در این موزه ماندگار که خبرنگار ایرنا در بیروت دیروز (شنبه) از آن دیدن کرد، در برگیرنده یک هزار و ۳۰۰ قطعه اثر تاریخی است که برای بازدید عموم به نمایش گذاشته اند.
مطابق تابلوهای راهنما و «لوح نوشته ها» ی موجود در ساختمان موزه ملی به ۲ زبان عربی و انگلیسی ۱۰۰ هزار قطعه ارزشمند تاریخی در لبنان به دست آمده که فقط یک هزار و ۳۰۰ قطعه از آن در موزه بیروت و بقیه در موزه های دیگر شهرهای این کشور است.
این مجموعه آثار مربوط به ما قبل تاریخ، عصر سنگ، عصر برنز، عصر آهن، دوران فینیقی ها، یونانیان، فارس ها، رومیان، صلیبی ها، عصر میانه و دوره مسیحیت، پس از ظهور اسلام، خلافت عثمانی تا سلسله "ممالیک" است که بر اساس ترتیب زمانی در سه طبقه از ساختمان موزه ملی لبنان نگهداری و حفظ شده است.
ابزارهای شکارچیان و کشاورزان مانند سرنیزه، صندوق، کوزه و وسایل ابتدایی کشاورزی که در غارها و پناهگاه های سنگی در مناطق مختلف لبنان یافت شده اند، مجموعه ای از تابوت های سنگی انسان، مجسمه های سنگی پادشاهان، امیران، حکیمان و ملکه ها از سنگ مرمر که تاریخ آن ها به قرن چهارم قبل از میلاد باز می گردد و هم چنین مجسمه های کوچک الهه های یونانی و رومی که از خشت و سنگ ساخته اند، از جمله آثاری است که در موزه ملی لبنان نگهداری می شود.
حدود ۵۰۰ منطقه در لبنان از عصر ماقبل تاریخ تا دوره اسلامی مورد بررسی قرار گرفته که خیلی از آثار مربوط به ۵۰ نقطه در بیروت بوده و بقیه آثار مربوط به مناطق و شهرهای بیت الدین، صیدا و صور در جنوب، بعلبک و زَحله در شرق و جُبیل و طرابلس در شمال این کشور است.
در موزه ملی لبنان نوشته اند که در عصر آهن، لبنان در اوج تمدن فینیقی ها بود که در آن توسعه دریایی و انتقال فرهنگ از جمله انتقال خط و حروف انجام گرفت. سپس لبنان و شهرهای آن به ترتیب زیر سلطه آشوری ها، بابلی ها و پادشاهی ایران و پس از آن یونانیان، رومی ها و صلیبی های مسیحی درآمد.
لبنان در عصر اسلامی تحت سلطه اموی ها، عباسی ها ، فاطمی ها و عثمانی ها بوده و پس از آن دوره "ممالیک" شروع شده است. موزه ملی در بیروت از این دوره ها سکه و جواهرات، ظرف های سفالی مختلف، کاشی، فرش و دیگر آثار به نمایش گذاشته است.
جمع آوری آثار باستانی لبنان پس از جنگ اول جهانی توسط «موریس شهاب» دانشمند علوم باستانی این کشور آغاز شد و او موزه ملی را در سال ۱۹۴۲ میلادی و در اوج جنگ دوم جهانی افتتاح کرد.
حین جنگ داخلی لبنان که در سال ۱۹۷۵ میلادی آغاز شد، منطقه بربیر که موزه ملی در آن قرار دارد، در خط تماس و درگیری میان گروه های مسلح، ارتش سوریه و رژیم صهیونیستی قرار داشت و آثار این مجموعه تاریخی آسیب فراوان دید، اما با انجام تدابیر حمایتی، بیشتر آن ها محفوظ ماند.
در سال ۱۹۹۱ میلادی و پس از پایان جنگ داخلی «میشل اِدِه» وزیر فرهنگ و آموزش عالی لبنان، موزه ملی این کشور را در بیروت بازسازی کرد که از آن سال تاکنون هر روز شاهد بازدید دهها گردشگر داخلی و خارجی و علاقه مند به تاریخ است.
نظر شما