیم و به مردم بگوییم که نظام ما، نظام تک حزبی نیست، ما نظام کمونیستی نیستیم، ما نظام شاه نیستیم و ما فقط حزب رستاخیر و کمونیسم نداریم. نظام تک حزبی نیستیم. نظام چند حزبی هستیم و احزاب در این کشور آزاد هستند. مخصوصاً در دولت تدبیر و امید این همه احزاب دست و بالشان باز شده و هر کسی خواسته به راحتی مجوز گرفته است. خانه احزاب فعال شده است. همه باید بیایند و حضور پیدا کنند. ما نظامی تک حزبی نیستیم. آنهایی که میخواهند اعتماد مردم را ترور کنند باید حواس مان جمع باشد. همه ما در یک شرایط بسیار حساسی قرار گرفته ایم و نباید بگذاریم آمریکا پیروز شود و ان شاء الله این ملت با انسجام و وحدت نمی گذارند چنین اتفاقی بیافتد.
و- دعوت از مردم برای حضور پای صندوقهای رای
دعوت از مردم برای شرکت در انتخابات هم بخش دیگری از اظهارات حجتالاسلام روحانی در این همایش بود.
رئیسجمهوری افزود: امروز روزی است که باید برویم پای صندوق رأی، ولو اینکه گله داریم، ناراحت هستیم. ممکن است در ذهن ما مشکلاتی باشد یا اینکه ممکن است یک جایی بگوییم فلان جا دقیق اجرا و عمل نشده است. با صندوق قهر نکنیم؛ هرچند اینکه شما در تهران ۳۰ کاندیدایی، یک وقتی بگردید همه ۳۰ تا را ندارید، ۱۵ الی ۲۹ و یا هر عددی دارید. در یک جایی که ۶ کاندیدا دارد، شما ببینید ۴ کاندیدا دارید، یک جا ۳۰ تا داریم یک جا ۶ نفر را داریم.
دکتر روحانی تصریح کرد: در انتخابات اگر هم دیدیم نقص و ایرادی است، خواهش میکنم روز انتخابات، ۲ اسفند یک روز تاریخی و یومالله برای ماست، کاری نکنیم که صفهای ما خلوت باشد، همه ما بیاییم پای صندوق های آراء، البته از حالا تا آن زمان به آقای وزیر کشور، همه مسئولین و استانداران و فرمانداران میگویم شماها با هیأتهای نظارت رابطه و گاهی دوستی و رفت و آمد دارید و اینها را میشناسید آنهایی که مسئولین بالاتر را میشناسند، خودمم اقدامات را انجام دادم و نامههای لازم را نوشتم و مصلحت ندیدم برخی از نامهها را منتشر کنم، همه ما باید تلاش کنیم و این رقابتی بودن را درست کنیم. ما الان در اینجا در رقابت مشکل داریم. یک ذره بیشتر یا کمتر. ممکن است از یک ذره بیشتر باشد الان.
ز- ضرورت قانونمداری در روند برگزاری انتخابات
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: امیدواریم این رقابت را درست کنیم، بگذاریم همه گروهها بیایند. این که نمیشود که نهادهای اصلی قانونی، ۴ رکنی که باید بگویند این فرد صالح است یا نیست، همه گزارش درست دادند و یکی را فرستادند در یک کوچهای و اصلاً معلوم نیست با چه کسی صحبت کرده و چه گفته، بعد آمده گزارشی نوشته، مگه میشود با یک چنین چیزی کشور را اداره کرد. اگر میخواهیم با رفتن در خانه ها درست کنیم، پس این دستگاهها را تعطیل کنیم این وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی و دادگستری برای چه داریم، برویم همان درب خانهها و از دو همسایه بپرسیم.
دکتر روحانی ادامه داد: یک داستانی وجود دارد که البته برای این انتخابات نیست، بلکه برای انتخابات قبلی است؛ آقایی به من گفت که من صد در صد تأیید میشوم. گفت من همه همسایهها را دیدهام و به بهانهای کادو دادهام، بنابراین همه از من تعریف میکنند. انتخاباتی که قبلاً به همه همسایهها کادو بدهیم تا صلاحیت ما تأیید شود، پس معلوم است ما یک اشکالاتی داریم. من خواهش می کنم معیار همه ما قانون باشد ما که بالاتر از قانون نداریم. وزارت کشور، شورای نگهبان، مجلس و هر چه که ما در کشور داریم دولت ما، هیچ کس که بالاتر از قانون نیست. قانون معیار ما باشد و بر مبنای قانون ما حرکت کنیم.
رئیسجمهوری تاکید کرد: شماها مسوولیت سنگینی بر دوش دارید. اولا شما امانتدار مردم هستید هم امروز، هم فردا، هم دیروز فرق نمی کند. استاندار، فرماندار، هیات اجرایی، هیات نظارت، مدیران کل، همه امانت دار هستند. همه ما اختیارات ما از جانب مردم است، مردم به ما امانت دادند و این را باید سالم به نفر بعدی تحویل دهیم. ما امانتدار هستیم، صاحب این حق مردم هستند همه مردم هم به عنوان مخلوق حق و به یک معنا همه محبوب حق هستند. خدا همه مخلوقات خود را دوست دارد حالا مگر اینکه خودشان بخواهند خود را از مسیر حق جدا کنند.
دکتر روحانی افزود: بیاییم همه توان خود را به کار بیندازیم همانطور که شما در این دو سال با همه توان کاری کردید که کشور و اقتصاد روی پای خودش بایستد و مردم ولو با مشکلات بتوانند زندگی کنند امروز هم یک مسوولیت مضاعفی دارید.
رئیس قوه مجریه ادامه داد: الحمدالله در انتخابات های گذشته ما امنیت بسیار خوبی داشتیم و همین امنیت خوب را ما می خواهیم. نگذاریم اختلاف و دعوا شود، نگذاریم مسائل قومی پیش بیاید، اگر موردی هست، مشکل قومی درست می کند از حالا به مسوولین بالا بگوییم. اگر باید ۲ یا ۵ نفر تایید شوند نگذاریم اختلاف و دعوا درست شود، شماها که در جلسات خصوصی خود می گویید مجلس بعدی صددرصد مال ما است. اگر مال شماست چرا غصه می خورید؟ اگر مال شماست حدالقل بگذارید یک رقابت شکل بگیرد مشارکت بالا برود مجلس هم مال شما باشد، نوش جان شما. ما در این داستان اصلا مشکل نداریم پس بگذاریم امنیت و رقابت حاصل شود، انتخابات سالم باشد و همه تلاش کنیم مشارکت بالا برود. نگذاریم نرخ مشارکت حداقل شود، بلکه مشارکت باید حداکثری باشد.
ک- دستاوردهای اقتصادی دولت به رغم تحریمها
تبیین دستاوردهای اقتصادی دولت در شرایط تحریمی از دیگر محورهای سخنرانی رئیس شورای عالی امنیت ملی در همایش استانداران و فرمانداران بود.
دکتر روحانی در این ارتباط گفت: در این شرایط سخت امسال از اردیبهشت - جز یک ماه- مسیر ما در مساله تورم دائما روندی کاهشی بود.در آذرماه تورم یک حرکت تند کرد و برگشت. یعنی دی دومرتبه به شرایط قبلی برگشتیم. آمار بانک مرکزی و مرکز آمار این مساله را تایید میکند. مرکز آمار تورم ماه دی را ۰.۸ و بانک مرکزی نزدیک «یک» اعلام میکند. بر این مبنا ما دومرتبه به روند کاهشی برگشتهایم.
رئیس دستگاه اجرایی افزود: امسال رشد اقتصادی ما البته بدون نفت، رشد اقتصادی ما انشاءالله منفی نخواهد بود همانطور که در ۶ ماهه اول رشد اقتصادی ما مثبت بوده است. این خیلی مهم است یک ملتی که تحت این همه فشار قرار گرفته و دارد شرایط را به شرایط قابل قبول برمی گرداند. نمی خواهم بگویم شرایط، شرایط مطلوب است، شرایط ما شرایط مطلوب نیست.
به گفته رئیسجمهوری، در جلسه اخیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی یک بحث مهم و مفصلی شد و عنوان کردند که فراز و نشیب وضع ما از اوایل ۸۰ تا امروز چگونه بوده و اتفاقاً در آمار و همه روندها و ترندهایی که در جلسه روسای سه قوه و سایر اعضا نشان داده شد ، در ۲ سال وضع خیلی خوب شد. یکی سال ۹۳ و دیگری ۹۵ بود که کاملاً با سالهای دیگر از نظر امید، نظر، حضور و نشاط مردم متفاوت بود. این آمار هم صرفاً اقتصادی بود و سیاسی نبود. سال ۹۳ یک حرکت بسیار خوب و شرایط بسیار مناسب برای مردم و سال ۹۵ سال استثنایی برای ما بود. یعنی ۱۲.۵ درصد رشد اقتصادی حاصل شد که در دنیا اول شدیم. در زمینه رشد اقتصادی درسال ۹۵ در دنیا اول هستیم.
ل-واکاوی ریشههای دشمنی با برجام
رئیسجمهوری همچنین در همایش استانداران ریشههای دشمنی خارجی با برجام را تبیین کرد و گفت: معلوم است چرا شروع به تخریب کردند و چرا یک عدهای تروریست جهانی مثل کاخ سفید، صهیونیسم، برخی از ارتجاع عرب که با آنها هستند، تصمیم گرفتند برجام را ترور کنند. چرا؟ چرا به سمت برجام تیراندازی کردند ؟ دلیلش چه بود؟ برای اینکه ۹۴ برجام اجرایی شد و کشور در سال ۹۵ بالاترین رشد اقتصادی را تجربه کرد. همه شرکتها به ایران آمدند و سرمایهگذاریها آغاز و تحرک بزرگی شروع شد. بر اساس گزارشهای استانداران در سال ۹۵ بسیاری از طرحهایی که مانده بود به حرکت درآمد. همه چیزهایی که در گمرکات کشورهای مختلف مانده بود، به کشور آمد. همه سرمایهها آمد و حرکت به وجود آمد. چرا اسرائیل و ترامپ با کمک عربستان، دست به دست هم دادند که برجام را ترور کنند؟ برای اینکه دیدند برجام باعث رشد و حرکت ایران در منطقه و ارتقای جایگاه ایران در کل منطقه است.
دکتر روحانی افزود: این داستان راجع به سال ۹۲ و سفر اول من به نیویورک است؛ یکی از مقامات منطقه آمده بود، به او گفتم شنیدم در منطقه دوستان شما، شب تا صبح از ناراحتی خوابشان نبرده بود. او گفت نه این خبر درست نیست. نه تنها شب تا صبح خوابشان نبرده بود، بلکه همه آنها مریض شده بودند و یک هفته افتاده بودند و زندگیشان بهم خورده بود. یعنی یک تلفن میتواند یک عدهای را در منطقه مریض کند؟ بویژه وقتی که قدرت، حضور، اقتصاد و نشاط مردم ایران را دیدند.
م- نهادهای حاکمیتی در مقابله با تلاشهای دشمنان برای منزوی کردن ایران هوشیار باشند
حجتالاسلام روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود در همایش استانداران و فرمانداران به تبیین تلاش دشمنان برای منزوی کردن کشور و ضرورت هوشیاری مسوولان در این ارتباط پرداخت.
رئیس دستگاه اجرایی تصریح کرد: دیدید در منطقه هم که چه موفقیتهایی به دست آوردیم. اینکه ترامپ اول برجام را ترور میکند، بعد سردار عزیز ما سپهبد سلیمانی را ترور میکند، بعد میخواهد رفاه و وحدت و آسایش مردم و انسجام ملی ما را ترور کند؛ اینها همه یک مسیر است. اینها میخواهند به دنیا بگویند که ایران یک جزیره تنها و منزوی است و می خواهند دور ایران را دیوار همیشگی بکشند. ما نباید بگذاریم این کار بشود. اینها میخواهند ما را از دنیا جدا کنند. هر جا و هر فردی به ناروا و غلط ما را از دنیا، منطقه، دنیای اسلام و دوستان ما جدا میکند، باید فردا پیش مردم پاسخگو باشد. ما باید مسئولیتپذیر و پاسخگو باشیم.
دکتر روحانی تصریح کرد: نمیشود قانون و مقرراتی که دولت آن را تصویب کرده و عنوان لایحه به مجلس داده و مجلس به عنوان نماینده ملت آن را تصویب کرده، بین زمین و آسمان بماند و روابط ما با دنیا دچار مشکل شود. مگر چنین چیزی میشود؟ مگر میشود روابط بانکی ایران با دنیا قطع شود و بهم بریزد؟ چه کسی در این کشور تصمیم گیر است؟ دولت به صورت لایحه تصویب کرده، مجلس تصویب کرده، رهبری هم که به صراحت میگویند با لوایح دولت مشکلی ندارم. حال چطور میشود؟ اینها باید پاسخگو باشند. نمیشود با شعار و چهار تا حرف در فضای مجازی یا حقیقی یا در این رسانه و آن رسانه، منافع ملی را زیر پا گذاشت. موضوع منافع ملی است. همه باید بایستیم. نباید بگذاریم ترامپ موفق شود. نباید بگذاریم تروریستهای کاخ سفید موفق شوند، اینها دارند رابطه ایران را با بانکهای جهان ترور میکنند. حواسمان باید باشد. اینها دارند، اعتماد مردم را با نظام ترور میکنند.
