سازمان مردمنهاد یاسمن (Non Governmental Organization) که به اختصار «NGO» گفته میشود، به سازمانی اشاره میکند که بطور مستقیم بخشی از ساختار دولت محسوب نمیشود اما نقش بسیار مهمی به عنوان واسطه بین مردم و حکومت ایفا میکند.
تشکلهای مردمی در زمان فعالیت خود، کودکان زیادی را به کانون خانواده برگرداندهاند، معتادان فراوانی را بعد از بهبود تحویل جامعه دادهاند، مردم جامعه را به حقوق اجتماعی خود آگاه کردهاند، اشتغال ایجاد کرده و صدها و شاید هزاران خدمات متنوعی که شاید سازمانهای دولتی از انجام آنها بر نیایند.
اما سمنها برای استمرار و افزایش خدمات خود نیازمند حمایت مجلس شورای اسلامی و نمایندگان پارلمان هستند تا با تدوین قوانین، این تشکلهای مردمی در جامعه به رسمیت شناخته شوند، دید امنیتی به فعالیتهای آنها از بین برود و سازمانها و مدیران دولتی در کارهایی که تخصص کافی را ندارند دخالت نکنند و در زمینههای مختلف از نظر کارشناسان مربوطه استفاده کنند.
خبرگزاری ایرنا مرکز کرمانشاه با چند تن از مدیران سازمانهای مردمنهاد در استان در باره مشکلات آنها و انتظاراتی که از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دارند، گفت و گو کرده است که در ادامه می خوانید.
درخواست سازمانهای مردمنهاد، خواستهی همه مردم است
افشین عبدالهی نژاد مدیر انجمن حمایت از حقوق زنان و کودکان در این باره گفت: «در خصوص نمایندگان مجلس شورای اسلامی بحث زیادی وجود دارد انتظار سازمانهای مردم نهاد، انتظار خودشان نیست، انتظار مردم جامعه و یک ملت است و ما هم اگر خواسته ای داریم خواسته مردم است و ما دنبال این هستیم مطالبه گری کنیم و خواسته های مردم کشور را به گوش خیلی از کسانی که لازم است، برسانیم.
به طور قطع اگر ما سمن ها مشکلاتی را در جامعه نمیدیدیم تشکیل نمیشدم یعنی نماینده خود منتخب هستیم و ما انتخاب کردیم که برای مردم و وطن و شهروندان فعالیت کنیم و برای این فعالیتها هیچگونه انتظار مالی و مادی و رتبه و مقام نداریم.
سازمانهای دولتی مسیر خود را انتخاب کرده اند و همه فعالیتها و تفکرات ما برای رفع مشکلات مردم جامعه است در حالی که میتوانستیم به فعالیت های روزمره زندگی بپردازیم و همراه یک موج سیاسی در جامعه حرکت کنیم اما این کار را نکردیم.»
نماینده مجلس حق ندارد در انتصابات مدیران استان دخالت کند
عبدالهی نژاد در ادامه گفت: «وظیفه یک نماینده مجلس قانونگذاری، نظارت و حمایت از مردم در مقابل قوای دیگر است اما امروزه اگر نماینده ای پول خرج نکند و غذا ندهد و اگر برنامه های خاص قومی را انجام ندهد مورد تایید مردم حوزه خودش قرار نمیگیرد و اونجاست که این نماینده هایی که راهی مجلس میشوند تفکر قوی و منسجمی را از وظایف خود ندارند و به واقع میبینیم که شعارهای کاندیدهای مجلس به طور کامل با اهداف آنها فاصله دارد.
متاسفانه امروز نمایندگان مجلس فراموش کرده اند که قانون گذار و ناظر هستند و توانایی کار اجرایی ندارند اما بیشتر شعارهای نامزدهای مجلس اجرایی است و این در حالی است که یک نماینده حق ندارد یک مدیرکل را انتخاب کند و در انتخاب مدیران دخالت کند اما دخالت بیش از حد نمایندگان در ادارات باعث شده است اصل شایسته سالاری در ادارات نادیده گرفته شود و مدیران به جای اینکه به دنیال اثبات توانایی های مدیریتی خود باشند، دنبال این هستند تا نماینده ای را همراه و همسو با خود کنند.
