بنابر اعلام وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی، نوعی از کرونا ویروسها که از سال ۲۰۱۲ در خاورمیانه درشترها ایجاد بیماری کرد آن را «مرس» نامگذاری کردند و این ویروس از آن سال (۲۰۱۲) تاکنون شناسایی شده و با ویروس کرونای جدید ۲۰۱۹ در چین متفاوت است.
از علایم شایع در افراد مبتلا به بیماری تنفسی «مرس» میتوان به تب، سرفه، تنگی نفس، اسهال و مشکلات قلبی و انعقاد خون اشاره کرد.
دکتر محمد جانباز روز دوشنبه در یک نشست خبری پیرامون ویروس کرونا درشترهای منطقه جاسک افزود: ابتدا ۳۰ نفر شتر (که آماده برای کشتار بودند) جهت مشخص شدن ویروس کرونا در آزمایشگاه کنترل وپایش دامی آزمایش شد که جواب اولیه تعدادی از آنها مثبت بود.
وی بیان داشت: بلافاصله بعداز تشخیص تعدادی از شترها به ویروس کرونا، نشست استانی با دستگاههای مرتبط از جمله استانداری هرمزگان، بهداشت ودرمان وعلوم پزشکی و جهادکشاورزی برگزارشد وهشدارهای لازم جهت پیش بینی سرایت این ویروس به انسانها و مواجه با خطر انسانی داده شد.
مدیرکل دامپزشکی هرمزگان اظهارداشت: این شترها برای آزمایشهای بعدی قرنطینه شدند وخوشبختانه باتوجه به اینکه این ویروس در دامها زودگذر بوده، بعد از ۲۱ روز مجدد این نمونه برداریها صورت گرفت که روز گذشته (یکشنبه ۱۳بهمن) نتیجه نهایی همه آزمایشهای صورت گرفته منفی اعلام شد.
جانباز با بیان اینکه ویروس موجود در شترها چندسالی است که در کشور گزارش شده و هیچ ربطی به کرونا ویروس چین ندارد، خاطرنشان کرد: ویروس کرونا شتر در صورت انتقال به انسان میتواند ایجاد بیماری وتلفات انسانی کند لذا رعایت اصول ایمنی زیستی و بهداشت فردی بسیارمهم است.
وی گفت: ویروس کرونا در شترها از لحاظ ژنی وجهشی متفاوت از کرونا ویروس چین بوده ولی درعین حال گزارشاتی به اداره کل علوم پزشکی هرمزگان داده شده، کسانی که مرتبط با انسان و دام باشند از جمله بهیاران، بهرهبرداران، چوبداران و صاحبان کشتارگاههای دام تستهای اولیه صورت گیرد وآموزشهای لازم در دستورکار باشد.
کنترل ویروس با هویتدارکردن شترها
مدیرکل دامپزشکی هرمزگان ادامه داد: برای حل شدن قضیه ویروس کرونا در شترها، محدودیت در جابهجایی وحمل آنها اعلام شده است و مهمترین اقدام جهت کنترل این بیماری هویتدار کردن دامهاست.
جانباز گفت: مسوولیت و وظیفه هویتدار کردن شترها هم برعهده سازمان جهادکشاورزی است که تاکنون این کار تاحدودی صورت گرفته اما باز لازم است پیگیریهای نهایی در این زمینه هرچه زودتر صورت گیرد.
وی بیان داشت: از دامهای بومی منطقه اطمینان خاطر بیشتری داریم که به این ویروس مبتلا نیستند اما برای همه دامها روند پایش و مراقبت در دستورکار است و دامهای داشتی نیز به صورت راندمی نمونه برداری خواهندشد.
واردات دام زنده به کشور نداریم
مدیرکل دامپزشکی هرمزگان یادآورشد: اکنون جهت کنترل وپایش ویروس کرونا، واردات دام زنده از کشورهای خارجی نداریم و تنها به صورت گوشت منجمد است که در این راستا آزمایشها ونمونهبرداریهای لازم بر روی آن صورت میگیرد وخطری انسان را تهدید نمیکند.
جانباز تصریح کرد: این بحث وجود دارد احتمال بیماری در دام بیشتر بهخاطر اینست که دامها به صورت غیرمجاز وارد کشور و یا استان شده باشند که باید چارچوبهای نظارتی و حمل ونقلی بیشتر شود و نخستین مرحله در این راستا هویت دار کردن دامهاست.
وی تاکید کرد: کرونا چین یک ویروس جدید ۲۰۱۹ و بیماری نوپدیدی است که شیوع بالایی از انسان به انسان دارد و محققان براین عقیده هستند که ۹۶ درصد آن تطابق ژنی با خفاش دارد اما به طور ۱۰۰ درصد نیست واین اقدام در دست بررسی است.
این مسوول اظهارداشت: بر روی بسیاری از حیوانات ودامهای دیگر در کشورهای مختلف جهان نیز، خونگیری ونمونهگیری جهت مشخص شدن به ویروس کرونا صورت گرفته که طبق تحقیقات اعلام شده همه آزمایشها تاکنون منفی شده است.
ویروس کرونای شتر برای انسان خطرناک است
مدیرکل دامپزشکی هرمزگان گفت: ویروس کرونا مرس درشترها علامت خاصی ایجاد نمیکند اما درصورت انتقال به بدن انسان علائم خطرناک و خاصی همچون تب ولرز، سرفه وتنگی نفس ایجاد میکند و حتی خطر مرگ ومیر را بدنبال دارد.
جانباز ادامه داد: کرونا مرس و سارس که شترها عامل انتقال اولیه آن هستند امکان سرایت به انسان را دارد که این ویروس برای نخستین بار در سال ۲۰۱۲ در شترهای عربستان و سپس در استان کرمان به علت واردات دامی مشاهده شد که متفاوت از کرونای جدید چین است.
وی اظهارداشت: جهت رفع این قضیه پایش و مراقبت از دامها بویژه دامهایی که برای کشتارگاهها منتقل میشود، به صورت مستمر از سوی کارشناسان وناظران ادارهکل دامپزشکی هرمزگان صورت میگیرد.
گفتنی است ویروس کرونا چین نیز تاکنون به ۲۶ کشور و منطقه دنیا سرایت کرده است. نخستین مورد مرگ خارج از چین هم یک فرد ۴۴ ساله و شهروند چین و از اهالی ووهان است که پیش از شروع قرنطینه از این شهر خارج شده و از طریق هنگ کنگ به همراه یک زن ۳۸ ساله وارد فیلیپین شده بود.
کمیسیون بهداشت ملی چین گزارش کرد که ۱۴ هزار و ۳۸۶ نفراز مبتلایان چینی و در داخل چین هستند. در هنگ کنگ و تایوان و ماکائو چین به ترتیب شمار مبتلایان به ۱۴ و ۱۰ و ۸ نفر رسیده که نسبت به روزهای نخست سرعت ابتلا کاهش داشته است.
در اروپا ۲۱ مورد و در آمریکای شمالی ۱۲ نفر، در مناطق مختلف آسیا ۹۴ نفر و در استرالیا هم ۱۲ نفر به ویروس ووهان مبتلا شدهاند.
نظر شما