از دستاوردهای دولت در حوزه آب و گاز تا برگزاری انتخابات
حجتالاسلام و المسلمین روحانی روز سه شنبه ۸ بهمن در مراسم بهره برداری از فاز دوم تصفیه خانه هفتم آب تهران و همچنین طرحهای صنعت آب و برق استان تهران سخنرانی کرد. این سخنرانی در چند بخش زیر قابل طبقهبندی است:
الف-تلاش دولت برای حل مشکل کمآبی در منطقه جنوب و شرق تهران و تقدیر از همراهی مردم منطقه با نظام و انقلاب
بخشی از اظهارات رئیس قوه مجریه در این مراسم به تبیین تلاش دولت برای حل مشکل کمآبی در منطقه جنوب و شرق تهران و تقدیر از همراهی مردم منطقه جنوب تهران با نظام و انقلاب اختصاص داشت.
دکتر روحانی ضمن ابراز خرسندی از بهرهبرداری از فاز دوم تصفیهخانه هفتم آب تهران گفت: در سال ۹۴ واحد اول این تصفیه خانه افتتاح شد که در آن روزها نگرانی شدیدی برای تأمین آب مردم تهران داشتیم و اگر این واحد در آن زمان افتتاح نمیشد، در تابستان سال ۹۵ برای تأمین بخش بزرگی از آب جنوب و شرق تهران دچار مشکل میشدیم. فاز دوم تصفیهخانه هفتم آب تهران در هر ثانیه ۵ متر مکعب آب بهداشتی و سالم را برای جمعیت بزرگی حدود ۲ میلیون نفر در منطقه جنوب و شرق تهران و نیز ورامین، پاکدشت، پیشوا، باقر آباد و روستاها و شهرهایی که در این منطقه هستند، تأمین میکند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه مردم منطقه ورامین، پیشوا و باقرآباد حق بزرگی بر گردن مردم ایران در انقلاب اسلامی دارند، اظهارداشت: در روزهای غربت انقلاب، کاری که مردم این منطقه در ۱۵ خرداد سال ۴۲ انجام دادند، اقدامی فراموش ناشدنی است. استکبار جهانی و رژیم مستبد کشور در آن مقطع میخواستند امام را مظلوم و تنها گذاشته و حتی تصمیماتی برای حیات امام(ره) داشتند و مشخص بود که برای روند نهضت اسلامی نیز برنامههایی داشتند که در آن ایام مردم قم، تهران، پیشوا و این منطقه و در بسیاری از شهرهای دیگر، قیام و فداکاری کردند و آن اولین قدم برای حرکت پرشتاب نهضت اسلامی بود. امروز به طور مضاعف خوشحالم که توانستهایم برای مردم این منطقه خدمتی را به انجام برسانیم. البته این خدمات وظیفه ماست که باید برای مردم عزیزمان که همواره در کنار انقلاب و منافع ملی خود بودهاند، انجام دهیم.
ب- تقدیر از استقامت مردم در برابر تحریمها
بخش دیگری از اظهارات رئیس دستگاه اجرایی در مراسم بهرهبرداری از فاز دوم تصفیه خانه هفتم اب تهران به تبیین شرایط سخت تحریمی و تقدیر از استقامت مردم در برابر تحریمها اختصاص داشت.
رئیسجمهوری در این ارتباط گفت: ملت ایران در روزهایی که دشمنان چشم طمع به کشور ما داشتهاند، یکپارچه به صحنه آمده و ایستادگی و مقاومت کردند و امروز نیز پس از ۲ سال از شدیدترین تحریمها و فشار اقتصادی، مردم دلاورانه ایستادگی و مقاومت میکنند. در این ۲ سال زندگی سخت و البته شرایط برای همه غیرقابل پیشبینی بود . تمام عقلای دنیا و همه کشورها و مسئولین کمتر فکر میکردند که یک دولتی که ادعای تمدن، دمکراسی و حقوق بشر میکند، بخواهد یک پیمان و توافق را زیرپا گذاشته و ظلم و ستم بی حد و مرزی را نسبت به ملتی بزرگ آغاز کند.
دکتر روحانی اظهار داشت: از سوی دیگر هیچکس فکر نمیکرد که ملت ایران تا این حد مظلوم باشند. به طوری که خود ترامپ به رهبران کشورهای اروپایی که برخی از آنها برای بنده به طور مستقیم نقل کردند، گفته بود که شما ۳ ماه صبر کنید دیگر جمهوری اسلامی در ایران وجود نخواهد داشت.
دکتر روحانی با بیان اینکه آنها عدهای سبک مغز هستند که منطقه و ملت ایران را نمیشناسند، گفت: آنها نمیدانند که استقلال چقدر برای مردم ما حائز اهمیت است؛ آنها نمیخواهند که در حافظه تاریخیشان بماند که این مردم سالیان دراز ظلم، استبداد و تحقیر را در دوران ستمشاهی تجربه کردند و برای استقلال و مردمسالاریشان آن همه شهید داده و ایستادگی کردند.
رئیسجمهوری ادامه داد: امروز حکومتی که چندصباحی در آمریکا به قدرت رسیده، نه تنها به ملت ایران، بلکه به سایر ملتها، مانند عراق، افغانستان، یمن، سوریه و لبنان نیز ظلم میکند و کمتر کشوری در منطقه وجود دارد که سایه ظلم و ستم آنها را ندیده باشد.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: آنها نمیدانستند که مردم ایران و حتی مردم سایر کشورهای منطقه ملتهای مقاومی هستند و ایستادگی میکنند و انشاء الله خداوند پیروزی و موفقیت را برای همه ملتها بوجود خواهد آورد.
ج- تبیین ضرورتهای مشارکت مردم در انتخابات
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم بهره برداری از فاز دوم تصفیه خانه هفتم اب تهران با اشاره به اینکه در آستانه انتخابات بزرگ و ملی در دوم اسفند هستیم، گفت: امیدواریم همه مردم ایران پای صندوق آراء آمده و در این مسیر تلاش داشته باشند. این انتخابات در سیاستهای منطقهای و بینالمللی و قدرت ملی ما تأثیرگذار است و اگر در گوشه و کنار اشکال و ایرادی میبینیم و برخی مسیر را به خطا رفته باشند، به هر حال هم باید نصیحت کنیم، هم بگذریم و هم هدف بلند خود را از یاد نبریم که آن حضور در صحنه انتخابات است.
دکتر روحانی با بیان اینکه ممکن است عدهای به آن صدی که میخواستند نرسیده باشند، اما نباید این وظیفه مهم را فراموش کنیم، گفت: باید در این مقطع تاریخی بدانیم حضور ما در صحنه تأثیر فراوانی دارد.
د- تبیین دستاوردهای دولت در حوزه طرحهای آب و فاضلاب به رغم شرایط سخت تحریمی
رئیس دستگاه اجرایی در ادامه سخنان روز سهشنبه خود در مراسم بهره برداری از فاز دوم تصفیه خانه هفتم اب تهران با اشاره به اینکه خوشحالیم که در سالهای سخت تحریم و فشار همه مردم، کارگزاران نظام، شرکتها، مهندسین، کارگران، کشاورزان و همه و همه اقدامات بسیار مهمی انجام دادند، گفت: افتتاح بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان پروژه در یک روز در تهران، کار بسیار مهمی است، اما مهمتر از آن این است که این افتتاحها در شرایط تحریم و فشارهای اقتصادی انجام شده است.