انتظار سازمان غیردولتی این است که نماینده وظیفه ی خودش را انجام بدهد و اینکه در امور انتصابات مدیران و اجرایی استان دخالت نکند و به جای اینکه توان خودش را صرف انتخاب یک مدیر قرار دهد وقت خود را برای وضع قوانینی صرف کند که جامعه را از این مشکلات رهایی بخشد.»
سازمانهای دولتی حق دارند وضعیت مالی نمایندگان را پرسوجو کنند
مدیر انجمن حمایت از حقوق زنان و کودکان همچنین گفت: «در مجلس فعلی قوانینی تصویب شده است که نه تنها گرهی از مشکلات مردم را باز نکرده است بلکه بر مشکلات مردم هم اضافه کرده است پس بنابراین نماینده در راهروهای بهارستان به دنبال این نباشد قانونی را تصویب کند که خیر و منفعت خودش در آن باشد و کما اینکه در حوزه انتخابیه استان کرمانشاه می بینید که نماینده ها تنها چیزی که به منافع آنها نزدیک بوده برایشان قابل قبول است.
برای سازمانهای غیردولتی همچنان جای سوال است یک نماینده با یک حقوق معقول و متعارف اداری چطور به وضعیتی از نظر مالی میرسد که قبل از نمایندگی آن وضعیت را نداشته است؟ سازمانهای غیردولتی این حق را دارند که از نمایندگان بپرسند که این موارد را که از شما میبینند با آنچه از قبل دیدهاند کاملا متفاوت است.
یک نماینده چرا باید به دنبال منافع یک زمین بکر طبیعی باشد؟ چرا باید پیگیر یک منطقه اقتصادی و سود حاصل از آن برای خودش و اطرافیان خودش باشد ؟چرا باید بجنگد تا یک مدیر را تغییر بدهد یا ندهد؟ چرا باید در جلسات و لابی گری های مختلف شرکت کند برای کسب منافع خودش؟ چرا وقتی با یک مدیرکل اداری صحبت میکنیم میگوید باید فلان نماینده را راضی کنم؟ در حالی که وظیفه آن مدیر خدمت به مردم است اما میگوید وظیفه من خدمت به نماینده است و نماینده ای که خودش باید قانون گذار باشد و از آن قوانین حمایت کند خودش مبانی قانونی را زیر پا میگذارد.»
تصویب قوانین حمایتی برای نمایندگان سودی ندارد و به همین دلیل پیگیر آن نیستند
عبدالهی نژاد اضافه کرد: «تنها انتظاری که از نماینده میرود این است که چرا بحث قوانین سازمان های غیردولتی را نتوانسته اند تصویب کنند؟ چون منافعی در آن نیست؟ اما در زمان انتخابات همه شعار میدهند که ما سمن ها را قبول داریم اگر قبول دارید چرا در طول این سالها قانونی تصویب نکردید تا از این سازمانها حمایت کند؟
اعضای سازمانهای مردمنهاد همگی فرزند این سرزمین هستند و با هیچ جریان و ساختار سیاسی ضدکشور و نظام ارتباطی ندارند ولی برای دستیابی به اهداف خود در جامعه خون دلها خوردهاند و متاسفانه امروز پذیرای خیلی از مسایل و مشکلات در حوزه زنان و کودکان نیستیم و این در حالی است که معضل اصلی کودکان آزار جنسی و برای بانوان خشنونت جنسی است و در این زمینههای مهم هم نمایندگان مجلس باید با وضع قوانین مناسب و حمایتی، دید امنیتی را از سمن ها بردارند تا بتوانیم این مشکلات و معضلات را حل کنیم.
سازمانهای مردم نهاد در حوزه محیط زیست بیاینه ای صادر کردند مبنی بر تبلیغات سبز و نماینده ای که قصد تبلیغ دارد در حوزه محیط زیست تلاش کند کمترین استفاده را از کاغذ داشته باشد بهترین موقعیت را برای حفظ محیط زیست فراهم کند و در ستادش از تولید زباله جلوگیری کندآالودگی صوتی و بصری را در سطح شهر ایجاد نکنند و در صورتی که این اتفاق بیفتد ما سازمانهای غیردولتی استان بطور رسمی از دادستان و هیأت نظارت مراجع قانونی میخواهیم با این دست از کاندیدها برخورد کند و از او به خاطر ایجاد مخاطرات شهری شکایت میکنیم قانون این حق را به ما داده است و از دادستان میخواهیم در مقابل این افراد بایستد ما از هیچ کاندیدی حمایت نمیکنیم اما به نماینده ای که در جریان تبلیغات انتخاباتی به محیط زیست شهری توجه داشته باشد احترام میگذاریم.»
افشین عبدالهی نژاد مدیر انجمن حمایت از حقوق زنان و کودکان
حق مشارکت مدنی و مطالبه گری سازمان های مردم نهاد باید به رسمیت شناخته شود
امیرعلی بابایی مدیر انجمن صدای سلامت کرمانشاه هم گفت: «ضرورت وجودی ما سازمانهای مردم نهاد میانه ایستادن ( آموزش دهندگانی برای مردم و مشاورانی برای سیاستگذاران برای برقراری عدالت اجتماعی و گسترش رفاه اجتماعی) است و مهمترین مطالبات ما اصلاح قوانین ناکارآمد و تصویب قوانین حمایتی ماندگار برای ریشه کن شدن فقر در جامعه است.
سمن ها برای محقق شدن اهداف خود نیاز به تصویب و وجود قوانین حمایتی برای مداخله در تصمیم گیری ها و سیاستگذاری های کلان رفاه اجتماعی را دارند و حق مشارکت مدنی و مطالبه گری سازمان های مردم نهاد باید به رسمیت شناخته شود و دستگاه های امنیتی کشور نه تنها در مقابل بلکه حامی سازمان های مردم نهاد شوند.
توقع ما از نمایندگان مجلس این است که ضرورت وجودی خود را فراموش نکنند و تمام توان خود را برای دادخواهی حقوق مردم و ارتقا کیفیت رفاه اجتماعی بکار گیرند و خود نمایندگان باید الگوی شفافیت و پاسخگویی باشند تا بتوانند شفافیت و پاسخگویی را مطالبه کنند.»
نمایندگان باید منافع عموم مردم را به منافع شخصی ترجیح دهند
بابایی اضافه کرد: «ما انتظار داریم نمایندگان با برنامه و تدبیر و شجاع و مستقل از حاکمیت و سرمایه داران و احزاب باشند و منافع عموم مردم بر منافع شخصی و سازمانی و حزبی و حکومتی ترجیح دهند و در این راستا از لحظه ای تلاش فرو گذار ننمایند.
نظارت مستمر بر اجرای سیاست ها و ارزیابی طرح ها و برنامه های رفاه عمومی و تخصیص بیشتر منابع به شهرها و استان های کمتر توسعه یافته باید در اولویت نمایندگان مردم باشند و باتوجه به وضعیت نامناسب شرایط زندگی مردم بخصوص جوانان، انتظار می رود سند جامع حمایتی تسهیل ازدواج جوانان در دستور کار نمایندگان قرار گیرد.
قوانینی باید در مجلس شورای اسلامی تصویب شود که دولت را مکلف به گسترش امنیت اجتماعی کند و بیمه های اجتماعی جای خود را به بیمه های خصوصی دهند. ورزش، آموزش و پرورش و بهداشت که در فصل سوم قانون اساسی هم بر آن تاکید شده است به صورت رایگان در اختیار کودکان و جوانان قرار گیرد تا سبک زندگی سالم در جامعه ترویج داده شود.
توزیع ناعادلانه منابع یکی از مهمترین دلایل آسیبهای موجود است و امکانات رفاهی و آموزشی در مکانهایی از شهر وجود دارد که مسوولان استانی زندگی میکنند و این باعث می شود احساس تعلق در جوانان از بین برود و امکان یادگیری مهارتهای مختلف را نداشته باشد و کودکان هم در مناطق کم برخوردار دچار آسیبهای فراوانی خواهند شد.»
