دهیاریها از زمان تولدشان در مسیر توسعه روستاها گام گذاشتند و تاکنون این مسیر را با قدرت ادامه داده و امروز با همکاری کتابخانههای عمومی کردستان و فرمانداری کامیاران پا در وادی عرصههای فرهنگی میگذارند تا در این زمینه نیز مانند حوزههای عمرانی بتوان در روستاها تغییر و تحول ایجاد کنند.
نهاد کتابخانههای عمومی در برنامه میانمدت بهبود و توسعه خود از ارتقای سطح مشارکتهای مردمی یاد میکند که ایجاد کتابخانههای مشارکتی با همکاری نهادها، دستگاهها و خیران از اولویتهای این برنامه میانمدت است.
کتابخانه مشارکتی کتابخانهای است که با تامین مکان، تجهیزات و نیروی انسانی واجد شرایط، توسط افراد سازمانها و موسسه های دولتی و غیردولتی با مشارکت نهاد در اموری نظیر تامین منابع کتابخانهای، نرم افزار، تجهیزات، خدمات آموزشی، کتابداری و حسب مورد، کمکهای نقدی در قالب قرارداد مشارکت مدنی تاسیس و اداره شود.
توسعه این فرهنگ در جوامع روستایی از مهمترین اهداف برنامه میانمدت کتابخانههاست در این راستا فرمانداری کامیاران پیشگام شده تا با استفاده از توان دهیاریهای خود محلی برای تاسیس کتابخانه مشارکتی در ۱۰ روستای این شهرستان را در دفتر دهیاریها ایجاد کند.
۱۰ دهیاری کامیاران صاحب کتابخانه میشوند
فرماندار کامیاران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه کتاب و مطالعه منشا هویت، تحرک و پویایی جامعه است، افزود: به منظور توسعه این فرهنگ در روستاهای شهرستان بدنبال سوق دادن دهیاریها به سمت ایجاد کتابخانههای مشارکتی هستیم.
برنامهریزی برای ایجاد کتابخانه مشارکتی در ۱۰ دهیاری روستاهای شهرستان انجام شده و تلاش فرمانداری و بخشدارها بهرهبرداری از این کتابخانهها تا پایان سال است.
مسعود الماسی یادآور شد: برنامهریزی برای ایجاد کتابخانه مشارکتی در ۱۰ دهیاری روستاهای شهرستان انجام شده و تلاش فرمانداری و بخشدارها بهرهبرداری از این کتابخانهها تا پایان سال جاری است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از دهیاریهای شهرستان ظرفیت اجرا کردن این طرح را در ساختمان خود دارند، اضافه کرد: پنج مورد از این دهیاریها در بخش موچش و پنج مورد دیگر نیز در بخش مرکزی قرار دارد.
الماسی گفت: در اجرای این طرح تامین مکان و وسایل مورد نیاز کتابخانه در ساختمان دهیاریها بر عهده دهیاری و بخشداری بوده و کتابها نیز از سوی نهاد کتابخانههای عمومی استان کردستان فراهم میشود.
فرماندار کامیاران با اشاره به اینکه ایجاد کتابخانههای مشارکتی با استانداردهای لازم در سطح روستاها یکی از راههای ورود کتاب به زندگی مردم روستاها و نقاط دور دست است اظهار داشت: در راستای ارتقای فرهنگ مطالعه از هیچ تلاشی دریغ نمیشود و روستاها نیز به عنوان بخش مهمی از جامعه از هر نظر باید مورد توجه ویژه قرار گیرند.
دهیاریها مامن ارتقای فرهنگ مطالعه
مدیرکل کتابخانههای عمومی کردستان نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در راستای توسعه فرهنگ مطالعه کتابخانههای عمومی طرحی با عنوان کتابخانه مشارکتی در دست اجرا دارد که در این راستا دهیاریها را گزینه مناسب و مامنی امن برای ارتقای فرهنگ مطالعه میداند.
محمد عبدالملکی اظهار داشت: این طرح برای اولین بار در استان مقرر شده با همکاری فرمانداری و بخشداریهای کامیاران در دهیاریهای که ساختمانهای آنها ظرفیت ایجاد کتابخانه را دارد اجرا شود.
دهیاران میتوانند ابتدا با مکانیابی و تامین فضای مناسب و سپس با درخواست از نهاد کتابخانههای عمومی، زمینه را برای راهاندازی کتابخانه عمومی در روستای خود فراهم کنند.
وی با اشاره به اینکه این اقدام در قالب طرح تاسیس کتابخانههای مشارکتی اجرا میشود، اضافه کرد: دهیاران میتوانند ابتدا با مکانیابی و تامین فضای مناسب و سپس با درخواست از نهاد کتابخانههای عمومی، زمینه را برای راهاندازی کتابخانه عمومی در روستای خود فراهم کنند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی کردستان یادآور شد: برای اجرای این طرح دهیاریها باید اقدام به تامین یک مکان حداقل ۱۰۰ متری به همراه امکانات سخت افزاری از جمله میز و صندلی، قفسه کتاب و رایانه کنند و کتابخانههای عمومی نیز هر ماه مخزن این کتابخانه را شارژ میکند.