رئیسجمهوری افزود: دشمنان ایران فکر میکردند که در سال ۹۷ که فشار حداکثری وارد کردند، دولت حداکثر میتواند نان و غذای مردم را تأمین کند و از پیشرفت و توسعه در ایران خبری نخواهد بود اما اینکه در ماه های اخیر ۱۳۳ پروژه مهم آب و برق ظرف ۴ ماه در ۲۲ استان کشور با ارزش ۱۹ هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان فقط در حوزه آب و برق افتتاح شده است، به معنی قدرت دولت و مردم است و تلاش ارزشمندی است که انجام شده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه متأسفانه دستگاههای تبلیغاتی برای بیان این موفقیتهای به دست آمده مقداری کم کاری دارند، تأکید کرد: باید توضیح و شرح دهیم که چگونه همه دست به دست هم دادند تا این موفقیتها در کشور در این شرایط سخت به دست آمده است.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه باید از تفکرات و تخیلات کودکانه فاصله بگیریم، گفت: بعضیها میگویند برخی از طرح ها و پروژهها را توضیح ندهید چرا که دولت محبوب میشود در حالی که دولت خادم و نوکر ملت و نماینده ملت است. بعضاً حرف ناصحیحی زده میشود که مثلاً آن نماینده وکیل المله یا وکیل الدوله است. اگر رژیم سابق بود این حرف درست بود، اما امروز که دولت منتخب مردم است چنین حرفی از اساس و بنیان غلط است.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه همه انقلاب برای این بود تا دولت و ملت کنار هم قرار گیرند، گفت: وکیل الدوله همان وکیل المله است و دولت جز خدمت به مردم سمت و مسئولیت دیگری ندارد.
رئیس دستگاه اجرایی در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در طول ۶.۵ سال فعالیت دولت تدبیر و امید، گفت: براساس گزارش وزیر نیرو ساخت تصفیهخانه در کشور در این دولت تاکنون ۲.۶ دهم برابر بیشتر از دولتهای قبل بوده و با اجرای طرحهای باقیمانده این رقم ۳ برابر دولتهای قبلی خواهد شد و اهمیت این کار این است که در شرایط سخت و فشارهای سنگین اقتصادی انجام شده است. در سدسازی و فاضلاب هم وضعیت به همین گونه بوده است.
حجتالاسلام روحانی با بیان اینکه در روستاها آمار درخشانتر است، گفت: در این دولت ۷ میلیون نفر در روستاها تاکنون تحت پوشش آب آشامیدنی سالم قرار گرفته اند که تا پایان دولت این رقم به ۱۰ میلیون نفر خواهد رسید. این در حالی است که قبل از دولت تدبیر و امید تأمین آب آشامیدنی سالم برای کمتر از یک میلیون نفر جمعیت در روستاها بوده است. یعنی در این دولت ۱۰ برابر شده است که کار بسیار بزرگ و عظیمی است و باید به کار مهندسان، کارگران و تلاشگران کشور افتخار کنیم که برای مردم خدمت و تلاش میکنند.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه این کارهای انجام شده را برای مردم کافی نمیدانیم و چیز دیگری در ذهن ما بوده است، گفت: فکر نمیکردیم دولت دغلکار و طرفدار تروریسمی در آمریکا روی کار بیاید که بدتر از تمام دولتهای تاریخ این کشور باشد و با اقدامات خود برای مردم جهان ، متحدین و دوستان و حتی مردم خودش نیز مشکل ایجاد کند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در شرایط سخت انجام کار مشکل میشود، گفت: ما آرزوهای بلندتری در این دولت داشتیم، اما از امید و آرزوهای خود عقبنشینی نخواهیم کرد و کار بزرگ را برای رفاه و سعادت مردم و رشد کشور و همچنین اجرای عدالت ادامه خواهیم داد.
دکتر روحانی با اشاره به افتتاح طرح تصفیه خانه آب در شهرستان پاکدشت گفت: اینکه در منطقه جنوب تهران و شهرستانهای جنوب تهران مردم از آب آشامیدنی با کیفیت بالا برخوردار میشوند و کیفیت این آب برابر با کیفیت آب شمال تهران است، این یعنی عدالت و خدمات انجام شده در این منطقه برای مردمی است که طی سالها با محرومیت مواجه بودند و مشکلات زیادی را تحمل کردند.
ه-تشریح دستاورد دولت در حوزه گازرسانی
بخشی از اظهارات دکتر روحانی هم به بیان دستاوردهای دولت در حوزه گازرسانی اختصاص داشت.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در ادامه این مراسم بهرهبرداری با بیان اینکه امروز باید با احساس مسئولیت تحقق اهداف مد نظر را دنبال کنیم، گفت: در فصل زمستان قرار داریم. قبل از دولت تدبیر و امید و حتی سال اول فعالیت این دولت ناچار بودیم در این فصل گاز برخی مناطق را قطع کنیم و خانوادهها با مشکل مواجه میشدند، اما امروز روزانه ۶۰۰ میلیون متر مکعب در روز گاز مصرف میشود که رقم بسیار بالایی است و خوشبختانه با مشکلی مواجه نیستیم و با اقداماتی که در آینده انجام می شود سال آینده تولید گاز ما روزانه به یک میلیارد متر مکعب خواهد رسید که این یک موفقیت بزرگ است.