امیرعلی بابایی مدیر انجمن صدای سلامت کرمانشاه
نمایندگان با مشورت نخبگان، متخصصان و با موشکافی دقیق، قوانین را مصوب کنند
فرشاد محمدی مدیر انجمن سازندگان طبیعت پاک هم به ایرنا اعلام کرد: «سازمانهای مردمنهاد متشکل از افرادی هستند که به صورت عامالمنفعه و بدون هیچ پست و جایگاهی از مشکلات خود فارغ شده و به عنوان بازوی توانمند دولت درصدد حل مشکلات مردم و جامعه هستند. اعضای این انجمنها نه برای نام و نه برای نان کار نمیکنند و امروز به صورت بسیج وار و فقط برای مردم و آیندگان خدمت میکنند.
متاسفانه امروز جامعه ما با مشکلات فراوانی مواجه است، از رانندهای که اصول اولیه حقوق شهروندی را رعایت نمیکند و قامت رفتگری را خم کرده و آشغال را در خیابان رها کرده و به حقوق دیگران تجاوز میکند تا مدیران و ارگانهایی که سازمانهای مردم نهاد را دشمن خود میدانند و به طرق مختلف در برابر فعالیتهای آنها سنگاندازی میکنند.
نمایندگان مجلس در ابتدا باید اصول قانونی که برایشان تعریف شده را رعایت کنند و در پایبندی به اصول حقوق شهروندی سرآمد باشند. از آنجایی که زندگی مردم براساس قوانین تصویب شده در مجلس میگذرد انتظار داریم نمایندگان با مشورت نخبگان ،متخصصان و با موشکافی دقیق ،قوانینی را مصوب کنند تا مشکلات آلودگی هوا، زمینخواری، دریاخواری، فساد و غیره را حل کنند و دست خیلی از متجاوزان به حقوق عامه ی مردم را کوتاه کنند.»
نمایندگان مجلس باید وارد بطن جامعه شوند و قوانین موجود را به روز کنند
محمدی افزود: «امروز ابهاماتی در قانون وجود دارد که به افراد امکان سوءاستفاده را میدهد و به دلیل اینکه جامعه مدام در حال تغییر و دگرگونی است، قوانین هم باید به روز شود و یکی از مهمترین وظیفه نمایندگان مجلس این است که وارد بطن جامعه شوند و قوانینی را که از فناوری و روند توسعه جا ماندهاند، اصلاح کنند.
اگر نمایندگان مجلس با سمن ها ارتباط داشته باشند، اثرات مثبت آن را در حل مشکلات جامعه میبینیم اما امروز متاسفانه ارتباط نمایندگان با تشکلهای مردمی در کرمانشاه صفر است و تا به امروز یکی از کاندیدهای مجلس مراجعه نکردهاند که ببینند مشکلات سمن ها چیست تا قدمی برای رفع آن بردارند اما همه سازمانهای مردم نهاد برای اعتلا و پیشرفت کشور و برای رفاه عموم مردم ایران این آمادگی را دارند در حوزههای مختلف به نمایندگان مجلس مشاوره داده و آنها را در تصویب قوانین اثرگذار یاری کنند.»
فرشاد محمدی مدیر انجمن سازندگان طبیعت
یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حالی قرار است دوم اسفند ماه امسال به صورت همزمان در ۵۵ هزار شعبه اخذ رای کشور برگزار شود که هزار و ۵۸۵ شعبه آن در استان کرمانشاه قرار دارد.
استان کرمانشاه در این دوره از انتخابات یک میلیون و ۵۴۶ هزار و ۴۱۳ نفر واجد شرایط رای دادن دارد که ۵۸ هزار و ۲۸۰ نفر از آنها را رای اولی ها تشکیل می دهند.
مردم استان کرمانشاه در این دوره از انتخابات هشت نماینده را راهی بهارستان می کنند.