وی افزود: هم اکنون در این استان ۳۰ کتابخانه مشارکتی تاسیس شده که ۱۴ مورد آن در روستاها فعال بوده و از سوی نهادها و دستگاههای مختلف استان راه اندازی شدند.
عبدالملکی با بیان اینکه پویایی کتابخانهها در ایجاد انگیزه برای مراجعه افراد بسیار تاثیرگذار است، تاکید کرد: تعامل با دهیاریها و برگزاری جلساتی به منظور همکاری و همیاری بیشتر برای ترویج فرهنگ کتابخوانی بسیار ضروری بوده که در دست اقدام است.
کتاب میتواند هویت روستا را حفظ کند
مدیرکل کتابخانههای عمومی کردستان کار فرهنگی برای حفظ هویت روستاها را امری ضروری اعلام کرد و گفت: با توجه به بحث مهاجرت از روستاها به شهرها احداث و راه اندازی مراکز فرهنگی در روستاها بسیار لازم است.
وی اضافه کرد: روستاییان نیازمند امکانات در زمینههای مختلف بوده و راهاندازی کتابخانه عمومی به عنوان یکی از نیازهای اساسی آنها و توسعه فضای فرهنگی در مناطق روستاهای با حمایت و تدبیر دهیاران امکانپذیر است.
۶ هزار نفر از مردم این استان عضو کتابخانههای روستایی هستند که با توجه به تعداد و جمعیت روستاها این میزان براساس برنامهریزیها در حال افزایش است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی کردستان افزود: ۶ هزار نفر از مردم این استان عضو کتابخانههای روستایی هستند که با توجه به تعداد و جمعیت روستاها این میزان براساس برنامهریزیها در حال افزایش است.
وی اظهار داشت: ۲۸ باب کتابخانه نهادی و مشارکتی در روستاهای این استان فعال بوده که ۱۴مورد از این تعداد نهادی و بقیه مشارکتی است.
وی با اشاره به اینکه یک هزارو ۶۷۵ روستای دارای سکنه با ۴۷۷ هزار نفر جمعیت در این استان وجود دارد، تاکید کرد: براساس برنامهریزها بهترین راه افزایش کتابخانههای روستایی تاسیس کتابخانههای مشارکتی است.
عبدالملکی یادآور شد: ۱۱۹ هزار و ۷۲ نسخه کتاب در حوزههای مختلف کودکان، فرهنگی، اجتماعی، روانشناسی، ادبیات و علمی در این کتابخانه ها در دسترس علاقمندان به کتاب و کتابخوانی است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی کردستان با بیان اینکه این ۱۴ کتابخانههای نهادی در شهرستانهای کامیاران، سنندج، سقز، بیجار و سروآباد وجود دارد، گفت: کامیاران و سنندج هر کدام با پنج کتابخانه نهادی بیشترین تعداد کتابخانههای روستایی را دارند.
وی اظهار داشت: کتابخانههای مشارکتی روستایی با همکاری مردم روستا، شورا و دهیاران تاسیس و تامین منابع این کتابخانه بر عهد نهاد کتابخانهها است.
عبدالملکی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۶ کتابخانه در استان نیازمند تامین اعتبار است، افزود: کتابخانههای مشارکتی و سیار بهترین راه برای افزایش سرانه مطالعه در روستاها بوده که این کتابخانهها در کردستان در دست اقدام است.
عبدالملکی اضافه کرد: در حال حاضر ۵۰ کتابخانه نهادی و ۳۰ کتابخانه مشارکتی در این استان فعال است و ۷۵۰ هزار نسخه کتاب در موضوعهای مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، خانواده و اقتصادی در مخازن این کتابخانه ها موجود است.
عبدالملکی یادآور شد: هم اکنون ۱۵۸ کتابدار نیز در بخش کتابخانههای عمومی استان فعال هستند که علاقه مندان و مراجعه کنندگان را راهنمایی میکنند.
وی تاکید کرد: در کتابخانههای عمومی برنامههای مختلفی از جمله نقد کتاب، نشست کتابخوان، کانون ادبی، شعرخوانی، بازدید دانش آموزان از کتابخانه ها، جمع خوانی، قصه خوانی، مسابقات، کارگاه نقاشی، خلاصه نویسی کتابها اجرا میشود.
استان کردستان با یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفر جمعیت دارای ۸۰ باب کتابخانه نهادی و مشارکتی است که از این تعداد ۵۰ باب نهادی و بقیه مشارکتی هستند.
با توجه به اهمیت توسعه روستاها در زمینههای مختلف باید به افزایش چنین اقدامات امیدوار بود و از سوی تمامی مسئولان و نهادیهای زی ربط مورد حمایت همه جانبه قرار گیرد تا بلکه قدمی هرچند کوچک در راستای ماندن روستاییان در روستاها و مهاجرت معکوس از شهر به روستا برداشت شود.
نظر شما