دکتر روحانی گفت: در دولت گذشته ناچار شدیم در فصل زمستان از یک کشور همسایه گاز را به ۹ برابر قیمت بخریم، همان کشور همسایه در دولت ما ۲ سال قبل تصمیم به گران کردن گاز گرفت که ما خودمان گاز وارداتی را قطع کردیم و از گاز تولید شده در کشور استفاده کردیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه نباید فکر کنیم که قدرت فقط در برابر جباران و کشورهایی مثل آمریکا به درد میخورد زیرا این قدرت در برابر دوست و همسایه هم مفید است. پس باید تلاش کنیم، توانمند و قدرتمند شویم. مقام معظم رهبری نیز در خطبه نماز جمعه خود تأکید کردند که باید قدرتمند باشیم. افتتاح همین نیروگاه خورشیدی که امروز در منطقه شهر ری در استان تهران، شاهد آن بودیم به معنای توان و قدرت ملی ما و گامی در جهت توانمند شدن است.
تعمیق روابط ایران و روسیه؛ دستور کار دستگاه دیپلماسی
دیدار و گفتوگوی رئیس دومای روسیه با رئیس جمهوری کشورمان بخشی از اظهارات هفته گذشته دکتر روحانی را به اهمیت تعمیق روابط تهران-مسکو اختصاص داد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی عصر دوشنبه ۷ بهمن در دیدار «ویچسلاو والودین» رئیس دومای دولتی فدراسیون روسیه ، با تاکید بر اهمیت نقش پارلمان ها در توسعه و تعمیق روابط کشورها اظهارداشت: گام به گام توافق های ایران و روسیه در حال اجرا است و پارلمان های دو کشور می توانند به پیشرفت این روابط کمک کنند.
دکتر روحانی با اشاره به ریاست رضا اردکانیان وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران بر کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، اظهار داشت: ایشان بسیار فعال هستند و امیدوارم در جلسات رسمی با همتای روس خود مواردی از توافقات را که تاکنون عملیاتی نشده اند، اجرایی کنند.
رئیسجمهوری با اشاره به انتخاب سفرای قبلی و فعلی ایران در روسیه از جمع نمایندگان مجلس ایران، اظهار داشت: به توانمندی آقای کاظم جلالی اعتماد داشته و اطمینان دارم ایشان تلاش های آقای سنایی را در راستای توسعه روابط دو کشور ادامه خواهند داد.
دکتر روحانی در ادامه خاطرنشان کرد: روابط سه جانبه ایران ، روسیه و چین و برگزاری مانور مشترک در دریای عمان به این معنی است که سه کشور مصمم هستند روابط نزدیک تری با هم داشته باشند.
رئیسجمهوری مواضع روسیه در زمینه شهادت سردارسپهبد شهید سلیمانی و همدردی دولت این کشور در این غم بزرگ با ملت ایران را بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: در موضوع شهادت شهید سلیمانی ما شاهد تروریسم دولتی آمریکا در کشور ثالث (عراق) بودیم و بسیار مهم است که دو کشور نسبت به تروریسم دولتی حساسیت بیشتری داشته باشند .
رئیس دستگاه اجرایی با تاکید بر اینکه ما علاقه مند به گسترش تنش در منطقه نیستیم، گفت: ثبات منطقه برای ما و روسیه اهمیت دارد و همانند گذشته آماده همکاری و رایزنی بیشتر بین دو کشور دراین زمینه هستیم.
رئیسجمهوری روابط با کشورهای منطقه اوراسیا را برای ایران بسیار مهم دانست و افزود: ما شاهد آغاز روابط تجاری با کشورهای اوراسیا هستیم و دولت روسیه در این زمینه همکاری خوبی داشته که خواهان ادامه این همکاری ها هستیم.
دکتر روحانی همچنین به نشست های سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان در قالب اجلاس سوچی و همچنین سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در روند آستانه با موضوع کمک به مردم و آینده سوریه اشاره و ابراز امیدواری کرد که اجلاس سران سه کشور در رابطه با موضوع سوریه در آینده نزدیک در ایران برگزار شود.
نظر شما