دلال‌مسلکی ترامپ، موافقتنامه‌های تجاری منطقه‌ای را کاهش داد

تهران - ایرنا - دبیر شورای عالی مناطق آزاد بانک با بیان اینکه در حال حاضر ۴۸۴ موافقتنامه تجاری معتبر بین المللی در حال اجراست، اظهار کرد: بی ثباتی حاکم بر اقتصاد بین الملل طی دو سال گذشته به دلیل تصمیمات نابخردانه رئیس جمهوری دلال مسلک آمریکا، باعث عدم تمایل تعهد سپاری کشورها شده و این موضوع در تعداد موافقتنامه های تجاری منطقه ای کاملا نمود داشته است.

«مرتضی بانک» روز شنبه در همایش نقش مناطق آزاد و ویژه در صادرات و ترانزیت به اوراسیا گفت: اتحادیه اروپا، کشورهای شرق آسیا و کشورهای آمریکای جنوبی بیشترین تعداد موافقت نامه‌های تجاری منطقه‌ای معتبر را امضا کرده‌اند. از میان کشورهای اطراف ایران نیز ترکیه و هند بخش قابل توجهی از اقتصاد خود را به موافقت نامه‌های منطقه ای وابسته کرده‌اند.

به گفته وی حدود ۷۳ درصد از صادرات ۱۶۸ میلیارد دلاری ترکیه و حدود ۶۷ درصد از صادرات ۳۲۳ میلیارد دلاری هند در سال ۲۰۱۸ به بازارهای ایجاد شده توسط اینگونه موافقتنامه‌ها بوده است.

مشاور رییس جمهوری اعلام کرد: موافقت نامه‌های تجاری بین‌المللی به عنوان یکی از قدیمی‌ترین و با ثبات ترین ابزارهای توسعه تجارت بین کشورها مطرح است که امکان نفوذ محصولات تولیدی کشورها به بازارهای مقصد را از طریق کاهش قیمت و افزایش توان رقابت پذیری محصولات را مهیا می‌کند.

وی اظهار کرد: برخی کشورهای سلطه طلب در قبال امتیازات سیاسی و نظامی، موافقت نامه‌های تجاری یک جانبه را با کشورهای تحت سلطه خود امضا و برای واحدهای تولیدی خود بازارهای جدید ایجاد می‌کنند. همچنین برخی کشورها در قالب کمک‌های بین المللی، موافقت نامه‌های یکجانبه را عملیاتی می‌کنند.

بانک توافق‌نامه‌های دوجانبه را مرسوم‌ترین روش همکاری‌های بین المللی در حوزه‌های تجاری دانست و افزود:  دولت‌ها با هدف حمایت از صنایع حساس و آسیب پذیر خود، اقدام به اعمال ترجیحات تعرفه‌ای متناظر کرده و با واگذاری بخشی از بازارخود، بازار در دسترس را برای واحدهای دارای مزیت نسبی خود توسعه می‌دهند.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد بیان کرد: موافقتنامه های تجاری منطقه‌ای، به عنوان کلیدی‌ترین ابزار توسعه مبادلات تجاری بین کشورها مطرح هستند؛ به صورتی که  آمارهای سازمان تجارت جهانی حاکی از رشد چشمگیر انعقاد این موافقتنامه‌های بین المللی است.

گسترش همکاری تجاری ایران با ۴۶ کشور

بانک با بیان اینکه موافقت‌نامه‌های تجاری منطقه‌ای یکی از برترین ابزارهای توسعه هستند، افزود: جمهوری اسلامی ایران نیز در حال حاضر با حدود ۴۶ کشور از طریق ۳ موافقت نامه معتبر همکاری های تجاری را توسعه داده است.

وی به موافقت نامه تجاری بین ایران و کشورهای عضو اوراسیا اشاره کرد و گفت: از این طریق دسترسی فعالان اقتصادی کشور به بازار ۳۳۰ میلیارد دلاری ۵ کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان برای صادرات مهیا شده است.

بانک تصریح کرد:  همچنین با توجه به ظرفیت ۵۴۰ میلیارد دلاری تولید کنندگان این کشورها، امکان تامین بخش قابل توجهی از نیازهای ضروری کشور با قیمت پایینتر نسبت به دیگر کشورها بوجود آمده است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد ادامه داد: در این موافقت‌نامه سه ساله که آغازگر فرآیند تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا و جامع ترین موافقت نامه تجاری کشور است، ۹ فصل شامل ساز و کار های عملیاتی پیش‌بینی شده که پیاده سازی آن با حداقل چالش‌های عملیاتی همراه خواهد بود.

سرمایه‌گذاری ۸۱ هزار میلیارد تومانی در مناطق آزاد

بانک با اشاره به نقش مناطق آزاد اظهار کرد: از سال ۱۳۹۲ تا کنون بیش از ۸۱ هزار میلیارد تومان و ۲۲ میلیارد دلار سرمایه داخلی، در کنار ۵.۴ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب این مناطق شده است. طی این سال ها بیش از ۳۲ میلیارد دلار کالای غیر نفتی به سرزمین اصلی ارسال شده است، همچنین عملکرد ۱۳۰ میلیارد دلاری صادرات به خارج کشور در برابر ۴۵ میلیارد دلار واردات، حاکی از تراز تجارت خارجی کاملا مثبت این مناطق به میزان ۸۵ میلیارد دلار است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha